Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2005                               Τεύχος 314

Aναζητώντας το «Μίτο της Αριάδνης»


Τι δείχνει τελικά η ακατανόητη άκρως αισιόδοξη συμπεριφορά των διεθνών αγορών την ώρα που διεθνείς κρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη; Πρόκειται για την προεξόφληση νέων και «ανέγγιχτων» ακόμα οικονομικών τάσεων ή για μια σοβαρότατη στρέβλωση των αγορών;


Tο τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας βίαιης και επαναλαμβανόμενης εναλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων των αγορών και των οικονομικών αξιωματούχων σχετικά με την πορεία της διεθνούς οικονομίας, λες και πρόκειται για την κίνηση ενός εκκρεμούς το οποίο με περισσή ευκολία αμφιταλαντεύεται διαρκώς μεταξύ ακραίων θέσεων. Για παράδειγμα, ενώ πριν από μόλις δυο ή και λιγότερο μόλις μήνες οι αξιωματούχοι τής ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας έκρουαν τον «κώδωνα» του κινδύνου για την ευρωοικονομία και σκέπτονταν το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων, τώρα διατυμπανίζουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων αμέσως μόλις αυτό χρειαστεί, λες και η ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Στις Η.Π.Α. από την άλλη πλευρά, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες οι ιθύνοντες της FED και η αγορά ανέμεναν παύση τού ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, εν όψει δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων, σήμερα επανέρχονται με πιο αποφασιστικά σχόλια υπέρ τής συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων για όσο διάστημα αυτή χρειαστεί, θυσιάζοντας ακόμα και την ανάπτυξη. Αυτή η ταλάντωση των εκτιμήσεων και της οικονομικής πολιτικής έρχεται ως επιστέγασμα μιας άλλης ακατανόητης συμπεριφοράς των αγορών. Πρόκειται για την εικόνα μιας πολύ αισιόδοξης τεχνικής κατεύθυνσης μέσο-μακροπρόθεσμης ανόδου η οποία αντανακλά μια νέα προσδοκία θετικότατων εξελίξεων, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία μαστίζεται τόσο από αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, όσο και από γεωπολιτική αστάθεια (Ιράκ, Ιράν, τρομοκρατικά χτυπήματα σε δυτικές μητροπόλεις κλπ.) αλλά και από μια διαφαινόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Επίσης, τα ποσοστά ανεργίας τουλάχιστον στην Ευρωζώνη οδηγούνται σε κρίσιμα υψηλά επίπεδα και η κοινωνική «δυσανεξία» των πολιτών ακόμα και παραδοσιακά ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία ή η Γαλλία αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα.
Από πού αντλούν αυτή την ακατανόητη αισιοδοξία τους οι διεθνείς αγορές; Γιατί πολλοί κερδοσκόποι ρευστοποιούν ομολογιακούς τίτλους; Εδώ υπάρχουν δυο σχολές σκέψης οι οποίες αντικρούουν η μια τα επιχειρήματα της άλλης. Η πρώτη καθοδηγείται από τους λεγόμενους αισιόδοξους επενδυτές (bulls) οι οποίοι σταθερά πιστεύουν ότι οι αγορές δεν κάνουν λάθος και είναι σε θέση να προεξοφλήσουν παγκόσμιας κλάσης αλλαγές τής οικονομίας οι οποίες δεν είναι ακόμα ορατές στους ειδικούς. Πιστεύουν δηλαδή ότι θα πρέπει να εμπιστευτούμε το «ένστικτο» των αγορών όπως άλλωστε αυτό επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν και να διαμορφώσουμε επιθετικά χαρτοφυλάκια. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι λεγόμενοι «πραγματιστές», οι οποίοι εκτιμούν ότι ολόκληρη η σημερινή συμπεριφορά των αγορών αποτελεί μια τεράστια και απειλητική στρέβλωση τιμών και πως όταν χρειαστεί να «ευθυγραμμιστεί» με την υποφαινόμενη απογοητευτική πραγματικότητα θα εκδηλωθεί παγκόσμιο κραχ. Αυτοί θεωρούν πως μόνο η υπερβάλλουσα ρευστότητα των πάσης φύσεως χαρτοφυλακίων ανά τον κόσμο συντηρεί την άνοδο των αγορών και πως ακόμα και αυτή θα «στερέψει».
