Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2013-τ.393                              

155 ΔΙΣ. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ!
Περισσότεροι από 12 εκατ. Ευρωπαίοι είναι σήμερα εξαρτημένοι από το αλκοόλ


Με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. και της εταιρείας Lundbeck, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες η «1η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ».
Η Ευρώπη έχει το υψηλότερο ποσοστό αλκοολικών παγκοσμίως, τα υψηλότερα κατά κεφαλήν επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και το υψηλότερο ποσοστών προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το αλκοόλ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 12 εκατ. Ευρωπαίοι είναι σήμερα εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τη βασική αιτία για το 7,4% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων στην Ε.Ε. Παράλληλα, το αλκοόλ ευθύνεται για το 3,5% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως και αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για περισσότερα από 60 νοσήματα, όπως είναι οι ηπατοπάθειες και ο διαβήτης.
Ευθύνεται, επίσης, για ένα σημαντικό αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ε.Ε., ενώ έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις - βία, χουλιγκανισμό, εγκληματικότητα, οικογενειακά προβλήματα, κοινωνικό αποκλεισμό - και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα στην εργασία.
 Το 2010 στην Ευρώπη, το συνολικό κόστος από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ για την κοινωνία εκτιμήθηκε στα 155 δισ. ευρώ! Αυτό το ποσό θα μπορούσε να καλύψει 14 φορές το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και είναι πολύ μεγάλο για την παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης.
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ξεκίνησε η «1η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ» στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου.
Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και των κεντρικών οργάνων λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Στόχος της είναι η ανάληψη πολιτικών αλλά και άλλων δράσεων - τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο - για την αντιμετώπιση του ζητήματος, κυρίως μέσω της ανανέωσης της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Αλκοόλ» και της συνεχιζόμενης «Διαδικασίας Προβληματισμού για τις Χρόνιες Παθήσεις». Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014 αποτελούν σημαντική ευκαιρία ανάδειξης του θέματος.
Η «1η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ» αποτελεί μια πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων με σημαντική δραστηριότητα στην Ε.Ε. σε θέματα υγείας, όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (EASL), ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ασθενών Ήπατος (ELPA), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης για τα προβλήματα που προκαλεί το αλκοόλ (EΜΝΑ), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Ψυχική Ασθένεια (EUFAMI), η Eurocare, η Alcohol Concern, καθώς και η φαρμακευτική εταιρεία Lundbeck.
Η εξάρτηση από το αλκοόλ επηρεάζεται σημαντικά από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι γενετικοί παράγοντες υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 60% του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της εξάρτησης από το αλκοόλ είναι η, συχνά, ακατανίκητη επιθυμία για αλκοόλ.
 Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο της κατανάλωσης του αλκοόλ, παρά τις επιβλαβείς επιπτώσεις που αυτό επιφέρει. Η διάγνωση της εξάρτησης από το αλκοόλ απαιτεί τουλάχιστον τη συνύπαρξη τριών από τα έξι κριτήρια στην κατάταξη κατά ICD-10, όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Το αλκοόλ είναι τοξικό για τα περισσότερα όργανα του σώματος, ενώ το επίπεδο κατανάλωσης είναι στενά συνδεδεμένο με τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Η κατανάλωση αλκοόλ υψηλού κινδύνου είναι συχνή σε πολλές χώρες στον κόσμο. Ως κατανάλωση υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται η κατανάλωση πάνω από 40 g αλκοόλ/μέρα για τις γυναίκες, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 4 ποτήρια κρασί 120 ml ή 4 ποτήρια μπύρας 330 ml ή 3 ποτήρια ουίσκι 40 ml, και πάνω από 60 g/μέρα για τους άνδρες, που ως ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 5 ποτήρια κρασί 120 ml ή 6 ποτήρια μπύρας 330 ml ή 5 ποτήρια ουίσκι 40 ml.
Στην Ευρώπη υπάρχει τεράστιο θεραπευτικό κενό, καθώς μόλις το 8% των ασθενών με εξάρτηση από αλκοόλ τυγχάνουν οποιασδήποτε θεραπείας. Η αποχή, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης αποτελούν εναλλακτικές της ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης, για ασθενείς εξαρτημένους από το αλκοόλ.


