Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2012-τ.387                              

Συνέντευξη Γιώργος ΚρεμύδαςΤΙΤΛΟΣ: Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και καταστρέφει τις σωστές επιχειρήσεις


Το κλέψιμο του κράτους δεν είναι ούτε μέθοδος ούτε λογική ανάπτυξης μιας επιχείρησης και η κατάσταση που επικράτησε επί σειρά ετών και ακόμα συνεχίζεται, σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Κρεμύδας.
Μιλώντας στο «Χ», σκιαγραφεί με ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματικότητα, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται, ενώ αποδίδει μεγάλες ευθύνες στον κρατικό παρεμβατισμό, αλλά και στα άλλα κόστη που επιβλήθηκαν για διάφορους λόγους, βαραίνοντας όμως την επιχειρηματικότητα.
Θεωρεί ότι μπορεί η Ελλάδα να αναπτυχθεί, αρκεί να υπάρξει σχέδιο για να υλοποιηθεί και φυσικά να μπουν νομικοί κανόνες για όλους. Υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με επενδύσεις σε βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά σε άλλους τομείς, ενώ κρίνει πως σήμερα δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να τοποθετηθούν ξένα και ελληνικά κεφάλαια. Για την επιχείρησή του, η οποία έχει επεκταθεί και στην ενέργεια (φωτοβολταϊκά), αναφέρει ότι στόχος είναι να διατηρήσει την ηγετική της θέση, ενισχύοντας την εξαγωγική της δραστηριότητα, με στόχο του χρόνου να μπορέσει να αντιπροσωπεύσει το 25%-30% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.


ΧΡΗΜΑ_Μιλήστε μας για την ιστορία, για το παρελθόν της «Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας».


Γιώργος Κρεμύδας_Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1966 και είχε τρεις μετόχους. Εγώ ήμουν ο μικρότερος μέτοχος, με 5%. Κύριος μέτοχος ήταν ο Νίκος Προπόλης με 80% και ακολουθούσε ο Κώστας Σταματίου με 15%.


Χ_Η δραστηριότητα της εταιρείας σας ήταν πάντα στο ίδιο αντικείμενο;


Γ.Κ._Ναι, αυτό του βιομηχανικού υδραυλικού εξοπλισμού, ο οποίος βέβαια με τα χρόνια επεκτεινόταν σταδιακά σε πιο εξειδικευμένα υλικά και πιο μεγάλους πελάτες, ακολουθώντας τη φυσική πορεία της εξέλιξης της ελληνικής αγοράς και της τεχνολογίας.


Χ_Πώς βρεθήκατε στο «τιμόνι» της εταιρείας;


Γ.Κ._Η εταιρεία δούλευε κάτω από το μετοχικό σχήμα που σας ανέφερα και προχωρούσε στην αγορά σταθερά για πολλά χρόνια. Ωστόσο, μετά από διάφορα γεγονότα, η διοίκηση ήλθε στα χέρια μου το 1985, δηλαδή λίγα χρόνια προτού εισαχθεί στο χρηματιστήριο.


Χ_Πήρατε τη διοίκηση και μετά αποφασίσατε να μπείτε στο χρηματιστήριο. Τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;


Γ.Κ._Τότε είχα δύο δυνατότητες: η μία ήταν να δεχθώ την εξαγορά ή τη συνεργασία με κάποιον μεγάλο «οίκο» του εξωτερικού, που τότε ήταν στην Ελλάδα και έκαναν αγορές ιδίως στον κλάδο το δικό μας και είχα προτάσεις. Η άλλη ήταν να μείνω στην επιχείρηση, να την κρατήσω και να την αναπτύξω. Απλά θα σας πω ότι ήταν το μεράκι μου να προχωρήσω. Συνέπεια της επιλογής μου ήταν και η είσοδος στο χρηματιστήριο, το οποίο όταν το αντιμετωπίζεις στη σωστή του διάσταση, είναι μια ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης.


