Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2013-τ.390                              

H WALL ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ


Διόρθωση δείχνει ο... δείκτης Βuffett


Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο δείκτης Dow Jones στη Γουόλ Στριτ, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 14.200 μονάδων, καθώς εντείνονται οι προσδοκίες στους επενδυτές ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις οικονομίες.
 Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2009 - και ενώ είχε μεσολαβήσει το ξέσπασμα της κρίσης και η κατάρρευση των δεικτών το φθινόπωρο του 2008 - είχε διολισθήσει έως τις 6.547,05 μονάδες. Έκτοτε, τα κέρδη ξεπέρασαν το 100%. Αν και έχει σημειώσει τόσο μεγάλη άνοδο, η αποτίμηση των επιχειρήσεων του δείκτη (λόγος τιμής μετοχής προς κέρδη - P/E) είναι 20% χαμηλότερα από το προηγούμενο υψηλό και 15% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 20 τελευταίων ετών. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης DAX έπιασε τις 8.000 μονάδες. Μόλις 150 μονάδες τον χωρίζουν από το ιστορικό υψηλό του 2007.
Κεφάλαια άνω των 2 τρισ. δολ. έχουν εισρεύσει στα διεθνή χρηματιστήρια από τις αρχές του 2013, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη έχουν επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα, με στόχο τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.


Οι απειλές


Το ράλι που καταγράφουν κατά την τρέχουσα συγκυρία οι διεθνείς αγορές δεν αντανακλά τους κινδύνους που γεννούν για την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη τόσο η ευρωπαϊκή κρίση χρέους όσο και οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ, τονίζει μερίδα αναλυτών.
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν, κατά κάποιο τρόπο, υποτιμηθεί από τις αγορές. Μπορεί να έχουν υποβαθμιστεί ή μετριαστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να επανέλθουν, ανά πάσα στιγμή, στο προσκήνιο.


Η UBS


Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην εκτίμηση της UBS ότι οι μετοχές εισέρχονται πλέον στη φάση διανομής τους από τα «ισχυρά» χέρια στα «αδύναμα».
Στις αμερικανικές αγορές, η κίνηση του Μαρτίου θα αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας σχηματισμού κορυφής με δείγματα διανομής των χαρτιών κατά την άποψη τεχνικής ομάδας της UBS. Οι αναλυτές της UBS περιμένουν την έναρξη ενός ακόμα ράλι στο β’ τρίμηνο. Ο Ιούλιος - Αύγουστος θα είναι το τέλειο χρονικό διάστημα για τον σχηματισμό μιας μεγάλης κορυφής στην αγορά και το ξεκίνημα ενός σημαντικού bear market στο Q3 - Q4!


Ο... δείκτης Βuffett


Σήμα κινδύνου για το ράλι του S&P δείχνει ο «αγαπημένος» δείκτης του Warren Buffett, ο Wilshire 5000 Total Market Index. Ο δείκτης ξεκίνησε το 1974 και συχνά χαρακτηρίζεται ως ο «Απόλυτος Δείκτης», γιατί παρακολουθεί τις αποδόσεις σχεδόν όλων των αμερικανικών εισηγμένων που διαπραγματεύονται στα μεγάλα χρηματιστήρια. Αν και ο δείκτης αυτός είναι λιγότερο γνωστός από άλλους, στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος δείκτης παγκοσμίως σε επίπεδο αγοραίας αξίας. Ο δείκτης απαρτίζεται από 6.307 εταιρείες.
 Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η ανάκαμψη, η κεφαλαιοποίηση του εν λόγω δείκτη φτάνει σε επίπεδο που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ της υπερδύναμης.
Παρόμοια κίνηση είχε δείξει ο δείκτης αυτός κατά τη διάρκεια της φούσκας του χρηματιστηρίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, καθώς και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά την περίοδο 2006-2007, όπου η αποτίμηση ξεπέρασε το εύρος του 100% το γ’ τρίμηνο του 2006 και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο αυτό για έναν περίπου χρόνο.


ΦΛΑΣΑΚΙ


Φλας στην πορεία του Dow Jones


26 Μαΐου 1896: Κάνει το ντεμπούτο του στο αμερικανικό χρηματιστήριο, απαρτιζόμενος από 12 εταιρείες.
14 Νοεμβρίου 1972: Κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 1.000 μονάδες.
19 Ιουλίου 2007: Κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 14.000 μονάδες.
9 Οκτωβρίου 2007: Το αμέσως προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ, στις 14.164,53 μονάδες.