 


5.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 200.000 άτομα είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Την ίδια ώρα, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρησή του.
Πάντως, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεσαίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και φαίνεται να παρουσιάζει μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., η κατανάλωση «σκληρών» αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα φαίνεται να μειώνεται, η κατανάλωση κρασιού να παραμένει περίπου σε σταθερά επίπεδα, ενώ φαίνεται να αυξάνεται εντυπωσιακά η κατανάλωση της μπίρας.
Στη μελέτη ATTICA που πραγματοποιήθηκε στην Αττική το 2002, το ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ στους ενήλικες άνδρες έφτανε το 42,5%, ενώ στις γυναίκες το 13,6%. Αντίστοιχα ποσοστά επιβεβαιώθηκαν και από άλλες έρευνες. Τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης και στα δύο φύλα παρατηρούνται στην ηλικία των 55 - 64 ετών.
Αντίθετα, τα ποσοστά ολοκληρωτικής αποχής από το αλκοόλ είναι χαμηλά για την Ελλάδα και αφορούν μόλις στο 8,3% του πληθυσμού (άνδρες 1,2%, γυναίκες 15,4%) (WHO - Global Status Report on Alcohol 2004).
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν. (2007), οι συνήθεις χώροι κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών μπορεί είτε να είναι στο σπίτι είτε να σχετίζονται με κάποια μορφή διασκέδασης/εξόδου. Συνήθως, ο ένας στους τρεις ερωτώμενους καταναλώνει αλκοολούχα στο «σπίτι» (31,9%) ή στο «σπίτι κάποιου άλλου» (5,5%), ενώ η πλειοψηφία των ερωτώμενων (ποσοστό 61,9%) αναφέρει κατανάλωση αλκοολούχων εκτός σπιτιού και κυρίως σε χώρους διασκέδασης, όπως «μπαρ/ντίσκο/κλαμπ» (28,5%), «ταβέρνα/εστιατόριο» (19,2%) και «καφενείο/καφετέρια» (14,2%).
Σημαντικές διαφοροποιήσεις στον χώρο κατανάλωσης παρατηρούνται σε σχέση με το φύλο: οι γυναίκες αναφέρουν κατανάλωση αλκοολούχων στο «σπίτι» σε υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες (42,3% και 33,6%, αντίστοιχα), οι οποίοι αναφέρουν κατανάλωση αλκοολούχων κυρίως σε χώρους διασκέδασης και ιδιαίτερα σε «μπαρ/ντίσκο/κλαμπ» (30%).
Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοολούχων στους διάφορους χώρους διασκέδασης, οι γυναίκες συνήθως καταναλώνουν αλκοολούχα σε χώρους οι οποίοι δεν αποτελούν μέρη αποκλειστικής κατανάλωσης αλκοόλ, όπως οι ταβέρνες και τα εστιατόρια, ως συνοδευτικό του φαγητού, ενώ οι άνδρες προτιμούν σε μεγαλύτερο ποσοστό να καταναλώνουν αλκοολούχα στους χώρους διασκέδασης, όπως «μπαρ/ντίσκο/κλαμπ», καθώς και σε «καφενείο/καφετέρια».
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί στη χώρα μας η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα και μία από τις υψηλότερες από τυχαίες δηλητηριάσεις.
Σε έρευνα για τους τραυματισμούς από τροχαία που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία της Αθήνας, υπολογίσθηκε ότι το 10% των τραυματισμών μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ. Από τους οδηγούς που ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα την περίοδο 1995 - 1997, το 41% διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση, ενώ στο 33% η συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα ήταν πάνω από 80 mg/dl. Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας, κατά τα έτη 2005 και 2006, το ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε μέθη ήταν 28% και 25,4% αντίστοιχα (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν. 2007).ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Σχετικά πρόσφατη έρευνα (2011) που διενήργησε η ΜΚΟ «Νηφάλιοι-στην υγειά μας» ανέδειξε πόσο σοβαρό είναι πλέον το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εσφαλμένες αντιλήψεις που επικρατούν μεταξύ των Ελλήνων.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αλκοολισμός παραμένει μια άγνωστη ασθένεια: πάνω από το 50% θεωρούν ότι η συνήθεια κάποιων να παραγγέλνουν το ένα ποτό μετά το άλλο σχετίζεται με την αδυναμία χαρακτήρα, ενώ μόλις το 30% αναγνωρίζει ότι το αλκοόλ είναι εθιστικό και ότι η έλλειψη ελέγχου οδηγεί στον αλκοολισμό.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το 10% των Ελλήνων αγνοούν ότι απαγορεύεται να καταναλώσουν αλκοόλ οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που επιθυμούν να γίνουν σύντομα μητέρες. Τρεις στους 10 Έλληνες, μάλιστα, λένε «ναι» στην κατανάλωση αλκοόλ και σε ανηλίκους, καθώς όπως εξηγούν όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους!
Σε ό,τι αφορά στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το 58% πίνει μία φορά την εβδομάδα ή και αραιότερα, αλλά το 42% των ερωτηθέντων είναι συχνοί πότες, πίνοντας από 2-3 φορές την εβδομάδα έως και καθημερινά! Επιπλέον, επτά στους δέκα Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι τα αεριούχα ποτά σε μπουκάλι που πωλούνται ακόμη και από τα περίπτερα (alcopops), περιέχουν αλκοόλη.


ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


• 40 εκατ. ευρώ επενδύονται κάθε χρόνο σε διαφημίσεις αλκοολούχων προϊόντων στην Ελλάδα!
• Λιγότερα από 100 χιλ. ευρώ σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τον αλκοολισμό ή την οδήγηση υπό την επήρεια.
• Κάθε χρόνο το κράτος εισπράττει περίπου 500 εκατ. ευρώ από φόρους στο αλκοόλ.ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ…
Η Κίνηση Πολιτών «Νηφάλιοι» λειτουργεί 24ωρη γραμμή βοήθειας. Καλέστε στο 210-6852660.


 «ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ»


Η εφαρμογή «Ρώτα το Διονύση» http://calculator.drinkiq.com/el-gr/θα σε βοηθήσει να ελέγχεις πόσο πίνεις.
 Το «εργαλείο» αυτό έχει χρησιμοποιήσει κάποιες μέσες μετρήσεις και περιεκτικότητες αλκοόλ για διάφορα συνηθισμένα ποτά, καθώς αν ξέρεις πόσο αλκοόλ περιέχουν τα ποτά σου, μπορείς να ελέγχεις πιο εύκολα την κατανάλωση που κάνεις.
Η εφαρμογή «Ρώτα τον Διονύση» θα σε βοηθήσει:
• Να μάθεις πόσα γραμμάρια αλκοόλ έχεις καταναλώσει
• Να μάθεις πόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός σου για να μεταβολίσει το αλκοόλ
• Να μάθεις πόσες θερμίδες περιέχονται στο ποτό σου. Το αποτέλεσμα αποτελεί εκτίμηση του μέσου όρου των θερμίδων σε μια τυπική μπύρα, κρασί ή ποτό, και δεν περιλαμβάνει τις θερμίδες οποιουδήποτε mixer (π.χ. ουίσκι με κόλα)


