Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2013-τ.391                              

Ο «ΚΑΥΤΟΣ» ΜΑΙΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ  ΚΑΙ ΤΟΥ Χ.Α.


«Πούλα τον Μάιο και φύγε» («Sell in May and go away»): Μοιάζει με ευκολοαπομνημόνευτη φράση, αλλά όμως πολύ συχνά επαληθεύεται. Τα μεγαλύτερα κέρδη στην αγορά έχουν προέλθει - όπως δείχνει η ιστορία - από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Όπως και να έχει, ο Μάιος του 2013 θα είναι ξεχωριστός για τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματιστήριο.
Έως τα τέλη Μαΐου θα είναι γνωστό ποιες τράπεζες θα «αγοράσουν» επιπλέον χρόνο, ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές, και ποιες θα βρεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με βάση τους όρους του μνημονίου, το ΤΧΣ θα μπορεί να βγάλει προς πώληση το 25% των μετοχών που θα έχει στην κατοχή του, για τις περιπτώσεις εκείνες που έχει το σύνολο των μετοχών.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών μπορεί να γίνουν «βάρος» για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Είναι προφανές ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών την ίδια χρονική στιγμή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ καλούνται να συγκεντρώσουν μέσα στον Μάιο οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank), αν θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα ανάκτησης του πλήρους ελέγχου της τράπεζας στο μέλλον.
Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άτυπη παράταση έως τα μέσα Ιουνίου, πάντως, όπως προκύπτει από τα χρονοδιαγράμματα, καθώς ο Μάιος δεν θα είναι επαρκής.
Αυτός ο συνωστισμός θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε αποτυχίες κάλυψης των στόχων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κρατικοποιήσεις στις μεγάλες τράπεζες και σε εξαγορές, ή ακόμη και διασπάσεις, σε «good» και «bad» bank για τις μικρές τράπεζες.
Η ζήτηση για ρευστό μάλλον θα φέρει πωλήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να δημιουργήσουν άσχημες συνθήκες σε εκείνους τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές, με την προοπτική να τις δώσουν σε υψηλότερες τιμές. Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να κρύβουν παγίδες για τους «γρήγορους» παίχτες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει το αρνητικό του «πρόσωπο», λόγω των ΑΜΚ, καθώς θα έρθει η ώρα του απολογισμού ή του ταμείου για τις τράπεζες.
Βεβαίως, υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι στο ενδεχόμενο να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ΑΜΚ, θα δώσουν νέα ώθηση στην αγορά και δεν αποκλείεται η εγχώρια αγορά να σημειώσει νέο άλμα. Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, ή φθάσουν τον στόχο τους, που είναι η κάλυψη του 10% μόνο από ορισμένες συστημικές τράπεζες, και πάλι ο βασικός δείκτης θα καταγράψει νέα υψηλά.


ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ «ΡΑΛΙ»…


Λίγο πριν τον προσδιορισμό των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, στα μέσα Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ένα τρελό «ράλι» στις τραπεζικές μετοχές, σε μια προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την τιμή των μετοχών τους και να διαμορφώσουν καλύτερους μέσους όρους των 50 ημερών, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Να σημειωθεί ότι οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών προϋποθέτουν τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών μείον discount 50% επί του μέσου όρου (π.χ. αν ο μέσος όρος είναι 0,50 ευρώ με discount 50%, αυτό σημαίνει 0,25 ευρώ).
Η τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών που καλύπτει το ΤΧΣ όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, είναι ίση με ή κατώτερη από τη μικρότερη εκ των ακόλουθων δύο τιμών:
(i) ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών, και
(ii) την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ


Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση:


α) ο Γενικός Δείκτης Τιμών μάλλον έχει εισέλθει σε φάση πλευρικής παλινδρόμησης, με πιθανότερο εύρος διακύμανσης τις 1.050 και τις 760 μονάδες.
β) για τις επόμενες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε τη ζώνη τιμών των 820-760 μονάδων ως εξαιρετικά ισχυρή περιοχή στήριξης.


 


 


ΤΙΤΛΟΣ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΕΡΔΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ. ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!.