 


ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ;


Η Deutsche Bank βλέπει το ενιαίο νόμισμα στο 1,20 δολ.(!)


Morgan Stanley, Deutsche Bank και Société Générale πραγματοποιούν στροφή 180 μοιρών στις θέσεις τους απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και γίνονται «αρκούδες».
Η Deutsche Bank βλέπει το ενιαίο νόμισμα στο 1,20 δολ.(!) για τους εξής λόγους: 1) Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετη ποσοτική χαλάρωση από τη Fed στις ΗΠΑ. 2) Τα επιτόκια στις ΗΠΑ σταδιακά θα αυξηθούν, γεγονός που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων. 3) Υπάρχει περιθώριο για... πρόσθετη απογοήτευση στην Ευρωζώνη. Αυτό αντανακλούν τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα. 4) Η περίπτωση της Ιταλίας, στη σκιά της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, είναι αδύνατον να παράσχει... θετικές εκπλήξεις, τέτοιες ώστε να στηριχθεί ή να δικαιολογηθεί η άνοδος του ευρώ.


Κατάρρευση του ευρώ βλέπει η Saxo Bank και δηλώνει ότι «το ευρώ είναι καταδικασμένο. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μία από αυτές τις ψεύτικες λύσεις όπου ο κόσμος νομίζει πως το πρόβλημα έχει περιοριστεί ή έχει αντιμετωπιστεί, γεγονός που δεν ισχύει», ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν για τη Γαλλία, έχουν υποτιμηθεί σημαντικά.
«Αν οι Γάλλοι πληγούν από την κρίση, τότε θα έρθει το τέλος», προειδοποίησε ο αναλυτής της Saxo Bank.


Το σήμα της FED


Την ώρα που η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό για τον διαφαινόμενο νομισματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ήρθε η Fed να εκφράσει τη διάθεση να περιοριστεί η υπερβολική νομισματική χαλάρωση που έχει ξεκινήσει από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Στην προοπτική να υπάρξει έστω και μια μικρή σύσφιξη της πολιτικής, οι επενδυτές έλαβαν το σήμα τοποθέτησης στο δολάριο.
Την ίδια ώρα το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αγνοηθεί, προειδοποιούν οι αναλυτές της Nomura, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία, ενώ οι αναλυτές της Westpac χαρακτηρίζουν την Ιταλία ως νέα Ελλάδα.


 ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: «ΘΑ ΚΑΕΙ Η ΡΩΜΗ»;


Η Ιταλία διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων παγκοσμίως και με το 35% του ιταλικού χρέους σε χέρια ξένων επενδυτών, οι προοπτικές για τα ιταλικά ομόλογα θα είναι καθοριστικές για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου, εκτιμά η Morgan Stanley.
«Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί, και αν η πολιτική κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά, θα υπάρξουν επιπτώσεις πέραν της Ευρωζώνης», προειδοποιεί ο διεθνής οίκος.
Το χτύπημα για την Ιταλία ήρθε. Την υποβάθμισε η Fitch σε ΒΒΒ+, με αρνητικό outlook.
Η Standard & Poor's σημειώνει: «δεδομένων των πιέσεων που προκλήθηκαν, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας, κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως... η Ρώμη καίγεται εκ νέου! Αλλά αυτό δεν ισχύει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος και σημειώνει: Οι αγορές ομολόγων δεν δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις, στον απόηχο των ιταλικών εκλογών. Οι κινήσεις και οι αντιδράσεις στις αγορές ομολόγων ήταν απλά ήπιες.
Η Standard & Poor's επαναλαμβάνει πως η έκβαση των ιταλικών εκλογών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος δίνει αξιολόγηση BBB+ και αρνητικό outlook στην Ιταλία.
Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης, η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων, συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη, καθιστώντας ευάλωτες και εύθραυστες τις αγορές ομολόγων. Αυτό επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, αναφέροντας ότι το outlook των χωρών είναι αρνητικό.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
GENERICS CONFERENCE 2013
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site