Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2013-τ.389                              

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ
CEO ΤΗΣ ENTERSOFT A.E.


Η ENTERSOFT ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΕ ΔΙΨΗΦΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2013


Ο CEO της Entersoft κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, περιγράφει τις δραστηριότητες του ομίλου, καθώς και τα πλεονεκτήματα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει, μοιράζεται μαζί μας τα μελλοντικά πλάνα του ενώ προβλέπει ότι το 2013 θα είναι μία ακόμα θετικότερη χρονιά για την Entersoft


ΧΡΗΜΑ_Κ. Κοτζαμανίδη περιγράψτε μας, με λίγα λόγια, τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης και τα προϊόντα που προσφέρει η Entersoft;


ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ_O όμιλος της Entersoft σήμερα δραστηριοποιείται σε 5 βασικούς τομείς, οι 4 εκ των οποίων προέκυψαν μετά την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά και τις επενδύσεις που έγιναν από τα κεφάλαια της εισαγωγής, αλλά και από τους πόρους που προέκυψαν από την κερδοφορία και την καλή ρευστότητα της εταιρείας. Έτσι σήμερα δραστηριοποιούμαστε σε:


• Λογισμικά και υπηρεσίες ERP, CRM, που αποτελούν τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη των λειτουργιών τους από τη βιομηχανική παραγωγή και την εμπορία μέχρι την οικονομική διαχείριση και τις σχέσεις με τους πελάτες. Είναι η βασική μας δραστηριότητα, με την οποία καθιερωθήκαμε στην ελληνική αγορά.
• Λογισμικά και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (E-Commerce), καθώς και λογισμικό σε έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας (mobile applications) για εξειδικευμένες εφαρμογές στις πωλήσεις, το marketing, τις έρευνες αγοράς, το service κ.λπ. Πρόκειται για συστήματα που προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
• Υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω της θυγατρικής εταιρείας Retail Link, δραστηριότητα εξαιρετικά ανερχόμενη, ιδίως τώρα που το οικονομικό θεσμικό πλαίσιο προσαρμόζεται για να την επιτρέψει ή/και να την επιβάλει. Αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή δραστηριότητα, από την οποία αναμένουμε πολλά στο άμεσο μέλλον.
• Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον δημόσιο τομέα. Μέχρι πρόσφατα η Entersoft στόχευε μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Μετά από πολλά χρόνια βάζει στη στρατηγική της και τον δημόσιο τομέα με εξαιρετικά προσεκτικό και προσοδοφόρο τρόπο.
• Τέλος, έχουμε, εδώ και 3 χρόνια, αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα εξωστρέφειας με 2 διαφορετικά εμπορικά μοντέλα. Είτε με αυτόνομη παρουσία με θυγατρικές μας εταιρείες σε Βουλγαρία και Ρουμανία είτε μέσω μεταπωλητών των εφαρμογών και υπηρεσιών μας σε Σερβία, Κύπρο και πρόσφατα Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι οι 4 νέες δραστηριότητές μας παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.


Χ_Ποια είναι τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στη λειτουργία της εταιρείας σας, που κάνουν ξεχωριστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας;


Α.Κ._Η κουλτούρα της γρήγορης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και η αφομοίωσή τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (early adapters) είναι σίγουρα κάτι που μας δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον αυτού, η εφαρμογή αυτών μέσα στην ίδια την Entersoft, μας δίνει ένα προβάδισμα στη συνολική εταιρική λειτουργία, το οποίο αποτυπώνεται και στις σχέσεις με τους πελάτες μας. Τέλος, οι εμπειρίες που αντλούμε από το ευρύ πελατολόγιό μας σε επιχειρηματικές πρακτικές, ενσωματώνονται στα προϊόντα, προσδίδοντάς τους ευρεία business λειτουργικότητα με τεχνολογία αιχμής.


Χ_Η Entersoft διέγραψε αξιοσημείωτη πορεία μέσα στο 2012, με αποτέλεσμα να ξεχωρίσει μεταξύ των εταιρειών του κλάδου της. Δώστε μας μια εικόνα των βασικών μεγεθών της εταιρείας (τζίρος, κέρδη, μερίδιο αγοράς, ρευστότητα, δανεισμός, αριθμός εργαζομένων, εξοικονομήσεις κ.λπ.).


