Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2013-τ.390                              

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ «ΟΞΥΓΟΝΟ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ανάλυση των πρώτων εκτιμήσεων για την πορεία των εξαγωγών κατά τον περασμένο Ιανουάριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΕ, έδειξε αύξηση κατά 3%, καθώς η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.284,6 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου ποσού των 1.247,2 εκατ. ευρώ του 2012.Επιτέλους μια κανονική πρωτιά (και όχι θλιβερή, όπως δυστυχώς έχουμε συνηθίσει) πέτυχε η χώρα μας τη χρονιά που πέρασε, η οποία προήλθε από τον τομέα των εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 13% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Αλλά και η χρονιά που διανύουμε ξεκίνησε θετικά, με τις προβλέψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλάνε για αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3% για το σύνολο του 2013, χάρη κυρίως στις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, των τροφίμων και ειδικά του ελαιολάδου.
Η ανάλυση των πρώτων εκτιμήσεων για την πορεία των εξαγωγών κατά τον περασμένο Ιανουάριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΕ, έδειξε αύξηση κατά 3%, καθώς η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.284,6 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου ποσού των 1.247,2 εκατ. ευρώ του 2012.
 Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Φεβρουάριος 2012-Ιανουάριος 2013), η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012.
Η αύξηση των εξαγωγών προήλθε κυρίως από τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις προς τις χώρες της Ε.Ε. (+6,7%), ενώ αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες (-3%).
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου, κατά 187,6%, με τους Έλληνες παραγωγούς να εκμεταλλεύονται τη θετική συγκυρία της μειωμένης ισπανικής παραγωγής. Εξαιρετική είναι και η δυναμική που παρουσιάζουν συνολικά τα αγροτικά προϊόντα της χώρας και ειδικά τα οπωροκηπευτικά, διευρύνοντας έτι περαιτέρω τα διεθνή μερίδιά τους (+21,2%).
Στον αντίποδα, το «σκληρό» ευρώ φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα βιομηχανικά προϊόντα (-3,8%) και τα προϊόντα της κατηγορίας μηχανήματα-εξοπλισμοί (-5,9%).
Νέα αύξηση εισαγωγών σημειώθηκε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ συνεχίστηκε και η αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που καταγράφεται για πρώτη φορά την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Ιανουάριο του 2013 ανήλθε στο ποσό των 2.344,0 εκατ. ευρώ έναντι των 2.299,4 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%.
Η αύξηση των εισαγωγών προήλθε κυρίως από τις τρίτες χώρες (+4,4%), ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. ήταν σχεδόν στάσιμες (+0,8%).
Ωστόσο, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012.


ΑΥΞΗΣΗ 13% ΤΟ 2012


Αύξηση 13% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας κατά το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε σε 13,2 δισ. ευρώ από 18,8 δισ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 20,9 δισ., από 18,6 δισ. στο δεκάμηνο του 2011, και τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 9%, στα 34,2 δισ. από 37,4 δισ., στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2011.
Στην Ε.Ε. των «27» το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα παρουσίασε η Γερμανία (157,7 δισ. ευρώ) - οι εξαγωγές της οποίας σημείωσαν άνοδο 5% και ανήλθαν σε 922,3 δισ. ευρώ - και ακολούθησε η Ολλανδία, με εμπορικό πλεόνασμα 41 δισ. ευρώ και εξαγωγές 424,3 δισ., και η Ιρλανδία με πλεόνασμα 35,6 δισ. και εξαγωγές 76,7 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των «27» τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι εξαγωγές της Λετονίας (+15%). Οι χώρες με το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα ήταν η Μεγάλη Βρετανία (139,8 δισ.), η Γαλλία (69,1 δισ.), η Ισπανία (29,3 δισ.) και η Ελλάδα (13,2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat στις Βρυξέλλες.