 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ


Το αλκοόλ στον οργανισμό μας ασκεί πολύπλευρη φαρμακολογική και τοξική δράση και επηρεάζει τη λειτουργία πολλών συστημάτων. Οι δράσεις του εξαρτώνται από την πυκνότητα του αλκοόλ στο αίμα και περιλαμβάνουν:
• Κεντρικό νευρικό σύστημα. Η κύρια δράση του αλκοόλ αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (Κ.Ν.Σ.). Η φαρμακολογική δράση του αλκοόλ στο Κ.Ν.Σ. είναι κατασταλτική και όχι διεγερτική. Σε μεγάλες μάλιστα συγκεντρώσεις, το κατασταλτικό αποτέλεσμα της δράσης του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα εμφανές και μοιάζει με εκείνο των αναισθητικών φαρμάκων. Τα πρώτα συμπτώματα από το Κ.Ν.Σ. εκδηλώνονται μόλις η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ξεπεράσει τα 40 mg % και περιλαμβάνουν εξασθένηση της μνήμης και της προσοχής, ήπιες διαταραχές του λόγου, διαταραχές στην εκτέλεση λεπτών χειρισμών και ελάττωση της αντίδρασης σε αισθητηριακά ερεθίσματα. Στις συγκεντρώσεις αυτές, διατηρείται η πνευματική διαύγεια και το άτομο δεν έχει την αίσθηση της επίδρασης που ασκεί το αλκοόλ στον οργανισμό του.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την οδήγηση, καθώς, ενώ ο οδηγός δεν έχει αίσθηση της επίδρασης της αλκοόλης, ώστε να ακολουθήσει περισσότερο συντηρητική οδήγηση, έχει εντούτοις βραδύτερη αντίδραση στα διάφορα ερεθίσματα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η πυκνότητα των 40 mg % μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα στον οργανισμό, π.χ. με την κατανάλωση 60 γραμμαρίων ουίσκι ή 200 γραμμαρίων κρασιού. Σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, παρατηρείται σταδιακή θόλωση της διάνοιας (μέθη), κεφαλαλγίες κ.λπ., συμπτώματα που εμφανίζονται όταν η συγκέντρωση στο αίμα φτάσει τα 150 – 200 mg %. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις εμφανίζεται η εικόνα της βαριάς μέθης και της δηλητηρίασης, με σύγχυση, λήθαργο και κώμα. Ο θάνατος είναι σπάνιος από οξεία δηλητηρίαση και μπορεί να επέλθει από παράλυση του κέντρου της αναπνοής, όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ ξεπεράσει τα 450 – 500 mg %.
• Εξάρτηση. Όταν υπάρχει χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, αναπτύσσεται σταδιακά στον οργανισμό ένας βαθμός ανοχής. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί το ίδιο φαρμακολογικό αποτέλεσμα στον οργανισμό, απαιτούνται όλο και υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα. Δεδομένου του ότι ο σκοπός της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ακριβώς η πρόκληση αυτού του φαρμακολογικού αποτελέσματος (ευθυμία ή μέθη), η επίτευξή του προϋποθέτει όλο και μεγαλύτερες καταναλώσεις αλκοολούχων ποτών.
 Η συνεχόμενη αύξηση του βαθμού ανοχής οδηγεί σταδιακά σε «σωματική εξάρτηση», δηλαδή σε εκδήλωση δυσάρεστων συμπτωμάτων, που ονομάζονται «στερητικά συμπτώματα», τα οποία εκδηλώνονται όταν δεν υπάρχουν επαρκή επίπεδα αλκοόλης στο αίμα. Καθώς ο οργανισμός έχει ανάγκη αλκοόλης όλο και υψηλότερων επιπέδων, είναι δυνατόν τα στερητικά συμπτώματα σε μερικές περιπτώσεις να εκδηλωθούν ακόμη και όταν η αλκοόλη βρίσκεται σε επίπεδα περίπου 100 mg %.
Εντούτοις, ο όρος «αλκοολισμός» δεν πρέπει να θεωρείται συνώνυμος με την εμφάνιση σωματικής εξάρτησης από το αλκοόλ. Ο αλκοολισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία δημιουργούνται στο άτομο προβλήματα υγείας, εργασίας και κοινωνικά προβλήματα με ενδεχόμενες νομικές προεκτάσεις, ανεξάρτητα από το κατά πόσον έχει αναπτυχθεί σωματική εξάρτηση στο αλκοόλ ή όχι.
• Ήπαρ και πεπτικό σύστημα. Η γνωστότερη και σημαντικότερη βλαπτική επίδραση της χρόνιας, πέραν της συνήθους μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, είναι η κίρρωση του ήπατος. Οι χρόνιοι χρήστες αλκοόλης έχουν κατά μέσο όρο 7,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν ηπατική κίρρωση από ό,τι οι μη χρήστες, ενώ ειδικά οι άνδρες που κάνουν υψηλή κατανάλωση έχουν μέχρι και 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα. Η κίρρωση του ήπατος είναι το τελικό στάδιο μιας χρόνιας και συνήθως ασυμπτωματικής ηπατικής βλάβης, της καλούμενης αλκοολικής ηπατίτιδας.