Οι σύγχρονες λοιπόν απαιτήσεις αποτελεσματικότητας κάθε διαχειριστή χαρτοφυλακίων ή κάθε επενδυτή είναι πολύ υψηλές και τον καλούν να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους δυο πόλους, εφαρμόζοντας μια πραγματικά μετρημένη επενδυτική στρατηγική. Το «μέτρο» ίσως εδώ αποτελεί τη μαγική λέξη, καθώς, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί η κατεύθυνση της διεθνούς οικονομίας και όλα τα στοιχεία αιωρούνται πάνω από μια διαρκώς μεταβαλλόμενη «πραγματικότητα».


Μακροοικονομικές εξελίξεις
Το τρίτο τρίμηνο του έτους περιείχε ένα «θανατηφόρο» κτύπημα για την αμερικανική οικονομία, όσον αφορά τουλάχιστον τις εξελίξεις των φυσικών φαινομένων και τις άμεσες επιπτώσεις της. Οι δύο καταστροφικοί τυφώνες («Ρίτα» και «Κατρίνα») προκάλεσαν ευρείες υλικές καταστροφές και διάλυση σημαντικών υποδομών πετρελαϊκής επεξεργασίας, κυρίως στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού και του Τέξας, ενώ οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών τού πετρελαίου, της βενζίνης και του φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές τού αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατέγραψαν νέα ιστορικά ρεκόρ (στα $70,8 ανά βαρέλι για το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αργού και $14,75 ανά ένα εκατομμύριο BTU για το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του φυσικού αερίου) για να αποκλιμακώσουν μερικώς στη συνέχεια την ανοδική της κίνηση. Παρόλα αυτά οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως επί της αμερικανικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας και αρκετοί μακροοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται σε ανοδικές κατευθύνσεις, τις οποίες θα διαπιστώσουμε, συνθέτοντας μια μικτή εικόνα για την κατεύθυνση του κύκλου της οικονομίας.
Ο δείκτης ISM βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την επικράτεια των Η.Π.Α. ανέκαμψε το Σεπτέμβριο στο 59,4%, από το 53,6% του Αυγούστου, αντίθετα από ό,τι φοβόντουσαν οι οικονομολόγοι λόγω των αναμενόμενων καταστροφών των τυφώνων. Αυτό δείχνει τελικά να οφείλεται στις προσωρινά αυξημένες παραγγελίες για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων στις οποίες προέβησαν αρκετές εταιρίες εν όψει της διακοπής των καναλιών παροχής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ακραίων αυτών φυσικών φαινομένων. Άρα είναι πιθανή η αναστροφή της θετικής τάσης μέσα στον επόμενο μήνα.
Ο δείκτης μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης βιομηχανικής ζώνης του Σικάγο, Chicago PMI, προέκυψε απροσδόκητα αυξημένος, όπως και ο ISM προηγουμένως, στο 60,5 κατά το μήνα Σεπτέμβριο, από το 49,2 του Αυγούστου, σηματοδοτώντας και πάλι το πέρασμα σε φάση ανάπτυξης, καθώς το επίπεδο του 50 θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Ο υποδείκτης των τιμών χονδρικής προβληματίζει καθώς έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο.
