Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2007                               Τεύχος 334

Ανασκόπηση για τον Ιούνιο του 2007


Ανάλυση:
Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης, Γεώργιος Α. Σαββάκης


Στη διάρκεια του έκτου μήνα του έτους, η διεθνής αγορά των εμπορευμάτων κινήθηκε με υψηλή μεταβλητότητα αλλά και οριακό θετικό πρόσημο. Οι «μάχες» μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν έντονες σε όλες τις συνεδριάσεις, όπου τα κύματα ανόδου διαδέχονταν ισχυρά profit taking. Ο όγκος συναλλαγών ήταν και για τον έκτο μήνα του 2007 πολύ υψηλός, σημάδι τόσο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, όσο και της σημασίας της ευρύτερης αγοράς. Η τιμή του δείκτη εμπορευμάτων CRB στη διάρκεια της αρχικής ανοδικής κίνησης αναρριχήθηκε έως τις 316 μονάδες, σημείο στο οποίο έλαβε χώρα μία υποχώρηση των τιμών, με αποτέλεσμα η αγορά να κατέλθει τελικά στις 308 μονάδες. Ωστόσο, στη στήριξη των 308 μονάδων, η επάνοδος των αγοραστών ήταν ισχυρή, οδηγώντας την αγορά εκ νέου πάνω από τις 320 μονάδες, ενώ αργότερα οι τιμές υποχώρησαν πάλι πίσω στις 310 μονάδες. Τελικά, ο δείκτης έκλεισε στις 315 μονάδες, έναντι των 312 μονάδων για τον προηγούμενο μήνα. Προς το τέλος του Ιουνίου, ο δείκτης CRB κινήθηκε οριακά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών και εξακολούθησε να βρίσκεται πάνω από τη στήριξη του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, που βρίσκεται ακριβώς στο όριο των 308 μονάδων. Σε τεχνικούς όρους, βραχυπρόθεσμα, ο δείκτης CRB θα δοκιμάσει πιθανότατα να διασπάσει τα επίπεδα των 320 μονάδων, ενώ οι στηρίξεις των 308 μονάδων θα δοκιμασθούν σε περίπτωση επανόδου της πτωτικής τάσης. Η αγορά των εμπορευμάτων έχει εισέλθει σε μία φάση συσσώρευσης και η στάση μας έχει πλέον παγιωθεί σε ουδέτερη.


Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η οποία περιλαμβάνει τα πολύτιμα μέταλλα χρυσό, άργυρο, πλατίνα και παλλάδιο, ο δείκτης της πολύτιμων μετάλλων της Goldman Sachs GPX, από τις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα παρουσίασε ιδιαιτέρως ευμετάβλητη διάθεση. Οι δυνάμεις των αγοραστών ήταν ισχυρές στην αρχή του μήνα, ενώ οι πωλητές είχαν περιοριστεί σε παθητικό ρόλο.
Ωστόσο, η συνέχεια ήταν διαφορετική, με τους πωλητές να επανέρχονται δυναμικά στις υπόλοιπες συνεδριάσεις του Ιουνίου. Ο δείκτης των πολύτιμων μετάλλων κινήθηκε τελικά πτωτικά και «έκλεισε» στις 900 μονάδες, αρκετά χαμηλότερα από τα τέλη του μηνός Μαΐου, ενώ διέσπασε και το επίπεδο των 900 μονάδων ενδοσυνεδριακά.
Έπειτα από την ανοδική κίνηση στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, ο δείκτης των βιομηχανικών μετάλλων GYX (χαλκός, αλουμίνιο, χάλυβας, κ.ά.), κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από τα επίπεδα των 500 μονάδων, στις 480 μονάδες από 485 μονάδες προγενέστερα. Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων GKX της Goldman Sachs στην εξεταζόμενη περίοδο, κινήθηκε με υψηλή μεταβλητότητα. Οι πρώτες πολύ θετικές συνεδριάσεις, οδήγησαν τελικά σε ισχυροποίηση της ανοδικής ορμής. Παρά τη μερική αποκόμιση κερδών, ο δείκτης έκλεισε στα επίπεδα των 285 μονάδων, αρκετά υψηλότερα από τις 265,33 μονάδες, σε νέα επίπεδα ρεκόρ για το 2007. Ο δείκτης των ζώντων εμπορευμάτων GVX κινήθηκε πλάγια και πτωτικά σε όλη τη διάρκεια του μήνα, αλλάζοντας την ανοδική τάση του, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα κινήθηκε εκ νέου κάτω από τις 230 μονάδες για να «κλείσει» τελικά στις 228 μονάδες, έναντι 234 μονάδων για το μήνα Μαΐο. Τέλος, ο δείκτης ενεργειακών πρώτων υλών GJX κινήθηκε έντονα από τις πρώτες ημέρες και έπειτα από τη δημιουργία μιας τοπικής κορυφής στις 245 μονάδες κινήθηκε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα στις 250 μονάδες, έναντι 232,79 μονάδων για το μήνα Μάϊο, ενισχύοντας την ανοδική του τάση.


ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ


Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ


Στη διάρκεια του 2004, η τιμή του εμπορεύματος εμφάνισε μία ανοδική τροχιά, έπειτα από μικτή συμπεριφορά το 2003. Για την περίοδο του 2005, η τιμή κινήθηκε έντονα μέχρι τα επίπεδα των 15 σεντς ανά λίμπρα, ενώ για το 2006 η τιμή του εμπορεύματος εκτοξεύτηκε έως το επίπεδο των 20 σεντς ανά λίμπρα, σημείο το οποίο αποτέλεσε και turning point για την πορεία της αγοράς. Για το 2007, η τιμή κινείται πτωτικά γύρω από το σημαντικό τεχνικό αλλά και ψυχολογικό όριο των 10 σεντς. Παρά το γεγονός ότι οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζονται μέγιστα από τις θεμελιώδεις δυνάμεις της αγοράς της ζάχαρης και λιγότερο από τις τεχνικές της όψεις, την παρούσα χρονική στιγμή η τεχνική εικόνα του εμπορεύματος «ευνοεί» την πτώση. Ιστορικά, περίοδοι υψηλών σχετικά τιμών έχουν συνδυασθεί με σχετικά χαμηλά αποθέματα εμπορεύματος στις παγκόσμιες αγορές, σε συνδυασμό με υψηλότερες αυξήσεις της ζήτησης έναντι της παραγωγής. Για το 2007, τα τελικά αποθέματα θα κινηθούν υψηλότερα, επηρεάζοντας την ισορροπία των θεμελιακών δυνάμεων στην αγορά της ζάχαρης και σε μεγάλο βαθμό η τρέχουσα εικόνα της αγοράς οφείλεται στο εν λόγω στοιχείο. Τέλος, αρνητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η συνολική προσφορά θα είναι αυξημένη σε ετήσια βάση.


. Η αγορά της ζάχαρης στη διάρκεια του νέου έτους κινείται εντός ενός πλάγιου καναλιού τιμών, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 σεντς /λίμπρα, αλλά πάνω από τα 8 σεντς. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του εμπορεύματος στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως Οκτωβρίου του 2007 στην αγορά της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 5 Ιουλίου του 2007, άνοιξε στα 9,32 σεντς και έπειτα από διακύμανση στα επίπεδα των 9,26 - 9,51 σεντς, έκλεισε τελικά στα 9,46 σεντς, αυξημένη κατά 2,22%, αντίθετα από την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ταυτόχρονα, το συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου του 2008, έκλεισε στα 9,92 σεντς, ανοδικά κατά 2,06% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, κινούμενο ωστόσο κάτω από το όριο των 10 σεντς ανά λίμπρα.


