Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2012-τ.387                              

ΚΛΑΔΟΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ


Σε πρώτη φάση οι εταιρείες και τα επενδυτικά σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ είναι οκτώ και προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου Έλληνες και ξένοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη διεκδίκηση ενός εκ των σημαντικότερων «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας...Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, καθώς ο διαγωνισμός που τρέχει για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από σημαντικούς στρατηγικούς επενδυτές, ενώ η εισαγωγή των VLT’s και του online στοιχηματισμού στην ελληνική αγορά ανεβάζει ακόμα περισσότερο το «θερμόμετρο» του εγχώριου ανταγωνισμού.
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι από τις πιο σημαντικές για το ελληνικό δημόσιο, αλλά και για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς ο Οργανισμός αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία στον κόσμο και την πιο κερδοφόρο εισηγμένη του κλάδου στην Ευρώπη.
Σε πρώτη φάση οι εταιρείες και τα επενδυτικά σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι οκτώ και προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κοινοπραξίες Ελλήνων και ξένων. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες:
- BC Partners, βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών. Είναι η δεύτερη φορά που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, μετά τη Hyatt Regency.
- Emma Delta Ltd, επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd, με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%, μέτοχος του τσεχικού fund PPF, το οποίο έχει συμμετοχή στην Πειραιώς) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).
- Κοινοπραξία των Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%, φέρεται να είναι συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου).
- Κοινοπραξία των Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%).
- Primrose Treasure Limited, θυγατρική της Fosun International (ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Σαγκάης, συνεργάζεται με τη Folli Follie)
- Third Point LLC
- TPG Capital
- Triple Five World Group Properties Limited
Σήμερα το 33% του ΟΠΑΠ αποτιμάται στο Χ.Α. στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με τις προβλέψεις για τα κέρδη του Οργανισμού το 2012. Το γεγονός αυτό δεν προϊδεάζει για το ότι το τίμημα που θα υποβληθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο των 500 εκατ., καθώς η φορολόγηση των μικτών κερδών από το 2013 και των κερδών των νικητών κατά 10% από το πρώτο ευρώ θα μειώσει σημαντικά τη μελλοντική κερδοφορία του Οργανισμού.
Από την επιβολή συντελεστή φορολογίας 30% στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2013, τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού θα περιοριστούν στα 250 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ το 2012. Το Δημόσιο, σκεπτόμενο ότι θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό και για να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλε αυτή τη φορολογία που θα του εξασφαλίσει αυξημένα μελλοντικά φορολογικά έσοδα.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με την απόφαση αυτή το κράτος, στην ουσία, περιορίζει τα μελλοντικά έσοδα του Οργανισμού, άρα και τους φόρους που θα εισπράξει, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι από τη φορολόγηση των κερδών των νικητών η πτώση του τζίρου του ΟΠΑΠ δεν θα ξεπεράσει το 5%.
Πάνω από 10% εκτιμούν την πτώση του τζίρου επενδυτικοί οίκοι αφού, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, μέχρι σήμερα καταβάλλεται φόρος μόνο για το 20% των κερδών που διανέμονται στους παίκτες, καθώς το 80% αφορά κέρδη κάτω από το ποσό των 100 ευρώ, γεγονός που θα περιορίσει την ανακύκλωσή τους.


VLTs ΚΑΙ LIVEBETTING ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Οι οκτώ ενδιαφερόμενοι για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να ενσωματώσουν στο τίμημα που θα προσφέρουν τα οφέλη από τη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ στα VLTs και στο διαδίκτυο, αλλά και από το μονοπώλιο ως το 2030.
Μόνο από τα VLTs, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ. Άλλωστε ο νέος ιδιοκτήτης θα αντισταθμίσει την πτώση των κερδών από την περικοπή των κοινωνικών δράσεων του Οργανισμού (χορηγίες, δωρεές), που σε ετήσια βάση προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να αλλάξει και τη συλλογική σύμβαση εργασίας με το προσωπικό, η οποία προβλέπει ως και 20 μισθούς σε μία χρήση, απίθανα επιδόματα (ακόμη και για χειρισμό φωτοτυπικών μηχανημάτων), καθώς και πλουσιοπάροχα εφάπαξ.
Έμπειροι παράγοντες αναφέρουν ότι η τελική προσφορά των επενδυτών θα εξαρτηθεί και από τον τρόπο καταβολής του τιμήματος.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΕΙΑ


Με ενδιαφέρον αναμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την εξέλιξη του διαγωνισμού για τα «Κρατικά Λαχεία», που αφορά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και τη διαχείριση των «Κρατικών Λαχείων» για περίοδο 12 ετών, συμπεριλαμβανομένου και του «Ξυστό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστριακή λοταρία έχει αποχωρήσει από το διαγωνισμό και συνεχίζουν η κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot, Scientific Games και η κοινοπραξία της ιταλικής Sisal μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου. Leader στην πρώτη κοινοπραξία είναι ο ΟΠΑΠ με 34%. Στους όρους του διαγωνισμού αναφέρεται ότι ο πλειοδότης θα πρέπει να επιστρέφει στο κράτος το 30% των μικτών κερδών (τζίρος μείον τα κέρδη των νικητών), ποσό το οποίο δεν πρέπει να υπολείπεται των 30 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και των 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα υπόλοιπα 11 χρόνια. Η εγγυημένη αυτή απόδοση αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην οικονομική προσφορά των δύο διεκδικητών.


ΚΟΜΙΣΙΟΝ
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ONLINE


Τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση είναι μία από τις ταχύτερα αυξανόμενες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών στην Ε.Ε., με ετήσια ποσοστά αύξησης σχεδόν 15% και κατ’ εκτίμηση ετήσια έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ το 2015. Ο εν λόγω κλάδος εξακολουθεί να αναπτύσσεται παράλληλα με την ταχύρρυθμη πρόοδο της διαδικτυακής τεχνολογίας.
Οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση καλύπτουν ένα φάσμα τυχερών παιχνιδιών όπως το αθλητικό στοίχημα και το πόκερ, το καζίνο και τα λαχεία, με 6,8 εκατ. καταναλωτών που συμμετέχουν σε έναν ή περισσότερους τύπους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης χιλιάδες δικτυακοί τόποι τυχερών παιχνιδιών που δεν υπόκεινται σε κανονιστική ρύθμιση, συχνά από χώρες εκτός της Ε.Ε., στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι καταναλωτές και οι οποίοι συνεπάγονται σημαντικούς κινδύνους, όπως την απάτη και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση στην Ε.Ε. χαρακτηρίζονται από διαφοροποιημένους εθνικούς κανόνες. Παρά την υποχρέωσή τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε., τα κράτη - μέλη μπορούν πράγματι να επιβάλλουν όρια ή να περιορίζουν την προσφορά όλων ή ορισμένων τύπων υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση με βάση στόχους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκουν να διασφαλίσουν σε σχέση με τα τυχερά παιχνίδια. Όλο και περισσότερα κράτη - μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για να υπερνικήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και αναθεωρούν τις εθνικές τους κανονιστικές διατάξεις και πρακτικές. Ωστόσο, τα τρέχοντα κανονιστικά, κοινωνικά και τεχνικά ζητήματα στην Ε.Ε. δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά από τα μεμονωμένα κράτη - μέλη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω της διασυνοριακής διάστασης των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση.
Η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης με μια σειρά πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών, που αποσκοπούν στην αποσαφήνιση της κανονιστικής ρύθμισης των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών.
Ο κ. Michel Barnier, επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να προστατεύονται επαρκώς οι καταναλωτές, αλλά και όλοι οι πολίτες γενικότερα, πρέπει να προλαμβάνεται η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η απάτη, πρέπει να διασφαλίζεται ο αθλητισμός έναντι των στημένων αγώνων που συνδέονται με το στοίχημα και πρέπει οι εθνικοί κανόνες να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Αυτοί είναι οι στόχοι του σχεδίου δράσης που εγκρίναμε σήμερα».


ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Η Επιτροπή δεν προτείνει νομοθεσία σε επίπεδο Ε.Ε. για τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση. Προτείνει ένα σύνολο δράσεων και κοινών αρχών για την προστασία.
Αν και τα κράτη - μέλη είναι κατ’ αρχήν ελεύθερα να καθορίζουν τους στόχους των πολιτικών τους για τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση, η διασφάλιση της συμμόρφωσης της εθνικής νομοθεσίας με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) αποτελεί προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση.
Η Επιτροπή θα συστήσει φέτος ομάδα εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την κανονιστική ρύθμιση μεταξύ των κρατών - μελών. Αυτό θα βοηθήσει να αναπτυχθεί ένας ευνομούμενος, ασφαλέστερος κλάδος τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση στην Ε.Ε., πράγμα που με τη σειρά του θα βοηθήσει τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τους δικτυακούς τόπους που δεν υπόκεινται σε κανονιστική ρύθμιση.
Τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες χρειάζονται προστασία, δεδομένου του ότι το 75% των πολιτών της Ε.Ε. ηλικίας κάτω των 17 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Η Επιτροπή ενθαρρύνει την ανάπτυξη καλύτερων εργαλείων επαλήθευσης της ηλικίας και φίλτρων διαδικτυακού περιεχομένου. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για πιο υπεύθυνη διαφήμιση και αυξημένη ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια.
Εκτός από την προστασία των ανηλίκων από την έκθεση, υπάρχει και η ευθύνη να προστατευθούν οι πολίτες και οι οικογένειες που έχουν ήδη υποφέρει από εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια (μεταξύ 0,5 και 3% του πληθυσμού) ή από άλλες μορφές διαταραχών που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια, με την εξεύρεση αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας και πρόληψης. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων αιτίων.
Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η πρόληψη και η αποτροπή της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση.
Λόγω της διασυνοριακής φύσης τους, τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να εφαρμόζουν αποτελεσματικά μηχανισμούς για την καταπολέμηση της απάτης. Είναι αναγκαία μια προσέγγιση που θα συγκεντρώνει την Ε.Ε., τα κράτη - μέλη και τον κλάδο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από κάθε πλευρά.
Είναι αναγκαίο ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας, ιδίως για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του αθλητισμού. Οι στημένοι αγώνες που συνδέονται με το στοίχημα έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη φύση της ευγενούς άμιλλας και του ανταγωνισμού που χαρακτηρίζει τον αθλητισμό. Για την καταπολέμησή τους, η Επιτροπή θα προωθήσει την ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, τους μηχανισμούς καταγγελίας δυσλειτουργιών και τη γενική συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, των φορέων εκμετάλλευσης και των ρυθμιστικών αρχών - προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του αθλητισμού - καθώς και την καλύτερη εκπαίδευση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης των αθλητών.
Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εκδώσει τρεις συστάσεις που θα απευθύνονται στα κράτη - μέλη και θα αφορούν συγκεκριμένα: i) την κοινή προστασία των καταναλωτών, ii) την υπεύθυνη διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών και iii) την πρόληψη και καταπολέμηση των στημένων αγώνων που συνδέονται με το στοίχημα.
Άλλα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξη της συγκριτικής αξιολόγησης και της δοκιμής εργαλείων γονικού ελέγχου, την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της πρόληψης των στημένων αγώνων.
Τα κράτη - μέλη καλούνται επίσης, για παράδειγμα, να διενεργήσουν έρευνες και συλλογή δεδομένων σχετικά με τις διαταραχές που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια, να προωθήσουν την κατάρτιση στο δικαστικό τομέα όσον αφορά την απάτη και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να δημιουργήσουν εθνικά σημεία επαφής που θα συγκεντρώνουν όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση των στημένων αγώνων.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ


Η ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια της διαβούλευσης στο πλαίσιο της «πράσινης βίβλου», που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος (βλέπε IP/11/358).
Μια πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων με τα κράτη - μέλη προβλέπεται για το Δεκέμβριο του 2012, ενώ το 2013 η Επιτροπή θα διοργανώσει διάσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Επιτροπή θα εξετάσει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και θα αξιολογήσει την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί σε όλη την Ε.Ε. δύο έτη μετά την έκδοση της ανακοίνωσης.
Η Επιτροπή θα αποστείλει αιτήματα παροχής πληροφοριών στα κράτη - μέλη κατά των οποίων έχουν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει από το 2008 και ύστερα, προκειμένου να έχει πλήρη και ακριβή ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην εθνική νομοθεσία. Θα ζητηθούν επίσης πληροφορίες από τα κράτη - μέλη κατά των οποίων έχουν υποβληθεί καταγγελίες. Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι η συνεργασία των κρατών - μελών θα οδηγήσει σε έγκαιρη και ικανοποιητική λύση όσον αφορά τη συμβατότητα των εθνικών μέτρων με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία.


ΟΠΑΠ
ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ 


Οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο 2012 μειώθηκαν κατά 6,2% σε 2.054,8 εκατ. ευρώ, από 2.191,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011, λόγω κυρίως του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος (ΑΕΠ α’ εξαμήνου μειωμένο κατά 6,4%). Οι πωλήσεις στο β’ τρίμηνο 2012 διαμορφώθηκαν σε 989,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Τα λειτουργικά κέρδη πρo φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο α’ εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν σε 344,6 εκατ. ευρώ, από 368,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 6,4% ως αποτέλεσμα της μείωσης του κύκλου εργασιών. Κατά το β’ τρίμηνο του 2012 τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 160,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,1%, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του ποσοστού διανομής κερδών στους νικητές των παιχνιδιών και των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων.
Τα καθαρά κέρδη για το α’ εξάμηνο 2012 μειώθηκαν κατά 5,7% στα 258,0 εκατ. ευρώ, έναντι των 273,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2011, παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση έναντι αυτής των πωλήσεων. Τα καθαρά κέρδη στο β’ τρίμηνο 2012 διαμορφώθηκαν στα 126,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2011, λόγω μερικής αναστροφής της φορολογικής πρόβλεψης του 2011 και χαμηλότερης αναβαλλόμενης φορολογίας.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ


Οι πωλήσεις των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού μειώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2012 κατά 5,2%, στα 829,4 εκατ. ευρώ, από 874,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων κατά 19,8% των Monitor Games και της ελαφράς πτώσης του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ κατά 3,2%.
Στο β’ τρίμηνο του 2012, τα έσοδα του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ αυξήθηκαν κατά 2,2%, στα 370,4 εκατ. ευρώ, λόγω του EURO 2012. Τα έσοδα από τα αριθμολαχεία στο α’ εξάμηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 6,9%, στα 1.225,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1.316,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Στο β’ τρίμηνο 2012 οι πωλήσεις του ΚΙΝΟ διαμορφώθηκαν στα 516,9 εκατ. ευρώ από 545,3 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2011, μειωμένες κατά 5,2%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση τόσο με το α’ τρίμηνο του 2012 (6,7%) όσο και με το δ’ τρίμηνο του 2011 (8,2%). Το κόστος πωλήσεων στο α’ εξάμηνο 2012 διαμορφώθηκε στα 1.663,9 εκατ. ευρώ, από 1.772,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2011, μειωμένο κατά 6,1%, σε επίπεδα αντίστοιχα με την πτώση των πωλήσεων.
Τα κέρδη στους νικητές των παιγνιδιών στο α’ εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν στα 1.396,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, αντιστοιχώντας στο 68,0% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 68,1% την ίδια περίοδο του 2011. Ειδικότερα, για το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ το ποσό που αποδόθηκε στους νικητές ως ποσοστό επί των πωλήσεων του παιχνιδιού (payout), διαμορφώθηκε στο 72,3% το β’ τρίμηνο 2012 από 77,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Επίσης, το ποσοστό των κερδών των νικητών στο ΚΙΝΟ για το β’ τρίμηνο του 2012 παρέμεινε σταθερό σε 69,1%.
Τα συνολικά έξοδα διάθεσης διαμορφώθηκαν το α’ εξάμηνο 2012 σε 53,3 εκατ. ευρώ, από 54,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,5%. Για το β’ τρίμηνο 2012 τα έξοδα διάθεσης αυξήθηκαν κατά 4,1%, λόγω της αύξησης των δωρεών και των οικονομικών ενισχύσεων κατά 195,5%, μέσω των οποίων αντανακλάται η αυξημένη κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας. Τα έξοδα διαφήμισης στο β’ τρίμηνο 2012 μειώθηκαν κατά 50%, στα 3,2 εκατ. ευρώ.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ


Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στο α’ εξάμηνο του 2012 ανήλθαν σε 359,5 εκατ. ευρώ, από 215,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 67,1%. Η θετική διαφορά οφείλεται κυρίως στην απουσία έκτακτης εισφοράς στο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με την εκροή 91,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2011, καθώς και σε χαμηλότερες πληρωμών φόρων και μικρότερες απαιτήσεις.


ΡΟΕΣ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Οι συνολικές ταμειακές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες στο εξάμηνο του 2012 είναι αρνητικές κατά 11,3 εκατ. ευρώ, επηρεαζόμενες κυρίως από την εκροή για αγορά παγίων.
Οι ταμειακές εκροές για χρηματοδοτικές δραστηριότητες στο α’ εξάμηνο του 2012 μειώθηκαν σε 238,0 εκατ. ευρώ, από 276,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αντανακλώντας κυρίως την πληρωμή μερίσματος τον Ιούνιο του 2012 και τις πληρωμές κεφαλαίου δόσεων της χρηματοδοτικής μίσθωσης.


3. ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


I) Το διοικητικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 7ης.08.2012 αποφάσισε την εκλογή του κ. Κωνσταντίνου Λουρόπουλου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.
II) Σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων της εταιρείας όσον αφορά στη στρατηγική της στο διαδίκτυο, η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο ανάδοχο, με στόχο τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος.
 Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα εξέτασης των εναλλακτικών επιλογών της με τους υπολοίπους συμμετέχοντες στη διαδικασία, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο ανάδοχο δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, στην τελική συμφωνία προβλέπονται ρήτρες προστασίας του στρατηγικού επενδυτή που θα προκύψει από ενδεχόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
III) Η διαδικασία επιλογής τεχνολογικού παρόχου για το κεντρικό σύστημα της ΟΠΑΠ Α.Ε βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς, καθώς ο τεχνικός φάκελος του προμηθευτή κρίθηκε επαρκής σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης.
IV) Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την προσφυγή των Stanleybet International Ltd, William Hill Organization Ltd και William Hill Plc κατά του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται εντός του 2013.
V) Η ΟΠΑΠ Α.Ε. αναμένει την έκδοση του κανονισμού παιχνιδιών των VLTs από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων (ΕΕΕΠ), προκειμένου να προχωρήσει στην περαιτέρω υλοποίηση του έργου.
VI) Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την 1η.06.2012 ενέκρινε την προταθείσα από το διοικητικό συμβούλιο διανομή κερδών και αποφάσισε την καταβολή συνολικού μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση του έτους 2011, προ παρακράτησης φόρου 25%. Η καταβολή του μερίσματος πραγματοποιήθηκε στις 18.06.2012.


