Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2012-τ.387                              

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Νέος Δείκτης Μεσαίας-Μικρής Κεφαλαιοποίησης


Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για τη βελτίωση της «ορατότητας» των εισηγμένων εταιρειών από το επενδυτικό κοινό, το Χρηματιστήριο Αθηνών δημιούργησε το Δείκτη Τιμών Μεσαίας-Μικρής κεφαλαιοποίησης Χ.Α., ο οποίος λειτουργεί ήδη από τις 29 Οκτωβρίου. Ο νέος δείκτης αξιοποιεί μια ποσοτική μέθοδο επιλογής των συμμετεχουσών εταιρειών η οποία βασίζεται στα ετήσια δημοσιευμένα θεμελιώδη μεγέθη τους. Ο δείκτης αριθμεί 20 εταιρείες συν πέντε που είναι αναπληρωματικές. Η αξιολόγηση του δείκτη θα είναι ετήσια και θα λαμβάνει χώρα το Μάρτιο. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης του δείκτη είναι οι 1.000 μονάδες. Οι εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη είναι οι: Ανδρομέδα, ΑΝΕΚ, ΕΛΓΕΚΑ, Ελίν, Έλαστρον, Έλτον, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιντρακάτ, Κέκροψ, Kleemann, Κλουκίνας-Λάππας, Κρι Κρι, Κυριακίδης Μάρμαρα, Μύλοι Λούλη, Ινφόρμ Λύκος, Mevaco, Mig Real Estate, Revoil, Σελόντα, Centric.MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ


Ξαναμπήκε σε τροχιά ανάπτυξης


Η εταιρεία, έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης λόγω της κρίσης στην ελληνική αγορά, κατόρθωσε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης (Growth), με τον κύκλο εργασιών της στο τρίμηνο να σημειώνει αύξηση 16% (1,93 εκατ. ευρώ έναντι 1,66 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη μετά από φόρους να αυξάνονται κατά 24% (434 χιλ. ευρώ έναντι 351 χιλ. ευρώ πέρσι). Όσον αφορά συνολικά στο εννεάμηνο, ο κύκλος εργασιών της MLS ανήλθε σε 5,02 εκατ. ευρώ από 6,02 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, μειωμένος κατά 17%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 3,21 εκατ. ευρώ έναντι 3,93 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 18%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,65 εκατ. ευρώ, μειωμένα δηλαδή κατά 33%. Η εταιρεία διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας.
Σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή της MLS σε ρυθμούς ανάπτυξης αποτέλεσε η κυκλοφορία του MLS iQTalk, του πρώτου ελληνικού κινητού που κυκλοφόρησε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην ελληνική αγορά. Στην επιστροφή σε ανάπτυξη (Growth) συνετέλεσε, επίσης, η σταδιακή ανάπτυξη των εξαγωγών.
Η MLS, παρόλο που μείωσε τα λειτουργικά της έξοδα, συνεχίζει με συνέπεια τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και ετοιμάζει νέα επαναστατικά προϊόντα. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενταθεί περαιτέρω.


 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΜΑΖ – ΟΤΕ


Ικανοποιητικές οι επιδόσεις του γ’ τριμήνου


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις ισχυρές επιδόσεις μας και το γ’ τρίμηνο του έτους, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Παρά την πίεση που άσκησαν στα έσοδα, τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και τα εξόχως χαμηλότερα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, η συνεχής προσπάθειά μας για έλεγχο του κόστους οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στο 36,5%. Τα καθαρά κέρδη επίσης αυξήθηκαν. Η έντονη προσπάθεια της διοίκησης για δημιουργία ταμειακών ροών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 212 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, με τη συνολική μείωση του δανεισμού να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες. Σημειώνουμε την ταχεία πρόοδο στα σχέδια αναχρηματοδότησής μας, καθώς έχουμε ήδη λάβει δεσμεύσεις για την αναχρηματοδότηση μισού περίπου δισ. ευρώ του κοινοπρακτικού μας δανείου και είμαστε βέβαιοι ότι τα θέματα θα κλείσουν εντός χρονοδιαγράμματος έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013».
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι εμπορικά έχουμε ανακτήσει έδαφος και ότι οι πελάτες μας πλέον αναγνωρίζουν την αξία των προϊόντων και υπηρεσιών του ΟΤΕ. Τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε αποτελέσματα με την προώθηση νέων προϊόντων, από τα οποία ξεχωρίζει η προγραμματισμένη εμπορική διάθεση του VDSL. Επιταχύνουμε τη διαδικασία του μετασχηματισμού της επιχείρησης, όπως αποδεικνύεται και από την υλοποίηση νέου προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο επίσης ανακοινώνεται σήμερα. Το πρόγραμμα μειώνει σημαντικά το κόστος της εταιρείας, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην απαραίτητη ανανέωση του εργατικού μας δυναμικού».
Το γ’ τρίμηνο του 2012 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 10,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης. Εκτός από το συνεχόμενα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο επηρεάζει τις δραστηριότητες τόσο της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας, η μείωση αντανακλά και τις σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ, οι οποίες υπολογίζονται στα 36 εκατ. ευρώ, από τα 133,7 εκατ. ευρώ της μείωσης των εσόδων που σημειώθηκε το τρίμηνο. Επίσης, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας Ελλάδας είχαν ενισχυθεί το γ’ τρίμηνο του 2011 κατά 23 εκατ. ευρώ από επιπλέον έσοδα λόγω των λήξεων συγκεκριμένων προσφορών στην καρτοκινητή.