Η ευαισθησία των ατόμων στην ανάπτυξη κίρρωσης ποικίλλει σημαντικά. Σε δόσεις 60 - 80 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα, μετά από 5 χρόνια, περίπου το 10 - 15% θα παρουσιάσει ηπατικό πρόβλημα. Η αύξηση της ποσότητας επιφέρει ταχύτερα την ηπατική βλάβη και σε μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών. Επιπλέον, η χρήση αλκοόλ οδηγεί σε λιπώδη διήθηση του ήπατος και σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Στο πεπτικό σύστημα, η χρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ή οξεία παγκρεατίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, χρόνια γαστρίτιδα, ατροφική γαστρίτιδα, δυσαπορρόφηση βιταμινών, ασβεστίου, μαγνησίου κ.λπ.
• Καρκίνος. Η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνων του πεπτικού συστήματος, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος κ.λπ. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πεπτικού συστήματος είναι συνολικά τετραπλάσιος σε σχέση με τους μη χρήστες αλκοόλ.
• Νευρικό σύστημα. Στο νευρικό σύστημα, η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ποικίλες βλάβες του εγκεφάλου και των περιφερικών νεύρων. Οι βλάβες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αναπηρίες διαφόρων μορφών. Επιπλέον, μπορεί να εμφανισθούν επιληψία, περιφερική πολυνευροπάθεια και σύνδρομο Wernicke - Korsakoff. Ο σχετικός κίνδυνος για την επιληψία, ήδη από τη μεσαία κατανάλωση αλκοόλ, είναι μέχρι και 7,5 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάνουν χρήση αλκοόλ. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη συχνότητα εκδήλωσης θανατηφόρων ή μη θανατηφόρων αγγειακών επεισοδίων του εγκεφάλου, με έναν σχετικό κίνδυνο που μπορεί να φτάσει στους άνδρες το 2,38, αλλά στις γυναίκες να προσεγγίζει το 8 (ο κίνδυνος δηλαδή είναι 8 φορές μεγαλύτερος).
• Ισχαιμική καρδιοπάθεια και διαβήτης. Είναι διαπιστωμένο ότι η μικρή ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει θετικό προστατευτικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας, καθώς και σακχαρώδη διαβήτη. Εντούτοις, το θετικό αποτέλεσμα αντιστρέφεται όταν η κατανάλωση ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 40 γραμμάρια αλκοόλης την ημέρα για τις γυναίκες και τα 60 γραμμάρια για τους άνδρες. Στην υψηλότερη κατανάλωση οινοπνεύματος, παρατηρείται αύξηση του σχετικού κινδύνου για ισχαιμική καρδιοπάθεια, η οποία στους άνδρες μπορεί να φτάσει μέχρι το 65%. Παράλληλα, σε υψηλή κατανάλωση το αλκοόλ προκαλεί ταχυκαρδία, υπέρταση, καρδιακές αρρυθμίες και αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια (WHO 2004).
• Αναπνευστικό σύστημα. Η χρόνια χρήση αλκοόλ στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άπνοιας κατά τον ύπνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από χημικό ερεθισμό των πνευμόνων, πνευμονία και καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων.
• Κύηση. Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στο έμβρυο σοβαρές βλάβες. Μπορούν να προκληθούν αυτόματη αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης, συγγενείς ανωμαλίες, νευρολογικές αναπηρίες, διανοητική καθυστέρηση, ηπατικές βλάβες κ.λπ. Οι βλάβες είναι συχνότερες όταν η κατανάλωση του αλκοόλ γίνεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο, ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 - 2 ποτά την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκές βλάβες.
• Άλλες επιβλαβείς δράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό. Μεταξύ των άλλων επιδράσεων του αλκοόλ στον οργανισμό περιλαμβάνονται:
 η εμφάνιση αιματολογικών διαταραχών (αναιμία ή θρομβοπενία),
 οι μυοσκελετικές διαταραχές (μυοπάθειες, οστεοπόρωση κ.λπ.),
 οι διαταραχές της αναπαραγωγικής λειτουργίας (διαταραχές στύσης, μείωση όγκου και ποιότητας του σπέρματος κ.λπ.).