Χ_Μετά από τα χρηματιστηριακά κεφάλαια άρχισε η ανάπτυξή σας;


Γ.Κ._Είχε αρχίσει νωρίτερα διότι, όπως σας ανέφερα, η εταιρεία αναπτυσσόταν.


Χ_Πείτε μας γι’ αυτή την – τότε - ανάπτυξη. Με ποια «φόρμουλα» και ποια στρατηγική επιτεύχθηκε; Ποια ήταν η κινητήριος δύναμή της;


Γ.Κ._Η απλή παρατήρηση και τα προσεκτικά βήματα. Δηλαδή, είδα πώς γινόταν στο εξωτερικό, τι έκαναν εκεί οι ομοειδείς επιχειρήσεις, ήθελα να μάθω, ενδιαφέρθηκα και πράγματι αποκόμισα σημαντικά για εμένα συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν, σιγά σιγά, και αφού είδα και τον εδώ τρόπο πωλήσεων που ακολουθούσαν άλλες εταιρείες ανταγωνιστικές ή μη, προχώρησα. Μην ξεχνάμε ότι εγώ είχα έλθει από την επαρχία, οπότε είχα άλλες προσλαμβάνουσες εκεί. Εδώ στην Αθήνα όφειλα, για να προχωρήσω, να μάθω, να εκπαιδευτώ, όπως και έγινε. Χρόνο με το χρόνο, αναπτυσσόμουν επαγγελματικά και τελικά έγινα ο μεγαλύτερος στον κλάδο μου.


Χ_Αυτή τη στιγμή η «Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας» είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο υδραυλικού βιομηχανικού εξοπλισμού;


Γ.Κ._Ναι.


Χ_Το πελατολόγιό σας περιλαμβάνει όλα τα μεγέθη εταιρειών ή «βαραίνει» περισσότερο προς κάποιες μικρές, μεσαίες ή μεγάλες εταιρείες;


Γ.Κ._Απευθυνόμαστε σε όλη την αγορά, οπότε σαφώς έχουμε και μικρούς και μεγάλους. Οι μεγάλοι πελάτες είναι διάφορες εταιρείες, όπως ΕΛ.ΠΕ., Motoroil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και τεχνικές εταιρείες, κατασκευαστικοί όμιλοι, όπως οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, αλλά και αρκετές άλλες κατασκευαστικές. Μάλιστα έχουμε και εγχώριους πελάτες, αλλά και από το εξωτερικό.


Χ_Στο εξωτερικό τι δραστηριότητα αναπτύσσετε;


Γ.Κ._Κάναμε μια οργανωμένη προσπάθεια στο εξωτερικό. Ανοίξαμε ένα γραφείο στη Ρουμανία και πραγματοποιούσαμε συναλλαγές. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτιμήσαμε ότι έπρεπε να αναστείλουμε τη δραστηριότητά του. Πάντως, αυτή τη στιγμή, μέσω της θυγατρικής μας στη Θεσσαλονίκη πουλάμε τα εμπορεύματά μας σε όλα τα Βαλκάνια.


Χ_Συνεχίζετε να έχετε βλέψεις να φτιάξετε θυγατρικές σε άλλες χώρες;


Γ.Κ._Όχι, γιατί με τη νέα τεχνολογία και με τη συγκοινωνιακή σύνδεση που έχει αναπτυχθεί, είναι πολύ εύκολο από τη Θεσσαλονίκη να πουλήσεις και να μεταφέρεις εμπόρευμα στα Βαλκάνια.


Χ_Έχετε πολλούς πελάτες στο εξωτερικό;


Γ.Κ._Ναι αρκετούς.


Χ_Πόσο μερίδιο του τζίρου σας αντιπροσωπεύουν οι συναλλαγές σας στο εξωτερικό;


Γ.Κ._Το 45%-50% του τζίρου της εταιρείας μας στη Θεσσαλονίκη είναι από το εξωτερικό σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης ανήκει σε ποσοστό 75-80% στη Γενική Βιομηχανίας και Εμπορίου και από εδώ διευθύνεται.