Α.Κ._Η Entersoft κατάφερε, καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς κρίσης 2010-2012, να διατηρήσει τα μεγέθη της, τους πελάτες και όλο το προσωπικό της, να είναι κερδοφόρα, να έχει εξαιρετική ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό και να ξεκινήσει 4 νέες δραστηριότητες, πραγματοποιώντας και μια εξαγορά εταιρείας. Επιπλέον, αυτά τα έκανε ενώ διένειμε μέρισμα το 2011 και έδωσε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της! Πιστεύω ότι η επίδοση αυτή, εν μέσω τέτοιας συγκυρίας, είναι πραγματικά εξαιρετική. Όσον αφορά το 2012, στα στοιχεία που θα δημοσιευτούν, θα δείτε ότι διατηρήσαμε περίπου τα ίδια επίπεδα στον κύκλο εργασιών με το 2011 και διατηρούμε κερδοφόρα πορεία, αν και με μειωμένη κερδοφορία. Προτεραιότητά μας ήταν η διατήρηση των ανθρώπων μας, που αποτελούν το βασικό μας «όπλο», και των επενδύσεων που έχουμε κάνει στην εκπαίδευση και τεχνογνωσία τους. Άρα δεν προβήκαμε σε βιαστικές κινήσεις μειώσεως προσωπικού, που θα έθιγαν την αναπτυξιακή δυνατότητα της εταιρείας προς χάριν μιας καλύτερης πρόσκαιρης κερδοφορίας. Βέβαια αυτό μας το επιτρέπει η εξαιρετική ρευστότητά μας και το γεγονός ότι δεν έχουμε ούτε ευρώ δανεισμό.
Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς, με δεδομένο το ότι οι βασικοί ανταγωνιστές μας παρουσιάζουν κάμψη εσόδων από 5-30% για κάθε έτος τα τελευταία 3 χρόνια, θεωρώ ότι τα αυξάνουμε σε μια πτωτική αγορά.


Χ_Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της εταιρείας σας το 2013;


Α.Κ._Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Πιστεύω ότι η εταιρεία θα επανέλθει σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και σε αυτό συντελούν τόσο η σταδιακή αλλαγή κλίματος που επιτρέπει σε μερικές επιχειρήσεις να σκεφτούν την επόμενη μέρα όσο και οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και οι προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά της Cardisoft στα τέλη του 2012.


Χ_Έχετε στο πελατολόγιό σας μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Σκέφτεστε να διευρύνετε το υφιστάμενο πελατολόγιο ή αυτό θα ήταν επικίνδυνο σήμερα, που η «σκιά» των επισφαλειών είναι μεγαλύτερη από ποτέ;


Α.Κ._Διαρκώς σκεφτόμαστε τη διεύρυνση του πελατολογίου, με υγιείς εταιρείες, που βλέπουν το πληροφοριακό τους σύστημα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το λογισμικό και οι υπηρεσίες μας αποτελούν σημαντική επένδυση για έναν πελάτη. Άρα για να προβεί σε αυτές, συνήθως είναι σε σχετικά καλή οικονομική θέση, που του επιτρέπει να σχεδιάζει επενδυτικά το μέλλον. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την πάντα οργανωμένη προσέγγισή μας στα θέματα credit control, μας οδηγεί σε υγιή αύξηση του πελατολογίου.


Χ_Πρόσφατα προχωρήσατε στη σημαντική εξαγορά της εταιρείας Cardisoft. Ποια είναι η σκοπιμότητα της κίνησής σας και πώς θα βοηθήσει στη βελτίωση των επιδόσεων σας; Θα έχει άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας σας;


Α.Κ._Η εξαγορά της Cardisoft είναι πολύ σημαντική, γιατί, μέσω αυτής και της τεχνογνωσίας της, μπαίνουμε στην αγορά των έργων για τον δημόσιο τομέα, που στη χώρα μας είναι μεγάλη. H Cardisoft διαθέτει εξειδικευμένα προϊόντα για το χώρο της εκπαίδευσης, έχει πελάτες με φωνητικές πύλες (Voice Portals) σε αρκετούς δημόσιους οργανισμούς και τεχνογνωσία διεκδίκησης και υλοποίησης έργων στον δημόσιο τομέα. Αναμένουμε, λοιπόν, ότι με τον σταδιακό εξορθολογισμό των έργων πληροφορικής στον δημόσιο τομέα (θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης, πληρωμές κ.λπ.), αλλά και την έμπρακτη διάθεσή του να οργανωθεί με σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά. Οδηγός μας θα είναι πάντα τα έργα αυτά να είναι επαναλαμβανόμενα, κερδοφόρα και πληρωμένα με λογικούς όρους. Αναμένουμε λοιπόν ότι η κίνηση αυτή, από μόνη της, θα τονώσει σημαντικά τα αποτελέσματα του 2013, ιδίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.


