Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2013-τ.392                              

Υπάρχει «φούσκα» στα διεθνή χρηματιστήρια;


Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν «καύσιμο» στην άνοδο των αγορών


Μέχρι και ο «Dr Doom» συστήνει αγορές μετοχών με ορίζοντα διετίας!Το «ράλι» των διεθνών αγορών έχει αρχίσει να αφήνει άφωνους ολοένα και περισσότερους αναλυτές, που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταρρίπτουν το ένα υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αγορές καταρρίπτουν τον μύθο του «sell in May», δηλαδή της στρατηγικής των πωλήσεων των μετοχών τον Μάιο και της επιστροφής προς τα τέλη του έτους.
Υπερβολική ευφορία επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, η οποία δεν εξηγείται από τα μακροοικονομικά στοιχεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη.
Το «ράλι» που καταγράφουν κατά την τρέχουσα συγκυρία οι διεθνείς αγορές δεν αντανακλά τους κινδύνους που γεννά για την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη η ευρωπαϊκή κρίση χρέους .
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν κατά κάποιο τρόπο υποτιμηθεί από τις αγορές. Μπορεί να έχουν υποβαθμιστεί ή μετριαστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή στο προσκήνιο.
Στην Ευρωζώνη διάχυτη παραμένει η ανησυχία για τη χαμηλή ανάπτυξη και την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν χορηγήσεις. Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε, για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία διανύει τη μακροβιότερη ύφεση από το 1995.
Στις ΗΠΑ, το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Τα ανά τον κόσμο εταιρικά αποτελέσματα μπορεί να εμφανίζονται καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς, αλλά αν τα παρατηρήσει κάποιος πιο προσεκτικά, θα αντιληφθεί ότι είναι απλά μετριοπαθή.
Πολλοί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αισιοδοξία των αγορών .Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες δίνουν ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στις μετοχές και για το 2013. Όμως υπάρχουν αντίθετες «φωνές», που περιμένουν ακόμη και «κραχ» τους επόμενους μήνες!
Η άνοδος των τιμών των μετοχών, διεθνώς, τους τελευταίους μήνες και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού χωρών της κρίσης έδωσαν καλά επιχειρήματα σε οικονομολόγους και αναλυτές να υποστηρίξουν ότι η κρίση βαίνει προς το τέλος της.
Ουσιαστικά, όμως, αυτή η βελτίωση προήλθε από την απεριόριστη ποσότητα χρήματος, που τυπώθηκε από κεντρικές τράπεζες (ΗΠΑ, Ιαπωνία) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιβεβαίωσε με τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικό χαμηλό 0,5%.
Γενικά υπάρχει ένας φόβος στις αγορές ότι η υπερβολική προσφορά ρευστότητας μπορεί, κάποια στιγμή, να δημιουργήσει φούσκες σε επενδυτικές τοποθετήσεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις στις τιμές των προϊόντων. Βλέποντας, όμως, τις χρηματιστηριακές αγορές, ελάχιστες είναι οι φωνές εκείνων που βλέπουν «φούσκα». Οι πιο απαισιόδοξοι βλέπουν ισχυρή διόρθωση για να κινηθούν και πάλι ανοδικά οι χρηματιστηριακές αγορές.
Μέχρι και ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του οικονομολόγος Nouriel Roubini προβλέπει ανάκαμψη των τιμών των μετοχών τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η Fed διατηρεί τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στην οικονομία. Ωστόσο, ο Roubini εφιστά την προσοχή των αγοραστών, καθώς, όπως λέει, θα έρθει η «Ημέρα της Κρίσης» μετά το τέλος του ορίζοντα των δύο ετών.
 Κατά την άποψή του, η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μπορούν και θα προσφέρουν ώθηση σε μετοχές και ομόλογα για τα επόμενα δύο χρόνια.


Citi: Η άνοδος των διεθνών αγορών έχει και συνέχεια!