ΕΙΣΡΟΕΣ 24 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ 2012
Τα κέρδη των εξαγωγών είναι εμφανή από τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το άνοιγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρουν τους σωστούς διαύλους ανάπτυξης και τα εργαλεία μάρκετινγκ που θα ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους. Τα αποτελέσματα των εξαγωγών για την περσινή χρονιά δείχνουν εισροές κατά 2 δισ. ευρώ υψηλότερες από εκείνες του 2011, ξεπερνώντας σε συνολική αξία τα 24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν προστεθούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% (ως και 23%) του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις εκτιμήσεις για την πορεία των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και η αξία τους, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.559,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.508,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%. Με την αύξηση αυτή, προκύπτει επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, καθώς κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 - Νοεμβρίου 2012, η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2010 - Νοεμβρίου 2011. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, για τον περασμένο Νοέμβριο, προκύπτει αύξηση στις εισροές από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (15.673,8 εκατ. ευρώ, έναντι 14.677,1 εκατ. ευρώ), ενώ με την προσθήκη των πετρελαιοειδών, μετά τις απαραίτητες διασαφήσεις της ΕΛ-ΣΤΑΤ, προβλέπεται ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων, το 2012, θα ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ.
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ 20% ΣΤΟ ΑΕΠ
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η συμμετοχή των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ ξεπερνάει πλέον το 20%, και αν σε αυτήν προστεθεί η συνεισφορά του τουρισμού (16%, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ) και πάνω από 4% της ναυτιλίας (σύμφωνα με έρευνες ελληνικών τραπεζών), διαμορφώνεται μια νέα εικόνα για την ελληνική οικονομία, πιο ανοικτή, πιο εξωστρεφής και πιο διεθνοποιημένη. Αποδεικνύεται, με άλλα λόγια, ότι η εξωστρέφεια, συνολικά, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τον πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Οι προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας στους διεθνοποιημένους τομείς της οικονομίας για το 2013, δεν θα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά και ως ευχολόγια, αλλά να αποτελέσουν τη βάση για ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ως πυρήνα κάθε αναπτυξιακής πολιτικής».
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Στους πρωταγωνιστές της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών το 2012 - κατά 2 δισ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με το 2011 - αναδείχθηκαν τα προϊόντα ελαιολάδου με 58,5%. Συνολικά, η συμβολή των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην ελληνική οικονομία ξεπέρασε σε αξία τα 24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια σε νέα βαριά βιομηχανία της χώρας. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν προστεθούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% (ως και 23%) του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις εκτιμήσεις για την πορεία των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και η αξία τους, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.559,5 εκατ. ευρώ έναντι των 1.508,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%. Με την αύξηση αυτή προκύπτει επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, καθώς κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 - Νοεμβρίου 2012, η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του Δεκεμβρίου 2010 - Νοεμβρίου 2011. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, για τον περασμένο Νοέμβριο, προκύπτει αύξηση στις εισροές από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (15.673,8 εκατ. ευρώ, έναντι 14.677,1 εκατ. ευρώ), ενώ με την προσθήκη των πετρελαιοειδών, μετά τις απαραίτητες διασαφήσεις της ΕΛ-ΣΤΑΤ, προβλέπεται ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων, το 2012, θα ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ.
Μελέτες του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σε επίπεδο SWOT Analysis, έχουν δείξει ότι η πορεία των εξαγωγών για το 2013 θα εξαρτηθεί από τους κάτωθι παράγοντες:
ΔΥΝΑΜΙΚΗ
1. Για το 2012 προβλέπεται νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, άνω των 24 δισ. ευρώ
2. Διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών για το 2013, στα επίπεδα του 3,5%
3. Διευρύνεται το ποσοστό εξαγωγών προς τρίτες χώρες, στα επίπεδα άνω του 35%, και έχουν ήδη ανοίξει νέες αγορές
4. Έχουν δρομολογηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων στις εξαγωγές και το 2013 αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή του Single Window For Exports από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
5. Συνεχίζεται η αύξηση του ρυθμού νέων επιχειρήσεων που αποκτούν διεθνοποιημένο προσανατολισμό.
6. Αναμένονται σημαντικές δράσεις του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας


ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
1. Αναμένεται συνέχιση της ύφεσης σε πολλές χώρες της Ε.Ε. που αποτελούν βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.
2. Ποσοστό άνω του 40% των εξαγωγικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας και των καθυστερήσεων των επιστροφών του ΦΠΑ.
3. Δεν έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
4. Οι δυνατότητες απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ προσκρούουν στις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος.
