Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2013-τ.393                              

Ταύροι: Το μεγάλο «πάρτι» δεν ξεκίνησε


VS


Αρκούδες: «Ασθενής με λευχαιμία» οι αγορές


To «ράλι» των χρηματιστηριακών αγορών τα τελευταία χρόνια έχει σε μεγάλο βαθμό καθοδηγηθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed.
Γεγονός είναι ότι με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν διαθέσει ρευστότητα άνω των 15 τρισ. δολ., οι συνθήκες στις αγορές κάθε άλλο παρά φυσιολογικές είναι.
Στην πραγματική οικονομία η κρίση βαθαίνει, αλλά οι αγορές «κολυμπούν» στη ρευστότητα και «πετούν» σε ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές προσπαθούν να επωφεληθούν από το «πάρτι» και σπεύδουν σε κάτι που πλέον θυμίζει πολύ καζίνο.
Αλλά τι θα γινόταν αν η Fed «γύριζε» την πολιτική της σε πιο σφιχτή;
Τι θα συμβεί αν η Fed άρχισε να «ψαλιδίζει» τις αγορές κρατικών ομολόγων; Θα αποτελέσει αυτό κακό οιωνό για την πορεία των μετοχών;
Οι περισσότεροι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα «ξεφουσκώσει» τις αγορές. Όμως η Deutsche Bank, σε σημείωμα προς τους πελάτες της, εκτιμά ότι η αρχή ενός κύκλου πιο περιοριστικής πολιτικής της Fed είναι πολύ περισσότερο bullish παρά bearish για τις μετοχές!
Κι μάλιστα τονίζει ότι το «πάρτι» θα ξεκινήσει πραγματικά, όταν η Fed αρχίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Και γι’ αυτό, οι βουτιές της αγοράς λόγω του φόβου αύξησης των επιτοκίων, αποτελούν μοναδικές αγοραστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές.
 Μάλιστα, οι αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν ότι από τους 15 κύκλους σύσφιξης της πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, από το 1965 έως σήμερα, ο S&P 500 συνέχισε να ανεβαίνει χωρίς διόρθωση κατά τη διάρκεια της αρχής του κύκλου σύσφιξης σε όλες, εκτός από τρεις περιπτώσεις: το 1971, το 1977 και το 1994.
Όπως καταλήγει η Deutsche Bank, η αλλαγή πολιτικής της Fed δεν πρόκειται να γονατίσει την αγορά, αλλά αντίθετα θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο μεγάλο «πάρτι»!G.S.: Μην… πανικοβάλλεστε, για 5 λόγους!


«Μην πανικοβάλλεστε... οι αγορές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν»!
Αυτό είναι το μήνυμα του επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, παρά τις προοπτικές της άρσης της στήριξης της οικονομίας της Fed προς το τέλος του καλοκαιριού και της αναιμικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αδυναμία που έχουμε ήδη δει δεν αποτελεί μέρος της έναρξης μιας bear market στις αγορές, αλλά μάλλον μια παύση σε μια τάση που είναι ακόμα αρκετά θετική, και τονίζει ότι οι αγορές των μετοχών μπορούν πραγματικά να αποδώσουν σημαντικά κέρδη στα επόμενα χρόνια.
 Τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα για την οικονομία είναι μάλλον υποτονικά, αλλά πολλά χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και εκείνα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ανήλθαν πριν από λίγο καιρό σε επίπεδα-ρεκόρ. Αυτή η φαινομενική απόκλιση δεν είναι τόσο «παρανοϊκή» όσο ίσως δείχνει. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την Goldman Sachs:
- Σε μεγάλο βαθμό, η πρόσφατη αδυναμία στην οικονομική δραστηριότητα ενδεχομένως να είναι προσωρινή και οι πιθανότητες να έλθει ανάκαμψη στη συνέχεια του έτους είναι αρκετές. Ακόμη και στην Ευρωζώνη, οι οικονομικές συνθήκες δεν θα είναι τόσο κακές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και τον επόμενο χρόνο, καθώς θα «καθοδηγεί» η ανάκαμψη στη Γερμανία.
- Ο παγκόσμιος πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο και πιθανότατα θα υποχωρήσει σε ορισμένες χώρες.
- Οι χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να προσφέρουν την κάλυψη που χρειάζεται για τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Και αυτό, από τη μία, βοηθά τις συνθήκες βελτίωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και από την άλλη στηρίζει τις πραγματικές τιμές ενεργητικών.
- Ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει δυναμικά μετά την κρίση, οι αποτιμήσεις σε γενικές γραμμές δείχνουν λογικές, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τα χαμηλά επιτόκια και το χάσμα ανάμεσα στις «προμήθειες-κινδύνους» των μετοχών και των υπόλοιπων επενδυτικών ενεργητικών (που σε πολλές περιπτώσεις έχουν διολισθήσει σε χαμηλά ρεκόρ).
- Τα επίπεδα στα οποία κινούνται τα χρηματιστήρια σε σχέση με προηγούμενα υψηλά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, για παράδειγμα, βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του, αλλά και πάλι κινείται 6% χαμηλότερα από το επίπεδο του 1999. Προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, ο δείκτης παραμένει 31% χαμηλότερα από το ζενίθ του, που εκδηλώθηκε 14 χρόνια πριν.Οι απαισιόδοξοι


Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες φωνές, με πιο ηχηρή αυτήν της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Ο Bill Gross, ο ισχυρός άντρας της Pimco, εκτιμά ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα τείνει να θυμίσει έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία και έχει απεγνωσμένα ανάγκη από χημειοθεραπεία.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, στην τρέχουσα συγκυρία, οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θεωρούν πως το διαρκές τύπωμα χρήματος μπορεί να σταθεροποιήσει αρχικά - και να τονώσει σε δεύτερο στάδιο - την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά ο Bill Gross απαντά: «Η πολιτική αυτή δεν αποδίδει καρπούς τελικά.
Το εύκολο χρήμα των κεντρικών τραπεζών», επισημαίνει ο ίδιος, «δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει τον μεγάλο στόχο: Να φέρει πίσω την ανάπτυξη».
Και διαμηνύει: «Με περισσότερο χρέος δεν μπορείς να θεραπεύσεις μια κρίση χρέους. Το πραγματικό ζητούμενο είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην πραγματική ανάπτυξη». «Οι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν να αναζητήσουν το εξής: Ένα λιγότερο ριψοκίνδυνο, αλλά περισσότερο βιώσιμο, μονοπάτι...», καταλήγει ο Gross.


Η BIS


Μία ακόμη «φωνή», που προειδοποιεί για αδικαιολόγητη ευφορία και κίνδυνο «φούσκας» στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων, είναι αυτή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), επισημαίνοντας ότι η διάθεση άφθονου φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες «μάγεψε» τους επενδυτές, με αποτέλεσμα αυτοί να αγνοήσουν τα δυσοίωνα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία και οι αγορές να βρίσκονται υπό το «ξόρκι» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Όπως εξηγεί η τράπεζα, κάθε φορά που μια αρνητική οικονομική είδηση ερχόταν στο φως, οι επενδυτές, αντί να απογοητευθούν, την αποδέχονταν ως διαβεβαίωση για νέα στηρίγματα από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Η τακτική αυτή οδήγησε σε θεαματικά κέρδη, τα οποία, όμως, μπορεί να συνοδευθούν από απότομες, δραματικές απώλειες, εάν το κλίμα ξαφνικά ανατραπεί.
 Ακόμη και οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν εκφράσει τη δυσπιστία τους για την αισιοδοξία των αγορών. Οι διοικητές της FED - Μπεν Μπερνάνκι - και της Τράπεζας της Αγγλίας - Μέρβιν Κινγκ - έχουν παραδεχθεί δημόσια, τους τελευταίους μήνες, ότι η χαλαρή πολιτική ενέχει κινδύνους. Μάλιστα, ο πρώτος έχει σημειώσει ότι θα περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες της οικονομίας των ΗΠΑ.Ιαπωνία: Στροφή σε μετοχές για κρατικό ταμείο με 1,16 τρισ. δολ.


Το μεγαλύτερο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια 112 τρισ. γεν (1,16 τρισ. δολ), που ισοδυναμούν με την οικονομία του Μεξικού, αλλάζει επενδυτική στρατηγική με μεγαλύτερες τοποθετήσεις στις μετοχές.
Ο λόγος για το κρατικό επενδυτικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας, που ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τοποθετήσεις του σε εγχώρια κρατικά ομόλογα στο 60% του χαρτοφυλακίου του (από 67%), αυξάνοντας παράλληλα τις τοποθετήσεις σε εγχώριες μετοχές, σε 12% από 11% μέχρι πρότινος. Παράλληλα, αυξάνει τις τοποθετήσεις του σε ξένες μετοχές σε 12% από 9% μέχρι πρότινος, ενώ οι τοποθετήσεις σε ξένα ομόλογα αυξάνονται στο 11% από 8% του χαρτοφυλακίου του.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αλλαγής, αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 112 τρισ. γεν (1,16 τρισ. δολ.). Κατά συνέπεια, μια αλλαγή ακόμη και 1% στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του επηρεάζει σημαντικά τις αγορές. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΛΗΣ
DIGITAL BANKING
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
MARKETING & SALES META-CONFERENCE
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΒΡΑΣ
155 ΔΙΣ. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ZTE
ΟΛΠ - Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site