Από την άλλη πλευρά ο δείκτης Philly FED αποτύπωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή της Φιλαδέλφειας υποχώρησε δραματικά τον ίδιο μήνα, στο επίπεδο του 2,2 από το 17,5 του Αυγούστου, εξέλιξη που οδηγεί σε χαμηλό τριών μηνών. Μάλιστα ο υποδείκτης των τιμών χονδρικής διπλασιάστηκε και αυτό δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους επενδυτές τής αγοράς ομολόγων καθώς έδειξε και ο Chicago PMI ελλοχεύει απειλητικά πλέον ο παράγοντας του πληθωρισμού. Στο ίδιο απογοητευτικό μήκος κύματος η βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου στις Η.Π.Α. κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά και απογοητευτικά επίπεδα, κοντά στο 0,1% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Φυσικά εδώ έπαιξε το ρόλο του ο τυφώνας «Κατρίνα». Παράλληλα το ποσοστό χρήσης τής παραγωγικής δυναμικότητας παρέμεινε σταθερό στο 79,8%.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για το μήνα Αύγουστο στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό τού 3,3%. Οι αναλυτές ανέμεναν μια εξαιρετικά ηπιότερη άνοδο, κατά 0,9% και φυσικά εντυπωσιάστηκαν. Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για Η/Υ και περιφερειακά. Οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες Αυγούστου «ισοφάρισαν» πλήρως την πτωτική πορεία τού Ιουλίου, καθώς αυξήθηκαν κατά 2,5% και ξεπέρασαν έτσι τις αρχικές προσδοκίες των αναλυτών. Η συγκεκριμένη αύξηση εμφανίστηκε μάλιστα ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλους της κλάδους της αμερικανικής οικονομίας και προκάλεσε ικανοποίηση.
Ο υπερμεγέθης κλάδος των υπηρεσιών της Η.Π.Α. απογοήτευσε της οικονομολόγους με την πορεία του το μήνα Σεπτέμβριο, καθώς ο εν λόγω δείκτης ISM κινήθηκε απροσδόκητα καθοδικά στο 53,3% από το 65% του Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη πτώση μετά της επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001!
Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών Αυγούστου της Η.Π.Α. κατέγραψαν άνοδο κατά 2% αγγίζοντας της 7,29 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες, ξεπερνώντας της εκτιμήσεις των αναλυτών και καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ. Της οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 9,9% δημιουργώντας σύγχυση της αναλυτές για την πραγματική κατάσταση του συγκεκριμένου κλάδου. Η οικοδομική δραστηριότητα τώρα, της αποτυπώνεται στον αριθμό κατασκευών νέων κατοικιών, Αυγούστου της Η.Π.Α. εμφανίζεται σαφώς μειωμένη. Το σχετικό μέγεθος υποχωρεί κατά 1,3% της 2,01 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες απογοητεύοντας της οικονομολόγους, ορισμένοι από της οποίους διαβλέπουν τώρα νέα καμπή.
Απογοητευτική ήταν η πορεία των λιανικών πωλήσεων κατά το μήνα Αύγουστο της Η.Π.Α. καθώς υποχώρησαν κατά 2,1% το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών! Ειδικότερα οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 12% και διαμόρφωσαν καταλυτικά το τελικό μέγεθος.
Η τελική τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν οριστικοποιήθηκε στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 76,9 από το 89,1 του Αυγούστου. Ο δείκτης εμπιστοσύνης της του Conference Board κυμάνθηκε της αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα του Αυγούστου (πτώση στο 86,6 από το 105,6 του Σεπτεμβρίου).
Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν της Η.Π.Α. το Σεπτέμβριο ήταν μεν μειωμένες κατά 35.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά διέψευσαν της αναλυτές που περίμεναν μια κάθετη πτώση κατά 150.000 λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσαν οι τυφώνες και κατέδειξαν έτσι τη σθεναρότητα της αμερικανικής οικονομίας. Το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από το 4,9% στο 5,1% της άλλωστε αναμενόταν.
