Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2013-τ.389                              

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Χ.Α. ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ TURNAROUND STORY ΤΟΥ 2013;


Οι 15 μετοχές που «ψηφίζουν» οι αναλυτές


 


Οι βασικοί καταλύτες για το 2013, όπως τους προσδιορίζουν οι αναλυτές, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, οι αποκρατικοποιήσεις και η συμμετοχή των επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


 


Οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες, οι εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό και ισχυρά θεμελιώδη, αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον κατά το νέο χρηματιστηριακό έτος


Με καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή χρονιά το 2013, αφού πολλές εκκρεμότητες εντός του 2012 ολοκληρώθηκαν αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και την οριστικοποίηση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η ψυχολογία έχει αλλάξει, οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι όσο μειώνεται το country risk τόσο θα αναδεικνύονται ευκαιρίες και στο Χ.Α., εφόσον βέβαια, προχωρήσουν κρίσιμα ζητήματα (μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ρευστότητα στην αγορά, ανάπτυξη).
Η πλειοψηφία των αναλυτών για το 2013 επιλέγει μετοχικές επιλογές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα και εταιρειών υπό ιδιωτικοποίηση.
Μια αγορά όπου πλέον δεν θα αποτελούν οι τράπεζες, όπως παλιά, την ατμομηχανή της ανόδου, αλλά οι εταιρείες με έντονη εξωστρέφεια ή όσες οδεύουν προς αποκρατικοποίηση, καθώς και αυτές που βάσει ισολογισμού μπορούν να αποτελέσουν turnaround stories.
Και γενικότερα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό turnaround story.
Αν και η ελληνική οικονομία συμπλήρωσε το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης το 2012 και πορεύεται προς το έκτο το 2013, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και η απόφαση για εκταμίευση των 52,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup διαμορφώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έναρξη ακόμα και αναπτυξιακής πορείας, που ωστόσο δεν μπορεί να συντελεστεί νωρίτερα από το 2014, σε συνέχεια της προόδου στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών (με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις) και άλλων στοχευμένων ενεργειών.


Οι βασικοί καταλύτες


Οι βασικοί καταλύτες για το 2013, όπως τους προσδιορίζουν οι αναλυτές, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, οι προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων και η συμμετοχή των επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, κομβικό γεγονός θεωρείται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου πλέον το τοπίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά.
Αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι ΑΜΚ των τραπεζών, θα γνωρίζουμε ποιες παραμένουν ιδιωτικές και ποιες όχι, επομένως ο κλάδος θα παύσει να αποτελεί το «βαρίδι» της αγοράς και ο δρόμος για μια νέα διαφορετική αγορά θα είναι ανοιχτός.
Οι τράπεζες παραμένουν, και θα παραμείνουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο «αδύναμος κρίκος’ της αγοράς, καθώς οι αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 17 και πλέον δισ. ευρώ που θα υλοποιήσουν οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο του 2013, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, φοβίζουν την αγορά.
Το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά αυξάνεται, και οι τελευταίοι ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να έρθει πιο γρήγορα, αν η χώρα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η ανάκαμψη», τονιζόταν στο report της Morgan Stanley, «δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα γίνονται όλο και λιγότερο άσχημα, καθώς τα «σοκ» που πλήττουν την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων και οι ανησυχίες εξόδου από το ευρώ, αρχίζουν να διαλύονται». Ο ίδιος οίκος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και θα το διατηρήσει εφεξής. Πιθανώς θα είναι οριακό μόνο το 2013, αλλά σταδιακά θα αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ», επισημαίνει. Στα ρίσκα ξεχωρίζει το ότι η τρικομματική συμμαχία εξασθενεί και ότι η δυσφορία παραμένει υψηλή. Η μικρότερη πολιτική ή κοινωνική στήριξη μπορεί να πλήξει την ικανότητα ή την προθυμία της κυβέρνησης να παραμείνει εντός τροχιάς.


