Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2013-τ.391                              

Eurobank: «Τρελό ράλι» 260% σε 4 συνεδριάσεις


«Τρελές» αποδόσεις, πέραν κάθε προσδοκίας, σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις (8, 9, 10 και 11 Απριλίου), όταν κανείς δεν τις ακουμπούσε, εξαιτίας της αρνητικής καθαρής θέσης τους.
 Ο τίτλος της Eurobank, από τα χαμηλά του στα 0,105 ευρώ, σημείωσε άνοδο 260% με και βρέθηκε έως τα 0,378 ευρώ.
Η αγορά «έτρεξε» τον τίτλο της Eurobank, προεξοφλώντας ότι τελικά θα έβρισκε τα 413 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της αύξησης κεφαλαίου, από τα 4,13 δισ. της συνολικής αύξησης κεφαλαίου. Παράλληλα θα εκδώσει και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές έως 1,7 δισ.


Πιέζει για πώληση Εθνικής και Eurobank;


Την πώληση σημαντικού ποσοστού (20%-25%) της Εθνικής και της Eurobank σε τράπεζα του εξωτερικού, το φθινόπωρο, φέρεται να επιθυμεί η Τρόικα, εάν δεν κατορθώσουν να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτική συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.
Εάν οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν εξολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περάσουν στον πλήρη έλεγχό του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής τους από τον Σεπτέμβριο.
 Το ΤΧΣ θα πρέπει να αναζητήσει «αξιόπιστο επενδυτή με σχετική εμπειρία».
Εκτιμάται ότι, με τη συγκεκριμένη διατύπωση, η Τρόικα θέλει να αποκλείσει την πώληση των τραπεζών σε fund και να αναζητηθεί επενδυτής σε πιστωτικό ίδρυμα.
Κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι η Τρόικα δεν ενδιαφέρεται, ή ακόμη και δεν επιθυμεί, πραγματικά την επιτυχία των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες και ότι έχει σχέδια «ξεπουλήματος» των κρατικοποιημένων ελληνικών τραπεζών σε ξένους και μάλιστα με σύντομες και συνοπτικές διαδικασίες, εντός των επομένων μηνών.
Όμως εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, πώς θα σταθεί νομικά και ηθικά; Γιατί στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο στρατηγικός επενδυτής θα πάρει την όποια τράπεζα «καθαρή», αφού το ΤΧΣ με τα 50 δισ. που δανείσθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει την αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών και θα υποστεί μεγάλη ζημία.Ποιος φταίει;


Αν η διοίκηση της Εθνικής είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το 10% της ΑΜΚ με τη στήριξη ιδιωτών μετόχων, το deal με τη Eurobank θα μπορούσε να είχε διασωθεί, δήλωσε ο Προβόπουλος (ΤτΕ), μιλώντας στη Βουλή.
Το ερώτημα είναι τι έκανε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να συγκεντρώσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής;
Εμφανίστηκε, κάποια στιγμή, το καναδικό fund Fairfax ζητώντας και επιβάλλοντας όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.
Για το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτούνταν ώστε να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, οι Καναδοί ζητούσαν σχεδόν όλη την τράπεζα (!) και, ως εκ τούτου, ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις.
Επίσης ένα ερώτημα είναι ποιος θα υποστεί τις συνέπειες του φιάσκου της δημόσιας πρότασης της Εθνικής στους μετόχους της Eurobank;
Η δημόσια πρόταση είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 100 χιλιάδες μέτοχοι της Eurobank να συμμετάσχουν στην προσφορά της Εθνικής και να ανταλλάξουν τις μετοχές τους.