 


 FRIGOGLASS


Αναμένεται καλύτερο το 4ο τρίμηνο


Ο κύριοςTorstenTuerling, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:
«Όπως είχαμε αναφέρει στις επιχειρηματικές προοπτικές του εξαμήνου, αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαίτερα δυσμενές τρίτο τρίμηνο. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη, οι βασικοί μας πελάτες μείωσαν σημαντικά τις επενδύσεις τους. Τα χαμηλά επίπεδα παραγγελιών στις περισσότερες παραγωγικές μας μονάδες οδήγησαν σε αναξιοποίητη παραγωγική δυναμική και κατ’ επέκταση σε μη επαρκή απορρόφηση των γενικών εξόδων στο τρίμηνο. Συνέπεια αυτού ήταν η αδυναμία μείωσης των αποθεμάτων μας. Επιπλέον, έκτακτα γεγονότα και τα αρνητικά περιθώρια κέρδους των δραστηριοτήτων μας στην Κίνα και την Αμερική, καθώς και η πρόσφατη εξαγορά της Frigoglass Jebel Ali, επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία του τρίτου τριμήνου.
Παρά το αντίξοο αυτό οικονομικό περιβάλλον, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία βραχυπρόθεσμα αρνητικών επιπτώσεων στην παραγωγικότητα των μονάδων και επιπρόσθετου κόστους, ωστόσο, αποτελεί παράγοντα διατήρησης της ηγετικής μας θέσης και περαιτέρω ενίσχυσης μέσω καινοτόμων προϊόντων.
Εκτιμούμε ότι το εμπορικό περιβάλλον θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολο τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της κερδοφορίας μας και την ενίσχυση του ισολογισμού μας μέσω σημαντικής βελτίωσης των ταμειακών ροών. Προσφάτως ανακοινώσαμε τη νέα οργανωτική μας δομή που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης εκτός Ευρώπης, να ενισχύσουμε τη λειτουργική μας αποδοτικότητα και να υλοποιήσουμε με επιτυχία τα σχέδιά μας. Θα ανακοινώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους μας κατά τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2012».


Επιχειρηματικές προοπτικές


Αναμένουμε οι ενοποιημένες πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών, κυρίως λόγω ισχυρών πωλήσεων στις περιοχές της Αφρικής/Μέσης Ανατολής και Ασίας/Ωκεανίας. Η νέα οργανωτική δομή με ηγετική ομάδα εστιασμένη στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη δυναμική των αγορών αυτών και θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της μελλοντικής μας ανάπτυξης».


