Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2013-τ.391                              

ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ... ΠΑΝΤΑ!


Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις ιδιωτικοποιήσεις - με αιχμή αυτές των ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ - και τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα, χωρίς να υπάρχουν άλλα περιθώρια και πολλά κρίνονται στο επόμενο δίμηνο.
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οι διαγωνισμοί στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΠΑ βρίσκονται σε «ναρκοπέδιο»: Στο θέμα του ΟΠΑΠ λόγω της «προίκας» του Οργανισμού στην Intralot. Η υπόθεση της νέας σύμβασης με την Intralot φτάνει στη Βουλή, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια ώρα που άλλοι διεκδικητές στέλνουν εξώδικα, κατηγορώντας τη διοίκηση του ΟΠΑΠ για αθέμιτους και ανήθικους χειρισμούς.
Στη ΔΕΠΑ, ενώ οι Ρώσοι «παίζουν τα ρέστα τους», ανεβάζοντας το τίμημα, η κυβέρνηση έχει να παρακάμψει τις υποδείξεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να μη βάλει στο ενεργειακό «παιχνίδι» της χώρας τους Ρώσους!


ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ


Να σημειωθεί ότι, με βάση το Μνημόνιο, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει φέτος το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, εντός του έτους, οι δύο μεγάλες πωλήσεις των ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ, που αποτελούν και την «αιχμή του δόρατος» του προγράμματος.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, να έχουν αναδειχθεί οι μειοδότες των δύο παραπάνω διαγωνισμών.
Η επιτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί, ίσως, τον πιο βασικό καταλύτη για να κινηθεί το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά, κυρίως, θα κρίνει σε καταλυτικό βαθμό και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εάν δεν πιαστούν οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων, θα «βρέξει» νέα μέτρα!
Στο νέο Mνημόνιο ορίζεται ότι κάθε απόκλιση από τον στόχο για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, θα «σέρνει» την κυβέρνηση σε διορθωτικά μέτρα έως και 1 δισ. ετησίως!
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 100 εκατ. το α' τρίμηνο του 2013, 1 δισ. το β’ τρίμηνο και από 700 εκατ. τα δύο επόμενα. Αν δεν πιαστούν οι στόχοι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα!
Το Μνημόνιο ορίζει ότι σε κάθε διαπιστωμένη απόκλιση από τους στόχους για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο εξονυχιστικά από την Τρόικα, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, κατά 50% του ποσού της απόκλισης, ορίζοντας και πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή του. Σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο αυτό, προβλέπεται ότι μπορεί να επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα έως και για 1 δισ. ευρώ πρόσθετης εξοικονόμησης σε ετήσια βάση!


Η «ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ»!


Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο δεν μπορούμε να βρούμε ακόμη τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους!
Η Τρόικα έχει δώσει μια «σιωπηρή» παράταση για τις απολύσεις στο δημόσιο, οι οποίες αποτελούν μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά αρνείται να τις υλοποιήσει. Η Τρόικα θα επανέλθει, αλλά η εμμονή της μπορεί ακόμη και να επιφέρει ανεπανόρθωτη ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, αφού ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν θέλουν ούτε μία απόλυση στο δημόσιο, καθώς αντιλαμβάνονται το δημόσιο ως «ιερή αγελάδα»!
Εγγράφως έχει καταθέσει τις απαιτήσεις της η Τρόικα όσον αφορά τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο:
- Την ολοκλήρωση των σχεδιαγραμμάτων στελέχωσης για 275.000 υπαλλήλους φορέων του δημοσίου τομέα
- Να τεθούν άμεσα 8.500 υπάλληλοι σε κινητικότητα
- Να γίνουν άμεσα 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων
- Την έγκριση των τριμηνιαίων πλάνων για 20.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, συμπεριλαμβανομένων των 7.500 που ζητούνται μέχρι το τέλος του 2013


Περαιτέρω, μέχρι το τέλος του 2013, η Τρόικα ζητά να τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση, σύμφωνα με την οποία 12.500 υπάλληλοι θα έχουν τεθεί σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013. Επιπλέον, έως τότε, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για συνολικά 450.000 υπαλλήλους και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2013 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για όλη τη γενική κυβέρνηση, ενώ η αξιολόγηση των υπαλλήλων (η οποία δεν έχει καν ξεκινήσει!) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2013.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
GREEK EXPORTS FORUM 2013
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ν. ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΗΡΕΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site