Τα top picks για το 2013


Η πλειοψηφία των αναλυτών για το επόμενο έτος επιλέγει μετοχικές επιλογές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα και εταιρειών υπό ιδιωτικοποίηση.
Οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ.) είναι πιθανόν να υπεραποδώσουν, ενώ εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό (Μυτιληναίος, Μέτκα, Motor Oil, Όμιλος Βιοχάλκο, Ιντραλότ) και ισχυρά θεμελιώδη (ΟΤΕ, Coca-Cola 3Ε, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Frigoglass) αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές.
Τις μετοχές των OTE, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil προτιμά για το 2013 η NBG Securities. Ξεχωρίζει επίσης τις ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Frigoglass,οι οποίες θα μπορούσαν να εκπλήξουν ευχάριστα κατά τη διάρκεια του έτους.
Εκτιμά, ακόμη, πως θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον εισηγμένες με μικρή κεφαλαιοποίηση (κάτω των 75 εκατ.), που διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο τους.
Συνολικά για το Χ.Α. η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι θα προσφέρει ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ δηλώνει ότι προτιμά τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες από τις χρηματοοικονομικές, όπως επίσης τις επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς, αλλά και εκείνες που διαθέτουν business models με έμφαση στις ταμειακές ροές.
 Θεωρεί σημαντικό ζήτημα τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και τις συνακόλουθες αλλαγές που θα επέλθουν στους κλάδους του gaming και της ενέργειας.
Εκτιμά ακόμη ότι τα πολιτικά θέματα δεν θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο φέτος, αφού δεν σχεδιάζονται εκλογές και η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί νέες κάλπες.
Στη λίστα των top picks της ΒΕΤΑ Securities για το 2013 περιλαμβάνονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αποφεύγει κλάδους και μετοχές που σχετίζονται με λιανική, τράπεζες, κατασκευές. Υπογραμμίζει επίσης ότι μια σειρά εταιρειών έχουν επιδείξει αντοχές απέναντι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, λόγω των περικοπών στις δαπάνες δαπανών και τη λειτουργική αναδιάρθρωση που εφαρμόζουν.
Εκτιμά επίσης ότι με τη μείωση του market risk premium, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να κινηθεί στα επίπεδα των 1.200 – 1.400 μονάδων.
 Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρει πως το τρέχον έτος η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιτύχει δηλαδή τον στόχο που έχει τεθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.
Στην περίπτωση που εφαρμόσει με επιτυχία αυτήν την ατζέντα, τα περιθώρια ανόδου θα είναι υψηλά όχι μόνο για τις μετοχές, αλλά και για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την Ελλάδα, εκτιμά η ΒΕΤΑ.
Εννέα μετοχές περιλαμβάνονται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της Investment Bank of Greece (ΙΒG) για το 2013: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis, Folli Follie και των διυλιστηρίων (ΕΛ.ΠΕ., Μotor Oil).
H χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι πολλές μετοχές βρίσκονται στα επίπεδα του 1996, όταν η οικονομία εκινείτο στα επίπεδα των ετών 2004-2005.
Παράλληλα σημειώνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί «βαρίδι» για ορισμένες μετοχές, ενώ η αγορά δείχνει να αγνοεί ότι η κερδοφορία τους θα ενισχυθεί όταν αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Εκτιμά ότι τα κέρδη των εισηγμένων (εκτός τραπεζών) θα μπορούσαν να φτάσουν τα επίπεδα του 2008, όταν το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας προσέγγιζε τα 200 δισ., που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2016.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2013. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, ενώ εκτιμά ότι η θετική έκπληξη μπορεί να έρθει και από το πραγματικό ΑΕΠ, λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης του τουρισμού, της ροής κεφαλαίων από την Ε.Ε., την εξάλειψη της πιθανότητας εκλογών.


 


 CITI: ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70% ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ Χ.Α.


Κόντρα στις «μαύρες» εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας


Παρότι απαισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Citi, συνολικά, βλέπει πάνω από 70% άνοδο στον δείκτη αποτίμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου - p/e - για το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών φέτος, η αποτίμηση του Χ.Α. από το 10,4 (με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη) το 2012, θα εκτιναχθεί το 2013 στο 17,8.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μοναδικό στην Ευρώπη για το οποίο η Citi εκτιμά ότι θα σημειωθεί ανοδικό re-rating, αφού για όλα τα υπόλοιπα οι δείκτες p/e αναμένεται να είναι χαμηλότεροι το 2013 από ό,τι το 2012.
Συγκεκριμένα, για τη γαλλική αγορά, το p/e για το 2013 υπολογίζεται στο 11,5 από 12,6 το 2012, για τη γερμανική σταθερό στο 11,3, για την ισπανική στο 11,6 από 16, για την ιταλική στο 10,5 από 11,5 και για τη βρετανική στο 11,5 από 12,5.
Πάντως η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το 2016, κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας, ενώ υποστηρίζει ότι μόνο με ένα νέο και γενναίο «κούρεμα» το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο.
«Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμη», διαμηνύουν οι αναλυτές της Citigroup, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική πλευρά κι ενώ έχει ήδη μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές της.
 «Μόνο με ένα νέο, μεγάλο “haircut” στα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωζώνη, το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο», επαναλαμβάνει ο οίκος, αναφερόμενος επί της ουσίας στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας (ήτοι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ).
Κατά τη Citigroup, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή που ακολουθεί η Ελλάδα θα της στοιχίσει: Επιπλέον 5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, 2013 και επιπλέον 2,2% για το 2014, όταν η ύφεση θα φθάσει στο 11,5%!
 Να σημειωθεί εδώ πως η εκτίμηση της Citirgroup για ύφεση 11,5% (!) το 2014 δικαιολογείται από την πάγια θέση της πως αυτό θα είναι και το έτος που η Ελλάδα θα αναγκαστεί τελικά να αποχωρήσει από το ευρώ!
Oπότε, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, η ύφεση της τάξης του 11,5% θα αντανακλά τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας στη «μετά ευρώ» εποχή. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Χ.Α.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ
GAMING MONEY CONFERENCE 2012
CLINICAL RESEARCH CONFERENCE 2012
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site