Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2005                               Τεύχος 315

Κυπριακό: Οι παγίδες μιας νέας πρωτοβουλίας


Μια νέα «πρωτοβουλία» θα ήταν σε θέση αναβάλλει για τουλάχιστον ένα έτος όλα τα πιθανά εμπόδια που θα συναντούσε
η Τουρκία από Αθήνα και Λευκωσία,
ή από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που
θα χρησιμοποιούσαν το «Κυπριακό» για
να δυσχεράνουν την πορεία των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων.


Ετος έντονων εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2006 σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς κύκλους, το ζητούμενο όμως παραμένει το κατά πόσο οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα μπορούσαν να καταλήξουν και σε θετικό αποτέλεσμα. Θα έχουμε νέα πρωτοβουλία για το Εθνικό μας θέμα, είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν με μια τέτοια εκτίμηση. Πηγαίνουν όμως τα πράγματα τόσο καλά για εμάς; Οι Τούρκοι είναι τόσο στενά πιεσμένοι που εναγωνίως ζητούν λύση «εδώ και τώρα», όντας έτοιμοι για παραχωρήσεις έναντι του μέχρι σήμερα αδιάλλακτου προφίλ που παρουσιάζουν; Μάλλον όχι, ιδίως αν κρίνουμε τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τους για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρους πολιτικούς κύκλους, θα ξεκινήσει μεν μια νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Εθνικού θέματος από τα Ηνωμένη Έθνη, υπάρχουν όμως δύο σοβαρές επιφυλάξεις:
Πρώτον, το κατά πόσο «νέα» θα είναι, ή απλά θα αποτελεί την «ουρά» του Σχεδίου Αννάν που απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι τον Απρίλιο του 2004, ιδίως όταν η Ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως βάση διαπραγμάτευσης.
Και δεύτερον, πόσο ειλικρινείς θα είναι οι προσπάθειες επίλυσης από την πλευρά της Τουρκίας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τουρκική πλευρά θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι για να οδηγηθεί σε λύση, πολύ διαφορετική από αυτή του Σχεδίου Αννάν. Και σε περίπτωση αποτυχίας της νέας πρωτοβουλίας, δεν έχει να χάσει το παραμικρό. Το αντίθετο μάλιστα, η νέα «πρωτοβουλία» θα μπορούσε να εξυπηρετήσει απόλυτα: 1.Τα συμφέροντα της Τουρκίας, που θα αναβάλλει για τουλάχιστον ένα έτος όλα τα πιθανά εμπόδια που θα συναντούσε από Ελλάδα και Κύπρο, ή άλλων ευρωπαϊκών κρατών που θα χρησιμοποιούσαν το «Κυπριακό» για να δυσχεράνουν τις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 2. Το προφίλ των Ηνωμένων Εθνών, που θα «αποδείκνυαν το πραγματικό ενδιαφέρον τους, προκειμένου να παράσχουν χρήσιμες υπηρεσίες προς τους Ελληνοκυπρίους, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι καταψήφισαν στο σχετικό δημοψήφισμα τις σχέδιο που ο Οργανισμός είχε προτείνει».
Η κυπριακή κυβέρνηση λοιπόν από την μια πλευρά θα πρέπει να καθίσει και αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από την άλλη πλευρά βέβαια, θα πρέπει να έχει υπόψη της και τους ελλοχεύοντες κινδύνους.


Ο χρόνος που χάνεται
Κατά μια άποψη, θα ήταν προτιμότερο η λύση του Κυπριακού να μην δοθεί τόσο σύντομα προκειμένου να «ξεχαστεί» το Σχέδιο Αννάν και – όσο οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν – να επιτύχουμε έναν συμβιβασμό, πολύ πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», με το οποίο άλλωστε η Τουρκία θα συνδέεται ολοένα και περισσότερο.
Η εκτίμηση αυτή βέβαια, δεν υιοθετείται απ’ όλους και αντιδρούν, ιδίως όσοι ισχυρίζονται ότι «ο χρόνος λειτουργεί πλέον υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος των Ελληνοκυπρίων». Το τελευταίο δεν είναι δύσκολο να διαφανεί, καθώς με την πάροδο του χρόνου:
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα κερδίζει έδαφος στο διεθνές σκηνικό και μάλιστα όχι πάντοτε με την αυτονόητη έννοια της κοινότητας...
Διευρύνεται ολοένα και περισσότερο το ποσοστό των εκτάσεων των Ελληνοκυπρίων που καταπατούνται και εκμεταλλεύονται από Τουρκοκύπριους και εποίκους.
Οι έποικοι αυξάνουν το χρόνο παραμονής τους στα Κατεχόμενα και μειώνονται έτσι οι πιθανότητες να αποχωρήσουν.
Οι Τουρκοκύπριοι – ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας - μεθοδεύουν και θα καρπώνονται τα περισσότερα από τα δικαιώματα που σήμερα στερούνται λόγω του ψευδοκράτους.


Μακριά από σκοπιμότητες
Το 2006 λοιπόν φαίνεται να αποτελέσει ένα έτος δύσκολων εξελίξεων και αυτό έρχεται να γίνει σε μια χρονιά, που τα κόμματα θα «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Η στάση των κομμάτων στο μέτωπο της οικονομίας (προτάσεις για πακέτα παροχών που τελικά υιοθετήθηκαν), αλλά ακόμη και για τον ιό των πουλερικών, δείχνει ότι θα έχουμε «θερμή» προεκλογικό περίοδο. Καλό θα ήταν, το Εθνικό θέμα να μην πέσει «θύμα» της πολιτικής όξυνσης που συνήθως παρατηρείται σε τέτοιες περιόδους.


· Ο κ. Θεοφάνης Λιβέρας είναι εκδότης του κυπριακού οικονομικού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ

  Περιεχόμενα
Editorial: Η Διεθνής Αγορά, η ουσία και το περιτύλιγμα...
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Αισιοδοξία made in USA
Επενδύσεις: Εδόθη νέα «ψήφος» εμπιστοσύνης!
Επενδύσεις: Χρηματιστήριο – Νομίσματα
Αφιέρωμα: ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: Υψηλές επενδύσεις και είσοδος νέων «παικτών»
Αφιέρωμα: 6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Εμπορεύματα: Ανασκόπηση για τον Οκτώβριο 2005
¶ρθρο: O Jack Welch για πρώτη φορά στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η αγορά του χρυσού
¶ρθρο: Κυπριακό: Οι παγίδες μιας νέας πρωτοβουλίας
¶ρθρο: Τράπεζα Κύπρου: Ανοδικά αποτελέσματα στο σωστό timing
¶ρθρο: Αποτίμηση αξίας στελεχών- Oφέλη από την ασφάλισή τους
Θέματα: Επιχειρηματικά Βραβεία - Γεώργιος Ουζούνης

 Όροι και προϋποθέσεις του site