Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2013-τ.393                              

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, «ΚΑΛΠΗ-ΚΑ» ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


Θα πληρώσει το πολιτικό ρίσκο η οικονομία και το Χ.Α.;Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική οικονομία και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αυτή τη στιγμή, είναι μια κυβερνητική κρίση ή την προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, με κορυφαία αυτήν του οίκου αξιολόγησης Fitch, αλλά και η θεαματική βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, πέρα από την όποια βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, στηρίχθηκε στην αντοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, παρά τα σκληρά μέτρα που κλήθηκε να περάσει.
Και όποιοι ξένοι επενδυτές έρθουν στην Ελλάδα, θα εξετάσουν και την πολιτική σταθερότητα της χώρας πριν επενδύσουν.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, στηρίζοντας την απόφαση για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τόνιζε ότι «το ρίσκο για την Ελλάδα παραμένει, αλλά είναι πολύ μικρότερο από ό,τι έναν χρόνο πριν. Το κλίμα για την Ελλάδα μόλις έχει αλλάξει. Πέρυσι, τέτοιον καιρό, όλοι πίστευαν πως η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ».
Μια πολιτική αστάθεια και οι πρόωρες εκλογές κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια για «Grexit», δημιουργώντας και πάλι ανησυχία στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έδειχναν ότι ήταν πρόθυμοι να γυρίσουν στην ελληνική αγορά.
Επιπλέον, επανενεργοποιούνται τα σενάρια «ατυχήματος» που μπορεί να προκαλέσει το ιδιαίτερα περίπλοκο πολιτικό και οικονομικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση περάσει τον «σκόπελο» της ΕΡΤ, έρχονται νέες, εξίσου δύσκολες, αποφάσεις, που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο πρώτα, μετά το «μέτωπο» της ΕΡΤ.
Η εμπιστοσύνη που άρχισαν, έστω και δειλά, να δείχνουν τελευταία οι δανειστές και οι αγορές βασίζεται κυρίως στην πρόοδο που σημείωσε τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τη νομοθέτηση και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, αλλά και συμβολισμού, καθώς για πρώτη φορά μια κυβέρνηση ακουμπά την «καρδιά» του Δημοσίου χωρίς αναστολές και πισωγυρίσματα. Και αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης προς τους δανειστές και τις αγορές, αλλά τι ουσία θα έχει αν πέσει η κυβέρνηση;
Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει ακυβερνησία, ενώ μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει θα διεξαχθεί υπό καθεστώς απόλυτης πόλωσης και ο κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος είναι υπαρκτός.


 


Ανησυχία σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον


Έκδηλη ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς εκφράζονται φόβοι για αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για «τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ» και την αποτυχία στην πώληση της ΔΕΠΑ.
Κύκλοι της Κομισιόν διαβάζουν με ανησυχία τις ανακοινώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη απόφαση και διερωτώνται για την ποιότητα της κυβερνητικής συνοχής.
Σε σχέση με την ΕΡΤ, τόσο το επιτελείο Ρεν όσο και το περιβάλλον της επιτρόπου Ν. Κρουζ τηρούν αποστάσεις, ρίχνοντας το βάρος των επιλογών αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά. Ουδείς, όμως, μπορεί να κρύψει την αγωνία του για το αν, και κατά πόσο, η όλη κατάσταση οδηγήσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο να λύσουν τις διαφορές τους στις κάλπες.
Αλλά και η Ουάσιγκτον φοβάται ότι μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και η είδηση για «λουκέτο» στην ΕΡΤ έχει προκαλέσει σφοδρή ανησυχία στις ΗΠΑ.


Θολώνει η «ιστορία επιτυχίας»;


Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τραπεζίτες και πολιτικοί Έλληνες και Ευρωπαίοι, ξένα ΜΜΕ και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, με μπαράζ δηλώσεων και εκθέσεων, μιλούν για ελληνικό «success story». Επιδίδονται, μάλιστα, σε μια ένθερμη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, και προσωπικά του ιδίου του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και μάλιστα έχουν αρχίσει να βλέπουν και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 (!), όπως και η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ. Όλοι μαζί δηλώνουν: «Ξεχάστε το Grexit και καλωσορίστε την Greecovery!».
Μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι το ζητούμενο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το Βερολίνο και το ΔΝΤ, που θέλουν, πάση θυσία, να παρουσιάσουν κάποια στιγμή μια «ιστορία επιτυχίας» στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε και το μεγάλο «πείραμα» της πολιτικής των Μνημονίων στην Ευρωζώνη. Ένα «success story» αναζητά όμως και η Αθήνα, ιδίως υπό το πρίσμα των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2014.


 


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΛΗΣ
DIGITAL BANKING
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
MARKETING & SALES META-CONFERENCE
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΒΡΑΣ
155 ΔΙΣ. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ZTE
ΟΛΠ - Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site