Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2012-Ιανουάριος 2013_τ.388                              

ENERGY MONEY CONFERENCE 2012


 H ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Η προσέλκυση διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα δώσουν μια σημαντική αναπτυξιακή «ανάσα» στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.Στις δυνατότητες ανάπτυξης και επενδύσεων στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, που μπορούν μέσω στοχευμένης στρατηγικής στον κλάδο να ανέλθουν σε 40-60 δισ. ευρώ, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας στον ενεργειακό τομέα, το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο που καθίσταται πλέον καθοριστικό για τα επόμενα βήματα, αλλά και την εθνική ενεργειακή στρατηγική, αναφέρθηκαν οι διακεκριμένοι ομιλητές του συνεδρίου «Energy Money Conference», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Ethos Media S.A., την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεξέτασης της θέσης της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα, την εκμετάλλευση της πλεονεκτικής της θέσης στη ΝΑ Ευρώπη, την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με ιεραρχημένους στόχους, την προσέλκυση διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τον εθνικό σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Υφυπουργός Εξωτερικών


Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός ανέφερε ότι «αναπτύσσονται τάσεις που εγείρουν νέες προκλήσεις και μία από αυτές είναι, για ολόκληρη την Ευρώπη, η μεγάλη ενεργειακή πρόκληση που τα χαρακτηριστικά της αφορούν στην επάρκεια και στο κόστος της ενέργειας. Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα, η Ελλάδα καλείται να εξετάσει ποια πρέπει και μπορεί να είναι η θέση μας στη γεωπολιτική σκακιέρα, που στήνεται με αφορμή την παραγωγή και διακίνηση των ενεργειακών πόρων.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση στη ΝΑ Ευρώπη. Στο κομβικό σημείο των οδεύσεων ανάμεσα στις εξαγωγικές χώρες της Ανατολής και του Νότου και στις εισαγωγικές χώρες της Δύσης, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Με αυτό το στόχο, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα αναπτύσσει μια δυναμική, εξωστρεφή και πολυδιάστατη εξωτερική ενεργειακή πολιτική. Η κρίση επιβάλλει όχι μόνο να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και πεδία συνεργασίας με σημαντικούς, παραδοσιακούς, αλλά και νέους, εταίρους μας.
Στo πλαίσιo αυτό επιδιώκουμε την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με ιεραρχημένους στόχους, που εγγυώνται την ασφάλεια και την πολλαπλότητα πηγών και διόδων μεταφοράς. Συνεργασίες που κατοχυρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θέση – κλειδί της χώρας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ως αξιόπιστου και ασφαλούς ενεργειακού κόμβου προς την Ευρώπη. Θέτουμε ξανά σε προτεραιότητα κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας, που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, και περνούν από την ελληνική επικράτεια. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ευρύτερος σχεδιασμός έργων υποδομής στις μεταφορές και στις υπηρεσίες, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας και να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα η επιβεβαίωση της ύπαρξης σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελλάδας και το αξιόλογο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτουμε, ανοίγουν νέες προοπτικές για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών και συνάμα πολλαπλές επενδυτικές ευκαιρίες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μπορούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η προσέλκυση διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα δώσουν μια σημαντική αναπτυξιακή «ανάσα» στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο του εθνικού μας σχεδιασμού για την ενέργεια προχωράμε τις διαδικασίες για τις σεισμικές έρευνες σε σημεία της ελληνικής επικράτειας (Ιωάννινα, Πατραϊκός, Κατάκολο), όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν πετρελαϊκά κοιτάσματα 250 εκατ. βαρελιών, με φιλόδοξο στόχο να αρχίσουν σύντομα οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα, προωθείται η έρευνα για εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, όπου οι προσδοκίες είναι αυξημένες. Η περιοχή αποτελεί συνέχεια της γεωλογικής λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ και το «οικόπεδο 12» της Κύπρου».


