Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2013-τ.393                              


ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ακόμη και οι εισηγμένες με έντονο εξωστρεφή χαρακτήρα, όπως και η πλειοψηφία των εισηγμένων επιχειρήσεων, είδαν τα μεγέθη τους να μειώνονται, στο α’ τρίμηνο του 2013, ενώ δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές προς το καλύτερο για το άμεσο μέλλον, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ιδιαίτερα «σφιχτές» και ακριβές για τις εγχώριες επιχειρήσεις.
Βέβαια αν και κάποιες εταιρείες άνοιξαν τον δρόμο προς τις αγορές με «αλμυρό» επιτόκιο, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών δεν έχουν τη δυνατότητα ακόμα και αυτής της ακριβής χρηματοδότησης.
Το β’ τρίμηνο θα έχει τις πασχαλινές πωλήσεις, τις πρώτες εισροές της τουριστικής περιόδου, λιγότερα έκτακτα και καθόλου αναβαλλόμενη φορολογία. Επομένως, στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να αναμένουμε το α’ εξάμηνο να κινηθεί σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, όχι όμως σημαντικά διαφοροποιημένα από το πρώτο.
Ίσως στο εννεάμηνο η εικόνα της κερδοφορίας να έχει αποκτήσει ένα ισχυρότερο momentum, καθώς εντός των θερινών μηνών θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα, οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα έχουν κάποιες δυνατότητες αναχρηματοδοτήσεων και ο τουρισμός θα έχει ενισχύσει ταμειακά την οικονομία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν ένα ακόμα αδύναμο τρίμηνο σε μια σειρά δέκα συνεχόμενων οριακών ή πολύ αρνητικών δημοσιευμένων τριμήνων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια ισχυρή, σε διάρκεια και ένταση, ύφεση, που αποδυναμώνει τα κεφάλαιά τους και προσθέτει συνεχώς νέα μέλη στην ομάδα των ζημιογόνων εταιρειών.
Οι συνθήκες επιχειρηματικότητας παραμένουν τόσο δυσμενείς, που πλέον οι ζημιές κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε εταιρείες που δεν είχαν προηγούμενο συνεχόμενων ζημιών και ανήκουν στο «κλαμπ» των μεγάλων.
Όσοι σταθούν στην τελική γραμμή, κινδυνεύουν να χάσουν τη μεγάλη εικόνα, αφού όλο το θετικό αποτέλεσμα προέρχεται από την εμφάνιση των θετικών έκτακτων εγγραφών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.


ΠΤΩΣΗ 23% ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ


Τα σημαντικά έκτακτα αποτελέσματα στις τράπεζες δίνουν αύξηση 659,3% στα μετά από φόρους κέρδη των εισηγμένων εταιρειών για το α’ τρίμηνο του 2013, στα 6,561 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Securities μεταξύ 208 ισολογισμών.
Όμως όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το θετικό αποτέλεσμα προέρχεται από την εμφάνιση των θετικών έκτακτων εγγραφών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ υπάρχουν σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από την επιβολή του αναβαλλόμενου φόρου, λόγω αλλαγής των φορολογικών συντελεστών από 20% σε 26%.
Πιο αντιπροσωπευτικό της εικόνας των εισηγμένων εταιρειών είναι το λειτουργικό αποτέλεσμα, το οποίο μειώθηκε κατά 23%, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη, συνολικά, για τις 208 εισηγμένες να διαμορφώνονται σε 1,392 δισ. ευρώ.
Μειωμένος παρουσιάζεται και ο συνολικός κύκλος εργασιών, σε ποσοστό 9%, στα 17,206 δισ. ευρώ. Οι ισχυρότερες μειώσεις παρατηρούνται στη διαφημιστική δαπάνη (ΜΜΕ, εκδόσεις), τις κατασκευές, τις μεταλλουργικές εργασίες, τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και τα διυλιστήρια.


Τι επηρέασε τα μεγέθη του α' τριμήνου και το 2013:


- Η υψηλή βάση σύγκρισης με το α' τρίμηνο του 2013. Η συσσωρευμένη ύφεση στα τέσσερα τρίμηνα ήταν της τάξεως του 12%.
- Η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και η αναβαλλόμενη φορολογία.
- H μετατόπιση των πασχαλινών πωλήσεων προς το β' τρίμηνο της χρήσης.
- Η φορολογία των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ με 30%.
- Η μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης.