Η άνοδος των διεθνών αγορών έχει και συνέχεια, τονίζει η Citigroup, πηγαίνοντας κόντρα σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως μετά τα ιστορικά υψηλά των αγορών, έρχεται βίαιο «sell off».
Κατά την Citi, μπορεί τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας να μη δικαιολογούν την άνοδο των χρηματιστηρίων, ωστόσο οι επενδυτές βρίσκουν λόγους… για να αισιοδοξούν!
Ωστόσο, παραδέχεται πως τίποτα βιώσιμο δεν υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία, με τις αβεβαιότητες να πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο.
Όπως εξηγεί, το μοντέλο Πανικού - Ευφορίας (Panic/Euphoria) της Citigroup στέλνει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. «Όταν το εν λόγω μοντέλο δείχνει πως οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, τότε είναι ώρα για μαζικές αγορές μετοχών.Όταν, στον αντίποδα, οι επενδυτές κινούνται σε κλίμα ευφορίας, τότε είναι ώρα για μαζικές πωλήσεις», διευκρινίζει. Και εξηγεί: «Από τη στιγμή που - στην τρέχουσα συγκυρία - το μοντέλο δεν “βροντοφωνάζει” για μαζικές αγορές μετοχών (ήτοι δεν υπάρχει πανικός), τότε υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία.


 


Το tweet για τον Ομπάμα και η πτώση του χρυσού


Θεωρίες συνωμοσίας για τη μεγαλύτερη «βουτιά» του χρυσού στην 30ετία, με την εμπλοκή της FED


Ένα tweet που αναρτήθηκε από χάκερς σε γνωστό πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για εκρήξεις στον Λευκό Οίκο. Όλες οι αγορές πραγματοποίησαν βουτιά και ανέκαμψαν γρήγορα, καθώς το tweet επιβεβαιώθηκε ως επίθεση χάκερ. Αλλά υπήρχε μια εξαίρεση: ο χρυσός.
Ο χρυσός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σηματοδοτώντας μια εντυπωσιακή αντιστροφή στην ανοδική τάση των τελευταίων τεσσάρων ετών και, πιθανόν, το τέλος ενός bull market που κράτησε μια δεκαετία.
 Και ενώ οι απόψεις για την υποχώρηση του χρυσού διίστανται, δεν λείπουν και οι θεωρίες συνωμοσίας: Η πτώση στην τιμή του χρυσού οφείλεται σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς του χρυσού από τη Fed για να προστατέψει την ανταλλακτική αξία του δολαρίου.
Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, την Παρασκευή 12 Απριλίου η αγορά χτυπήθηκε με 500 τόνους ακάλυπτων πωλήσεων (naked short) και υποστηρίζουν τη θεωρία τους με τον ισχυρισμό ότι μόνο η Fed μπορεί να επιφέρει ένα τόσο μεγάλο χτύπημα στην αγορά χρυσού.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο το ότι την Παρασκευή 12 Απριλίου πουλήθηκαν 500 τόνοι χρυσού, κάνει τον εξής συλλογισμό:
«Πόσες ουγκιές είναι 500 τόνοι; Ένας τόνος έχει 2.000 λίβρες. 500 τόνοι ισοδυναμούν με 1.000.000 λίβρες. Μία λίβρα έχει 16 ουγκιές, οπότε 500 τόνοι αντιστοιχούν σε 16.000.000 ουγκιές. Ποιος έχει 16 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού ή το αντίστοιχο ποσό ώστε να καλυφθεί σε περίπτωση όπου χρειαστεί; Με την τιμή του χρυσού στα 1.550 (όπως ήταν στην αρχή της Παρασκευής) το ποσό ανέρχεται στα 24.800.000.000 δολ. Τι συμβαίνει όταν 500 τόνοι χρυσού πέφτουν στην αγορά σε μία μέρα; Οι τιμές πέφτουν. Οι επενδυτές που θέλουν να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες προτιμούν να το κάνουν σταδιακά για να μη ρίξουν τις τιμές. Η πώληση 500 τόνων έριξε την τιμή του χρυσού κατά 73 δολ. την ουγκιά. Αυτό σημαίνει απώλειες 1,1 δισ. δολαρίων για τον πωλητή. Ποιος μπορεί να χάσει τόσα λεφτά;» Αυτό αναρωτιέται ο ίδιος και απαντά: «μόνο μια κεντρική τράπεζα».