INTRALOT
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ


Αύξηση τόσο των εσόδων όσο και των EBITDA ανακοίνωσε ο όμιλος της Intralot για το α’ εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, στο εξεταζόμενο διάστημα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 687,3 εκατ. ευρώ έναντι 586,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 17,2%.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν στα 81,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 72,6 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011 (+12,2%).
Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο α’ εξάμηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 26,8%, φτάνοντας τα 5,5 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2012, ο καθαρός δανεισμός έφθασε τα 388 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 26,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012, εξαιτίας των επενδύσεων συνολικής αξίας 39,4 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2012, κυρίως λόγω της ανανέωσης της άδειας διαχείρισης της εθνικής λοταρίας στη Μάλτα.
Αναφορικά με τη μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 17,1%, φθάνοντας τα 74,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 59,7%, στα 20,5 εκατ. ευρώ, από 12,8 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2011. Τέλος, όσον αφορά στα κέρδη μετά από φόρους (EAT), αυτά διαμορφώθηκαν στα 18,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 3,7 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2011.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ 2Ο ΤΡΙΜΗΝΟ


Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intralot, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, δήλωσε: «Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 αποτέλεσε μια περίοδο σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων για τον Όμιλο Intralot. Όσον αφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας, οι πιο σημαντικές εξελίξεις είναι η ανανέωση της άδειας για τη διαχείριση της κρατικής λοταρίας της Μάλτας για επιπλέον 10 έτη, γεγονός που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της λοταρίας της χώρας, και η είσοδος μας στη γερμανική αγορά αθλητικού στοιχήματος μέσω της συνεργασίας μας με τη Scientific Games για την υποστήριξη της Oddset, της γερμανικής λοταρίας που διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα παιχνίδια στη χώρα. Η Γερμανία απελευθέρωσε πρόσφατα την αγορά στοιχήματος και θα είμαστε παρόντες σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.
Άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν το Μεξικό, όπου η Intralot θα συνεργαστεί με τη Sorteo για μια περίοδο πέντε ετών, με σκοπό να αναπτύξουν προϊόντα για τη Lotería Nacional, την εθνική λοταρία της χώρας. Αυτό το νέο έργο θα ενισχύσει περαιτέρω την ήδη ισχυρή παρουσία μας στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον, η κρατική λοταρία της Κροατίας, Hrvatska Lutrija d.o.o, επέλεξε πρόσφατα την Intralot ως στρατηγικό συνεργάτη της για την ανάπτυξη διαδικτυακών παιχνιδιών καζίνο, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, επεκτείνοντας την παρουσία μας στο χώρο των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Τέλος, δύο νέα σημαντικά έργα ξεκίνησαν πρόσφατα, τα συστήματα εποπτείας βιντεολόττο στο Οχάιο των ΗΠΑ και στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Και τα δύο έργα θα αναπτυχθούν πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ο Όμιλος συνέχισε να αναπτύσσεται σε επίπεδο τόσο εσόδων, όσο και κερδών EBITDA, ενώ οι ταμειακές ροές της εταιρείας επιβαρύνθηκαν από τις σημαντικές επενδύσεις σε έργα που υλοποιούμε αυτή την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων της άδειας στη Μάλτα το δεύτερο τρίμηνο και του συστήματος εποπτείας βιντεολόττο στην Αυστραλία, έργα τα οποία μεσοπρόθεσμα θα αποφέρουν υψηλές αποδόσεις.
Πρόσφατα, επεκτείναμε το κοινοπρακτικό δάνειο της εταιρείας για επιπλέον δύο έτη έως το Δεκέμβριο του 2014, με πολύ ανταγωνιστικούς οικονομικούς όρους. Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε από μια κοινοπραξία τραπεζών στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι διεθνείς και τοπικοί τραπεζικοί οργανισμοί.
Στην Intralot, αναζητούμε επιλεκτικά ευκαιρίες που θα εμφανισθούν στο άμεσο μέλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές».