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Καλό ξεκίνημα για ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαίσιο, FF Group, Profile, Ικτίνο, MLS Πληροφορική, Καράτζη, ΟΛΘ και Έλτον Χημικά. Με κέρδη, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι, κινήθηκαν η ΜΕΤΚΑ, ο ΟΤΕ, η Frigoglass, η Intralot και η S&B.
Αρνητικά μεγέθη, ή κατώτερα των προσδοκιών, ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ και την Coca Cola.
Με σημαντικές ζημιές ξεκίνησαν τη χρονιά οι MIG, Forthnet, Axon, Ηρακλής, Σφακιανάκης, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Σελόντα, σχεδόν το σύνολο των εταιρειών στις εκδόσεις και o κλάδος των ναυτιλιακών εταιρειών.


Χ.Α.: «ΕΥΛΟΓΙΑ» Η ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ;


Τα «τυχερά» χαρτιά της υποβάθμισης
HSBC: Η υποβάθμιση θα φέρει εισροές ενός δισ. δολ. και εκροές 194 εκατ. δολ.


 


H «μετάβαση» του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις ανεπτυγμένες αγορές στις αναδυόμενες, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο MSCI, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη ζήτηση για ελληνικές μετοχές, αν και η χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα θα αισθανθεί αρκετά «άβολα» ανάμεσα στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής.
Η Ελλάδα, μάλλον, είναι απίθανο να θεωρηθεί μια αγορά υψηλής ανάπτυξης στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, δεδομένου του ότι το εισόδημά της είναι σε πτωτική και όχι σε αναπτυξιακή πορεία. Επιπλέον, δεν έχει και το δημογραφικό πλεονέκτημα ενός νεαρού πληθυσμού και τους αυξανόμενους καταναλωτές που απολαμβάνουν οι αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
 Η Russell έκανε πριν από λίγους μήνες την αρχή και «υποβάθμισε» την Ελλάδα σε «αναδυόμενη» από «ανεπτυγμένη» αγορά, ακολούθησε ο οίκος MSCI και οι FTSE εξετάζουν επίσης τον υποβιβασμό της ελληνικής αγοράς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που υποβαθμίστηκε σε status αναδυόμενης αγοράς από τον MSCI, αφού ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε πτώση 83% από το 2007, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως από τον Οκτώβριο του 2007.
 Η αναβάθμιση από την MSCI πριν από 12 χρόνια, στην πραγματικότητα κόστισε στους επενδυτές της Ελλάδας, γιατί το 0,13% του μεριδίου της στον δείκτη MSCI των ανεπτυγμένων αγορών, ήταν πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό του 5% που είχε όταν ήταν αναδυόμενη αγορά. Αυτό υποδηλώνει πως μια επιστροφή στο καθεστώς των αναδυόμενων αγορών, θα μπορούσε να φέρει στην αγορά περισσότερους επενδυτές.
 «Αν η MSCI υποβάθμιζε την Ελλάδα, θα άρχιζα να “κοιτάω” το Χ.Α.», δήλωνε πριν από λίγες εβδομάδες, στο Reutures, ο Jan-Maarten Bakkum, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην ING Investment Management, η οποία έχει υπό διαχείριση 2-3 δισ. ευρώ στις μετοχές των παραπάνω αγορών.
«Είναι μια χώρα που έπεσε σε κρίση και τώρα δείχνει σημεία ανάκαμψης», όπως προσθέτει.
 Η Russell είχε επισημάνει πως η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, αν και είναι μικρή, θα είναι περισσότερο από έξι φορές μεγαλύτερη από τη στάθμισή της στον ανεπτυγμένο δείκτη.
 Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών μπορεί επίσης να έχουν περιορισμούς από την αγορά assets των χωρών που δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία αγορών, και έτσι μια αλλαγή του καθεστώτος για την Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει αυτά τα, «πεινασμένα» για ρίσκο, funds.
 Οι κρίσεις χρέους, η ανεργία, οι υποτιμήσεις των μισθών και η κοινωνική αναταραχή είναι μια γνωστή ιστορία σε εκείνους τους επενδυτές που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι επενδυτές των ανεπτυγμένων αγορών εξακολουθούν να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο «τοπίο».
 Για άλλους επενδυτές, ωστόσο, η θέση της Ελλάδας στους δείκτες αναδυόμενων αγορών δεν θα έχει τόσο μεγάλη διαφορά. Οι μετοχές της αποτελούν λιγότερο από το 0,02% του δείκτη MSCI World, ποσοστό σχεδόν αμελητέο.
Όμως τους δείκτες του MSCI παρακολουθεί περίπου το 80% των διεθνών hedge funds, τα οποία στις συνεδριάσεις του περασμένου Μαΐου έδωσαν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει σε μια ρηχή αγορά, όπως την ελληνική, όπου μετά βίας καθημερινά ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ σε τζίρο.


ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ


Την ίδια ώρα, εισροές ενός δισ. δολ. από τα funds που επενδύουν σε δείκτες αναδυόμενων αγορών με εκροές 194 εκατ. δολ. από αυτά που φεύγουν γιατί επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές, εκτιμά η HSBC ότι θα έχει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την υποβάθμισή του. Το ειδικό βάρος στον MSCI Emerging Market δείκτη εκτιμάται ότι για τη χώρα μας θα είναι στο 0,96%. Οι μεγαλύτερες εισροές αναμένονται σε Alpha Banκ, ΕΛ.ΠΕ., Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική, ενώ εκροές θα υπάρξουν για τις δύο μετοχές που είναι τώρα στον MSCI των ανεπτυγμένων αγορών, δηλαδή τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο εισροών – εκροών από την υποβάθμιση του χρηματιστηρίου είναι συντριπτικά θετικό για το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.
Η έκθεση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές ήταν οριακή και την αντιπροσώπευαν στον MSCI Global μόνο δύο μετοχές, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Η υποβάθμιση μπορεί να αυξήσει τις εισροές από ξένους θεσμικούς επενδυτές βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η NBG Securities.
 Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η Ελλάδα αντιπροσώπευε λιγότερο από 0,02% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων στις ανεπτυγμένες αγορές (ή το 0,1% στο σύνολο της ανεπτυγμένης Ευρώπης). Στις αναδυόμενες αγορές η Ελλάδα πιθανότατα θα μπει σε παρόμοια κατάταξη με τις αγορές CE3 (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), αν και χαμηλότερα από την Πολωνία, και αυτό σημαίνει ότι θα αντιστοιχεί περίπου στο 2% των υπό διαχείριση κεφαλαίων της αναδυόμενης Ευρώπης και περίπου στο 0,30% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος της Ελλάδας θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί στο νέο της περιβάλλον. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας έχει ανταγωνιστεί μεγάλες επιχειρήσεις των ανεπτυγμένων αγορών, γεγονός που της δίνει προβάδισμα στο νέο περιβάλλον.
Η υποβάθμιση σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα για την αγορά, γεγονός που είναι ήδη εμφανές. Ο μέσος όρος μεταβλητότητας ενός έτους στις μετοχές που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή ανέρχεται σε 55%, έναντι 17% για τον EuroStoxx 50. Το μέγεθος των κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, με βάση την εκτίμηση της NBG Securities, ανέρχεται σε περίπου 15% των κεφαλαίων των ανεπτυγμένων αγορών, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μακροπρόθεσμα, θα μειωθεί. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης και οι προοπτικές ανάπτυξής της δεν είναι ευνοϊκές σε σύγκριση με τις άλλες αναδυόμενες χώρες.
Κατά τη χρηματιστηριακή, με βάση τους κανόνες του MSCI, σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των εταιρειών, το free float και τη ρευστότητα, εκτιμάται ότι οι υποψήφιες για συμμετοχή στον δείκτη θα είναι οι εξής εταιρείες: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, FF Group και Τιτάν. Θεωρεί επίσης πως πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον δείκτη έχουν επίσης ο Μυτιληναίος και η ΜΕΤΚΑ.
Τα κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NBG Securities, είναι κατά περισσότερο από δύο τρίτα επικεντρωμένα σε κλάδους και, ως εκ τούτου, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει λιγότερη σημασία στο νέο περιβάλλον.
Η Ελλάδα επέστρεψε, μετά από περισσότερο από 10 χρόνια, εκεί όπου βρισκόταν ως αγορά για πολύ καιρό. Η υποβάθμιση οδηγεί σε ευνοϊκή σύγκριση ορισμένες ελληνικές μετοχές έναντι των αντίστοιχων των αναδυόμενων αγορών. Με βάση τις εκτιμήσεις της Factset, φαίνεται πως αυτό ισχύει για τις ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Jumbo και ΟΤΕ. Ωστόσο, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ θα μπορούσαν να έχουν, βραχυπρόθεσμα, καθαρές εκροές από την εξαίρεσή τους από τους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών. Επιπλέον, το ελληνικό σενάριο που η NBG Securities προτιμά μεσοπρόθεσμα, θα γίνει πιο σχετικό εάν ακολουθηθεί από μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη. Η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς, κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, έχει να κάνει περισσότερο με τη ρευστότητα και όχι τόσο με τις εξελίξεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, με βάση τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του free float. Ο όποιες πιθανές εισροές από την υποβάθμιση λογικά θα βοηθήσουν, εκτιμά η NBG Securities.


