Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2005                               Τεύχος 314

Σοφοκλέους: Eπί «Ξυρού Ακμής» τα Χρηματιστήρια;


Τα δύο σενάρια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνεύσουν τα «περίεργα» φαινόμενα των τελευταίων μηνών που συμβαίνουν στη Σοφοκλέους, αλλά και στις μεγάλες κεφαλαιαγορές του εξωτερικού.


Tον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πράγματα που ούτε θα μπορούσαμε να τα περιμένουμε, αλλά και που δυσκολευόμαστε να τα ερμηνεύσουμε:
1. Οι «δύσκολοι» -όπως τόσα χρόνια γνωρίζαμε- ξένοι θεσμικοί επενδυτές βάζουν με περισσή ευκολία το χέρι στην τσέπη και τοποθετούνται μαζικά σε ελληνικές μετοχές. Και όχι βέβαια μόνο σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και σε πολλές άλλες. Στην Marfin Financial Group για παράδειγμα, το 30% του συνόλου των μετοχών ελέγχεται από ξένους, όταν το ποσοστό αυτό ήταν μηδενικό έως τις αρχές του έτους. Στην Notos Com οι ξένοι θεσμικοί που κατείχαν το 2002 γύρω στο 2%, σήμερα έχουν αυξήσει τη θέση τους πάνω από το 15%. Στο Γερμανό, οι ξένοι κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό από το βασικό μέτοχο (37%, έναντι 34%-35%), για να μην αναφερθούμε στα φετινά placement του Σαράντη, της Μέτκα, της Jumbo, της Motor Oil, του Ο.Π.Α.Π., του Ο.Τ.Ε., της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Νεοχημικής, κ.ά.
2. Οι «δύσκολοι» ξένοι θεσμικοί συνήθως αγόραζαν στα χαμηλά και ρευστοποιούσαν όταν στην αγορά εισέρχονταν οι Έλληνες επενδυτές. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στην πράξη, οι ξένοι αυξάνουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο από τα μέσα του 2003 έως σήμερα και δεν αποχωρούν παρά το γεγονός ότι έχουν «γράψει» απίστευτες αποδόσεις, καθώς και ότι τα P/E των ελληνικών blue chips είναι σαφώς υψηλότερο από αυτά των ευρωπαϊκών αγορών. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, το ράλι ξεκίνησε κάπου από τα 5 ευρώ (προσαρμοσμένη τιμή) και το placement στις αρχές του Οκτωβρίου έγινε πάνω από τα 30 ευρώ!
3. Πιστεύαμε μέχρι πρότινος, ότι τα «βαριά χαρτιά» χαρακτηρίζονται από σχετική σταθερότητα και περιορισμένες διακυμάνσεις τιμών, σε αντίθεση με την «περιφέρεια» της Σοφοκλέους, όπου οι μεταβολές των τιμών είναι εντονότερες. Και όμως, επί σειρά συνεδριάσεων βλέπουμε μετοχές όπως η Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια να «τρέχουν» με ποσοστά που θύμιζαν «περιφέρεια». Στο ράλι αυτό μάλιστα δεν συμμετείχαν κάποια εγχώρια λόμπι, αλλά οι διαχειριστές των μεγαλύτερων «οίκων» του εξωτερικού... Είδαμε μόλις σε 14 μήνες τη μετοχή του Ο.Τ.Ε. να υπερδιπλασιάζεται και εκείνους που την πουλούσαν στα 8 και στα 9 ευρώ να σπεύδουν να την αγοράζουν στα 17 και να κάνουν εκθέσεις, μιλώντας για υψηλότερες τιμές-στόχους!
4. Στην περίπτωση της Forthnet, ο ανταγωνισμός Intracom και του ισλανδικού fund Novator, είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής της μετοχής στα ύψη! Και αν μάλιστα η «πλειοδοσία» της Intracom ερμηνεύεται από την στρατηγική επιλογή του Ομίλου να αναμιχθεί ενεργά στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας εκμεταλλευόμενος συνέργιες και οικονομίες κλίμακας, πώς εξηγείται η στάση του Novator να αγοράζει μετοχές μιας εταιρίας που αποτιμάται πάνω από 150 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη εξαμήνου ήταν μόλις 370.000 ευρώ;
5.  Η Σοφοκλέους δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από τις πολιτικές, αλλά ούτε και από τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την οριακή επίπτωση στις τιμές των μετοχών από την «επίσκεψη Αλμούνια» και το «κόκκινο φως» του κοινοτικού επιτρόπου για τη χρησιμοποίηση της δημιουργικής λογιστικής (τιτλοποίηση βεβαιωμένων φορολογικών απαιτήσεων) και για το 2006.
