Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2013-τ.392                              

ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2014


2014: Αναγκαστική επιστροφή στις αγορές, καθώς τα «πακέτα» τελειώνουνΟ Α. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας δηλώνουν ότι το 2014 η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές. Ένα τέτοιο σενάριο δείχνουν να ασπάζονται, έστω και εάν εξυπηρετεί κερδοσκοπικά παιχνίδια, οι ξένοι παίκτες της ελληνικής αγοράς ομολόγων και του Χ.Α., μέσα σε ένα θετικό κλίμα που δημιουργούν για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ένα μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, εκθέσεις όπως του ΔΝΤ, της Moody’s, αλλά και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.
Όμως υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξες φωνές, οι οποίες κάνουν λόγο για… πολύ μακρινό ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.
Η κατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα έχει σταθεροποιηθεί. Οι ιδιωτικοποιήσεις σίγουρα προχωρούν και οι περικοπές έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ η χώρα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους. Όμως μια πώληση ομολόγων - έστω και το 2014 – όπως είπε ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, είναι ένα βήμα… πάρα πολύ μακρινό, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
 Η ιδέα της έκδοσης περισσότερων ομολόγων, όταν το χρέος της χώρας παραμένει πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, είναι σίγουρα …ανόητη.
 Ο στόχος που έθεσε η Τρόικα στην Ελλάδα είναι πως το χρέος της πρέπει να μειωθεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο (120% μέχρι το τέλος της δεκαετίας). Θα μπορούσε η έκδοση ομολόγων να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου; Η απάντηση, είναι φυσικά, πως «όχι», απαντούν οι απαισιόδοξοι αναλυτές.
Όμως επειδή τα δάνεια τελειώνουν τον Μάιο του 2014, το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2014 μέσω έκδοσης διετούς ή πενταετούς ομολόγου. Οι δανειστές έχουν αποκλείσει νέο πακέτο στήριξης και έτσι η έξοδος στις αγορές είναι αναπόφευκτη.
 Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πως το πιθανότερο είναι η χώρα να έχει ανάγκη άμεσου δανεισμού από τις διεθνείς αγορές για μικρά ποσά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τα προσδιορίζουν στα επίπεδα των 2-3 δισ. ευρώ κατ' έτος. Δηλαδή μικρές εκδόσεις, που θεωρητικά θα δοκιμάσουν με ασφάλεια τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών, ανοίγοντας σταδιακά τον δρόμο για να παγιωθεί ξανά η ζήτηση για ελληνικό χρέος στις ξένες αγορές.
Ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και την Ουάσιγκτον, προσδιορίζουν την άνοιξη του 2014 ως ημερομηνία-ορόσημο για την τυπική προώθηση ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με κύριο «όχημα» μία ακόμη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης: Η Ελλάδα καλείται να πετύχει φέτος έστω και ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.
Εφόσον υπάρξει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για να μπορέσει η Αθήνα να υποβάλει επίσημο αίτημα για νέα μείωση του χρέους, «πατώντας» στη συμφωνία του Νοεμβρίου, που υποσχόταν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, μελλοντικά, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και η χώρα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.


ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»


Αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο σενάριο είναι μία ακόμη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης. Κάτι τέτοιο προβλέπεται και στη συμφωνία του Νοεμβρίου και υπό προϋποθέσεις θα είναι η πιο ανώδυνη λύση για τους δανειστές, χωρίς να αποκλείονται όμως και άλλες κινήσεις, όπως για παράδειγμα μια νέα ακόμη χρονική επιμήκυνση των δανείων.
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει: σε ποια επίπεδα πρέπει να αποκλιμακωθεί το χρέος για να είναι βιώσιμο, δηλαδή για να μπορέσει να «ανασάνει» ουσιαστικά η χώρα, αλλά και ποια επίπεδα βιωσιμότητας μπορούν να γίνουν αποδεκτά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανία;
Αν συμπεριληφθεί μόνο το πρώτο δάνειο, τότε το «haircut» 30% με 35% θα ωφελήσει το ελληνικό δημόσιο με 37 δισ. ευρώ.
Αν συμπεριληφθεί και το δεύτερο δάνειο, τότε το όφελος συνολικά θα φθάσει τα 85 με 87 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υποστούν «haircut» και τα 50 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή και συμπεριληφθούν στο «haircut» και τα δάνεια του επίσημου τομέα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα γλίτωναν οι τράπεζες, και μαζί και το ελληνικό κράτος, έως 17,5 δισ. ευρώ.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ
ΚΛΑΔΟΣ FACTORING
ΑΓΟΡΑ TAXYMETAΦΟΡΩΝ – LOGISTICS
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΧΑΛΚΟΡ
ΤΡΟΪΚΑ-ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΤΕ
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΛΒΑΛ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site