Ο ΟΙΚΟΣ FTSE


Στις ανεπτυγμένες αγορές, μέχρι νεωτέρας, παραμένει το Χ.Α., σύμφωνα με τον οίκο FTSE, ωστόσο η επίσημη αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον οίκο, παρά τις ενστάσεις επενδυτών, το Χ.Α. έχει σημειώσει πρόοδο, έτσι παραμένει έως τον Σεπτέμβριο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων. Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η επιβολή του φόρου υπεραξίας, καθώς αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία», γι' αυτό άλλωστε οι φορείς της αγοράς ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση επιβολής του φόρου.ΕΘΝΙΚΗ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ…


Η τρύπα που καλύπτει μέσω της ΑΜΚ είναι οι απώλειες από το PSI και όχι από τη λειτουργική δραστηριότητά της


Η πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση (την ώρα που γράφεται το κείμενο, οι πληροφορίες ήθελαν την Εθνική να συγκεντρώνει πάνω από 1 δισ. από ιδιώτες μετόχους και να καλύπτει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής) θα ανοίξει τον δρόμο για αποκατάσταση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας πολύ σύντομα.
Και αυτό, όπως παρατηρούν τραπεζικοί αναλυτές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας που καλείται να καλύψει σήμερα η τράπεζα μέσω της αύξησης, είναι οι απώλειες από το PSI και όχι από τη λειτουργική δραστηριότητά της.
 Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αναμενόμενες ζημίες από επισφάλειες θα είναι περιορισμένες, αφού βάσει Blackrock αυτές θα είναι μόλις 18,5% του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου για τη διετία 2012 - 2014 έναντι 33% του μ.ο. των υπολοίπων τραπεζών.
 Μάλιστα η τάση δημιουργίας χαμηλότερων επισφαλειών σε σύγκριση με το 2012 φάνηκε στα αποτελέσματα του δ' τριμήνου του 2012 και του α' τριμήνου του 2013.
 Επίσης παρατηρείται χαμηλότερη μόχλευση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις κυμαίνεται στο 95%, όταν στις άλλες τράπεζες κινείται από 113% ως 125%.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις ενισχύονται από το γεγονός ότι η Εθνική πέτυχε την επαναφορά της στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας καθαρά κέρδη ύψους 186 εκατ., από ζημιές 265 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
 Ιδιαίτερα θετική ήταν η συνεισφορά της Finansbank, με κέρδη 155 εκατ. και του δικτύου των θυγατρικών της ΝΑ Ευρώπης, με 13 εκατ.
 Τα κέρδη, εάν συμπεριληφθούν τα μη επαναλαμβανόμενα κόστη που συνδέονται με το εγχείρημα απόκτησης της Eurobank, περιορίζονται στα 27 εκατ.
Ο pro forma δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται σε 9,3%.
Οι καταθέσεις σημείωσαν ετήσια αύξηση 5%, με σημαντική εισροή εγχώριων καταθέσεων μετά τον Ιούνιο του 2012, της τάξης των 3,3 δισ.
Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, υπήρξε μείωση των προβλέψεων στην Ελλάδα στα 318 εκατ. (από 419 εκατ. το α' τρίμηνο 2012). Το ποσοστό κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις του ομίλου διατηρήθηκε στο 54%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 95% (από 105%), και ο δείκτης καθυστερήσεων σε 19,8% για τον όμιλο και 24,3% για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο.