6. Ανάλογο σκηνικό βέβαια με τη Σοφοκλέους, συμβαίνει και στις ξένες κεφαλαιαγορές, όπου δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, πολιτικές αβεβαιότητες (η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, τρομοκρατικά χτυπήματα, κ.λπ.) δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις αγορές, ενώ επιπλέον μετοχές και ομόλογα πρωταγωνιστούν σε ράλι, ταυτόχρονα!


«Επί ξυρού ακμής»
Τι σημαίνουν τα παραπάνω και πώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν;
Θετικό σενάριο: Οι αγορές σχεδόν ποτέ δεν κάνουν λάθος. Όπως από το δεύτερο τρίμηνο του 2000 έπεφταν, γνωρίζοντας την αναστροφή τής ανοδικής τάσης στην παγκόσμια οικονομία, πέντε-έξι μήνες πριν τη διαγνώσουν οι αναλυτές, ίσως και σήμερα να ανεβαίνουν εξ’ αιτίας μιας θετικής εξέλιξης που θα λάβει χώρα πιθανότατα μέσα στο 2006.
Αρνητικό σενάριο: H άνοδος των τιμών των μετοχών οφείλεται στην υπερβάλλουσα ρευστότητα των διεθνών αγορών που δεν βρίσκουν άλλους τρόπους τοποθέτησης των κεφαλαίων τους. Όταν για κάποιο λόγο ολοκληρωθεί η διοχέτευση του μεγαλύτερου μέρους αυτής της υπερβάλλουσας ρευστότητας στα χρηματιστήρια –ή όταν οι τιμές των μετοχών θα φτάσουν σε ύψη που «ζαλίζουν»- τότε θα ακολουθήσει έντονη πτώση. Κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα έρθει –ή ακόμη και αν έχει ήδη έρθει– η στιγμή αυτή.  


Ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, προχωρούμε στις παρακάτω ενέργειες:
Πρώτον, συμβουλευόμαστε την τεχνική ανάλυση και συνεκτιμούμε τις υποδείξεις της.
Δεύτερον, συνεχίζουμε την πολιτική που έχουμε θέσει από τον προηγούμενο μήνα για σχετικά μικρό ποσοστό μετοχών (45%) στο συνολικό μας χαρτοφυλάκιο.
Τρίτον, αποφεύγουμε τα «παιχνίδια» της περιφέρειας, καθώς ορισμένα λόμπι έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους.
Τέταρτον, σε ένα σημαντικό βαθμό επιλέγουμε τίτλους περιφερειακών μετοχών, καλών εταιριών με αξιοσημείωτη μερισματική πολιτική και καλές προοπτικές (Kleeman, Κυριακούλης, Πετρόπουλος, Kego, Γενική Εμπορίου, κ.ά.), ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις ο όγκος των συναλλαγών δεν είναι ικανοποιητικός.
Πέμπτον, μεταξύ των κλάδων που πρωταγωνιστούν (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, τσιμέντα), επιλέγουμε τους τίτλους που θεωρούμε ως περισσότερο υποτιμημένους, που οι ξένοι έχουν τοποθετηθεί πολύ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (βλέπε placements) και που προσφέρουν ικανοποιητική μερισματική απόδοση.


Εξελίξεις που ξεχώρισαν
Chipita: Η επένδυση της Chipita σε συνεργασία με τον Όμιλο Λεβέντη στη Νιγηρία είναι της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ και μόνο κατά 40% αφορά στην εισηγμένη εταιρία. Η ουσία είναι ότι κατά την επόμενη τριετία, οι επενδύσεις της Chipita θα είναι σαφώς χαμηλότερες του παρελθόντος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονα αυξημένες ελεύθερες ταμιακές ροές και να μειωθεί ο –όχι ευκαταφρόνητος– σημερινός τραπεζικός δανεισμός.