. Τεχνικά, η τιμή του εμπορεύματος στο συμβόλαιο λήξεως Οκτωβρίου 2007 διαπραγματεύεται κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 14 και των 18 ημερών. Η μελέτη των ημερήσιων διαγραμμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τιμή του εμπορεύματος έχει εισέλθει σε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική τροχιά, αλλά η μεσοπρόθεσμη τάση της προσεγγίζει σημαντικά επίπεδα στήριξης, όπως διαφαίνεται από τη μηνιαία διαγραμματική απεικόνιση των τιμών. Σε τεχνικό επίπεδο, σημαντική εξέλιξη για την πορεία του εμπορεύματος αποτελεί η εκ νέου διάσπαση του σημείου αντίστασης των 10 σεντς, ενώ στον αντίποδα, η πιο αξιόπιστη στήριξη εξακολουθεί να αποτελεί το επίπεδο των 9,50 σεντς, ενώ σημείο αντίστασης σε μία βραχυχρόνια ανοδική κίνηση του εμπορεύματος μπορεί να αποτελέσει το επίπεδο των 10,50 σεντς. Ο δείκτης Relative Strength Index 14 ημερών κινείται στα επίπεδα του 55,25.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ & ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
. Οι εκτιμήσεις στη διάρκεια του 2006/07 για την εξέλιξη της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (United States Department of Agriculture) στην αναφορά του Μαΐου του 2007, προβλέπουν μία αύξηση κατά 11,30%, από 144,915 εκατ. τόνους το 2005/06 σε 161,289 εκατ. τόνους το 2006/07, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης στην παραγωγή της Ευρώπης και της Ασίας. Σημαντική αύξηση εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η Ινδία (27,43 εκατ. τόνους από 21,14 εκατ. τόνους την προηγούμενη περίοδο). Οι Η.Π.Α. εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μία παραγωγή της τάξεως των 7,047 εκατ. τόνων, μέγεθος το οποίο είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με το έτος 2005/06. Για την προηγούμενη περίοδο (2005/06), η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται σε 144,915 εκατ. μετρικούς τόνους, αυξημένη κατά 3,01% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική περίοδο.


. Για τη Βραζιλία, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο, η παραγωγή για την περίοδο 2006/07 εκτιμάται ότι θα επιδείξει μία αύξηση σε 31,60 εκατ. τόνους έναντι 26,85 εκατ. τόνων το προηγούμενο έτος, ως απόρροια των δυσμενών καιρικών συνθηκών για το εμπόρευμα. Για την τρέχουσα περίοδο, η Βραζιλία εκτιμάται ότι θα παράγει επίδοση ρεκόρ για την τελευταία 5ετία.


. Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί η κατανάλωση του εμπορεύματος για την περίοδο 2006/07, καθώς η εκτιμώμενη αύξηση θα είναι 4,57% σε σχέση με το 2005/06. Η ποσότητα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 148,919 εκατ. τόνους, έναντι 142,405 εκατ. μετρικών τόνων το 2005/06. Οι παγκόσμιες εξαγωγές ζάχαρης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 48,757 εκατ. τόνων, καταγράφοντας μία μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η συνολική προσφορά για το διεθνές εμπόριο της ζάχαρης προβλέπεται σε 236,990 εκατ. μετρικούς τόνους για το 2006/07, μέγεθος αυξημένο σε σχέση με την περίοδο του 2005/06 όπου είχε εκτιμηθεί σε 224,197 εκατ. τόνους. Για την περίοδο 2006/2007, τα αρχικά αποθέματα θα διαμορφωθούν σε 39,314 εκατ. μετρικούς τόνους, αυξημένα κατά 22%, έναντι των 32,159 εκατ. τόνων την προηγούμενη χρονιά. Για την περίοδο 2007/08, τόσο οι δυνάμεις της προσφοράς, όσο και τα τελικά αποθέματα της ζάχαρης θα κινηθούν ανοδικά, γεγονός που προκαλεί «ανησυχία» στις αγορές για ένα ακόμα έτος. Τα τελικά αποθέματα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 45,059 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,61%. Η συνολική προσφορά του εμπορεύματος θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ στους 245,346 εκατ. τόνους, ήτοι άνοδος της τάξεως του 3,52%. Η ζήτηση θα κινηθεί επίσης θετικά, με το εκτιμώμενο ποσοστό αύξησης να αγγίζει το 0,34%.


 