Στο μέτωπο των επιτοκίων η FED αύξησε για ενδέκατη φορά τα βραχυπρόθεσμα παρεμβατικά της επιτόκια στο 3,75% το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών! Της φάνηκε από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της, τα στελέχη της εκτίμησαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο καθίζησης της οικονομίας. Με άλλα λόγια οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν να δίνουν απόλυτη προτεραιότητα αυτή την εποχή στον έλεγχο των τιμών εις βάρος εάν χρειαστεί ακόμα και της ανάπτυξης, με επιμήκυνση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Στην επόμενη παράγραφο θα αναλύσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για της αγορές.


Διεθνείς αγορές
Πριν από ένα μήνα είχαμε τονίσει την παρουσία σημαντικών στηρίξεων σε της μετοχικές αγορές του εξωτερικού και την επίμονη παρουσία της κυρίαρχης ανοδικής τάσης ιδίως της ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, η οποία έκρυβε θετικές «εκπλήξεις». Σήμερα πράγματι οι τελευταίοι βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων έχοντας μάλιστα καταγράψει νέα υψηλά έτους στο ενδιάμεσο διάστημα, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες πραγματοποίησαν μεν μια πλαγιοπτωτική διόρθωση μικρής της και ελεγχόμενης έντασης, αποδεικνύοντας την απροθυμία των επιθετικών πωλητών να επιχειρήσουν να διατρήσουν σημαντικά μεσοπρόθεσμα επίπεδα στηρίξεων.
Η ανοδική αυτή απόκλιση αποδόσεων των ευρωπαϊκών σε σχέση με της αμερικανικές αγορές συνεχίζει να διατηρεί και να επιμηκύνει ένα φαινόμενο που σχολιάστηκε κατ’ επανάληψη της τελευταίους μήνες και δείχνει ότι οι επενδυτές που «ποντάρουν» στην Ευρωζώνη είναι περισσότερο αισιόδοξοι (άραγε για ποιο ακριβώς λόγο;) από αυτούς που πιστεύουν στην αμερικανική οικονομία. Βέβαια εν μέσω αυτής της αντίθεσης παρουσιάστηκε και ένα νέο διεθνές μακροοικονομικό «ατού», η ιαπωνική οικονομία. Ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε αλλεπάλληλα νέα φετινά υψηλά τιμών αναρριχόμενος μέχρι και τις 13.893 μονάδες, όταν τον περασμένο Μάιο βρισκόταν μόλις στις 11.000 μονάδες περίπου. Η ισχυρότατη μέσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου αντικατοπτρίζει την πεποίθηση των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων περί «αναγέννησης» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Οι προοπτικές βάσει των τεχνικών γραφημάτων παραμένουν και πάλι ανοδικές για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά την υπερτιμημένη εικόνα ορισμένων τεχνικών δεικτών.
Στα καθ’ ημάς τώρα ας αναλύσουμε τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Τόσο ο γερμανικός DAX-30, όσο και ο γαλλικός CAC-40 αλλά και ο αγγλικός FTSE-100 και φυσικά ο πανευρωπαϊκός DJ Eurostoxx 50 κατέγραψαν νέα υψηλά έτους μέσα στο Σεπτέμβριο επιμηκύνοντας την προϋπάρχουσα ανοδική τους τάση και επισφραγίζοντας τις έγκαιρες τεχνικές αναλύσεις του προηγούμενου μήνα. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι συγκεκριμένοι χρηματιστηριακοί δείκτες περνούν σε μια φάση βραχυπρόθεσμης κορύφωσης του ανοδικού τους κύκλου προκειμένου να εκτονώσουν την υπερβάλλουσα αγοραστική ορμητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, με τα βασικά τεχνικά στοιχεία τους να καταδεικνύουν την ανάγκη είτε μιας «διόρθωσης» είτε μιας πλευρικής συσσώρευσης. Άρα για το επόμενο διάστημα οι πιθανότητες «ανάπαυλας» του ράλι των ευρωπαϊκών αγορών είναι περισσότερες από την ενίσχυση του, καθώς οι αγορές χρειάζονται να κλείσουν το τελευταίο κύκλο τιμών τους προτού εκκινήσουν μια νέα τάση.