Για φέτος ο τζίρος του Ομίλου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 300 και 305 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους να υπερβούν τα 9 εκατ. ευρώ. Οι αντίστοιχες πρώτες εκτιμήσεις για το 2006 μιλούν για πωλήσεις γύρω στα 330 εκατ. και για κέρδη μεταξύ 11,5 και 12 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τέλος, στη μετοχική διάρθρωση της εταιρίας, το 45% ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους, το 20% από Έλληνες θεσμικούς, γύρω στο 8%-10% από ξένους θεσμικούς και το υπόλοιπο από Έλληνες μικροεπενδυτές.
Τράπεζα Κύπρου: Εξέπληξε θετικά η Τράπεζα Κύπρου, καθώς η δουλειά τής νέας διευθυντικής της ομάδας φαίνεται να αποδίδει στην πράξη. Μια από τις αδυναμίες του συγκροτήματος (όπως και των άλλων εμπορικών τραπεζικών ομίλων) κατά τα τελευταία χρόνια ήταν ότι είχε χάσει μερίδια αγοράς στην κυπριακή λιανική τραπεζική, προς όφελος του συνεργατισμού. Από φέτος λοιπόν, η Τράπεζα Κύπρου αντεπιτέθηκε και πέτυχε πολύ μεγάλες αυξήσεις στα προσωπικά δάνεια, στα στεγαστικά και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε αλλαγές (κατάργηση του flat rate) με στόχο την αύξηση του μεριδίου στην ενοικιαγορά αυτοκινήτων.
Επίλεκτος: Υποκατάσταση των εξαγωγών από τη δυτική στην ανατολική Ευρώπη, συνέχιση του προγράμματος περικοπής του κόστους και συνέχιση επενδύσεων (8,5 εκατ. ευρώ στη χρήση που πέρασε, 3 εκατ. σ’ αυτή που διανύουμε) με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας είναι το τρίπτυχο της αντίδρασης της Επίλεκτος, απέναντι στη δυσμενέστατη συγκυρία που χαρακτηρίζει τον κλάδο.
Η ουσία είναι ότι η εισηγμένη δεν ακολουθεί πολιτική «μαζέματος», αλλά προχωρεί σε αλλαγές και σε αντεπίθεση, ευνούμενη και από τη μικρή ανάκαμψη της τιμής τού νήματος που παρατηρείται τελευταία, αλλά και την ικανοποιητική της ρευστότητα (ξένα προς ίδια κεφάλαια 0,43, δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας 1,83 και κερδοφόρο αποτέλεσμα προ αποσβέσεων, ακόμη και κατά την περυσινή χρήση, τής τάξεως του 1,19 εκατ. ευρώ). Στόχος είναι κατά την τρέχουσα χρήση που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου να αποφευχθεί το ζημιογόνο αποτέλεσμα της προηγούμενης χρήσης. Αυτό θα σημαίνει ένα κέρδος προ αποσβέσεων γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, όταν ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία βρίσκεται σήμερα στο 0,27!
Γερμανός: «Τρίβουν τα χέρια τους» στο Γερμανό για τις επιταχυνόμενες εξελίξεις στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς πιστεύουν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2006 και ιδίως από το 2007 σημαντικά έσοδα του Ομίλου θα προέρχονται από τη σταθερή τηλεφωνία. Και αυτό γιατί μέχρι το 2007 όχι μόνο θα έχουν απελευθερωθεί –κατόπιν Κοινοτικών και λοιπών πιέσεων– πολλά θέματα (ευρυζωνικότητα, κ.λπ.), αλλά και οι εναλλακτικοί πάροχοι –το ποιοι θα επιβιώσουν θα φανεί μέσα στο 2006- θα αρχίσουν να προσφέρουν και υπηρεσίες περιεχομένου (content). Αναμένεται φυσικά με ενδιαφέρον και η αντίδραση του Ο.Τ.Ε. Στο Γερμανό λοιπόν, πιστεύουν ότι θα προκύψει μια νέα σημαντική αγορά, που θα κληθεί να υποστηριχτεί από το δίκτυο του Ομίλου.
Επιπρόσθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία γύρω από την είσοδο των νέων ανταγωνιστών στο χώρο του εμπορίου (Media Markt, Fnac, κ.ά.), καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Γερμανού δεν προέρχεται από τις πωλήσεις hardware, από αεορόχρονο (air time).
Σε ό,τι αφορά στους ξένους θεσμικούς, κατέχουν το 37% των μετοχών, όταν ο κ. Π. Γερμανός κατέχει το 34,5%, οι εγχώριοι θεσμικοί το 15% και οι Έλληνες μικροεπενδυτές το 13,5%.
Druckfarben: Μπορεί οι προοπτικές της Druckfarben να είναι πολύ καλές (η εταιρία προβλέπει ένα ετήσιο growth της τάξεως του 20%, όταν το 2005 αναμένονται πωλήσεις στο +12,2% και κέρδη μετά από φόρους στο +16,3%), αλλά ο δανεισμός της δεν είναι ευκαταφρόνητος και οι επικείμενες επενδύσεις της σημαντικές. Κάποιοι έχουν συστήσει αύξηση κεφαλαίου, ενδεχόμενο που εξετάζεται αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Το πιθανότερο σενάριο είναι η μετατροπή βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2005.
Σε ό,τι τώρα αφορά στη μετοχή, αυτή προσφέρει μερισματική απόδοση γύρω στο 2,8%, καθόλου κακή σε μια εταιρία με ανοδικές προοπτικές κυρίως στο χώρο των χρωμάτων και στην περιοχή των Βαλκανίων.
Notos Com: Πέρα από τη λειτουργική της δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη σταδιακή της επέκταση στην Κεντροανατολική Ευρώπη, η Notos Com μπορεί να αναμένει αύξηση κερδών το 2006. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι οι φετινές ζημιές των 3-3,5 εκατ. ευρώ του Notos Home προβλέπεται να μηδενιστούν του χρόνου, καθώς ο τζίρος του καταστήματος αναμένεται να αυξηθεί στα 21 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τώρα στο άλλο πολυκατάστημα του Ομίλου, το Notos Gallery, η πτώση τού τζίρου μετά τη λειτουργία του ανταγωνιστικού Attica ήταν περιορισμένη (-1,9% στο εξάμηνο, αλλά το Attica άνοιξε αρχές Απριλίου) και μάλιστα εκτιμάται ότι μεσομακροπρόθεσμα ο ανταγωνισμός αυτός μπορεί να ωφελήσει, επειδή θα προσελκύσει αγοραστικό ενδιαφέρον από τις περιφερειακές αγορές της Αθήνας.
Σε ό,τι τέλος αφορά στο νέο πολυκατάστημα που σχεδιάζεται στην Θεσσαλονίκη, μια επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λειτουργήσει το 2008 και θα χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των επόμενων ετών, αλλά και από ενδιάμεσο δάνειο, μέχρις ότου να πουληθεί το κτίριο που στεγάζει το σημερινό κατάστημα του Ομίλου στην Συμπρωτεύουσα.
Σε ό,τι τέλος αφορά στο μέρισμα της χρήσης 2005, θα επηρεαστεί πτωτικά από την απορρόφηση της Αιακός, καθώς το πολυκατάστημα Notos Home θα εμφανίσει ζημιές.
Fashion Box: «Πώς θα καταφέρετε να πετύχετε ετήσια αύξηση πωλήσεων 20%, όταν η αγορά είναι τόσο δύσκολη;», ρώτησε επενδυτής τον κ. Κων. Τσουβελεκάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Fashion Box. Ο τελευταίος αφού απάντησε ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η εταιρία «τρέχει» με ρυθμό ανώτερο του στόχου, ανέφερε ότι για το 2006 η μισή αύξηση πωλήσεων αναμένεται να προέλθει μόνο από τη λειτουργία τριών νέων καταστημάτων, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η έναρξη δραστηριότητας στη  Ρουμανία. Το γενικότερο επεκτατικό story της Fashion Box περιλαμβάνει αύξηση καταστημάτων στην Ελλάδα (μπορούν να φτάσουν έως και τα 50) και φυσικά η επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη.
