Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2005                               Τεύχος 315

Επιχειρηματικά Βραβεία - Γεώργιος Ουζούνης


Ποιες εισηγμένες εταιρίες ψηφίστηκαν από το επενδυτικό κοινό στις 14 κατηγορίες βραβείων
Τα βραβεία θα απονεμηθούν στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου EUROMONEY CONFERENCE
Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των επενδυτών στην ψηφοφορίαΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο θεσμός των «Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ – Γεώργιος Ουζούνης», αποδεικνύοντας το πόσο χρήσιμο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, πέρα από τις όποιες κριτικές ασκούνται, να επιβραβεύονται και οι εταιρίες που προσπαθούν για το καλύτερο και το επιτυγχάνουν.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, καθώς περισσότερα από 1.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΧΡΗΜΑ Week και ψήφισαν.
Στον παρακάτω πίνακα, αναφέρονται οι 14 κατηγορίες βραβείων, οι τρεις πρώτες εταιρίες που ψηφίστηκαν σε κάθε κατηγορία και τα ποσοστά των ψήφων που έλαβαν.
Τα βραβεία τα επέλεξαν οι επενδυτές και ο ρόλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΧΡΗΜΑ ήταν να προκρίνουν τις εταιρίες μεταξύ των οποίων διεξήχθη η ψηφοφορία. Ίσως στην επιλογή των υποψήφιων εταιριών να κάναμε και κάποια λάθη και έτσι να αδικήσαμε κάποιες εισηγμένες εταιρίες. Αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι κάθε χρόνο θα προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό.
Οι απονομές των βραβείων θα γίνουν στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου EUROMONEY CONFERENCE. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 2005
Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα όχι μόνο κατάφερε να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις τραπεζικές της εργασίες, αλλά πέτυχε να συγκρατήσει και την άνοδο των εξόδων της, με αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα και την παράλληλη μεγάλη άνοδο της κερδοφορίας της. Έχοντας αποβάλλει εδώ και χρόνια τον γραφειοκρατικό της χαρακτήρα, σήμερα διαθέτει σημαντικότατη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη έχοντας μετεξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό «σήκωσε» το βάρος της χρηματιστηριακής ανόδου και προσέλκυσε θετικές εκθέσεις από τους αναλυτές του εξωτερικού.


Γερμανός
Από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα της Ανατολικής Ευρώπης, διευρύνει συνεχώς την παρουσία του κερδίζοντας μερίδια αγοράς και βελτιώνοντας επιδόσεις. Έφτασε και μέχρι το Ουζμπεκιστάν για να «λάβει θέση» και έτσι μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε ένα ετήσιο growth της τάξεως του 15%, όταν τα περιθώρια επέκτασης στην Ελλάδα παραμένουν μεν ισχυρά, αλλά σταδιακά αναμένεται να συρ-ρικνώνονται.
Ο Όμιλος διοικείται από επαγγελματίες managers, εφαρμόζοντας πλήρως όλες τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και έχοντας καταφέρει οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές να συμμετέχουν στην εισηγμένη με πολύ υψηλά ποσοστά. Πολλά road shows στο εξωτερικό, αρκετές παρουσιάσεις στο εσωτερικό και χαρακτηριστική προθυμία για ενημέρωση προς όλους.


Τράπεζα Πειραιώς
Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, κατάφερε να σημειώσει υψηλότατους ρυθμούς ανόδου εργασιών και κερδών. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργασιών, τα μερίδια αγοράς της Τράπεζας είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των καταθέσεων και των χορηγήσεών της. Παράλληλα με την επέκταση στο εσωτερικό, με ταχείς ρυθμούς προωθείται και η διεθνοποίηση του Ομίλου, με παρουσία στα Βαλκάνια, αλλά και στην Αίγυπτο. Οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, μετά και τα μεγάλα κέρδη που έχει αποφέρει φέτος η μετοχή.
Όντας εδώ και πολλά χρόνια πολυμετοχική εταιρία, η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε έμφαση σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη διαφάνεια των ενεργειών της, την αποτελεσματικότητα των επιλογών της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα έχει καταφέρει.ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ FTSE/ASE-20
Motor Oil
Εταιρία που διαθέτει – μετά τις πολύ υψηλές επενδύσεις που υλοποίησε – το πλέον σύνθετο διυλιστήριο της Ευρώπης και έχει προσαρμοστεί στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2010. Κταφέρνει να παράγει ένα «βαρέλι» υψηλής προστιθέμενης αξίας και μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της εξάγεται.
Η εταιρία διακρίνεται για την υψηλή της κερδοφορία (έχουν συμβάλλει και τα υψηλά περιθώρια διύλισης που επικρατούν στον κλάδο), για τη «γενναία» μερισματική της πολιτική και για την εμπιστοσύνη των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ελληνικών και ξένων. Η αποχώρηση της Aramco ωφέλησε την τιμή της μετοχής, καθώς μέσα από placement που ακολούθησε, αυξήθηκε το free float που ήταν χαμηλό για το μέγεθος και την κεφαλαιοποίηση μιας τέτοιας εταιρίας.