 


Μόνο το 2012 παρουσίασαν ζημιές 6,6 δισ. , ποσό που μπορεί να απέχουν πολύ από το αρνητικό αποτέλεσμα των 43 δισ. του 2011, αποτελούν ωστόσο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχώνΠάνω από 50 δισ. ευρώ, σχεδόν το 30% του ΑΕΠ, διαμορφώνονται οι συνολικές ζημίες των εισηγμένων εταιρειών των τριών τελευταίων χρόνων!
Μόνο το 2012 παρουσίασαν ζημιές 6,6 δισ. ευρώ οι οποίες, σύμφωνα με την BETA AXEΠΕΥ, μπορεί να απέχουν πολύ από το αρνητικό αποτέλεσμα των 43 δισ. ευρώ του 2011 (το 2010 είχαν παρουσιάσει ζημίες 2,9 δις), αποτελούν ωστόσο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην πραγματικότητα η εικόνα είναι πολύ χειρότερη αφού δεκάδες εταιρείες μεταξύ των οποίων οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ο όμιλος Alapis κ.ά, δεν κατάφεραν να δημοσιεύσουν καν αποτελέσματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέβαζαν τις ζημιές της περσινής χρήσης σε πάνω από 10 δισ..
Ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,3% στα 79,09 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,88 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,3%.


ΒΙΩΣΙΜΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΈνα νέο όρο εισάγουν στην αναφορά τους οι αναλυτές της BETA Χρηματιστηριακής, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012 των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της BETA με τον όρο «βιώσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση» το ενδιαφέρον μοιραία φεύγει από την τελική γραμμή και επικεντρώνεται στα ταμειακές ροές, εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Ενέργειες, όπως η εθελούσια έξοδος, οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, η μείωση του ακριβού δανεισμού, ο περιορισμός των κεφαλαίων κίνησης και η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών ήταν ένα συχνό χαρακτηριστικό στις ανακοινώσεις των εισηγμένων. Από δω και πέρα η αντοχή στα λειτουργικά αποτελέσματα, η έμφαση στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού και οι εξαγωγές θα είναι το αντίδοτο στην κρίση όσων εταιρειών άντεξαν και μπορούν να συνεχίσουν
Τι επηρέασε τα μεγέθη του δ΄ τριμήνου και το 2012:
-Η ύφεση στο δ΄ τρίμηνο έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τεσσάρων περιόδων της χρονιάς τρέχοντας με ρυθμό 7,6%.
-Η επαναγορά των ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
-Η χρηματιστηριακή βελτίωση των αποτιμήσεων κάποιων θυγατρικών λόγω
των ισχυρών ανοδικών τάσεων στην αγορά κατά το δ΄ τρίμηνο. Η επίδραση
αναμένεται να εμφανιστεί στην καθαρή θέση.
- Η μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Η φορολογία στις ΑΠΕ.
- Η μείωση της εύλογης αξίας των ακινήτων σε εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου real estate.
- Το κόστος δανεισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακυρώνοντας το πλεονέκτημα τις χαμηλότερης φορολογικής βάσης.
- Ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων, η αλλαγή του μίγματος πώλησης σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου και η μείωση των δαπανών για νέες επενδύσεις συγκράτησαν κατά περίπτωση τη μείωση των λειτουργικών κερδών.
- Η μείωση των τελών τερματισμού στην εγχώρια αγορά.


 


ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣΗ Beta παραμένει επιλεκτική σε ό,τι αφορά τη στάση μας στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία θα παραμείνουν απαιτητικές το α΄ εξάμηνο του 2013 και τονίζει ότι άρεσαν οι εταιρείες με μεγέθη κερδοφορίας που συνοδεύονται από δυνατές ταμειακές ροές, συγκράτηση περιθωρίων και εξαγωγική δραστηριότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγει τις εταιρείες Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo. Επίσης  διατηρεί θετική άποψη για τα ΕΛΠΕ που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επενδύσεων, την ΕΥΔΑΠ λόγω της μεγάλης μείωσης των γενικών εξόδων, ενώ από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση καλή εικόνα έχουν ο Σαράντης, το Πλαίσιο και ο ΟΛΘ.Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