5. Εξακολουθούν οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων σε επίπεδο διεθνούς οικονομικής πολιτικής της χώρας, σε περισσότερα από 5 υπουργεία.
6. Διαπιστώνεται έλλειμμα εξαγωγικής τεχνογνωσίας, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.


ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
1. Η προώθηση της αναδιοργάνωσης των φορέων υποστήριξης της εξωστρέφειας (π.χ. ΔΕΘ-HELEXPO, ΟΠΕ-Invest In Greece), με την προϋπόθεση της αξιοποίησης στελεχών με γνώσεις και εμπειρία στην εξαγωγική διαδικασία και την προσέλκυση επενδύσεων.
2. Η μεταφορά τεχνογνωσίας από ανεπτυγμένες στο διεθνές εμπόριο οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία, με την υποστήριξη της Task Force For Greece.
3. H υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα διεθνούς εμπορίου, που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
4. Οι συνέργειες συλλογικών φορέων επιχειρηματικότητας για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων.
5. Η ενεργοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων στην υποστήριξη της εξωστρέφειας


ΑΠΕΙΛΕΣ
1. Η μεταφορά έδρας ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, εξαιτίας φορολογικών επιβαρύνσεων.
2. Η διενέργεια εξαγωγών μέσω άλλων χωρών, επίσης για φορολογικούς λόγους.
3. Η καθυστέρηση υλοποίησης έργων υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, logistics centers).
4. Η διεκδίκηση πόρων του ΕΣΠΑ, από φορείς και δομές που δεν έχουν άμεσα ωφελούμενες τις ελληνικές επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία.
5. Η περιορισμένη δυνατότητα, λόγω έλλειψης πόρων, για τη διενέργεια εκστρατείας ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα.
6. Η πιθανότητα νέου κύκλου πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.


ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία της αύξησης των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, θα πρέπει να σημειωθεί η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των τρίτων χωρών, στα επίπεδα του 39,9%, έναντι ποσοστού 60,1% των χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι τον Νοέμβριο οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης από αυτούς των τρίτων χωρών (4,2% έναντι 2,1%), ενισχύοντας το κλίμα ανάκαμψης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους από τον Οκτώβριο και έπειτα.
Πρωταγωνιστές της ανόδου αναδείχθηκαν τα προϊόντα ελαιολάδου (+58,5%), ενώ ακόμη καλύτερες ήταν οι επιδόσεις των πρώτων υλών (63,4%). Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκε η υποχώρηση στις εξαγωγές των ποτών-καπνού
(-10,6%), ενώ σε αρνητικές περιοχές κινήθηκαν και οι – μεγάλης βαρύτητας - εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (-14,2%), γεγονός που περιόρισε σημαντικά τη συνολική αύξηση των εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2012.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Σε φάση υλοποίησης εισέρχονται μια σειρά δράσεων και συνεργειών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που στόχο έχουν αφενός την ανατροπή του αρνητικού κλίματος διεθνώς για την Ελλάδα και αφετέρου την ουσιαστική υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας και ειδικά των μικρομεσαίων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά ή να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους στις διεθνείς αγορές, αρχής γενομένης από την Κίνα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, με προοπτική διείσδυσης σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου. Πέραν της Κίνας, ο ΠΣΕ προωθεί συνέργειες και συνεργασίες για την περαιτέρω επέκταση των ελληνικών εξαγωγών στη γειτονική Ιταλία, υπ’ αριθμόν 1 εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, με απορρόφηση ετησίως προϊόντων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, καθώς και αξιοποίηση των δικτύων διανομής ιταλικών προϊόντων σε 52 διεθνείς αγορές.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Κίνα, δυναμική ήταν η αύξηση των εξαγωγών το 2012, κατά 49%, φέρνοντάς την στη 17η θέση των καλύτερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Η Ελλάδα εξάγει προς την Κίνα κυρίως πρώτες ύλες (το 68% των εξαγωγών), βιομηχανικά προϊόντα (13,5%), πετρελαιοειδή (7,4%) και πολύ λιγότερα τρόφιμα (μόλις 3,9%). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξάγει στην Κίνα, κυρίως, μάρμαρα, βαμβάκι, σκραπ μέταλλα, πετρελαιοειδή, αλουμίνιο, ελαιόλαδο, γουνοδέρματα και κρασί. Αντίθετα, από την Κίνα - η οποία είναι 3η στη σειρά κατάταξης των χωρών από τις οποίες εισάγει η Ελλάδα - κατά κύριο λόγο εισάγουμε βιομηχανικά αγαθά, όπως εξοπλισμό φωτισμού, παιχνίδια, υποδήματα, τηλεφωνικές συσκευές, air condition, υπολογιστές, οχήματα κ.τ.λ.
