Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2005                               Τεύχος 315

Η αγορά του χρυσού


Στη διάρκεια του έτους 2003, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου στην αγορά spot της Νέας Υόρκης κινήθηκε μεταξύ του διαστήματος των 321,50 – 416,90 δολαρίων / ουγκιά, ενώ η μέση τιμή διαπραγμάτευσης του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώθηκε στα 363,32 δολάρια / ουγκιά. Η συνέχιση της ανοδικής τροχιάς στη διάρκεια του 2004, σε μεγάλο βαθμό, ήταν αποτέλεσμα του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου παγκοσμίως, της πορείας του αμερικανικού νομίσματος, αλλά και της ανόδου των επιτοκίων. Οι αιτίες που προκάλεσαν την ανοδική κίνηση των τιμών του χρυσού στη διάρκεια του 2004 συσχετίζονται επίσης με την ύπαρξη των υψηλών ελλειμμάτων στην αμερικάνικη οικονομία, σε επίπεδο τόσο ισοζυγίου πληρωμών, όσο και δημοσιονομικών μεγεθών. Οι ανωτέρω παράγοντες προκάλεσαν έντονες ανησυχίες στους συμμετέχοντες, «οδηγώντας» σημαντικά κεφάλαια στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου. Τέλος, καθοριστική παράμετρος για την πορεία της τιμής του χρυσού θα παραμείνει η στάση των Κεντρικών Τραπεζών της Ε.Ε. αλλά και άλλων χωρών, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τόσο τις θεμελιώδεις ισορροπίες, όσο και τις ψυχολογικές δυνάμεις της αγοράς.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης 1 Νοεμβρίου του 2005 στην αγορά μετάλλων της Νέας Υόρκης (New York Mercantile Exchange), το πολύτιμο μέταλλο στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως μηνός Δεκεμβρίου 2005 κυμάνθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στα επίπεδα των 460,00 – 463,50 δολαρίων / ουγκιά, κλείνοντας στο τέλος της ημέρας στα 462,70 δολάρια / ουγκιά, με μία άνοδο της τάξης του 0,45%. Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα του έτους υπήρξε έντονη αύξηση του αριθμού των ανοικτών συμβολαίων, ενώ για αξιοσημείωτη χρονική περίοδο, ο συνολικός αριθμός των ανοικτών συμβολαίων κυμαινόταν σε υψηλά επίπεδα. Στο συμβόλαιο λήξεως του μηνός Φεβρουαρίου του 2006, η τιμή του μετάλλου κινήθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έναντι των συμβολαίων με μικρότερη λήξη, κλείνοντας τελικά στα 466,20 δολάρια / ουγκιά. Τέλος, στο συμβόλαιο λήξεως Απριλίου του 2006, το κλείσιμο διαμορφώθηκε στα 470,20 δολάρια / ουγκιά, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 0,35%, ενώ το συμβόλαιο λήξεως Ιουνίου του 2006 κινήθηκε στα επίπεδα των 474,30 δολαρίων / ουγκιά.
Στην αγορά του Λονδίνου (London Metal Exchange), η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινήθηκε με ανάλογους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, στην πρωινή συνεδρίαση, της 1ης Νοεμβρίου, η τιμή του χρυσού κυμαινόταν στα 461,65 δολάρια / ουγκιά, κινούμενη με μικρή άνοδο, ενώ τέλος η spot αγορά έκλεισε στα 462 δολάρια / ουγκιά. Η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς του χρυσού παραμένει θετική, καθώς η τιμή δοκιμάζει στήριξη των 460 δολαρίων / ουγκιά, η οποία στην πρώτη «συνάντησή» της με την τιμή αποδείχτηκε αρκετά ισχυρή. Παράλληλα, οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες εμφανίζουν ανοδικές αποκλίσεις και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το “άνοιγμα” του premium των απώτερων συμβολαίων λήξης από το συμβόλαιο λήξεως Δεκεμβρίου ενδυναμώνουν τη θετική προοπτική του πολύτιμου μετάλλου.


ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Σύμφωνα με την αναφορά του World Gold Council και του Gold Fields Mineral Services για το 2004, η συνολική ζήτηση του μετάλλου διαμορφώθηκε σε 3.494 μετρικούς τόνους, αυξημένη κατά 9,5% σε σχέση με το έτος 2003. Η συνολική προσφορά διαμορφώθηκε σε 3.342 μετρικούς τόνους μειωμένη κατά 13,8% σε ετήσια βάση, με το ισοζύγιο της αγοράς να κινείται με αρνητικό πρόσημο στους 152 μετρικούς τόνους, σημαντικά αλλαγμένο σε σύγκριση με το υψηλό θετικό ισοζύγιο κατά την περίοδο του 2003. Σύμφωνα με την αναφορά του United States Minerals Department και του World Gold Institute κατά το μήνα Οκτώβριο του 2005, εκτιμάται ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2005, η συνολική ζήτηση από την κοσμηματοποιία και τη βιομηχανία για το πολύτιμο μέταλλο διαμορφώθηκε σε 867 μετρικούς τόνους, αυξημένη κατά 13,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2004.


Ανάλυση:
 Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης,
 Γεώργιος Α. Σαββάκης

  Περιεχόμενα
Editorial: Η Διεθνής Αγορά, η ουσία και το περιτύλιγμα...
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Αισιοδοξία made in USA
Επενδύσεις: Εδόθη νέα «ψήφος» εμπιστοσύνης!
Επενδύσεις: Χρηματιστήριο – Νομίσματα
Αφιέρωμα: ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: Υψηλές επενδύσεις και είσοδος νέων «παικτών»
Αφιέρωμα: 6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Εμπορεύματα: Ανασκόπηση για τον Οκτώβριο 2005
¶ρθρο: O Jack Welch για πρώτη φορά στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η αγορά του χρυσού
¶ρθρο: Κυπριακό: Οι παγίδες μιας νέας πρωτοβουλίας
¶ρθρο: Τράπεζα Κύπρου: Ανοδικά αποτελέσματα στο σωστό timing
¶ρθρο: Αποτίμηση αξίας στελεχών- Oφέλη από την ασφάλισή τους
Θέματα: Επιχειρηματικά Βραβεία - Γεώργιος Ουζούνης

 Όροι και προϋποθέσεις του site