X_Από εδώ, τον Ασπρόπυργο, δεν γίνονται συναλλαγές;


Γ.Κ._Και από εδώ πραγματοποιούμε συναλλαγές, αλλά την αγορά των Βαλκανίων την έχουμε συνδέσει κυρίως με την εταιρεία μας στη Θεσσαλονίκη. Το ποσοστό των εδώ συναλλαγών είναι μικρό. Πάντως, να σας πω ότι όμιλος έχει ως στόχο του χρόνου να φτάσουν οι εξαγωγές το 25-30% του τζίρου, γνωρίζοντας βέβαια και τα προβλήματα της αγοράς εξαιτίας της ύφεσης.


Χ_Πόσες θυγατρικές επιχειρήσεις έχει ο όμιλος;


Γ.Κ._Στον κλάδο του βιομηχανικού υδραυλικού εξοπλισμού έχει δύο.


Χ_Σε ποιον άλλο κλάδο επεκτείνεται ο όμιλος;


Γ.Κ._Τώρα έχουμε μπει και στα φωτοβολταϊκά και στα ενεργειακά με τη Γενική Εμπορίου «Ενέργεια». Μάλιστα υπάρχει μια νέα μονάδα με φωτοβολταϊκά εδώ στην Αττική και ολοκληρώνεται άμεσα και άλλη στη Θεσσαλονίκη.


Χ_Θεωρείτε ότι είναι καλή επένδυση τα φωτοβολταϊκά; Γιατί επεκταθήκατε σε αυτόν τον τομέα αφού είστε τόσα χρόνια στα βιομηχανικά υδραυλικά και μάλιστα leader και με μεγάλους πελάτες;


Γ.Κ._Πρώτον διότι επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και δεύτερον διότι αντιμετωπίζουμε την υφεσιακή κατάσταση της αγοράς. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και γενικά η αγορά δεν κινείται. Ανεκόπησαν όλα τα δημόσια έργα, οπότε και σταμάτησαν αλυσιδωτά και οι εξαρτώμενες από αυτά δραστηριότητες. Δεν πληρώνει το κράτος, οπότε σταμάτησαν τα πάντα και ο τζίρος έχει μειωθεί στο 50% τα τελευταία δύο χρόνια.


Χ_Ο καλύτερος τζίρος που είχε κάνει ο όμιλος ποιος ήταν;


Γ.Κ._Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν περίπου 44-45 εκατ. ευρώ.


Χ_Και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μισό για το 2012;


Γ.Κ._Για το 2012 με πολλές προσπάθειες θα βρεθούμε στο ήμισυ.


Χ_Είστε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση. Γιατί δεν σκεφτήκατε να μπείτε στην παραγωγή;


Γ.Κ._Είχαμε ξεκινήσει, είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν γνωρίζαμε καλά το αντικείμενο. Ο Έλληνας δεν έχει εκπαιδευτεί ακόμα για βιομηχανικός εργάτης. Οι μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στο είδος αποτελούν εξαιρέσεις.


Χ_Ο Έλληνας, δηλαδή, δεν είναι για να γίνει βιομήχανος επιχειρηματίας ή βιομηχανικός εργάτης;


Γ.Κ._Και τα δύο.


Χ_Μα κάποτε είχαμε μια πάρα πολύ μεγάλη βιομηχανία…


Γ.Κ._Αυτά πρέπει κάποτε να τα ξεχάσουμε. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, ήταν κρατικοδίαιτα, δεν εκσυγχρονίστηκαν. Για παράδειγμα έβγαζαν μπαμπάκι ή κλωστές και ήρθαν οι Κινέζοι με το φτηνό εργατικό κόστος και κατέρρευσαν.