(1717)
GEORGETTE LALIS
European Commission, Member της Task Force for Greece


Στα πλεονεκτήματα μιας εσωτερικής ανοιχτής, διασυνδεόμενης και ευέλικτης αγοράς ενέργειας στην Ε.Ε., τον καθοριστικό ρόλο των ανεξάρτητων κανονιστικών αρχών και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση του φυσικού αερίου αναφέρθηκε η κα Georgette Lalis. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, που αποτελούν πλέον και μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως στην κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, τη δημιουργία χρηματιστηρίου ανταλλαγής ηλεκτρικού, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ΔΕΗ και την αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης των πηγών ενέργειας. Η ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ενέργειας θα έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα: πρόσβαση των πολιτών σε χαμηλότερη τιμολόγηση, δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ενεργειακής απόδοσης και μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Όπως τόνισε η κα Lalis, την περίοδο 2014-2020 η στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού δικτύου, στην επέκταση του δικτύου αγωγών υψηλής πίεσης για το φυσικό αέριο, στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού μίγματος με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και στη διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών.
Όπως είπε, κομβικό σημείο για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς είναι οι ανεξάρτητες κανονιστικές αρχές στην Ευρώπη. «Στη χώρα μας υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΡΑΕ μπορεί να επιτύχει το στόχο που έχει τεθεί Η ΡΑΕ μάλιστα συνεχώς χάνει προσωπικό, το οποίο μεταφέρεται σε ευρωπαϊκές ανεξάρτητες αρχές». Όσον αφορά στο ενεργειακό μίγμα, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους του 2020, ενώ είναι υπό συζήτηση αν το 2030 πρέπει να έχουμε το 30% σε ΑΠΕ στον ενεργειακό τομέα. Την περίοδο 2014-20 η πολιτική πρέπει να εστιάσει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τη μεγαλύτερη εισροή ενέργειας και χαμηλών εκπομπούχων στο δίκτυο, τη διασύνδεση των νησιών, την επέκταση του δικτύου υψηλής πίεσης και τη βελτιστοποίηση του μίγματος με μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών.


(1797)
ΤΕΡΕΖΑ ΦΩΚΙΑΝΟΥ – ΜΑΛΑΒΕΤΑ
Πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της Flow Energy & Environmental Operations – γεωλόγοςΓια την εξέλιξη της ερευνητικής δραστηριότητας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στον τομέα της ενέργειας μίλησε η κα Τερέζα Φωκιανού-Μαλαβέτα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι η λιγότερο εξερευνημένη περιοχή της Μεσογείου στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, για την κα Μαλαβέτα, συνίσταται στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης, στην επανεπεξεργασία των παλαιότερων σεισμικών δεδομένων, την πώληση των αναλύσεων σε εταιρείες, την επιλογή και τον καθορισμό της έκτασης των περιοχών, την επιλογή υποψήφιων επενδυτών και τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων, την προκήρυξη διαγωνισμών βάσει σχεδίου σύμβασης και την εκτίμηση των δεδομένων βάσει έρευνας αγοράς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη στελέχωση του νέου φορέα υδρογονανθράκων χωρίς συντεχνιακές ή ρουσφετολογικές επιλογές.
Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση είπε πως πρόσφατα η Πολιτεία έκανε μια σειρά από βήματα:
- Νομοθετική ρύθμιση για την επαναδημιουργία του φορέα που καταργήθηκε το 1998
- Προκήρυξη διαγωνισμού σε περιοχές με προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα
- Ανάθεση για τη διενέργεια μη αποκλειστικών σεισμικών στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ελλάδας και νότια της Κρήτης(1796)
Πάνελ I


Στο πρώτο θεματικό πάνελ του συνεδρίου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και οι συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Συγκεκριμένα οι πανελίστες συζήτησαν για τις εξελίξεις στις παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε ερευνητικές περιοχές, την πορεία των διαγωνισμών για μη αποκλειστικές θαλάσσιες σεισμικές έρευνες στη δυτική Ελλάδα και τη νότια Κρήτη, το ρόλο του νέου φορέα υδρογονανθράκων και την αγορά φυσικού αερίου, τους ανταγωνιστικούς αγωγούς και την αναπτυξιακή τους συμβολή.