Το προβλεπόμενο μέρισμα για το 2005 υπολογίζεται στα 4 λεπτά ανά μετοχή (γύρω στο 1,9% η μερισματική απόδοση), ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ένα μικρό placement με στόχο το free float να αυξηθεί από το 22,5% στο 25%.
Ρόκας: Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα 400 εκατ. ευρώ επενδύσεων που προτίθεται να επενδύσει ο Ρόκας έως το τέλος του 2008 προκειμένου να αυξήσει την ισχύ των αιολικών της πάρκων από τα 190 γύρω στα 600 MW στην Ελλάδα; Στην εισηγμένη εταιρία δεν φαίνεται να προβληματίζονται καθόλου. Πρώτα απ’ όλα γιατί στο ταμείο υπάρχουν ήδη 40 εκατ. ευρώ (κάθε αιολικό πάρκο χρηματοδοτείται μέσω project financing), ποσό που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω των θετικών ταμιακών ροών της μητρικής εταιρίας. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό, μέσα στο 2007-2008 θα χρειαστούν έως 60 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων της Iberdrola η κάλυψη μιας τέτοιας έκδοσης αποτελεί εύκολη υπόθεση και για το λόγο αυτό όποια από τις δύο μεθόδους επιλεχθεί, θα γίνει με δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων.
Πέρα όμως από την Ελλάδα, εξετάζονται και άλλες αγορές όπως της Τουρκίας (σε επίπεδο due diligence για τη συμμετοχή με ποσοστό άνω του 60% σε εταιρία που θα αναλάβει μονάδα ισχύος άνω των 200 MW), της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, Ουκρανίας, κ.ά.
Δύο ακόμη θέματα που αφορούν στη μετοχή: πρώτον, σύντομα θα γίνει αίτηση μετάβασης στον κλάδο της ενέργειας και δεύτερον ότι οι Ισπανοί θα φτάσουν έως το 49,9% των μετοχών τής Ρόκας, αγοράζοντας τις νέες μετοχές προς 9,5 ευρώ το κομάτι.
Αλουμύλ-Μυλωνάς: Ικανοποίησαν τους αναλυτές τα εξαμηνιαία κέρδη της Αλουμύλ, η ουσία όμως βρίσκεται στις προοπτικές του εισηγμένου Ομίλου. Για φέτος αναμένεται ένας τζίρος τής τάξεως των 195 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 180 εκατ. που σημειώθηκαν πέρυσι και ένα ανοδικό EBITDA (ορισμένοι αναλυτές το υπολογίζουν γύρω στα 30 εκατ. ευρώ). Οι ταμιακές ροές βέβαια θα παραμείνουν αρνητικές και θα μετατραπούν σε θετικές από το 2006, καθώς φέτος ολοκληρώνεται το μέγιστο ποσοστό των μεγάλων επενδύσεων του παρελθόντος.
Το ευχάριστο για τον Όμιλο είναι ότι οι επενδύσεις αρχίζουν να αποδίδουν: φέτος πηγαίνει πολύ καλά η Αλβανία, σταδιακά ανεβαίνει η Σερβία, ενώ καλύτερη πορεία αναμένεται και στην ελληνική αγορά μετά από κάποιες παρεμβατικές κινήσεις που γίνονται. Αν και ανοδική, η καλύτερη χρονιά του Ομίλου δεν είναι το 2005 (λένε παράγοντες φίλα προσκείμενοι στην εταιρία) αλλά το 2006 και κυρίως το 2007, συμπληρώνουν.

  Περιεχόμενα
Editorial: Περί διαφθοράς ο λόγος...
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Eπί «Ξυρού Ακμής» τα Χρηματιστήρια;
Επενδύσεις: Aναζητώντας το «Μίτο της Αριάδνης»
Επενδύσεις: Αγορά ακινήτων: Το «αόρατο δηλητήριο» των χαμηλών επιτοκίων
Αφιέρωμα: ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «Mάχες σε πολλά μέτωπα»
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες: Ενόψει ραγδαίων αλλαγών
¶ρθρο: Ο Τραπεζικός Κλάδος στην Ελλάδα
Εμπορεύματα: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο 2005

 Όροι και προϋποθέσεις του site