AVENIR
ΚΑΜΨΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ


Πιο βαθιά σε ύφεση βυθίζεται ο όμιλος Avenir, του οποίου οι ζημίες ανήλθαν σε 4.102.152 ευρώ έναντι ζημιών 604.240 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 4.532.871 ευρώ, έναντι μικτών κερδών 5.283.484 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 14,2%, η οποία οφείλεται στην αλλαγή του μίγματος των πωλήσεων του ομίλου.
Ειδικότερα, o ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε 78.298.823 ευρώ, έναντι 62.561.079 ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25,16%.
Από την άλλη, τα αποτελέσματα προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε ζημιά 922.596 ευρώ έναντι ζημιάς 55.357 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι ποσό της τάξης των 2.500.000 ευρώ το οποίο έχει μειώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011, δεν είναι επαναλαμβανόμενο.
Περαιτέρω, επιβεβαιώνεται η προσήλωση της διοίκησης του ομίλου στη στρατηγική που επιλέχθηκε και αφορά στη δραστηριοποίησή του στους τομείς των συλλογικών στοιχημάτων και διαδικτυακών παιγνίων.
Στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσής του και η ανάπτυξη των εργασιών του στους κλάδους των στοιχημάτων και διαδικτυακών παιγνίων, τόσο μέσα από το φυσικό δίκτυο των καταστημάτων του στην Κύπρο όσο και με τη χρήση των Διεθνών Αδειών που κατέχει στον τομέα των διαδικτυακών αυτών προϊόντων, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αύξηση του μεριδίου αγοράς και την περαιτέρω βελτίωση της θέσης των δύο θυγατρικών Eurogoal και Megabet στην κυπριακή αγορά.
Επιπροσθέτως, ο όμιλος στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 εγκαινίασε τη δεύτερη συνεργασία του στον τομέα των «καζίνο εν πλω» με την υπογραφή συμφωνίας με δεύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Αδριατικής και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τρίτη εταιρεία που δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της κρουαζιέρας.
Επιπλέον, ο όμιλος θα εισάγει μέσα στην τρέχουσα χρήση νέα προϊόντα και υπηρεσίες, συνεχίζοντας έτσι την απόλυτα επιτυχημένη προσπάθειά του, με σκοπό πάντα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους και καθαρής κερδοφορίας για τον όμιλο.CENTRIC
«ΓΥΡΙΣΕ» ΣΕ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ


Κερδοφορία κατέγραψε η εταιρεία Centric Συμμετοχών Α.Ε. κατά το α’ εξάμηνο, με τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας να φθάνουν τα 1,89 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 255,02 εκατ. ευρώ, έναντι 289,55 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2011, υποχωρώντας κατά 11,93%.
Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 5,03 εκατ. ευρώ, έναντι 6,65 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2011, καταγράφοντας μείωση 24,35%.
Παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών και του μικτού κέρδους, ο όμιλος πέτυχε σημαντική λειτουργική κερδοφορία, όπως ανακοίνωσε.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 70,29%, στα 2,84 εκατ. ευρώ, έναντι 1,67 εκατ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2011.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,69 εκατ. ευρώ, έναντι 0,80 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενισχυμένα κατά 234,95%.
Τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν κέρδη 1,89 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,22 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2011.
Τα ίδια κεφάλαια (30/6/2012) ανήλθαν σε 44,20 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,51% σε σχέση με της 31ης.12.2011.DIONIC
ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2012


Ζημίες και μειωμένο κύκλο εργασιών εμφάνισε ο όμιλος Dionic στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Συγκεκριμένα, ο όμιλος εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 0,64 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,06 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 26,88%, σε 11,5 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 3,9 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,04 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 0,3 εκατ. ευρώ, έναντι 0,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του ομίλου (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν σε ζημιές 0,17 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,98 εκατ. ευρώ. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΛΑΔΟΥ FACTORING
ΚΛΑΔΟΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2012»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2012
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CHIPITA
ΕΡΕΥΝΑ PWC ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site