Όσο η ύφεση της εγχώριας αγοράς διατηρείται, το άνοιγμα ή η ενίσχυση της παρουσίας σε ξένες αγορές θεωρείται η μοναδική διέξοδος για τις εισηγμένες προκειμένου να αναπληρώνουν τον χαμένο τζίρο και να λειτουργούν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο δυναμικότητας.
Το 2012 ωστόσο παρέμεινε από πολύ έως πάρα πολύ δύσκολο για όσες εταιρίες έχουν υψηλή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά καθώς η διέξοδος στο εξωτερικό δεν σημαίνει κατά ανάγκην και μεγαλύτερη κερδοφορία.
Το μεταφορικό κόστος, ο ανταγωνισμός και η δυσκολία εύρεσης κεφαλαίου κίνησης από ξένες ή ελληνικές τράπεζες κατέστησαν το 2012 τη δυσκολότερη χρονιά ακόμα και για όσες εταιρίες ήταν παραδοσιακά εξωστρεφείς.
Στο δίλημμα διατήρηση πωλήσεων ή χαμηλότερα περιθώρια οι εισηγμένες προτίμησαν την πρώτη επιλογή, καθώς στην παρούσα φάση η κερδοφορία φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Πιθανόν να έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η απώλεια κάποιων μεριδίων αγοράς να έχει υψηλότερο κόστος επανάκτησης, άρα οι διοικήσεις προσανατολίζονται στο να πωλούν με μικρότερο ή και καθόλου κέρδος μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Όσο το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό είναι δύσκολο να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας καθώς οι επενδύσεις θα απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό εσωτερικής απόδοσης ή πολύ υψηλό ποσοστό ιδίων κεφαλαίων.
Είναι βασικό ζητούμενο η μείωση του κόστους δανεισμού για να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας. Και από ό,τι φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν θα υλοποιηθεί αν δεν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Το ευχάριστο για την ελληνική οικονομία είναι ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό φέτος, παράμετρος η οποία μπορεί να μετριάσει κάπως την επίπτωση της μείωσης στην εσωτερική ζήτηση το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, διαφαίνεται κάποια επίσπευση στο θέμα της έναρξης των κατασκευαστικών έργων που αφορούν παραχωρήσεις του Δημοσίου, το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση σε έναν κομβικό κλάδο, τονίζει η χρηματιστηριακή.
Όλα τα παραπάνω αν και είναι εν δυνάμει ευκαιρίες εμπεριέχουν ένα ρίσκο υλοποίησης ή νέων καθυστερήσεων, που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι αμελητέο.ΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 2012Η σχέση των κερδοφόρων έναντι των ζημιογόνων εταιρειών στο σύνολο της χρήσης διατηρήθηκε στο 3 προς 7, καθώς 72 εισηγμένες έκλεισαν το έτος με κέρδη, έναντι 161 που έκλεισαν με ζημιές. Από τις 72 κερδοφόρες, μόλις 30 εμφάνισαν αύξηση κερδών, ισάριθμες εμφάνισαν μείωση κερδών ενώ 12 κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημιές σε κέρδη. Μεταξύ των 161 ζημιογόνων, οι 77 εμφάνισαν διευρυμένες ζημιές, 68 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους ενώ 16 «γύρισαν» σε ζημιές έναντι κερδών.
Στους θετικούς πρωταγωνιστές της κερδοφορίας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή,  Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, JUMBO, ΟΤΕ, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΕΛΒΑΛ, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης και Αutohellas κατέγραψαν ανθεκτικά αποτελέσματα., ενώ από την μικρή κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι εταιρείες ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος, , Κυριακίδης Μάρμαρα, Καραμολέγκος, Καράτζη και Flexopack.
Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, την Σιδενόρ, την Intralot και τον Ηράκλη (ζημιές). Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν στο τέταρτο τρίμηνο όλες οι εμπορικές Τράπεζες, η MIG, ΔΕΗ, Forthnet, Axon, Ridenco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ηρακλής, Υγεία, Σφακιανάκης, Δίας Ιχθυοκαλλιέργιες, Σιδενόρ, Ελληνική Υφαντουργία, Χαλκόρ, Sanyo, Frigoglass, NEΛ, Νηρέας και Intracom. Θα πρέπει να επισημανθεί, όπως διευκρινίζει η Beta, ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομειώσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων) με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται δυσανάλογα με την επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων η πίεση στην τελική γραμμή.


  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
GREEK EXPORTS FORUM 2013
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ν. ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΗΡΕΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site