Intracom
Η εταιρία δραστηριοποιείται σε τρείς τομείς: τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, τα ολοκληρωμένα έργα πληροφορικής και τα έργα των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την τελευταία διετία η Intracom ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στη Vodafone, έστρεψε το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό αυξάνοντας κατά πολύ το ποσοστό των εργασιών που αναλαμάνει εκτός Ελλάδας, περιόρισε την εξάρτησή του από τον Ο.Τ.Ε. και αποφάσισε να αλλάξει το εταιρικό της σχήμα μετατρεπόμενη σε holding. Στις προοπτικές της Intracom, επίκειται η επέκταση στο χώρο της εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και η προσέλκυση στρατηγικού εταίρου στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Intracom φημίζεται για τα υψηλά της επενδυτικά προγράμματα, που πολλές φορές της δίνουν τη δυνατότητα να αναλαμάνει έργα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως να ανταγωνίζεται του μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς στο εξωτερικό.


Cosmote
Εδώ και τρία χρόνια, κάποιοι είχαν ισχυριστεί ότι το growth της Cosmote είχε φτάσει προς το τέλος του, πλην όμως διαψεύσθηκαν. Η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα συνεχίστηκε και η κινητή τηλεφωνία κέρδισε μερίδια αγοράς από την σταθερή, με αποτέλεσμα η εισηγμένη εταιρία να συνεχίσει να πετυχαίνει αξισημείωτο growth χωρίς κάν να έχουν αποδώσει ακόμη οι επιπτώσεις από τις νέες υπηρεσίες που σταδιακά προσφέρει η κινητή τηλεφωνία. Επιπλέον, πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν και στα Βαλκάνια, μέσω των θυγατρικών της σε Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία κ.α. Πολύ καλή επίδοση και για τη μετοχή της Cosmote, καθώς – εκτός των άλλων – σημαντικό είναι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της εταιρίας στην υπόθεση Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη, με ευρεία δράση και σε βάθος δραστηριότητα.ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ FTSE/Mid-40
Intralot
Από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου στο χώρο του λογισμικού και ανάπτυξης τυχερών παιχνιδιών, με παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες τόσων ηπείρων. Ολοένα και περισσότερο, ανακαλύπτει τις «νέες τάσεις», συνεργάζεται κατά τόπους με πολύ ισχυρούς εταίρους και καταφέρνει να δίνει αξιόπιστα σημεία παρουσίας ακόμη και σε πολύ απαιτητικές αγορές (Η.Π.Α.). Επιτυγχάνει πολύ υψηλή κερδοφορία, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής.
Μυτιληναίος
Αφού διήγε μια περίοδο «περισυλλογής» λόγω της γενικότερης διεθνούς δυσπραγίας στον κλάδο, ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει αποτελέσει τη θετικότερη έκπληξη της τελευταίας διετίας: έχει καταφέρει να εκτινάξει την κερδοφορία του, να αναπτύξει δυναμικά τη θυγατρική Μέτκα, να αποκτήσει τον έλεγχο της Αλουμίνιον της Ελλάδος (και μάλιστα με τεράστιες υπεραξίες, όπως φαίνεται από τη διαφορά μεταξύ τρέχουσας αποτίμησης και τιμής κτήσης) και φυσικά να «κάνει πλούσιους» όσους επενδυτές εμπιστεύθηκαν τις τρεις εισηγμένες εταιρίες του Ομίλου εδώ και δύο χρόνια.