Η Merrill Lynch εκτιμά ότι η Εθνική θα έχει pro forma ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή περίπου 2,0 ευρώ, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των 4,5 ευρώ. Η Εθνική - σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο - διαπραγματεύεται με premium έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (2xNAV), με μέσο forward P/NAV στο 1,0x. Δεδομένου του ότι η βάση για την τιμή strike του warrant είναι η τιμή προεγγραφής στην αύξηση κεφαλαίου (4,29 ευρώ ανά μετοχή), η Εθνική θα πρέπει να εμφανίσει σημαντική αύξηση της λογιστικής αξίας. Για να μπορέσουν οι κάτοχοι των warrants της Εθνικής να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους με τους υφιστάμενους συναλλακτικούς πολλαπλασιαστές, η τράπεζα θα πρέπει να εμφανίζει σημαντική αύξηση της λογιστικής αξίας.
Όμως παρά τις δυσκολίες, η τράπεζα διαθέτει κάποια πλεονεκτήματα που θα τη βοηθήσουν στην κερδοφορία και τη λογιστική της αξία, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η Finansbank. Η τουρκική θυγατρική μπορεί να προσθέσει 0,5-0,7 ευρώ στα καθαρά έσοδα ετησίως, ενώ αν προχωρήσει στην πώληση ποσοστού της Finansbank, θα μπορούσε να ενισχυθεί η λογιστική της αξία.


H FINANSBANK


Έντονες είναι οι φήμες σχετικά με την πώληση ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής Finansbank. Η υπόθεση δεν είναι παλιά και συνδέεται με την αύξηση των κεφαλαίων Tier1 στο 9% από 7,8% που είναι σήμερα.
Η ελληνική τράπεζα θα συνεχίσει να την ενοποιεί και λέγεται ότι θα βγάλει προς πώληση μόνο το 32%.Yπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει αποσβέσει πλήρως τη Finansbank και την έχει εγγράψει στα βιβλία της έναντι 3,6 δισ. δολ., έναντι αγοραίας αξίας 8 δισ. δολ.
Σημαντική ώθηση, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση, αναμένει η Bank of America Merrill Lynch, να λάβει η Εθνική από την τουρκική θυγατρική της Finansbank, αν και βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να ξεπεράσει σημαντικές δυσκολίες.


560
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013


Συνέργειες σε ετήσια βάση 547 εκατ. μέσα από τις εξαγορές


Βελτιωμένες εμφανίζονται οι προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Τραπέζης Πειραιώς στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου, καθώς:
- Από το τέλος του Μαρτίου του 2013 η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές μέσω διατραπεζικού δανεισμού έχει περαιτέρω επεκταθεί, με αποτέλεσμα και το κόστος άντλησης κεφαλαίων να κυμαίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του 2012.
- Τα κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω από τη βελτίωση στο κόστος χρηματοδότησης, καθώς ανακτήθηκε η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ από τα μέσα Ιανουαρίου 2013, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση του ακριβότερου μηχανισμού ELA, αλλά και από την αναμενόμενη σταδιακή μείωση στα επιτόκια καταθέσεων πελατείας.
Στο τέλος της ανακεφαλαιοποίησης ο όμιλος θα έχει κεφάλαια 9,73 δισ. και θα είναι μία από τις καλύτερες ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη και η καλύτερη στην Ελλάδα, με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,2%.
Τα προ φόρων κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής υπεραξίας, διαμορφώθηκαν σε 3.077 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα αναλογούντα στους μετόχους για το 1ο τρίμηνο του 2013, τα οποία ενσωματώνουν θετικό αναβαλλόμενο φόρο 540 εκατ., διαμορφώθηκαν σε 3.617 εκατ.