Τα ξένα funds ξαναβλέπουν Ελλάδα


Στη δημιουργία ενός hedge fund που θα επενδύει αποκλειστικά σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προχωρά η εταιρεία διαχείρισης Third Point LLC του Daniel Loeb, του επενδυτή που έχει κερδίσει δισεκατομμύρια από τις τοποθετήσεις του στα ελληνικά ομόλογα.
Το ελληνικό fund της Third Point θα απελευθερώνει κεφάλαια σταδιακά, όταν θα προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες. Μάλιστα, μεταξύ των επενδύσεων που έχει εξετάσει είναι ο ΟΠΑΠ.
Την ίδια ώρα έντονο ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένα funds για εισηγμένες εταιρείες στη διάρκεια των ραντεβού που έγιναν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο επενδυτικής διημερίδας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πειραιώς και την IS Investment.
Στο Λονδίνο το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν και τα εξής βαριά ονόματα: η Lazard που διαχειρίζεται 167 δισ. και θεωρείται εξπέρ στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, η Fidelity που έχει ήδη παρουσία σε επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, Jumbo, Σαράντης και Eurobank Properties. Η Gladstone και η TPG Capital που απέκτησε από την Πειραιώς το 6,82% που κατείχε στη Folli Follie, ενώ φερόταν να έχει ενδιαφερθεί για την απόκτηση συμμετοχής και στην Αττική Οδό. Η Armazaro και η Adelphi, με επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές κυρίως της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Από ελληνικές εταιρείες, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ., Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Πειραιώς.


 «Σίριαλ» η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ


Σε «σίριαλ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με την επιλογή του τελευταίου να προχωρήσει στην ανάδειξη ενός εκ των διεκδικητών, της Intralot, σε προσωρινό ανάδοχο του έργου του τεχνολογικού παρόχου. Η επιλογή έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών εκ των υπόλοιπων διεκδικητών, ορισμένοι εκ των οποίων δείχνουν διάθεση να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους. Το θέμα έφθασε πάντως και στη Βουλή, καθώς η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατέθεσε επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ως εποπτεύων του ΤΑΙΠΕΔ. Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, ρωτά γιατί το ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε με μόλις το 3,13% και όχι με το σύνολο των μετοχών του (33%) στη γενική συνέλευσή του όπου εγκρίθηκε η σύμβαση με την Intralot. Επιπλέον, στην επερώτησή της η βουλευτής της ΝΔ ζητά να πληροφορηθεί «για ποιο λόγο παρατηρείται τέτοια σπουδή να προκύψει ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού».
Επιπλέον, ρωτά τον κ. Στουρνάρα αν θεωρεί ότι οι επιλογές του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να επηρεάσουν τις ισορροπίες στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του διαγωνισμού.
Την ίδια ώρα η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη διεύψευδε τις φήμες ότι αποχωρεί από τον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Οι φήμες ήθελαν τη διοίκηση της Ιντραλότ να απειλεί με αποχώρηση του ομίλου από τον διαγωνισμό, με αφορμή την ευρύτερη σεναριολογία που συνέδεε την επέκταση της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot για τον τεχνολογικό πάροχο με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.


Μια υποβάθμιση του Χ.Α. θα φέρει περισσότερο χρήμα;


Στις ανεπτυγμένες αγορές, μέχρι νεωτέρας, παραμένει το Χ.Α., σύμφωνα με τον οίκο FTSE, ωστόσο η επίσημη αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον οίκο, παρά τις ενστάσεις επενδυτών, το Χ.Α. έχει σημειώσει πρόοδο: έτσι παραμένει έως τον Σεπτέμβριο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.
Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η επιβολή του φόρου υπεραξίας, καθώς αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία», γι' αυτό, άλλωστε, οι φορείς της αγοράς ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση της επιβολής του φόρου.
 Όμως μια υποβάθμιση ίσως, τελικά, δεν είναι και τόσο κακή, καθώς μια τυχόν υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές, ναι μεν θα έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν κάποια κεφάλαια, όμως θα αλλάξει το μίγμα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που θα επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μια υποβάθμιση, ίσως είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που θα φύγουν.
Η αναβάθμιση από την MSCI πριν από 12 χρόνια, στην πραγματικότητα, κόστισε στους επενδυτές της Ελλάδας, γιατί το 0,13% του μεριδίου της στον δείκτη MSCI των ανεπτυγμένων αγορών, ήταν πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό του 5% που είχε όταν ήταν αναδυόμενη αγορά. Αυτό υποδηλώνει πως μια επιστροφή στο καθεστώς των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να φέρει στην αγορά περισσότερους επενδυτές.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
GREEK EXPORTS FORUM 2013
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ν. ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΗΡΕΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site