Φουρλής Συμμετοχών
Ένα Όμιλος που αποδείχτηκε ότι γνωρίζει όσο πολύ λίγοι το επιχειρηματικό timing. Αφού κατάφερε να απαλλαγεί από το «άλγος» της θυγατρικής One Way, ρευστοποίησε έναντι καλού τιμήματος τη θέση του (Κωτσόβολος) στο χώρο της λιανικής ηλεκτρικών συσκευών πριν υποχωρήσουν δραστικά οι αποτιμήσεις στον κλάδο και επεκτάθηκε σε άλλες πολύ επικερδείς δραστηριότητες λιανικής, όπως τα ΙΚΕΑ και η Intersport.
Κατά την τελευταία τριετία λοιπόν, κατάφερε να «γυρίσει» ένα ζημιογόνο αποτέλεσμα σε τόσο υψηλή κερδοφορία, επιτυγχάνοντας απίστευτο growth παρά τις τόσο υψηλές επενδύσεις στις οποίες προχώρησε. Συγκαταλέγεται στις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο κατά την τελευταία τριετία.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ FTSE/SMALL CAP-80
Αλουμύλ
Από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που «ανακάλυψαν» τα Βαλκάνια (αρχές της δεκαετίας του 1990) έχει καταφέρει να κατακτήσει σήμερα την πρώτη θέση από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας, επεκτεινόμενη παράλληλα και σε μια ευρύτατη γκάμα προσφερόμενων προϊόντων. Την τελευταία τριετία – και σε μια δύσκολη συγκυρία για επεκτάσεις - προχώρησε σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο τέλος του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά σε τεχνογνωσία και να εισέρχεται σταδιακά σε νέες αγορές, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται συνέργιες και οικονομίας κλίμακας.


Frigoglass
Παρά τους «χαμηλούς τόνους» που έχει επιλέξει ο Όμιλος, δραστηριοποιείται σε πλειάδα χωρών και μάλιστα σε σειρά δραστηριοτήτων, καταφέρνοντας να επιτυγχάνει πολύ υψηλά μεγέθη, σημαντικότατο growth, διαφοροποίηση επιχειρηματικού και γεωγραφικού κινδύνου, ικανοποιητική πληροφόρηση και πολύ καλή επίδοση Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η μετοχή της Frigoglass συγκαταλέγεται σε εκείνες που έχουν αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη στους επενδυτές, οι οποίοι της έδωσαν το δεύτερο Βραβείο της κατηγορίας.


Infoquest
Η εταιρία πέρασε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με τα γνωστά προβλήματα του κλάδου της πληροφορικής (μείωση περιθωρίων στην εμπορία, στασιμότητα μεγάλων έργων) και τις αναμενόμενες ζημιές των πρώτων χρόνων δραστηριοποίησης στην κινητή τηλεφωνία (Q Telecom). Το εγχείρημα της δραστηριότητας στην κινητή τηλεφωνία εστέφθη με επιτυχία, ο Όμιλός γύρισε στην κερδοφορία και η πώληση της συγκεκριμένης θυγατρικής αφήνει τον Όμιλο το περιθώριο για νέα, φιλόδοξα σχέδια. Η μετοχή – όπως ήταν φυσικό – σημείωσε υψηλότατη άνοδο και απέβη «χρυσοφόρος» για όσους την αγόρασαν στα «χαμηλά».ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ
Τράπεζα Κύπρου
Μια σειρά από γεγονότα που έπληξαν τον κυπριακό τουρισμό (δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη, εισβολή στο Ιράκ κ.λπ.), οι επιπτώσεις από το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας, αλλά και η ανάγκη προσαρμογής στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρέασαν δυσμενώς τα αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών. Από το 2004 και κυρίως φέτος, η Τράπεζα Κύπρου συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα και ανακάμπτοντας δυναμικά στην Κύπρο, κατάφερε να εκτοξεύσει την κερδοφορία της και να συγκεντρώνει σήμερα το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Στο μέτωπο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η Τράπεζα έχει ξεχωρίσει με πολλές κινήσεις της, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε: το πρόγραμμα Οίκαδε για τον απόδημο ελληνισμό, την πορεία Χριστοδούλας στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση του αντικαρκινικού αγώνα κ.α.


Infoquest
Η εταιρία πέρασε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με τα γνωστά προβλήματα του κλάδου της πληροφορικής (μείωση περιθωρίων στην εμπορία, στασιμότητα μεγάλων έργων) και τις αναμενόμενες ζημιές των πρώτων χρόνων δραστηριοποίησης στην κινητή τηλεφωνία (Q Telecom). Το εγχείρημα της δραστηριότητας στην κινητή τηλεφωνία εστέφθη με επιτυχία, ο Όμιλός γύρισε στην κερδοφορία και η πώληση της συγκεκριμένης θυγατρικής αφήνει τον Όμιλο το περιθώριο για νέα, φιλόδοξα σχέδια.