Οι συνέργειες


Η τράπεζα αναμένει να επιτύχει σημαντικές συνέργειες σε ετήσια βάση, ύψους περίπου 547 εκατ. ευρώ, από το τέλος του 2015, μέσα από τις εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει.
Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν τη δυνατότητα του ομίλου να παράγει κέρδη προ προβλέψεων που θα προέλθουν κυρίως από εξοικονόμηση κόστους τόσο λειτουργικού (εξορθολογισμός υποκαταστημάτων, βελτιστοποίηση κατανομής προσωπικού και εξάλειψη αλληλεπικαλυπτόμενων υποδομών) όσο και χρηματοδοτικού (κυρίως μέσω μειωμένων περιθωρίων προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς εναρμονίζεται σταδιακά, πλήρως, η δραστηριότητα τιμολόγησης καταθέσεων), καθώς επίσης και από μικρές συνέργειες εσόδων.
Ταυτόχρονα, τα κόστη ενσωμάτωσης της περιόδου 2013-2015 εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 423 εκατ. ευρώ και αφορούν διαδικασίες ενοποίησης υποδομών και δικτύων, προκειμένου να επιτευχθούν οι συνέργειες κόστους.


Τα μεγέθη


Μετά τις απορροφήσεις τραπεζών:


- Η Πειραιώς αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα στην ελληνική αγορά, με μερίδιο αγοράς 28% στα δάνεια και 27% στις καταθέσεις βάσει των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου του 2013.
- Το ενεργητικό του ομίλου την 31 Μαρτίου του 2013 ανήλθε σε 85,9 δισ. ευρώ, τα δάνεια προ προβλέψεων σε 71,9 δισ. και στα 60,7 δισ. ευρώ τα μετά προβλέψεων.
- Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε 54,4 δισ. ευρώ σε καθαρές χορηγήσεις (90% επί του συνόλου του ομίλου) και στα 48,7 δισ. ευρώ σε καταθέσεις (91% επί του συνόλου του ομίλου).
- Η τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής στην Ελλάδα, με 1.186 υποκαταστήματα και 444 υποκαταστήματα στο εξωτερικό. Αυτή η παρουσία θα της επιτρέψει να διεκδικήσει καταθέσεις και ευκαιρίες δανεισμού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και από θέση ισχύος, σημειώνεται στο ενημερωτικό.
- Κατά την 31η Μαρτίου 2013, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις του ομίλου ήταν 114%, σε σύγκριση με 121% στο τέλος του 2012 και 171% τον Ιούνιο του 2012, αντίστοιχα.
- Η χρηματοδότηση της Πειραιώς από το ευρωσύστημα μειώθηκε στο α' τρίμηνο του 2013 και ανέρχεται σε 21,5 δισ. ευρώ, έναντι 31,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.
- Το ύψος των προβλέψεων την 31η Μαρτίου 2013 διαμορφώθηκε σε 31,8%. Με την εξαγορά της ATEbank, το χαρτοφυλάκιο που απέκτησε η τράπεζα αποτελούνταν κυρίως από εξυπηρετούμενα δάνεια. Κατά τον χρόνο της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας, ο δείκτης NPLs αυτής ανερχόταν στο 61,7%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Millennium αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 26,1%.


Το μετοχολόγιο


Τα νομικά πρόσωπα κατείχαν στις 23 Απριλίου το 46,13% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές το 53,87%. Κανένας μέτοχος δεν κατείχε ποσοστό άνω του 5%.