 


 


 


COCA COLA HELLENIC


Πτώση 12% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εννεαμήνου


Κατά 12% υποχώρησαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Coca Cola Hellenic, καθώς διαμορφώθηκαν στα 265 εκατ. ευρώ έναντι των 302 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Επίσης, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν πτώση 12%, φθάνοντας τα 412 από τα 468 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3%, στα 5,468 δισ. ευρώ από τα 5,326 δισ. ευρώ το 2011.
Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2012, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1%. Στις αναδυόμενες αγορές σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3%, η οποία υπεραντισταθμίστηκε από την πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 5% και κατά 2% στις ανεπτυγμένες αγορές και στις αναπτυσσόμενες αγορές αντίστοιχα.
Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Οι πωλήσεις τσαγιού και οι πωλήσεις των ποτών ενέργειας κατέγραψαν αύξηση 3% και 5% αντίστοιχα. Oι πωλήσεις των εμφιαλωμένων νερών και χυμών μειώθηκαν κατά 4% και 6% αντίστοιχα.
Τα οφέλη από τις πρωτοβουλίες αύξησης των εσόδων υπεραντισταθμίστηκαν από το συνδυασμό υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και δυσμενών μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 56 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2012.
Επίσης, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα 381 εκατ. ευρώ, ενώ το κεφάλαιο κίνησης βελτιώθηκε κατά 35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η εταιρεία αναμένει δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 1,45 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014, παράλληλα με το στόχο για επένδυση 1,45 δισ. ευρώ σε σωρευτικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα.
Ο κ. Δημήτρης Λόης, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Hellenic, δήλωσε:
«Στο τρίτο τρίμηνο του 2012 επιτύχαμε αύξηση του όγκου πωλήσεων και αύξηση των εσόδων, με το ρυθμό αύξησης των εσόδων να ξεπερνά εκείνον του όγκου πωλήσεων. Το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει ότι η άριστη εκτέλεση της στρατηγικής μας επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και εν μέσω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


O κόσμος το 2050: Μεγάλες αλλαγές, μεγάλες προκλήσεις


«Όλοι θα είμαστε πιο πλούσιοι και πιο υγιείς το 2050», διαμήνυσε με βεβαιότητα κόντρα στο κλίμα των ημερών ο κ. John Andrews, συγγραφέας του βιβλίου «Ο κόσμος το 2050», μαζί με τον έτερο συντάκτη του Economist, Daniel Franklin.
Ο κ. Andrews αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι οι Γερμανοί επιχειρούν να προσαρμόσουν τους Έλληνες στα γερμανικά πρότυπα. «Γιατί όμως; Η κάθε κουλτούρα έχει τη δική της δυναμική, αρκεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της», συμπλήρωσε, για να τονίσει με νόημα πως όλες οι κρίσεις κάποτε τελειώνουν. Δήλωσε πάντως, αναφερόμενος στην ελληνική περίπτωση ότι τα σημερινά δεδομένα δε του αφήνουν περιθώριο εκτίμησης από ποιους και πότε θα συμβεί.
Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Andrews αναφορικά με τις παγκόσμιες τάσεις, το 2050 ο πληθυσμός θα έχει πολλαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 9 δισ. και κατά 1/3 θα αποτελείται από ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις, γεγονός που θα συνδεθεί με αντίστοιχες αλλαγές στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το 2050 οι νέοι θα περνούν περισσότερο χρόνο στις σχολικές αίθουσες και ο χρόνος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 12 έτη (μόλις 6 σήμερα στην Ινδία). Όσον αφορά στον καίριο τομέα της τεχνολογίας, η Ευρώπη θα πάψει να αποτελεί τη σημερινή μεγάλη δύναμη και θα δώσει τη σκυτάλη στις χώρες της Ασίας.
«Όταν έχεις ισχυρή οικονομία, διαθέτεις και μεγάλο στρατό», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι από το 2020 η Κίνα θα αρχίσει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες συγκριτικά με τις ΗΠΑ.
«Σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζεται στην Ελλάδα, όπου το θετικό δεν πουλάει, το βιβλίο των συντακτών του Economist εκπέμπει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Όπως είπε, βρήκε ενδιαφέρουσες τις παρατηρήσεις του συγγράμματος, σύμφωνα με τις οποίες «τα καλά νέα δεν μαθαίνονται ποτέ» και «όσο λιγότερες οι προβλέψεις τόσο μεγαλύτερη η πρόοδος».
Ο κ. Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων, εστιάστηκε στις δυσκολίες που απεικονίζονται ευδιάκριτα στη νεοελληνική ιστορία για να τονίσει την πρόοδο την οποία έχει επιτύχει έως σήμερα η χώρα.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις με μια κοινωνία που βρίσκεται απέναντι», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα για την παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα. Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μελλοντικές εξελίξεις: «Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο».


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΛΑΔΟΥ FACTORING
ΚΛΑΔΟΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2012»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2012
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CHIPITA
ΕΡΕΥΝΑ PWC ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site