Forthnet
Η εταιρία «γύρισε» σε κερδοφόρο πορεία και υπόσχεται πολύ περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Όμιλος Intracom όσο και το ισλανδικό fund της Novator έχουν δώσει «μάχες», προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρίας. Η Forthnet θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό σε περίπτωση απελευθέρωσης του «τοπικού βρόγχου».ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
Folli-Follie
Από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρίες που έχει τόσο εκτεταμένη παρουσία στο εξωτερικό και μάλιστα με δικό της εμπορικό σήμα. Μετά την συνεχιζόμενη επιτυχή διείσδυση σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα, σταδιακά τα Folli-Follie οργανώνουν την επέκτασή τους και στην Αμερική.


Αλουμύλ
Από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που «ανακάλυψαν» τα Βαλκάνια (αρχές της δεκαετίας του 1990) έχει καταφέρει να κατακτήσει σήμερα την πρώτη θέση από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας, επεκτεινόμενη παράλληλα και σε μια ευρύτατη γκάμα προσφερόμενων προϊόντων.
Την τελευταία τριετία – και σε μια δύσκολη συγκυρία για επεκτάσεις - προχώρησε σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο τέλος του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά σε τεχνογνωσία και να εισέρχεται σταδιακά σε νέες αγορές, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται συνέργιες και οικονομίας κλίμακας.


Γερμανός
Από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα της Ανατολικής Ευρώπης, διευρύνει συνεχώς την παρουσία του κερδίζοντας μερίδια αγοράς και βελτιώνοντας επιδόσεις. Έφτασε και μέχρι το Ουζμπεκιστάν για να «λάβει θέση» και έτσι μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε ένα ετήσιο growth της τάξεως του 15%, όταν τα περιθώρια επέκτασης στην Ελλάδα παραμένουν μεν ισχυρά, αλλά σταδιακά αναμένεται να συρρικνώνονται.
Ο Όμιλος διοικείται από επαγγελματίες managers, εφαρμόζοντας πλήρως όλες τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και έχοντας καταφέρει οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές να συμμετέχουν στην εισηγμένη με πολύ υψηλά ποσοστά. Πολλά road shows στο εξωτερικό,  αρκετές παρουσιάσεις στο εσωτερικό και χαρακτηριστική προθυμία για ενημέρωση προς όλους.ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Γερμανός
Από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα της Ανατολικής Ευρώπης, διευρύνει συνεχώς την παρουσία του κερδίζοντας μερίδια αγοράς και βελτιώνοντας επιδόσεις. Έφτασε και μέχρι το Ουζμπεκιστάν για να «λάβει θέση» και έτσι μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε ένα ετήσιο growth της τάξεως του 15%, όταν τα περιθώρια επέκτασης στην Ελλάδα παραμένουν μεν ισχυρά, αλλά σταδιακά αναμένεται να συρρικνώνονται.
Ο Όμιλος διοικείται από επαγγελματίες manager, εφαρμόζοντας πλήρως όλες τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και έχοντας καταφέρει οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές να συμμετέχουν στην εισηγμένη με πολύ υψηλά ποσοστά. Πολλά road shows στο εξωτερικό,  αρκετές παρουσιάσεις στο εσωτερικό και χαρακτηριστική προθυμία για ενημέρωση προς όλους.
Coca-Cola 3E
Εταιρία εισηγμένη σε τρία χρηματιστήρια – μεταξύ των οποίων και σε αυτό της Νέας Υόρκης. Διαθέτει παρουσία σε 26 χώρες, τριών ηπείρων και καταφέρνει να επιτυγχάνει ένα αξιοσημείωτο growth, παρά το τόσο μεγάλο μέγεθός της και τα μεγάλα μερίδια αγοράς των προϊόντων της. Όπως αναμένεται, η συμ-μετοχή των πολύ απαιτητικών ξένων θεσμικών είναι μεγάλη και μέχρι τώρα η εισηγμένη εταιρία έχει καταφέρει να μην τους διαψεύσει.


Τιτάν
Όμιλος με ευρύτατη γεωγραφική διασπορά σε έναν παραδοσιακό κλάδο. Το Τμήμα Επενδυτικών του Σχέσεων έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να συνδυάζει τους «χαμηλούς τόνους» παρουσίασης, που όμως καθίστανται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε ένα βάθος χρόνου. Από τις λίγες μετοχές της Σοφοκλέους, που η σημερινή της τιμή συν τα ενδιάμεσα μερίσματα, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από το 1999. Από τους τίτλους που οι (Έλληνες και ξένοι) θεσμικοί περιβάλλουν με μεγάλη εμπιστοσύνη. Έχει δουλέψει πολύ και πρωτοποριακά σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όχι μόνο διαθέτοντας μεγάλα ποσά, αλλά φροντίζοντας και για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία. ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Intralot
Από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου στο χώρο του λογισμικού και ανάπτυξης τυχερών παιχνιδιών, με παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες τόσων ηπείρων. Ολοένα και περισσότερο, ανακαλύπτει τις «νέες τάσεις», συνεργάζεται κατά τόπους με πολύ ισχυρούς εταίρους και καταφέρνει να δίνει αξιόπιστα σημεία παρουσίας ακόμη και σε πολύ απαιτητικές αγορές (Η.Π.Α.). Επιτυγχάνει πολύ υψηλή κερδοφορία, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής.