460
ALPHA BANK: ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015


Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 13,9%


Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι η Alpha Bank, μια τράπεζα με θετικά κεφάλαια προ της ανακεφαλαιοποίησης και με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 13,9% ή 7,8 δισ. ευρώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση, καταφέρνει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να καλύψει όχι απλά το 10% αλλά να ξεπεράσει το 12%.
Την εκτίμηση για επιστροφή στην κερδοφορία το 2015 για την Alpha Bank αναφέρει η Merrill Lynch - Bank of America.
 Όπως ήταν αναμενόμενο, ο βασικός στρατηγικός στόχος επιτεύχθηκε και συγκέντρωσε 550 εκατ.
Ο βασικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 457 εκατ. ή το 10% της ΑΜΚ και με ιδιωτική τοποθέτηση να αντληθούν 92 εκατ. ή το 2% της ΑΜΚ, δηλαδή συνολικά το 12% της ΑΜΚ των 4,57 δισ.
Ως προς το σκέλος της αύξησης των 457 εκατ. υποβλήθηκαν προσφορές 685 με 695 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,5 φορά.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στην ιδιωτική τοποθέτηση των 92 εκατ. υποβλήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό 5 φορές ή 460 εκατ.
Συνολικά, δηλαδή, υποβλήθηκαν προσφορές 1,14 δισ., διπλάσιες από τον αρχικό στόχο των 550 εκατ. που τελικώς αποδέχθηκε. Να σημειωθεί ότι τα warrants που αντιστοιχούν σε κάλυψη 12% από ιδιώτες είναι 7,33.
Θετική (credit positive) χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Alpha Bank η Moody's, τονίζοντας ότι αποκαθιστά τη φερεγγυότητα, ενώ εξασφαλίζει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η τράπεζα θα έχει δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (pro forma core Tier I) στο 13,9%.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με την τράπεζα πλέον να εστιάζεται στη στρατηγική της αναδιάρθρωσης του ισολογισμού της.
Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις, οι προκλήσεις για την τράπεζα, και για ολόκληρο τον ελληνικό κλάδο παραμένουν. Σύμφωνα με τον οίκο, το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον θα συνεχίζει να επιβαρύνει την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας, με τα προβληματικά δάνεια να αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα (έφτασαν στο 30,1% τον Μάρτιο). Η κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις τους επόμενους 12-18 μήνες.
Την εκτίμηση για επιστροφή στην κερδοφορία το 2015 για την Alpha Bank αναφέρει η Merrill Lynch - Bank of America. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, τα προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο ήταν αναμενόμενα, λόγω των αδύναμων τάσεων σε ό,τι αφορά τα έσοδα, τη συνεχιζόμενη επικέντρωση της διοίκησης στην περικοπή κόστους, καθώς και τις υψηλές προβλέψεις. Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά πως παρόμοιες αδύναμες τάσεις θα επικρατήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.Η ανάκαμψη των εσόδων αποτελεί το «κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της Alpha Bank, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.
Όπως επισημαίνει, το outlook της κερδοφορίας της Alpha Bank παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και ενώ η ποιότητα των assets πιθανότατα θα αποτελέσει έναν βασικό παράγοντα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο πιο μακροπρόθεσμα η κερδοφορία της τράπεζας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να αποκαταστήσει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.ΠΟΣΟ ΑΠΕΧΕΙ ΤΟ «SUCCESS STORY» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ... ΚΡΙΣΗ;


Τελικά πόσο απέχει το «success story» και το «Greecovery» από την επιστροφή στην… κρίση; Τραπεζίτες και πολιτικοί Έλληνες και Ευρωπαίοι, ξένα ΜΜΕ και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, με μπαράζ δηλώσεων και εκθέσεων πριν μερικές εβδομάδες μιλούσαν για ελληνικό «success story». Όλοι μαζί δήλωναν: «Ξεχάστε το Grexit και καλωσορίστε την Greecovery!».
Μετά ήλθαν οι πολιτικές έριδες γύρω από το αιφνίδιο «λουκέτο» στην ΕΡΤ, η υποβάθμιση του Χ.Α., η πρώτη ανεπτυγμένη αγορά που υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη και οι δυσμενείς εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έθεσαν εν αμφιβόλω την έλευση του «Greecovery».


 


Κυνική ομολογία ΔΝΤ: «Ιφιγένεια» η Ελλάδα, για να σωθεί η Ευρώπη.
Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε σοβαρά τη ζημιά που θα έκαναν στην ελληνική οικονομία οι συνταγές της λιτότητας.
Ωστόσο, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η συνταγή που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγόρασε χρόνο για το υπόλοιπο της Ευρωζώνης.