 ΑΡΘΡΟ


8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
της Άρτεμιδας Κ. Τσίτσικα (*)
Επιστ. Υπευθύνου της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού»


1. Τα Ελληνόπουλα γίνονται «γερά ποτήρια» από μικρά;
Σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, η οποία στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής), παρατηρείται σημαντική αύξηση, διαχρονικά, των παιδιών που ξεκινούν τη χρήση αλκοόλ σε μικρή ηλικία (κάτω των 13 ετών). Τα ποσοστά των παιδιών που μέθυσαν για πρώτη φορά σε ηλικία κάτω των 13 ετών (πρώιμη μέθη) είναι 9% για τα αγόρια και 5% για τα κορίτσια - τα οποία ωστόσο είναι από τα χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Πόσο χρονών ξεκινούν να πίνουν;
Από την εμπειρία μας στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, αλλά και βασιζόμενοι σε στοιχεία ερευνών στην Ελλάδα, προκύπτει ότι τα Ελληνόπουλα ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ γύρω στην ηλικία των 12 ετών. Γενικά, η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ESPAD, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στον εφηβικό πληθυσμό παρουσιάζει αυξητική τάση από το 1998 έως το 2007 (ποσοστά 11,7% και 14,8% αντίστοιχα). Ενώ στους μαθητές στην Ευρώπη η μπύρα αποτελεί το κυρίαρχο ποτό, στην Ελλάδα πρώτα σε προτίμηση (24.8%) έρχονται τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα). Σημαντική είναι ακόμη η πληροφορία ότι το αλκοόλ είναι η πρώτη εξαρτησιογόνος ουσία που δοκιμάζουν οι έφηβοι (μέσος όρος ηλικίας: 13,2 έτη).
3. Γιατί;
Το αλκοόλ μπορεί να προσφερθεί για πρώτη φορά σε μια οικογενειακή γιορτή ή και από φίλους. Oι έφηβοι πίνουν συνήθως το Σαββατοκύριακο, στα πάρτι με φίλους, σε μικρές ή μεγάλες ομάδες φίλων ή στο σπίτι φίλου όταν λείπουν οι γονείς του. Η χρήση και κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες και από την κληρονομικότητα, το πόσο ευάλωτη είναι μια προσωπικότητα, την οικογένεια και τη λειτουργικότητά της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εφηβεία παίζει και η πίεση από τους συνομηλίκους (peer pressure).
4.  Η κατάσταση στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο αλκοόλ;
Όταν στην οικογένεια υπάρχει κάποιος γονιός που πίνει ή όταν υπάρχουν οικονομικά, προσωπικά ή επικοινωνιακά προβλήματα, ενδεχομένως οι παράγοντες αυτοί να οδηγήσουν τον έφηβο στη χρήση αλκοόλ.
5. Η εφηβεία;
Η εφηβεία αποτελεί από μόνη της μια περίοδο επαναστατικότητας, πειραματισμού και σημαντικής επιρροής από τους συνομηλίκους. Οι έφηβοι αρέσκονται να ακολουθούν «μόδες», να αποδεικνύουν στους συνομηλίκους τους ότι είναι θαρραλέοι και τολμηροί, και να υιοθετούν συμπεριφορές ενηλίκων. Οι έφηβοι είναι ευάλωτοι στις υπερβολές και συχνά τούς είναι δύσκολο να αυτοοριοθετούνται, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές, που συμπεριλαμβάνουν και τη χρήση και κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, η χρήση αλκοόλ μπορεί να μειώσει το άγχος τους, να τους διευκολύνει κοινωνικά και να τους βοηθήσει να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση αλκοόλ είναι καθόλα νόμιμη και συχνά παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ με πολύ γοητευτικό τρόπο, χωρίς να αναφέρονται ή να τονίζονται οι αρνητικές συνέπειες της κατάχρησης.
6. Ποιο ποτό δοκιμάζουν συνήθως πρώτα;
Συνήθως οι έφηβοι ξεκινούν με τα συσκευασμένα αλκοολούχα αναψυκτικά και ακολουθούν τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη (βότκα, ουίσκι), η μπύρα και το κρασί.
7. Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι οικογένειες;
Το «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης έγκειται στη σωστή ενημέρωση των γονέων, οι οποίοι κατακλύζονται από αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης ουσιών από τους νέους. Οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δική τους στάση απέναντι στο αλκοόλ αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει ο/η έφηβος/η. Καλό είναι να αποφεύγονται οι τακτικές εκφοβισμού, να ενθαρρύνεται ο αυτοσεβασμός του εφήβου και να αποθαρρύνονται οι συμπεριφορές χρήσης αλκοόλ επισημαίνοντας στον/την έφηβο τις συνέπειες, που θα τον/την οδηγήσουν σε καταστάσεις αμηχανίας ή ντροπής.
8. Θα βοηθούσαν οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα νυχτερινά μαγαζιά;
Μέτρα απαγόρευσης ή τιμωρητικά μπορεί να έχουν κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα, ωστόσο το «κλειδί» είναι η παιδεία. Οι γονείς είναι σημαντικό να καλύπτουν συναισθηματικά τα παιδιά και παράλληλα να εφαρμόζουν όρια και να ενημερώνουν. Το παράδειγμα που δίνουν οι ίδιοι έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Στο σχολείο μεγάλη αποτελεσματικότητα έχουν οι εργασίες στις οποίες οι έφηβοι συμμετέχουν ενεργά και ενημερώνουν συνομηλίκους (peer education). Σημαντικά είναι ο έλεγχος της διαφήμισης, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ και η δημιουργία εκπομπών για νέους. Ο έλεγχος στα κέντρα διασκέδασης και στα σημεία αγοράς των ποτών μπορεί να συμβάλει στο να μην είναι προσιτά τα ποτά στις ευαίσθητες ηλικίες.ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ


Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300.000 αλκοολικοί είναι ηλικίας 13-18 ετών και οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι στις αγροτικές περιοχές πίνουν τόσο συχνά όσο και οι έφηβοι των αστικών περιοχών.
Από μελέτες έχει βρεθεί πως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, το 87% των αποφοίτων λυκείου έχουν κάνει χρήση αλκοόλ κάποια στιγμή στη ζωή τους, το 67% έχουν μεθύσει και το 51% μέθυσαν κατά τη διάρκεια του μήνα πριν από την έρευνα, ενώ σε άλλη μελέτη φάνηκε ότι το 50% των τελειοφοίτων έχουν οδηγήσει αυτοκίνητο μετά από χρήση αλκοόλ ή έχουν επιβιβασθεί σε όχημα που οδηγούσε μεθυσμένος οδηγός.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση αλκοόλ είναι αρκετά συχνή από τους εφήβους, με την Ελλάδα να κατέχει την τρίτη θέση μετά τη Δανία και τη Βρετανία. Τις καταστροφικές συνέπειες της άκριτης χρήσης του αλκοόλ δείχνει το γεγονός ότι στην Ευρώπη, ένας στους τέσσερις θανάτους μεταξύ των ηλικιών 15 – 29 συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με το οινόπνευμα.
 Από στοιχεία ερευνών στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι έφηβοι καταναλώνουν για πρώτη φορά αλκοόλ στην ηλικία των 12 ετών, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας που αρχίζουν οι νέοι να συμμετέχουν στην επικίνδυνη αυτή συνήθεια, διαμορφώνεται στα 16,2 χρόνια.
Σε έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης – Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία), το 97,6% των μαθητών δήλωσαν κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και το 32% δήλωσαν 20 ή περισσότερες φορές το δωδεκάμηνο. Τα αγόρια αρχίζουν νωρίτερα τη σχέση τους με το αλκοόλ (15,1 ετών) σε σύγκριση με τα κορίτσια (17,3 ετών). Ένας στους τρεις νέους ηλικίας 16-18 ετών ισχυρίζεται ότι πίνει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το 17% ότι πίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και το 20% ότι καταναλώνει πάνω από 5 ποτήρια στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Από έρευνα της Π.Ο.Υ., κατά τη διάρκεια των ετών 2001-2002, σε δείγμα 1.324 νέων ηλικίας 15 ετών, διαπιστώθηκε πως το 23,4% των αγοριών και το 16,9% των κοριτσιών είχαν κάνει χρήση 2 ή περισσότερες φορές τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η γεωγραφική προέλευση των μαθητών που καταναλώνουν αλκοόλ επικεντρώνεται στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και μειώνεται στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία από έρευνα του ΕΠΙΨΥ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής το 1998, σε πανελλήνιο επίπεδο, με 8.500 μαθητές ηλικίας 13- 18 ετών). 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΛΗΣ
DIGITAL BANKING
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
MARKETING & SALES META-CONFERENCE
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΒΡΑΣ
155 ΔΙΣ. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ZTE
ΟΛΠ - Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site