Στα μέσα που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική αγορά ενέργειας ελκυστική προς το επενδυτικό κοινό, αλλά και το βαθμό στον οποίο η ανάπτυξή της μπορεί να συμβάλει στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Flow Energy & Environmental Operations. Όπως είπε, στην Ελλάδα υπάρχει δυναμική για επενδύσεις και ανάπτυξη της τάξεως των 40-60 δισ. ευρώ, ωστόσο, για να υπάρξει σωστά προσανατολισμένη πορεία, είναι αναγκαίο η στρατηγική να στοχεύει σε μαζική προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη να συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Για το ρόλο της Ε.Ε. στην αγορά ενέργειας, αλλά και για την καθοριστική σημασία της εύρεσης ενδοευρωπαϊκών πηγών ενέργειας, μίλησε ο κ. Θεόδωρος Τσακίρης, επικεφαλής αναλυτής της Middle East Economic Survey και υπεύθυνος προγράμματος γεωπολιτικής της ενέργειας στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Όπως τόνισε, «η Ευρώπη εισάγει το 90% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 60% σε φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα».


Από την πλευρά του ο κ. Raffaele Piciocchi, επικεφαλής της ABS LNG Center – Greece, Naval Architect and Mechanical Engineer, μίλησε για την αξία του LNG, τονίζοντας ότι, μέσα σε μια δεκαετία, έφτασε το 30% του φυσικού αερίου να διακινείται σε υγροποιημένη μορφή, καθώς για αποστάσεις άνω των 500 χλμ είναι οικονομικότερη η χρήση του σε σχέση με τους αγωγούς. Επίσης πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλκυση Ελλήνων στην κατασκευή LNG carriers.


(1962)
Πάνελ II


Την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛ.ΠΕ., την εξυγίανση της ΔΕΗ και τον ανταγωνισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, την πιθανότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα της ΔΕΗ και τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας και τα χρηματοδοτικά μοντέλα, σε συνάρτηση με το επίκαιρο επενδυτικό περιβάλλον, συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου.


Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), αναφέρθηκε στη στασιμότητα των εξελίξεων στον κλάδο. Στάθηκε ιδιαίτερα στο οικονομικό έλλειμμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ που υπάρχει στον κλάδο και έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι λειτουργούν σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή ως «εκκαθαριστές», με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι απαραίτητες προσπάθειες για την κάλυψη του χρέους. Παράλληλα, ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας υπάρχει ακόμα σύγχυση μεταξύ του τι θέλει ο επενδυτής και τι θέλει το δημόσιο. Επεσήμανε επίσης ότι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας κατά το προηγούμενο διάστημα, ήταν η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η εγκαθίδρυση της χώρας ως διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο και το να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.


 Ο Δρ Γεώργιος Παπαρσένος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Α.Ε., μίλησε για την εταιρεία, η οποία διαθέτει καλή οργάνωση, ισχυρό δίκτυο και εξασφαλισμένα κέρδη για το μέλλον, καθώς η απόδοσή της στα επενδεδυμένα κεφάλαια φτάνει το 10%. Για την Ελλάδα τόνισε ότι διεκδικεί προνομιακό ρόλο στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, ενώ το λιμάνι της Ρεβυθούσας θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ακόμα περισσότερο. Ήδη έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στην αγορά φυσικού αερίου μετά και την άνοιξη του 2010, αλλά και την πρόσβαση ιδιωτών στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.


Τέλος, ο κ. Πέτρος Σελέκος, γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σημείωσε στην ομιλία του ότι στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος, οι επενδύσεις δεν θεωρούνταν αυτονόητες για τη δημιουργία ανάπτυξης. Στη συνέχεια η κρίση δημιούργησε μεν προβλήματα, αλλά κατέστησε κοινό τόπο το ότι χωρίς επενδύσεις και παραγωγική δραστηριότητα η ευημερία στηρίζεται σε «πήλινα πόδια».(2122)
MR. THOMAS SCHAUB
Senior Manager Standards, Interoperability, Landis+ Gyr