Η γειτνίαση με τη στήριξη που παρέχει βέβαια η ανερχόμενη ζώνη μεταβλητότητας-τάσης στις ευρωπαϊκές αγορές δεν αφήνει περιθώρια βίαιων «διορθώσεων» η μεγάλης κλίμακας επιθετικών ρευστοποιήσεων και δείχνει ότι εάν χρειαστεί θα παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το κυλιόμενο επίπεδο στήριξης του DAX στις 4.800 μονάδες περίπου, του CAC στις 4.400 μονάδες και του FTSE-100 στις 5.260 μονάδες. Εάν αυτά τα επίπεδα καταρρεύσουν με ευκολία τότε θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν τα αισιόδοξα τεχνικά σενάρια, αλλά αυτό δεν μπορεί να προεξοφληθεί σε αυτή τη φάση στην οποία υπερτερούν οι ανοδικές ενδείξεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Στις Η.Π.Α. οι μετοχικές αγορές διανύουν μια ώριμη φάση πτωτικής «διόρθωσης» του δεύτερου φετινού ανοδικού τους κύκλου τιμών, ενώ και εδώ προσεγγίζουν κάποιες σημαντικές μακροπρόθεσμες στηρίξεις τιμών, οι οποίες ίσως δεν επιτρέψουν βίαια καθοδικά φαινόμενα. Πάντως όπως και στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, η βασική μέσο-μακροπρόθεσμη τάση των αγορών είναι ανοδική και αυτό δεν ανατρέπεται από την πιθανή εκδήλωση ενός κύκλου διορθώσεων λίγων εβδομάδων.
Οι αγορές ομολόγων σε αντίθεση με τις μετοχικές αγορές έχουν επωμισθεί το «βάρος» της προσαρμογής του «χάσματος» το οποίο είχαμε περιγράψει τον προηγούμενο μήνα. Τότε λέγαμε πως το ταυτόχρονο ράλι μετοχών και ομολόγων προβληματίζει και δεν μπορεί να ερμηνευτεί. Σήμερα οι αμερικανικές αγορές ομολόγων έχουν ήδη εκδηλώσει το πρώτο σκέλος σημαντικής πτωτικής «διόρθωσης» από τα υπερτιμημένα επίπεδα του καλοκαιριού, καθώς τα κρατικά yields αναπτύσσουν μια έντονα ανοδική τάση. Στην Ευρωζώνη παράλληλα υπάρχουν σημάδια κορύφωσης της αγοράς ομολόγων, καθώς και εδώ εικάζεται από τους παίκτες της αγοράς ότι τα yields έχουν πιάσει «πάτο» και οι τιμές αιωρούνται σε αδικαιολόγητα υψηλά.
Κοντολογίς τα τεχνικά γραφήματα των διεθνών ομολογιακών αγορών δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους είναι πιθανότερο να δούμε πτωτικές εξάρσεις τιμών παρά νέα άνοδο, καθώς οι διαχειριστές θα κλειδώνουν τα κέρδη της χρονιάς αλλά και θα μειώνουν συνεχώς τη βαρύτητα μιας αγοράς υπερτιμημένης από πολλές οπτικές γωνίες (σύγκριση με μερισματικές αποδόσεις χρηματιστηρίων, ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων στην Ευρωζώνη κλπ.).
Πολύ δυναμική ανοδική τάση μεγάλης εμβέλειας και με στόχους καταγραφής νέων εντυπωσιακών ρεκόρ εμφανίζει όμως η αγορά πολύτιμων μετάλλων. Η τιμή spot (άμεσης παράδοσης) του χρυσού κατέγραψε νέο υψηλό στα $479 ανά ουγκιά και η τιμή του αργύρου τα $7,89 ανά ουγκιά. Φαίνεται πως σημαντικά κερδοσκοπικά funds για ανεξήγητους ακόμα λόγους ποντάρουν στην επιμήκυνση της ανοδικής τάσης της συγκεκριμένης αγοράς και αυξάνουν τμηματικά τις θέσεις τους σε πολύτιμα μέταλλα, θέτοντας όλο και υψηλότερους στόχους.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου αντιστρέφοντας κάποια αρχικά αγοραστικά τεχνικά σήματα και αυτή την εποχή κυμαίνεται κάτω των $1,20. Το φετινό χαμηλό των $1,1867 παρέχει μια ονομαστικά και ψυχολογική στήριξη στην αγορά, αλλά οι λόγοι που υποκινούν την πτώση του ευρώ φαίνεται πως θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και στους επόμενους μήνες με σημαντικότερη αιτία τη διεύρυνση του spread μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων.