Πλατφόρμα αυτών των δράσεων θα αποτελέσει η συμμαχία φορέων «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα», στην οποία συμμετέχουν το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕΑ, η ΕΕΔΕ, ο ΣΕΒΕ και η Eurobank, με βασικό στόχο την προβολή και δικτύωση ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, μέσω 74 ιταλικών επιμελητηρίων σε 52 χώρες. Κατά την επίσημη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των φορέων που αποτελούν τη συμμαχία, σε ειδική εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, η πρόεδρος του ΠΣΕ αναφέρθηκε «στη διενέργεια επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία joint ventures σε συμπληρωματικούς κλάδους παραγωγής και στην αξιοποίηση ιταλικής τεχνογνωσίας για την προώθηση και προβολή προϊόντων διεθνώς».
Η ΙΤΑΛΙΑ Ο Νο 1 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΤΑΙΡΟΣ
Η Ιταλία, την τελευταία διετία, έχει αναδειχθεί σε Νο 1 εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, ξεπερνώντας τη Γερμανία. Αξίζει να αναφερθεί ότι, ετησίως, απορροφά προϊόντα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει στην Ιταλία κυρίως αγροτικά προϊόντα (31%), βιομηχανικά προϊόντα (50%) και καύσιμα (10%). Πιο συγκεκριμένα, εξάγει ψάρια, αλουμίνιο, ελαιόλαδο, σκληρό σιτάρι, ηλεκτρική ενέργεια, φαρμακευτικά προϊόντα κ.ά.
Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του ΠΣΕ, η Ελλάδα είναι ο Νο 1 προμηθευτής της Ιταλίας σε ψάρια, βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα, ο Νο 2 προμηθευτής σε ελαιόλαδο, ο Νο 3 προμηθευτής σε λαχανικά και ο Νο 4 προμηθευτής σε σκληρό σιτάρι. Αντίστοιχα, εισάγουμε από την Ιταλία, σε ποσοστό 78%, βιομηχανικά προϊόντα (φαρμακευτικά, είδη ένδυσης-υπόδησης, οχήματα, προϊόντα συσκευασίας) και μόλις 14% αγροτικά προϊόντα (τυροκομικά, ζωοτροφές κ.τ.λ.). Στο εξάμηνο του 2012, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία είναι μειωμένες κατά σχεδόν 10% (στα 914 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2011, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η γειτονική χώρα. Κατά σχεδόν 50% (48,7%) αυξημένες εμφανίζονται την ίδια περίοδο οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ (στα 376 εκατ. ευρώ), που κατατάσσονται στην 7η θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων (άνοδος δύο θέσεων από την 9η θέση την ίδια περίοδο του 2011). Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει από το 2011 θετικό εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ (1,2 δισ. ευρώ εξαγωγών έναντι 815 εκατ. ευρώ εισαγωγών). Στις ΗΠΑ εξάγουμε κυρίως τρόφιμα, δομικά υλικά, μηχανήματα-εξοπλισμό και χημικά προϊόντα.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης βασικών μας εμπορικών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και η πιο αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, αποτέλεσε και το αντικείμενο συνάντησης εργασίας της κας Σακελλαρίδη με τον πρέσβη, κ. Δημήτριο Μαραντή, Deputy United States Trade Representative, το πρωί της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου. Ο ελληνικής καταγωγής διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε τη δυνατότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ η πρόεδρος του ΠΣΕ ανέδειξε τη σημασία της διαρκούς παρουσίας και διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, στο πλαίσιο του έργου του για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών και την καθιέρωση των ελληνικών τροφίμων και ποτών στη διεθνή αγορά, συνεχίζει και ενισχύει τις ενέργειές του με νέες και πρωτοποριακές ιδέες. Με αυτήν τη λογική, και σε συνέχεια των επιτυχών ενεργειών in store promotion στη γερμανική αλυσίδα KAUFHOF, ο ΟΠΕ, σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, θα υλοποιήσει δεκαπενθήμερο ελληνικών προϊόντων σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας El Corte Ingles, ταυτόχρονα στη Λισαβόνα και στο Πόρτο, καθώς και παράλληλη εβδομάδα ελληνικής γαστρονομίας σε εστιατόριο πολυκαταστήματος στη Λισσαβόνα, από τις 29/4 έως τις 12/5/2013.