O Mr. Thomas Schaub, Senior Manager Standards, Interoperability, Landis+ Gyr, μίλησε για τις «έξυπνες» πόλεις που εξοικονομούν ενέργεια χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά, «έξυπνους μετρητές» και ηλεκτρικά οχήματα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους «έξυπνους» μετρητές, που ήδη χρησιμοποιούνται στη Σκανδιναβία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία κ.α. Αναγκαία, όπως είπε, είναι η ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής αρχής που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα των μετρητών και θα ορίζει τις προδιαγραφές τους.
Οι πρώτοι «έξυπνοι μετρητές» χρησιμοποιήθηκαν στη Σκανδιναβία, όπου οι λογαριασμοί αναλύουν με πλήρως διαφανή τρόπο την κατανάλωση, ενώ σήμερα διεξάγονται προγράμματα εξοικονόμησης στην Ισπανία και τη Γαλλία.(2203)
Πάνελ III


Τη στρατηγική της Ε.Ε. για τα «έξυπνα» δίκτυα και τις «έξυπνες» πόλεις που ενσωματώνουν πληροφορίες για την αγορά ενέργειας, τις εμπορικές παραμέτρους, την τυποποίηση, αλλά και τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας ανέλυσαν οι πανελίστες της τρίτης θεματικής ενότητας του συνεδρίου. Ο κ. Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, διευθυντής του κλάδου μετρήσεων της διεύθυνσης δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εγκαταστήσει 12.500 «έξυπνους» μετρητές σε πελάτες μέσης κατανάλωσης και σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ε.Ε. μέχρι το 2020 πρέπει να έχει αντικατασταθεί το 80% των 7,5 εκατ. μετρητών. Όσον αφορά στη χαμηλή τάση, περιμένουμε να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας έργο που αφορά την εγκατάσταση μετρητών σε 60.000 καταναλωτές και εκτιμάται ότι σε 26 μήνες το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί. Το κύριο πρόβλημα που εντοπίζεται σχετικά με τους «έξυπνους» μετρητές είναι η επικοινωνία με το κέντρο τηλεμέτρησης.
Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Διαλυνάς, καθηγητής στο Ε.Μ.Π. και μέλος της ΡΑΕ, είπε: «Η φιλοσοφία της έξυπνης πόλης προσανατολίζεται στη διασύνδεση της ενέργειας, της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Σαν εταιρεία έχουμε πραγματοποιήσει 200 τέτοιες εφαρμογές σε έξυπνες πόλεις παγκοσμίως. Σήμερα, το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι η χρηματοδότηση, ωστόσο ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι η συνεννόηση μεταξύ του δήμου και του παρόχου, που πρέπει να λειτουργήσουν στην προκειμένη περίπτωση από κοινού».
Εν συνεχεία ο κ. Σπύρος Ράπτης, αντιπρόεδρος/εμπορικός διευθυντής ισχύος και υποδομών στη Schneider Electric AEBE, δήλωσε: «Η υποδομή στους “έξυπνους” μετρητές αναπτύσσεται παγκοσμίως με ραγδαίο ρυθμό, οι εφαρμογές των “έξυπνων” δικτύων αυξάνονται και έχουν αρχίσει υποτυπωδώς να τυποποιούνται. Οι πόλεις καλύπτουν το 2% του πλανήτη και φιλοξενούν το 50% του πληθυσμού. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν στις πόλεις λόγω της αύξησης της αστυφιλίας, των προβλημάτων συγκοινωνίας και των εκπομπών αερίων ρύπων. Στις “έξυπνες” πόλεις μπορούμε να δούμε ενεργειακά κτήρια γραφείων ή οικιών ή έξυπνες εφαρμογές σε διάφορες υπηρεσίες. Ο προσανατολισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η διασύνδεση της διαχείρισης της ενέργειας με την τεχνολογία και την πληροφορική».(2371)
Πάνελ IV


Τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε κρατικό και ιδιωτικό
επίπεδο, την ανάλυση των στόχων της Ε.Ε. έως το 2020 και τη συμβολή των σύγχρονων υποδομών στις πόλεις για ένα καλύτερο περιβάλλον συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο τελευταίο πάνελ του συνεδρίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μωϋσής Κουρουζίδης, ειδικός γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι ενεργειακές επιθεωρήσεις είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την αναβάθμιση των κτηρίων. Στην αρχή της εφαρμογής τους διαπιστώθηκαν προβλήματα τα οποία και περιορίστηκαν. Με το θεσμό των μόνιμων ενεργειακών επιθεωρητών, η εικόνα θα διορθωθεί ακόμα περισσότερο. Σχετικά με το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και την αποδοτικότητα των προγραμμάτων δήλωσε πως οι αιτήσεις έχουν φτάσει περίπου τις 80.000 και οι 13.000 από αυτές έχουν εγκριθεί.
Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος Δ.Ε. και Τ.Ε.Ε. - ηλεκτρολόγος μηχανικός, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός νομοθεσίας και προτύπων. Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως ο συνδυασμός ενεργειακών συστημάτων είναι εφικτός εάν προβλεφθεί νομοθετικά και οι μικρές ανεμογεννήτριες στα κτήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν υπάρχει ο αντίστοιχος όρος στην πολεοδομική νομοθεσία.
 Όσον αφορά στον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια, δήλωσε πως μπορεί να είναι νέος, αλλά τα συστατικά του δεν είναι νέα. Ποτέ δεν είχαμε ένα αξιόπιστο σύστημα όπου να τηρείται με ευλάβεια η μελέτη από τους μηχανικούς. Πολλές στρεβλώσεις δεν είναι θέμα νομοθεσίας, αλλά αξιόπιστων μηχανισμών.
Για την κουλτούρα στην εξοικονόμηση μίλησε ο κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, επιστημονικός συνεργάτης στη διεύθυνση ενεργειακής αποδοτικότητας, ΚΑΠΕ & μηχανολόγος - ενεργειακός μηχανικός Msc, ο οποίος είπε ότι η επιστημονική επάρκεια δεν μπορεί να κριθεί ως προστατευτισμός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.500 καλά καταρτισμένοι επιθεωρητές, που καλούνται να μεταφέρουν το μήνυμα ότι το πιστοποιητικό δεν είναι ένα χαράτσι. Θα πρέπει να αναπτύξουμε διαφορετική κουλτούρα και να δούμε σφαιρικά το θέμα της ενέργειας.
Τέλος ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, γενικός διευθυντής στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε., επεσήμανε ότι η Ελλάδα, λόγω γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος και διαθέτει ίσως περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι η Κύπρος ή το Ισραήλ. Τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου είναι πολλαπλά, καθώς όπως είπε είναι σαν να αφαιρούνται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία περίπου 32.000 οχήματα. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών φυσικού αερίου, είπε πως οι εταιρείες ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης ήδη ανήκουν και σε ξένους επενδυτές. Αυτό που προωθείται στην ουσία σήμερα είναι η πρόσβαση των καταναλωτών σε ανταγωνιστικότερες τιμές.ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ:
-Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ:
- Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ)
- Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
- Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
- Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ)
- Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ)
- Invest in Greece
- Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ)
- Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)


SILVER ΧΟΡΗΓΟΙ: ΔΕΗ, PROTERGIA, INTERNATIONAL LIFE, LANDIS+GYR
BRONZE ΧΟΡΗΓΟΙ: ΔΕΠΑ, CYTA ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ABS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: SCHNEIDER ELECTRIC, SMA HELLAS, FLOW ENERGY & ENVIRONMENTAL OPERATIONS
COMMUNICATION PARTNER: V+O COMMUNICATION
COMMUNICATION SPONSORS: ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100,3, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΚΕΡΔΟΣ, ΧΡΗΜΑ, INSURANCE WORLD, PHARMA & HEALTH BUSINESS, ENERGYPRESS.GR, FOREIGN AFFAIRS, PALO.GR
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Εthos Media - Money Conferences (
www.moneyconferences.com) και επιχειρηματικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ (www.hrima.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα
http://www.moneyconferences.com/conference.asp?catid=1893 ή να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους προγράμματος, κ. Γρηγόρη Λεωνίδη, Commercial Director, Ethos Media S.A. στο τηλ.: 210 9984876 και κα Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη, Communication & PR Manager, Ethos Media S.A., στο τηλ.: 210 9984901 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: voulgaraki.s@ethosmedia.eu


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2013
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ENERGY MONEY CONFERENCE 2012
ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MEVACO
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΥΚΚΟΥΛΛΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ OLYMPIA DEVELOPMENT
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site