Τα σχέδια του Τέξας


Άλλοι συνδέουν την κατάρρευση του πολύτιμου μετάλλου με τα σχέδια του Τέξας να χτίσει το δικό του θησαυροφυλάκιο υψίστης ασφαλείας, όπου σκοπεύει να συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες χρυσού.
Η κίνηση προσελκύει μεγάλη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, καθώς αποτελεί μια ένδειξη περιφρόνησης, αλλά και αμφισβήτησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), από την πλευρά του Τέξας, μιας πολιτείας που δεν κρύβει ποτέ τις διαθέσεις ανεξαρτητοποίησής της.
Ουσιαστικά, κάποιοι στο Τέξας ανησυχούν όχι μόνο για τη σταθερότητα του δολαρίου, αλλά και για την ασφάλεια των αποθεμάτων χρυσού τους που φυλάσσονται στη Fed.
Μήπως, λοιπόν, η κατάρρευση των τιμών του χρυσού ήταν ο τρόπος του Ben Bernanke να δείξει στο Τέξας ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο;
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο Paul Craig Roberts, η Fed κρύβεται πίσω από την απόλυτα οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής του χρυσού. Συνεργάτες της σε αυτήν την προσπάθεια δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τα hedge funds και - όπως συμβαίνει σε κάθε καλή θεωρία συνωμοσίας - η Goldman Sachs.
«Αυτό είναι ενορχηστρωμένο. Λαμβάνει χώρα από τις αρχές του Απριλίου. Χρηματιστηριακές είπαν σε μεμονωμένους πελάτες τους ότι τα hedge funds και οι θεσμικοί επενδυτές θα ξεφορτώνονταν τον χρυσό και ότι θα πρέπει να εκείνοι να βγουν από την αγορά εγκαίρως. Μετά, πριν από μερικές ημέρες, η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και άλλη έξοδος από τον χρυσό. Επομένως, αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να τρομάξουν τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε να αποχωρήσουν από τον χρυσό. Προφανώς, κάτι απελπισμένο συμβαίνει», γράφει ο Roberts.


Θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού ο χρυσός;


Η πολυετής ανοδική πορεία του χρυσού φαίνεται να βρίσκει εμπόδια, όμως είναι ίσως πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οριστική αντιστροφή της τάσης. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές, καθώς η αγορά του χρυσού έχει πλέον εξελιχθεί σε ψυχολογικό παιχνίδι. Το επίπεδο στήριξης εντοπίζεται πλέον στα 1.300 δολ. ανά ουγκιά, ενώ η αντίσταση στα 1.550 δολ. ανά ουγκιά, επισημαίνει ο Ole S. Hansen, επικεφαλής στρατηγικής της Saxo Bank.
Ο χρυσός, που αποτελούσε την αγαπημένη επιλογή πολλών επενδυτών κατά την περασμένη δεκαετία, αποφέροντας πολύ καλές αποδόσεις, ξαφνικά φαίνεται ευάλωτος. Θα αποτελέσει άραγε η κίνηση των τελευταίων εβδομάδων το τέλος της ανοδικής πορείας που ξεκίνησε το 2001 ή θα αποδειχθεί ότι σήμερα υπάρχει μια πραγματική επενδυτική ευκαιρία; 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ
ΚΛΑΔΟΣ FACTORING
ΑΓΟΡΑ TAXYMETAΦΟΡΩΝ – LOGISTICS
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΧΑΛΚΟΡ
ΤΡΟΪΚΑ-ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΤΕ
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΛΒΑΛ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site