ΕΝΔΟΤΕΡΑ


Coca-Cola 3Ε
Εξαγορά στη Ρωσία
Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε.   ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά του 100% της Aquavision, μίας νέας παραγωγικής μονάδας στη Ρωσία. Οι εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κοντά στη Μόσχα, τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά της Ρωσίας, καλύπτουν συνολική έκταση 35 εκταρίων και περιλαμβάνουν τέσσερις γραμμές παραγωγής - δύο εκ των οποίων είναι ασηπτικές γραμμές - αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία.
Η νέα μονάδα ενισχύει άμεσα την παραγωγική δυναμικότητα της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα μελλοντικής προσθήκης επιπλέον γραμμών παραγωγής. Το εργοστάσιο είναι σε θέση να παράγει μία πλήρη σειρά μη αλκοολούχων ποτών, όπως είναι ανθρακούχα αναψυκτικά, φρουτοποτά και χυμοί, εμφιαλωμένο νερό, τσάι και ποτά για αθλητές. Σημειώνεται, ότι τα προϊόντα χυμού με το σήμα «botaniQ», που πρόσφατα παρουσίασε η Aquavision στην τοπική αγορά, εντάσσονται στη συμφωνία εξαγοράς.
Το καθαρό τίμημα της συναλλαγής αναμένεται να ανέλθει σε 191,5 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καλυφθεί με καταβολή μετρητών και βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναμένει ότι η εξαγορά της Aquavision θα ενισχύσει την κερδοφορία του 2008. Η εξαγορά τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών.
Σχολιάζοντας σχετικά, ο Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον τόνισε: «Το διευρυμένο και ποιοτικό χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, σε συνδυασμό με τις εμπορικές μας δυνατότητες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από τη σχετικά χαμηλή κατά κεφαλή κατανάλωση στη Ρωσία, την αύξηση του εισοδήματος και το αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων καταναλωτών για θέματα υγείας. Η εξαγορά αυτή διασφαλίζει τη πρόσβασή μας σε υπερσύγχρονες εργοστασιακές εγκαταστάσεις με σημαντικές δυνατότητες επέκτασης και ενισχύει έτσι την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας και να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω τον ηγετικό μας ρόλο σε μία αγορά με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης».


INTRACOM TELECOM:
Σύμβαση ύψους 4,5 εκατ. με την MTEL
Η INTRACOM TELECOM, μέρος του επιχειρησιακού τομέα τηλεπικοινωνιακών λύσεων της SITRONICS, υπέγραψε σύμβαση ύψους  4,5 εκατ. ευρώ με την MTEL, ένα νεοϊδρυθέντα πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην αγορά του Μαυροβουνίου, για τη δημιουργία του WiMAX δικτύου της.
Το αντικείμενο του συμβολαίου είναι η ολοκληρωμένη προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του συστήματος WiMAX, δίνοντας τη δυνατότητα στην MTEL να παρέχει ανταγωνιστικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις αιχμής. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες. Στη σύμβαση επίσης συμπεριλαμβάνονται τεχνικές υπηρεσίες συντήρησης του δικτύου της MTEL για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης για αλλά τρία χρόνια.
Ο κ.  Zlatko Trhuli, Διευθύνων Σύμβουλος της MTEL, δήλωσε: «Όραμα μας είναι να γίνουμε ένας από τους πιο δυναμικούς GSM/3G και WiMAX παρόχους στην αγορά του Μαυροβουνίου προσφέροντας υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να επενδύσουμε σε συνεργασίες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Οι αποδεδειγμένα επιτυχημένες συνεργασίες της INTRACOM TELECOM με την TELECOM SERBIA έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την διαδικασία επιλογής συνεργάτη για το εν λόγω έργο».
Ο κ. Α. Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM TELECOM, δήλωσε: «Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, δεδομένου ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη υλοποίηση δικτύου WiMAX στην περιοχή των Βαλκανίων, στην παραδοσιακή μας αγορά. Η εξειδίκευση της INTRACOM TELECOM σε μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα θα δράσει καταλυτικά στη γρήγορη και οικονομικώς αποδοτική ανάπτυξη του δικτύου της MTEL, ωφελώντας την ταυτόχρονα, μέσα από την χρήση ασύρματων ευρυζωνικών τεχνολογιών αιχμής. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας για την εξέλιξη και επέκταση του δικτύου της MTEL».


