Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2012-Ιανουάριος 2013_τ.388                              

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013


Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε σύνολο εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας κατά το Α’ τρίμηνο του 2013.


Ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο για την αγορά εργασίας αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας «έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης» της Manpower.
Ωστόσο, παρά το ότι ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο, ο ρυθμός των απολύσεων δείχνει να επιβραδύνεται۠ και οι προοπτικές απασχόλησης για το Α’ τρίμηνο του 2013 ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το Α’ τρίμηνο του 2012.
Καθώς το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 25% μείωση, ενώ το 66% δεν προβλέπει καμία μεταβολή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 διαμορφώνονται στο -16%. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διατηρούνται αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2012.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -11%, παραμένοντας αρνητικές σε κάθε τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών. Ωστόσο, ο δείκτης εμφανίζει αύξηση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στο εξής, ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της έρευνας θα αφορά εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.


Εξέλιξη του δείκτη προοπτικών απασχόλησης στην Ελλάδα


«Όταν οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης της χώρας διαμορφώνονται στο -11, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι. Κι όμως, λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνθήκες, τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν να είναι. Το 2012 η αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατρακύλησε στο κατώτατο σημείο της. Η έρευνα φανερώνει ότι αυτή η κατρακύλα ανακόπτεται και ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας περιόδου σταθεροποίησης», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup. «Βλέπουμε ακόμη το 66% των εργοδοτών να δηλώνουν πως δεν θα προχωρήσουν σε άλλες μειώσεις προσωπικού μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό στοιχείο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Βεβαίως, και το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν εργοδότες που θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Παρόλα αυτά, δεν θα σταματήσω να τονίζω ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις προκειμένου να εκμεταλλευθούν την ανάκαμψη της αγοράς, όταν αυτή έρθει», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία.


Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας


Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας κατά το Α’ τρίμηνο του 2013. Οι δυσμενέστερες προοπτικές αναφέρονται από τους εργοδότες στους τομείς του τουρισμού και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -20% και
 -18% αντίστοιχα. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και στον τομέα των κατασκευών, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -16%, όπως και στον τομέα της μεταποίησης, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -15%.
Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -12% αναφέρονται στον τομέα της γεωργίας, στον τομέα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου & ύδρευσης και στον τομέα μεταφορών & επικοινωνιών.
«Παρά το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα, και αυτό το τρίμηνο βλέπουμε ότι σε κάθε έναν από τους 9 κλάδους της οικονομίας υπάρχουν - έστω και λιγοστοί σε ποσοστό - εργοδότες, οι οποίοι σχεδιάζουν προσλήψεις. Είναι γεγονός ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ή αορίστου χρόνου δεν βρίσκονται σε αφθονία εκεί έξω. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες θέλουν, υπό αυτές τις αβέβαιες συνθήκες, να διατηρήσουν την ευελιξία τους. Στην πράξη, αυτή η ανάγκη μεταφράζεται σε περισσότερες θέσεις interim ή, ακόμη, σε θέσεις στις οποίες η αμοιβή εξαρτάται πλήρως από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και αποτελεσμάτων. Ακόμη κι αν κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, βλέπουμε ότι καλά αμειβόμενες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί έξω, ειδικά για υποψήφιους που είναι ευέλικτοι και καλά προετοιμασμένοι να τις κυνηγήσουν και να δείξουν ότι διαθέτουν εκείνα τα προσόντα που απαιτούνται για να επιτύχουν αποτελέσματα», προσθέτει η Δρ Βενετία Κουσία. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2013
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ENERGY MONEY CONFERENCE 2012
ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MEVACO
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΥΚΚΟΥΛΛΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ OLYMPIA DEVELOPMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site