Αλουμύλ
Από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που «ανακάλυψαν» τα Βαλκάνια (αρχές της δεκαετίας του 1990) έχει καταφέρει να κατακτήσει σήμερα την πρώτη θέση από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας, επεκτεινόμενη παράλληλα και σε μια ευρύτατη γκάμα προσφερόμενων προϊόντων. Την τελευταία τριετία – και σε μια δύσκολη συγκυρία για επεκτάσεις - προχώρησε σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο τέλος του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά σε τεχνογνωσία και να εισέρχεται σταδιακά σε νέες αγορές, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται συνέργιες και οικονομίας κλίμακας.


Inform Λύκος
Εδώ και πολλά χρόνια έχει συνδυάσει τις ανάγκες του χαρτιού - και της πληροφορίας, γενικότερα – με την τεχνολογία, την πληροφορική και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στη Ρουμανία και πλεονεκτεί μάλιστα σε τεχνογνωσία ακόμη και όταν συγκρίνεται με ανταγωνιστικές εταιρίες της Δυτικής Ευρώπης. Μετά από μια περίοδο συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους στον κλάδο, φέτος κατάφερε όχι μόνο να αυξήσει αλματωδώς την κερδοφορία της, αλλά και να βλέπει με περαιτέρω αισιοδοξία το μέλλον.ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Alpha Bank
Η πρώτη ιστορικά ιδιωτική τράπεζα που κατάφερε να «τρίξει τα δόντια» στις τότε πανισχυρες κρατικές – αλλά και στις ξένες – τράπεζες, κερδίζοντας μεγάλα μερίδια αγοράς, «σκαρφαλώνοντας» στις ηγετικές δυνάμεις του κλάδου και αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα blue chips της Σοφοκλέους. Κατά την τελευταία τετραετία – αν και είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της κυρίως στο corporate banking – κατάφερε να προσαρμοστεί άμεσα και να δραστηριοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και στη λιανική τραπεζική. Ιδιαίτερα επιτυχής και αποδοτική η επέκτασή της στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για ιδιωτική τράπεζα, όπου τον πρώτο μετοχικό ρόλο έχει βέβαια η οικογένεια Κωστόπουλου, αλλά η λειτουργία της βασίζεται πάνω σε μια πλειάδα πολύ ικανών στελεχών και με την εφαρμογή των κανόνων της Εταιρικής Διακυβέρνησης.


Eurobank
Πρόκειται για την τράπεζα με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα τελευταία χρόνια, που μάλιστα πρώτη επικεντρώθηκε τόσο δυναμικά στον τόσο επικερδή τομέα του retail banking. Υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού σε αρκετούς δείκτες, όπως της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων, των εξόδων προς τα έσοδα κ.λπ. Ένα εταιρικό σχήμα που βοηθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από πολλές συγχωνεύσεις (Αθηνών, Κρήτης, Εργασίας, Interbank) και που διοικείται από ανεξάρτητους managers. Υψηλή τεχνογνωσία και πολύ δυναμική πλέον παρουσία στο χώρο των Βαλκανίων. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, φαίνεται ότι έπεισε τους αναγνώστες του ΧΡΗΜΑ και της ΧΡΗΜΑ Week να την κατατάξουν δεύτερη στο μέτωπο της Εταιρικής Διακυβέρνησης.