Χ_Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία των θυγατρικών σας μέσα στην κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια; Σκέφτεστε να προχωρήσετε και σε νέες εξαγορές ή θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο, δεδομένου του ότι είναι και αρκετά πρόσφατη η «κίνηση» της Cardisoft;


Α.Κ._Οι κινήσεις εξαγορών ή ίδρυσης θυγατρικών είναι αρκετά πρόσφατες. Ήδη όμως οι θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία και η Retail Link είχαν αναπτυσσόμενα μεγέθη το 2012 και εκτιμούμε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2013. Οι θυγατρικές του εξωτερικού θα περάσουν σε κερδοφορία, ενώ ήδη καταγράφουν εμπορικές επιτυχίες σε μεγάλους και σημαντικούς τοπικούς πελάτες. Η Retail Link έχει μπροστά της όλη τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού Δημοσίου, με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Άρα οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες. Για την Cardisoft τα έχω αναφέρει ήδη.
Όλα αυτά είναι ήδη αρκετά, θα επικεντρωθούμε στο να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες τους προοπτικές και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν λέμε «όχι» σε μια νέα εξαγορά, αν βρεθεί κάποια εταιρεία με προοπτικές και συνέργειες με τον όμιλο. Η καλή ρευστότητά μας επιτρέπει και άλλες εξαγορές, αντίστοιχες αυτών που έχουμε ήδη κάνει.


Χ_Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας; Συμφωνείτε με τις εκτιμήσεις κάποιων οικονομικών φορέων και του υπουργείου Οικονομικών ότι θα δούμε τις πρώτες «αχτίδες φωτός» από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους;


Α.Κ._Πιστεύω ότι είναι δύσκολο, ακόμα, να είναι κάποιος σίγουρος γι’ αυτό. Αν και δημοσιονομικά η κατάσταση καλυτερεύει, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει ακόμα ακουμπήσει την πραγματική οικονομία. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις καλυτέρευσης σε διάφορους τομείς: Τα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό, οι λίγες αλλά υπαρκτές επενδυτικές κινήσεις, καθώς και οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται στις τράπεζες, είναι πρόδρομα σημάδια ενός καλύτερου «αύριο». Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούμε να διατηρήσουμε συγκρατημένα αισιόδοξους τόνους.


Χ_Πόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και των μεγάλων έργων, τα οποία «λιμνάζουν» εδώ και καιρό, εξαιτίας λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών, αλλά και εξαιτίας του «τέρατος» της γραφειοκρατίας;


Α.Κ._Πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ολόκληροι τομείς της οικονομίας που εξαρτώνται από αυτό (π.χ. κατασκευαστικός τομέας, δομικά υλικά κ.λπ.), ιδίως τώρα που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει σχεδόν μηδενιστεί. Εκείνο που δεν πρέπει να επαναλάβουμε, είναι να χρηματοδοτήσουμε κλάδους και εταιρείες χωρίς προοπτικές να σταθούν ανταγωνιστικά και με εξαγώγιμη προοπτική. Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι εκεί για πάντα.


Χ_Πρόσφατα διακριθήκατε από το επενδυτικό κοινό με δύο «βραβεία Χρήμα», αυτό της «Επιχειρηματικής Καινοτομίας» και αυτό της «Καλύτερης Εταιρείας της ΕΝ.Α.», ενώ έχετε βραβευτεί στο παρελθόν και από τη Microsoft. Τι σημαίνουν για σας αυτές οι διακρίσεις; Θεωρείτε ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες σας απέναντι στους πελάτες, αλλά και τους επενδυτές, οι οποίοι σας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης;


Α.Κ._Κατ’ αρχάς είναι μια ηθική επιβράβευση των προσπαθειών μας, που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά. Γίνεται ακόμα πιο σημαντική, αν προσέξετε ότι είμαστε η μόνη εταιρεία εναλλακτικής αγοράς που βραβεύτηκε σε γενικότερη κατηγορία βραβεύσεων (Επιχειρηματική Καινοτομία). Πέραν όμως αυτών, για μας σημαίνει ότι η κοινότητα των επενδυτών παρακολουθεί τις προσπάθειές μας και μας επιβραβεύει να συνεχίσουμε αναπτυξιακά με καινοτομία, αλλά και ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε να ανταποδώσουμε σύντομα αυτή τους την εμπιστοσύνη, επιδιώκοντας να καταστούμε και πρωτοπόροι στη μετάταξη στην Κύρια Αγορά!


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Χ.Α.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ
GAMING MONEY CONFERENCE 2012
CLINICAL RESEARCH CONFERENCE 2012
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site