Χ_Εσείς πιστεύετε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι έτοιμη να παράγει ή να αποτελέσει εστία προσέλκυσης επενδύσεων;


Γ.Κ._Μπορεί να γίνουν επενδύσεις, αλλά με άλλη κουλτούρα. Μπορούν να γίνουν φάρμες, γεωργικές επενδύσεις μπορούμε να παράγουμε για παράδειγμα πορτοκάλια, γιατί λόγω του κλίματος έχουμε τα πιο ωραία στη γεύση. Επιβάλλεται όμως να αλλάξουμε νοοτροπία και να εργαστούμε. Είναι λυπηρό να φέρνουμε αγροτικά προϊόντα από το εξωτερικό.


Χ_Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα;


Γ.Κ._Να γίνεται σωστή παραγωγή, να υπάρχουν κανάλια διάθεσης και να μην παρεμβαίνει το κράτος πουθενά εάν είναι να δημιουργεί στρεβλώσεις. Λόγου χάριν, να σας πω για το επίδομα γάμου. Γιατί θεσπίστηκε και γιατί να το παίρνει ακόμα και ένας 70άρης στο μισθό του. Είναι καλύτερο ο κάθε εργαζόμενος οποιαδήποτε αύξηση να τη συνδυάζει με την παραγωγή του. Και για να εξηγήσω: Είναι σωστό να δώσει το κράτος επίδομα για 5-10 χρόνια για να κάνει κανείς παιδί, αλλά μετά γιατί να υπάρχει επίδομα; Σκεφτείτε ότι σε εμάς, ως εταιρεία, τα επιδόματα μαζί με το ΙΚΑ είναι το 60-70% του συνολικού κόστους μας. Απίθανο ποσοστό! Για παράδειγμα υπάρχει επίδομα κομπιούτερ. Και ρωτώ υπάρχει περίπτωση σήμερα να εργάζεται κανείς σε γραφείο χωρίς να χρησιμοποιεί κομπιούτερ; Ήταν μεγάλο λάθος την κοινωνική του πολιτική το κράτος να την χρεώνει στις επιχειρήσεις. Να πω ακόμη ότι γεμίσανε αυτοί που διόριζαν τους δήμους με κόσμο που δεν έχουν τι να κάνουν και πληρώνουμε εμείς οι επιχειρηματίες χιλιάδες ευρώ ετησίως για δημοτικά τέλη και χαράτσια. Από πού θα βγουν αυτά σήμερα που δεν υπάρχει δουλειά; Γι’ αυτό και χρειάζεται πρόνοια.


Χ_Η επιχειρηματικότητα σήμερα πού σκαλώνει;


Γ.Κ._Σε δεκάδες απίθανα πράγματα. Υπάρχουν περιπτώσεις εδώ που έρχονται να φορτώσουν για το εξωτερικό και δεν μπορούν γιατί πέφτει το σύστημα του τελωνείου. Πού έχει ακουστεί αυτό; Ποιος θα πληρώσει την νταλίκα που κάθεται για δύο ημέρες επειδή πέφτει το ηλεκτρονικό σύστημα; Στις άλλες χώρες πώς λειτουργούν όλα;


Χ_Έτσι πιστεύετε ότι θα δοθεί μια λύση;


Γ.Κ._Όλο λένε διάφορα, αλλά νομίζω ότι τελικά δεν εφαρμόζεται τίποτα.


Χ_Γιατί δεν εφαρμόζονται;


Γ.Κ._Γιατί δεν πιστεύουν σε αυτά που πάνε να κάνουν. Τρία χρόνια κοροϊδεύουν με το μνημόνιο και αυτά που πρέπει να γίνουν δεν γίνονται.