Τράπεζα Πειραιώς
Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, κατάφερε να σημειώσει υψηλότατους ρυθμούς ανόδου εργασιών και κερδών. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργασιών, τα μερίδια αγοράς της Τράπεζας είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των καταθέσεων και των χορηγήσεών της. Παράλληλα με την επέκταση στο εσωτερικό, με ταχείς ρυθμούς προωθείται και η διεθνοποίηση του Ομίλου, με παρουσία στα Βαλκάνια, αλλά και στην Αίγυπτο. Οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, μετά και τα μεγάλα κέρδη που έχει αποφέρει φέτος η μετοχή.
Όντας εδώ και πολλά χρόνια πολυμετοχική εταιρία, η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε έμφαση σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη διαφάνεια των ενεργειών της, την αποτελεσματικότητα των επιλογών της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα έχει καταφέρει.ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Τιτάν
Όμιλος με ευρύτατη γεωγραφική διασπορά σε έναν παραδοσιακό κλάδο. Το Τμήμα Επενδυτικών του Σχέσεων έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να συνδυάζει τους «χαμηλούς τόνους» παρουσίασης, που όμως καθίστανται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε ένα βάθος χρόνου. Από τις λίγες μετοχές της Σοφοκλέους, που η σημερινή της τιμή συν τα ενδιάμεσα μερίσματα, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από το 1999. Από τους τίτλους που οι (Έλληνες και ξένοι) θεσμικοί περιβάλλουν με μεγάλη εμπιστοσύνη. Έχει δουλέψει πολύ και πρωτοποριακά σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όχι μόνο διαθέτοντας μεγάλα ποσά, αλλά φροντίζοντας και για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία. 


Cosmote
Εδώ και τρία χρόνια, κάποιοι είχαν ισχυριστεί ότι το growth της Cosmote είχε φτάσει προς το τέλος του, πλην όμως διαψεύσθηκαν. Η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα συνεχίστηκε και η κινητή τηλεφωνία κέρδισε μερίδια αγοράς από την σταθερή, με αποτέλεσμα η εισηγμένη εταιρία να συνεχίσει να πετυχαίνει αξισημείωτο growth χωρίς κάν να έχουν αποδώσει ακόμη οι επιπτώσεις από τις νέες υπηρεσίες που σταδιακά προσφέρει η κινητή τηλεφωνία. Επιπλέον, πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν και στα Βαλκάνια, μέσω των θυγατρικών της σε Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία κ.α. Πολύ καλή επίδοση και για τη μετοχή της Cosmote, καθώς – εκτός των άλλων – σημαντικό είναι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της εταιρίας στην υπόθεση Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη, με ευρεία δράση και σε βάθος δραστηριότητα.


Τράπεζα Κύπρου
Μια σειρά από γεγονότα που έπληξαν τον κυπριακό τουρισμό (δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη, εισβολή στο Ιράκ κ.λπ.), οι επιπτώσεις από το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας, αλλά και η ανάγκη προσαρμογής στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρέασαν δυσμενώς τα αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών. Από το 2004 και κυρίως φέτος, η Τράπεζα Κύπρου συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα και ανακάμπτοντας δυναμικά στην Κύπρο, κατάφερε να εκτοξεύσει την κερδοφορία της και να συγκεντρώνει σήμερα το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Στο μέτωπο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η Τράπεζα έχει ξεχωρίσει με πολλές κινήσεις της, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε: το πρόγραμμα Οίκαδε για τον απόδημο ελληνισμό, την πορεία Χριστοδούλας στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση του αντικαρκινικού αγώνα κ.α.ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Alpha Bank
Η πρώτη ιστορικά ιδιωτική τράπεζα που κατάφερε να «τρίξει τα δόντια» στις τότε πανισχυρες κρατικές – αλλά και στις ξένες – τράπεζες, κερδίζοντας μεγάλα μερίδια αγοράς, «σκαρφαλώνοντας» στις ηγετικές δυνάμεις του κλάδου και αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα blue chips της Σοφοκλέους.
Κατά την τελευταία τετραετία – αν και είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της κυρίως στο corporate banking – κατάφερε να προσαρμοστεί άμεσα και να δραστηριοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και στη λιανική τραπεζική.
Ιδιαίτερα επιτυχής και αποδοτική η επέκτασή της στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για ιδιωτική τράπεζα, όπου τον πρώτο μετοχικό ρόλο έχει βέβαια η οικογένεια Κωστόπουλου, αλλά η λειτουργία της βασίζεται πάνω σε μια πλειάδα πολύ ικανών στελεχών και με την εφαρμογή των κανόνων της Εταιρικής Διακυβέρνησης.


Τράπεζα Πειραιώς
Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, κατάφερε να σημειώσει υψηλότατους ρυθμούς ανόδου εργασιών και κερδών. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργασιών, τα μερίδια αγοράς της Τράπεζας είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των καταθέσεων και των χορηγήσεών της. Παράλληλα με την επέκταση στο εσωτερικό, με ταχείς ρυθμούς προωθείται και η διεθνοποίηση του Ομίλου, με παρουσία στα Βαλκάνια, αλλά και στην Αίγυπτο. Οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, μετά και τα μεγάλα κέρδη που έχει αποφέρει φέτος η μετοχή.
Όντας εδώ και πολλά χρόνια πολυμετοχική εταιρία, η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε έμφαση σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη διαφάνεια των ενεργειών της, την αποτελεσματικότητα των επιλογών της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα έχει καταφέρει.


Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα όχι μόνο κατάφερε να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις τραπεζικές της εργασίες, αλλά πέτυχε να συγκρατήσει και την άνοδο των εξόδων της, με αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα και την παράλληλη μεγάλη άνοδο της κερδοφορίας της. Έχοντας αποβάλλει εδώ και χρόνια τον γραφειοκρατικό της χαρακτήρα, σήμερα διαθέτει σημαντικότατη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη έχοντας μετεξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό «σήκωσε» το βάρος της χρηματιστηριακής ανόδου και προσέλκυσε θετικές εκθέσεις από τους αναλυτές του εξωτερικού.ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΟΠΑΠ
Όχι μόνο συγκαταλέγεται στα ισχυρότερα blue chips της Σοφοκλέους, αλλά επιπλέον αποτελεί και «αιμοδότη» του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω των κατά καιρούς placements που έχει επιχειρήσει. Τα κέρδη αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς λόγω των νέων παιχνιδιών που συνεχώς λανσάρονται, ενώ δροολογούνται σημαντικές επενδύσεις με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση του Οργανισμού. Τέλος, διερευνώνται τρόποι προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα το δίκτυο των συνεργαζόμενων πρακτορείων. 


Ελληνικά Πετρέλαια
Ο Όμιλος ανακοίνωσε φέτος το νέο πενταετές του Business Plan, που είναι φιλόδοξο ως προς τις επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, την δυναμική διείσδυση στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, την πολιτική για την ανεύρεση κοιτασμάτων εκτός Ελλάδας και φυσικά για το ρυθμό αύξηση των λειτουργικών κερδών. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επανεξέταση κάποιων παλαιότερων επενδύσεων και φυσικά κινήσεις για τον περιορισμό του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων.
Δ.Ε.Η.
Αν και νέα σχετικά στη Σοφοκλέους, έχει καταφέρει να αναδειχτεί ως ένα από τα blue chips, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Κατά τα τελευταία χρόνια, υλοποιεί ένα πρόγραμμα περιορισμού του λειτουργικού κόστους, καθώς και περιορισμού των δανειακών της υποχρεώσεων. Η κερδοφορία θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε υψηλότερες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, ή αν το πετρέλαιο δεν γνώριζε φέτος (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) τόσο μεγάλη άνοδο.ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γερμανός
Από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα της Ανατολικής Ευρώπης, διευρύνει συνεχώς την παρουσία του κερδίζοντας μερίδια αγοράς και βελτιώνοντας επιδόσεις. Έφτασε και μέχρι το Ουζμπεκιστάν για να «λάβει θέση» και έτσι μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε ένα ετήσιο growth της τάξεως του 15%, όταν τα περιθώρια επέκτασης στην Ελλάδα παραμένουν μεν ισχυρά, αλλά σταδιακά αναμένεται να συρρικνώνονται.
Ο Όμιλος διοικείται από επαγγελματίες managers, εφαρμόζοντας πλήρως όλες τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και έχοντας καταφέρει οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές να συμμετέχουν στην εισηγμένη με πολύ υψηλά ποσοστά. Πολλά road shows στο εξωτερικό,  αρκετές παρουσιάσεις στο εσωτερικό και χαρακτηριστική προθυμία για ενημέρωση προς όλους.


Cosmote
Εδώ και τρία χρόνια, κάποιοι είχαν ισχυριστεί ότι το growth της Cosmote είχε φτάσει προς το τέλος του, πλην όμως διαψεύσθηκαν. Η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα συνεχίστηκε και η κινητή τηλεφωνία κέρδισε μερίδια αγοράς από την σταθερή, με αποτέλεσμα η εισηγμένη εταιρία να συνεχίσει να πετυχαίνει αξισημείωτο growth χωρίς κάν να έχουν αποδώσει ακόμη οι επιπτώσεις από τις νέες υπηρεσίες που σταδιακά προσφέρει η κινητή τηλεφωνία. Επιπλέον, πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν και στα Βαλκάνια, μέσω των θυγατρικών της σε Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία κ.α. Πολύ καλή επίδοση και για την μετοχή της Cosmote, καθώς – εκτός των άλλων – σημαντικό είναι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της εταιρίας στην υπόθεση Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη, με ευρεία δράση και σε βάθος δραστηριότητα.