Επενδυτική στρατηγική
Η μόνη κίνηση αναδιάρθρωσης του προηγούμενου μήνα ήταν η αύξηση του ποσοστού στάθμισης των πολύτιμων μετάλλων στο ενδεικτικό διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιο από το 7% στο 10% με αμετάβλητο το ποσοστό ομολόγων και μετοχών. Η κατεύθυνση αυτή απεδείχθη πλήρως αποτελεσματική καθώς ακολούθησε νέα ισχυρότατη ανοδική τάση των τιμών του χρυσού και του αργύρου, ενώ το «ξεφούσκωμα» των ομολογιακών τιμών ιδίως στις Η.Π.Α. πέρασε «απαρατήρητο» λόγω της πολύ περιορισμένης μας έκθεσης σε τίτλους σταθερού εισοδήματος εν γένει.
Αυτό το μήνα η επενδυτική στρατηγική αποτελείται από τις εξής «νόρμες»: σε περίπτωση περαιτέρω «διόρθωσης» των διεθνών μετοχικών αγορών και ιδίως εφόσον προσεγγίσουν τις σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις τους θα γίνει σταδιακή αύξηση του ποσοστού των τοποθετήσεων από το 65% στο 70%. Επίσης για την ώρα το ποσοστό των πολύτιμων μετάλλων παραμένει σταθερό στο 10% αλλά εάν παρατηρηθεί κλιμάκωση του ανοδικού momentum και εξόφθαλμη διεύρυνση των πλαισίων μεταβλητότητας τότε μπορεί να γίνει ένα τμηματικό profit taking κατά βήματα του 2%.
Η νομισματική κατανομή διατηρείται αμετάβλητη με σύνθεση: ευρώ 50%, δολάριο 30% και γεν 15%.
Η κορύφωση και στη συνέχεια η εκδήλωση καθοδικών κυμάτων επί των τιμών των κρατικών ομολόγων, λόγω της ανοδικής έξαρσης των yields, συμπαρέσυρε πτωτικά και της τιμές των εταιρικών ομολόγων και επέφερε τις πρώτες για φέτος κεφαλαιακές υποαποδόσεις στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος. Επίσης συνεχίστηκε η ροπή προς συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Τα εταιρικά spreads δε διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δίμηνο και πάντως σε συνέβαλαν σε υποαπόδοση παρά ίσως σε υπεραπόδοση δικαιώνοντας την επιλογή κυρίως μη κρατικών τίτλων για το ομολογιακό τμήμα του συνολικού χαρτοφυλακίου. Η τακτική αυτή διατηρείται αναλλοίωτη και κατά τον τρέχοντα μήνα.

  Περιεχόμενα
Editorial: Περί διαφθοράς ο λόγος...
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Eπί «Ξυρού Ακμής» τα Χρηματιστήρια;
Επενδύσεις: Aναζητώντας το «Μίτο της Αριάδνης»
Επενδύσεις: Αγορά ακινήτων: Το «αόρατο δηλητήριο» των χαμηλών επιτοκίων
Αφιέρωμα: ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «Mάχες σε πολλά μέτωπα»
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες: Ενόψει ραγδαίων αλλαγών
¶ρθρο: Ο Τραπεζικός Κλάδος στην Ελλάδα
Εμπορεύματα: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο 2005

 Όροι και προϋποθέσεις του site