2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναγγέλλει τη διοργάνωση του 2ου Ελληνορωσικού Εξαγωγικού Συμποσίου: «Προωθώντας ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά» στην Αθήνα, στις 3 και 4 Απριλίου του 2013. Πρόκειται για ένα συμπόσιο που αποτελεί σημαντικό σημείο συνάντησης για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα γόνιμο έδαφος για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Δεδομένων των υπαρχουσών ευκαιριών διείσδυσης στη ρωσική αγορά, το 2ο Ελληνορωσικό Εξαγωγικό Συμπόσιο εντάσσει, πέρα από τους κλάδους των τροφίμων και των ποτών, τους δυναμικούς κλάδους των ενδυμάτων και των υποδημάτων, διευρύνοντας τους τομείς της ελληνορωσικής επιχειρηματικής συνεργασίας.


ΕΑΒ
ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.) είναι η μεγαλύτερη αεροναυπηγική και αμυντική βιομηχανία της χώρας και έχει ως κύρια αποστολή της την υποστήριξη του έργου των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας εξωστρεφούς εμπορικής στρατηγικής. Η επικέντρωση της εταιρείας στη συγκεκριμένη στρατηγική έχει αποδώσει καρπούς: την υπογραφή πολλών σημαντικών συμφωνιών.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι σήμερα, το συνολικό προς εκτέλεση έργο από υπογεγραμμένες συμβάσεις (backlog) ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ: 315 εκατ. ευρώ (45%) αφορούν την εγχώρια και 385 εκατ. ευρώ (55%) αφορούν τη διεθνή αγορά. Συνολικά την περίοδο 2004-2011, το ύψος των συμφωνιών πωλήσεων εξωτερικού ανήλθε σε 726 εκατ. ευρώ, επί συνόλου υπογραφεισών συμφωνιών 1.567 εκατ. ευρώ.
Τα οφέλη των διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΑΒ είναι:
• Η δημιουργία εσόδου από εξαγωγές,
• Η εξασφάλιση φόρτου για τα επιμέρους παραγωγικά εργοστάσια,
• Η απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε μελλοντικά προγράμματα,
• Η μακροχρόνια απασχόληση προσωπικού, με τη διασφάλιση πλέον των 500 θέσεων εργασίας εντός της εταιρείας και, βεβαίως,
• Η ανάδειξη της ελληνικής βιομηχανικής/τεχνολογικής υπεροχής στο εξωτερικό. Η ΕΑΒ γίνεται ουσιαστικά «πρεσβευτής» της ελληνικής τεχνογνωσίας.
Από τις σημαντικές συμφωνίες, αναφέρονται ενδεικτικά:
• Η συνεργασία ΕΑΒ και Lockheed Martin για τα προγράμματα συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-16 και C-130J. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών η ΕΑΒ: α) κατασκευάζει το 30% της ατράκτου των αεροσκαφών F-16 της παγκόσμιας αγοράς και β) κατασκευάζει και συναρμολογεί μείζονα συγκροτήματα της ατράκτου του μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-130J, επίσης για την παγκόσμια αγορά.
• Το πρόγραμμα συντήρησης των κινητήρων Τ56 των αεροσκαφών C-130 της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.
• Το πρόγραμμα κατασκευής και συναρμολόγησης των side panels των ελικοπτέρων UH-60L και UH-60M είναι μια σημαντική επίσης συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsky.
• Τα προγράμματα συντήρησης αεροσκαφών και κινητήρων των πολεμικών αεροποριών χωρών όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ κ.ά. 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
GENERICS CONFERENCE 2013
ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site