Πλαίσιο
Η εταιρία κατέφερε να βγει ο απόλυτος νικητής στις αρχές της δεκαετίας, απέναντι στις άλλες αλυσίδες λιανικής στο χώρο της πληροφορικής, επιτυγχάνοντας ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, όταν οι άλλες  εταιρίες του κλάδου συρρικνώνονταν λόγω των υψηλών ζημιών τους, ή αποχωρούσαν από την αγορά. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρίας ήταν η έμφαση στους πελάτες-επιχειρήσεις και όχι στους ιδιώτες, το πολυκαναλικό σύστημα διανομής, το περιορισμένο δίκτυο, μεγάλων όμως, καταστημάτων κ.λπ. Σήμερα, για το Πλαίσιο ξεκινά μια νέα ανταγωνιστική φάση, με αντιπάλους όπως ο Κωτσόβολος της Dixons, η Fnac, η Media Markt κ.λπ. ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Intracom
Η εταιρία δραστηριοποιείται σε τρείς τομείς: τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, τα ολοκληρωμένα έργα πληροφορικής και τα έργα των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την τελευταία διετία η Intracom ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στη Vodafone, έστρεψε το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό αυξάνοντας κατά πολύ το ποσοστό των εργασιών που αναλαμάνει εκτός Ελλάδας, περιόρισε την εξάρτησή του από τον Ο.Τ.Ε. και αποφάσισε να αλλάξει το εταιρικό της σχήμα μετατρεπόμενη σε holding. Στις προοπτικές της Intracom, επίκειται η επέκταση στο χώρο της εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και η προσέλκυση στρατηγικού εταίρου στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Intracom φημίζεται για τα υψηλά της επενδυτικά προγράμματα, που πολλές φορές της δίνουν τη δυνατότητα να αναλαμάνει έργα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως να ανταγωνίζεται του μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς στο εξωτερικό.
Αλουμύλ
Από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που «ανακάλυψαν» τα Βαλκάνια (αρχές της δεκαετίας του 1990) έχει καταφέρει να κατακτήσει σήμερα την πρώτη θέση από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας, επεκτεινόμενη παράλληλα και σε μια ευρύτατη γκάμα προσφερόμενων προϊόντων. Την τελευταία τριετία – και σε μια δύσκολη συγκυρία για επεκτάσεις - προχώρησε σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο τέλος του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά σε τεχνογνωσία και να εισέρχεται σταδιακά σε νέες αγορές, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται συνέργιες και οικονομίας κλίμακας.


Motor Oil
Εταιρία που διαθέτει – μετά τις πολύ υψηλές επενδύσεις που υλοποίησε – το πλέον σύνθετο διυλιστήριο της Ευρώπης και έχει προσαρμοστεί στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2010. Κταφέρνει να παράγει ένα «βαρέλι» υψηλής προστιθέμενης αξίας και μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της εξάγεται.
Η εταιρία διακρίνεται για την υψηλή της κερδοφορία (έχουν συμβάλλει και τα υψηλά περιθώρια διύλισης που επικρατούν στον κλάδο), για τη «γενναία» μερισματική της πολιτική και για την εμπιστοσύνη των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ελληνικών και ξένων. Η αποχώρηση της Aramco ωφέλησε την τιμή της μετοχής, καθώς μέσα από placement που ακολούθησε, αυξήθηκε το free float που ήταν χαμηλό για το μέγεθος και την κεφαλαιοποίηση μιας τέτοιας εταιρίας.

  Περιεχόμενα
Editorial: Η Διεθνής Αγορά, η ουσία και το περιτύλιγμα...
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Αισιοδοξία made in USA
Επενδύσεις: Εδόθη νέα «ψήφος» εμπιστοσύνης!
Επενδύσεις: Χρηματιστήριο – Νομίσματα
Αφιέρωμα: ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: Υψηλές επενδύσεις και είσοδος νέων «παικτών»
Αφιέρωμα: 6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Εμπορεύματα: Ανασκόπηση για τον Οκτώβριο 2005
¶ρθρο: O Jack Welch για πρώτη φορά στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η αγορά του χρυσού
¶ρθρο: Κυπριακό: Οι παγίδες μιας νέας πρωτοβουλίας
¶ρθρο: Τράπεζα Κύπρου: Ανοδικά αποτελέσματα στο σωστό timing
¶ρθρο: Αποτίμηση αξίας στελεχών- Oφέλη από την ασφάλισή τους
Θέματα: Επιχειρηματικά Βραβεία - Γεώργιος Ουζούνης

 Όροι και προϋποθέσεις του site