Χ_Εσείς για την επιχείρησή σας τι βλέπετε;


Γ.Κ._Εγώ βλέπω το εξής: ότι μπορώ να ανταγωνιστώ άμεσα τους Ευρωπαίους και να πάω στη Μέση Ανατολή τα εμπορεύματά μου. Ζητώ βέβαια να με αφήσει ελεύθερο το κράτος να έχω ανταγωνιστικό κόστος, καθώς η αντίστοιχη επιχείρηση της Γερμανίας ή της Ιταλίας έχει μεγαλώσει και επιμερίζεται το κόστος της. Αν αυτός έχει 8-10% λειτουργικό κόστος, δανείζεται με 2-3% και όχι με 10%, ο κόσμος δουλεύει οκτάωρο, δουλεύει πραγματικά και αποδίδει. Εδώ δεν υπάρχει παραγωγικότητα, γιατί οι εταιρείες και το κράτος δεν έχουν σωστούς μηχανισμούς. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να ανταγωνιστώ τον Ιταλό που έχει ένα λειτουργικό κόστος 8% και εμείς είχαμε 15% και λόγω της κρίσης πήγαμε στο 25%.


Χ_Για τα δημοτικά τέλη τι έχετε να πείτε;


Γ.Κ._Είναι πανάκριβα, διότι δεν απολαμβάνουμε υπηρεσίες. Για παράδειγμα όταν βρέχει, πνιγόμαστε. Γιατί πληρώνουν στο δήμο αντίστοιχη υπηρεσία;


Χ_Εσείς προτείνετε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη;


Γ.Κ._Ναι, είναι υπερβολικά. Ας υπολογίζουν και οι δήμοι τα δικά τους κόστη ορθολογικά.


Χ_Μπορεί να χωρέσει η ελληνική αγορά και άλλη εταιρεία σαν εσάς;


Γ.Κ._Όχι για την εγχώριο κατανάλωση. Μπορεί όμως να δημιουργηθεί για να αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Γιατί η Ολλανδία εξάγει σε όλο τον κόσμο;


Χ_Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μια επιχείρηση εδώ με βιομηχανικό και υδραυλικό εξοπλισμό;


Γ.Κ._Ναι, και να πουλάει στη Μέση Ανατολή. Πάρα πολύ εύκολα. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι με κέφι και χρήμα.


Χ_Με τις τράπεζες ποια είναι η σχέση σας;


Γ.Κ._Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να πω όμως ότι στο παρελθόν ήταν εγκληματική η συμπεριφορά των τραπεζών, αλλά και των δανειοληπτών.


Χ_Σήμερα οι τράπεζες στηρίζουν τις επιχειρήσεις;


Γ.Κ._Η γνώμη μου είναι ότι τις στηρίζουν παραπάνω από ό,τι πρέπει, γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι τράπεζες δεν πρόκειται να πάρουν τα λεφτά τους.


Χ_Να ανοίξουν, λοιπόν, οι «στρόφιγγες»;


Γ.Κ._Να ανοίξουν στους σωστούς και τους υπεύθυνους επαγγελματίες. Στα «λαμόγια» να μην ανοίξουν ποτέ!


Χ_Όταν λέτε «λαμόγια», ποιους εννοείτε;


Γ.Κ._Τους φοροδιαφεύγοντες κυρίως. Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και καταστρέφει τις σωστές επιχειρήσεις. Η φοροδιαφυγή οδήγησε το κράτος εδώ που είναι σήμερα. Από εμάς δεν βγαίνει ούτε μία βίδα χωρίς απόδειξη.


Χ_Την επιχείρηση την αναπτύξατε χωρίς φοροδιαφυγή. Πώς γίνατε η καλύτερη επιχείρηση από αυτές που υπάρχουν στην Ελλάδα;


Γ.Κ._Υπάρχει ο δρόμος για τον καθένα και φυσικά αυτός δεν είναι το κλέψιμο του κράτους.


Χ_Την κατάσταση στην αγορά πώς τη βλέπετε να διαμορφώνεται;


Γ.Κ._Είναι δραματική! Υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί, αλλά πρέπει να υπάρξει σωστό σχέδιο που θα το υποστηρίξουν όλοι και φυσικά να μπουν νομικοί κανόνες για όλους.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΛΑΔΟΥ FACTORING
ΚΛΑΔΟΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2012»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2012
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CHIPITA
ΕΡΕΥΝΑ PWC ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site