 


Τελικά άξιζε η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ; Αναρωτιέται ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman και στρέφει τα βέλη του κατά της ΕΚΤ, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έχαψε» τη φαντασίωση της επεκτατικής λιτότητας.
 Υποστηρίζει ότι η Τρόικα έπρεπε εξαρχής να αποδεχθεί ότι ήταν απαραίτητη η άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η ΕΚΤ έπρεπε εξαρχής να στηρίξει τις αγορές κρατικού χρέους.
 Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν δύσκολη πολιτικά, γι’ αυτό κι επανέρχεται στη γνωστή του άποψη, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι έπρεπε να εξετάσουν αν η Ελλάδα άξιζε να παραμείνει στο ευρώ. Εκτιμά μάλιστα ότι παρότι οι συνέπειες θα ήταν άσχημες, δεν θα ήταν χειρότερες από αυτές που βιώνουμε σήμερα.


 


Πολλοί εκτιμούν ότι η παραδοχή των λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα, από το ΔΝΤ, το «mea culpa» του, αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης. Εκτιμούν ότι η παραδοχή του λάθους μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση των Ελλήνων πολιτικών στις μελλοντικές συνομιλίες με την Τρόικα, όσον αφορά ένα νέο «haircut» στο ελληνικό χρέος ή την ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας.
Όμως ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στην Τρόικα μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο του ΔΝΤ, κάτι που δεν θα αρέσει στις αγορές, στις οποίες θέλουμε να βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Όπως έχει επισημάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, οι αγορές δίνουν βάση σε ό,τι λέει το ΔΝΤ - παρά τα λάθη που έχει κάνει – και όχι στους Ευρωπαίους πολιτικούς.


 


Τους Ευρωπαίους πολιτικούς, που το «Economist» σε ένα σαρκαστικό εξώφυλλο και ένα έντονα επικριτικό δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται λόγος για έλλειψη πολιτικής βούλησης και κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης, τους παρουσιάζει ως «υπνοβάτες» που βαδίζουν προς τον γκρεμό.
 Εμπνευσμένο από την αφίσα της κινηματογραφικής ταινίας «The Sleepwalkers», το «Economist» κατηγορεί τους ηγέτες της Ε.Ε. για καταστροφική απραξία και τους καλεί να «ταρακουνηθούν» και να «βγουν από τον λήθαργό τους».


 


Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον τους κόντρα στους κομματικούς συνδικαλιστές.
Επτακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας Μεβγάλ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη Βόρεια Ελλάδα, με σχεδόν 1.000 άτομα προσωπικό, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, αντιστάθηκαν σε 20 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι, με το «έτσι θέλω», προσπάθησαν να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου και την προσέλευση των εργαζομένων σε αυτό.


 


Ακόμη και σήμερα, αρκετές εβδομάδες μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, πολλοί στην Ελλάδα προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επαφές Σαμαρά στην Κίνα. Ξεχνούν όμως, ή δεν θέλουν να παραδεχθούν, ότι η μικρή και χρεωκοπημένη Ελλάδα κάνει «δουλειές» με τη μελλοντική «Νέα Ρώμη».
Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, η Κίνα στα επόμενα χρόνια θα «κατακτήσει» τον κόσμο, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ:


1. Η Κίνα διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 3 τρισ. δολ., περιλαμβανομένου και του 1 τρισ. δολ. σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.
2. Το γιουάν θα φέρει επανάσταση σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κόσμο τα επόμενα χρόνια. «Είναι το πιο συναρπαστικό γεγονός από τη δημιουργία του ευρώ», έγραφε η γερμανική Ντι Βελτ.
3. Στα 800 δισ. δολ. εκτιμώνται οι κινεζικές επενδύσεις παγκοσμίως, για την περίοδο 2011-2016.


 


 


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΛΗΣ
DIGITAL BANKING
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
MARKETING & SALES META-CONFERENCE
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΒΡΑΣ
155 ΔΙΣ. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ZTE
ΟΛΠ - Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site