Vivartia
Επέκταση στη Σαουδική Αραβία
Ο Όμιλος Vivartia ανακοίνωσε την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την ίδρυση  κοινής εταιρίας με την Western Bakeries και την Olayan Financing Company (OFC), με σκοπό την παραγωγή και διανομή προϊόντων του κλάδου αρτοποιίας. Η νέα εταιρία θα έχει έδρα τη Σαουδική Αραβία και θα δραστηριοποιείται στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Μπαχρέιν, και Κατάρ. Στη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρίας, η Vivartia θα κατέχει το 25%, η Western Bakeries το 60% και η OFC το 15%. Η συνολική επένδυση της κοινής εταιρίας, στην οποία η Vivartia θα συμμετάσχει κατά 25%, ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στην περιοχή Jeddah, της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vivartia, κ. Σ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία κοινής εταιρίας με τις Western Bakeries και OFC, είναι μία επιχειρηματική κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την επέκταση του Κλάδου Αρτοποιίας και Ζαχαρωδών σε χώρες εκτός Ευρώπης. Η επιλογή των τοπικών εταίρων έγινε με βάση τη γνώση τους για τη συγκεκριμένη αγορά, το σημαντικό δίκτυο διανομής τους, αλλά και την πρότερη συνεργασία μας με την OFC που αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Κλάδου εδώ και καιρό. Η επένδυση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία για εμάς, καθώς σηματοδοτεί την είσοδο της Vivartia στην αγορά της των χωρών του Κόλπου.»
Η Western Bakeries είναι ηγέτιδα στον κλάδο αρτοποιίας στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και διαθέτει σημαντικό δίκτυο διανομής. Είναι θυγατρική της Almarai Company, εταιρίας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας και ηγέτιδας στον κλάδο των γαλακτοκομικών στη Σαουδική Αραβία. 
Η Olayan Financing Company είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους, στρατηγικός μέτοχος της Vivartia, με παγκόσμια εμβέλεια και με σημαντική παρουσία στις χώρες της Μέσης Ανατολής.


Αλουμύλ:
Μεγάλα έργα στην περιοχή του Κόλπου
Συμπληρώνοντας μόλις πενταετή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, η ΑΛΟΥΜΥΛ κατάφερε να συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των διεθνών κατασκευαστών.
Αποτέλεσμα του ραγδαία αυξανόμενου όγκου εργασιών, αποτελεί και η ίδρυση της θυγατρικής ALUMIL GULF - στο πρώτο τρίμηνο του 2007 - προκειμένου να οργανωθεί με βέλτιστο τρόπο η διαχείριση των πωλήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, στο ανερχόμενο Εμιράτο του Ras Al Khayman (40 λεπτά οδικώς από το Dubai), σε αποθηκευτικούς χώρους 1.500 μ2, στεγάζονται τα προϊόντα του Ομίλου, για ελαχιστοποίηση των χρόνων παράδοσης. Οι πωλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13,5 εκατ. βάσει οριστικών συμφωνιών.
Τα θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου της Alumil - προϊόντα ιδιαίτερα αυξημένων περιθωρίων κερδοφορίας -  αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στα πλαίσια της τάσης που επικρατεί για οικιστική ανάπτυξη πιο φιλική προς το περιβάλλον, ήτοι «πράσινα», βιοκλιματικά κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας και διασφάλισης καλύτερου περιβάλλοντος εργασίας και διαμονής.
Ο Όμιλος κυριαρχεί, έχοντας ήδη τοποθετήσει τα προϊόντα του στα πλέον σημαντικά έργα αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή (περισσότερα από 55 ενδεικτικά έργα), όπως:
> Desert Palm, Awir Polo Club, Spinneys Marina, Dubai Marina, Refurbishment of Hyatt Regency Hotel, Jet Aviation, Nestle H.Q Show Room & Office, Ikea Hyper Market, Atrium Building, Dubai Maritime City, στο Εμιράτο του Dubai και
> University of Bahrain, Mercedez Benz Showroom στο Bahrain,
> Kempinski Dead Sea στην Ιορδανία, κ.ά.,
Ο Όμιλος αναμένει κατά συνέπεια να εκτοξεύσει την προσεχή τριετία μέσω της θυγατρικής ALUMIL GULF πωλήσεις προφίλ αλουμινίου και εξαρτημάτων.
Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η λίαν πρόσφατη ανάληψη προμήθειας συστημάτων αρχιτεκτονικού προφίλ για βίλες στο Bahrain, σε ποσοστό που ξεπερνά αρχικά το 50% του συνολικού έργου.  Αυτό θα φθάνει μέχρι και τις 1.300 πολυτελείς βίλες, σε σύμπλεγμα τεχνιτών νήσων, το Durrat Al Bahrain (βλ. φωτογραφικό υλικό). Το έργο είχε αρχικά προδιαγραφεί με συστήματα αλουμινίου του μεγαλύτερου ανταγωνιστή. Η Alumil στο «Durrat Al Bahrain» έχει πετύχει να είναι βασικός προμηθευτής αλουμινίου από τον ιδιοκτήτη του έργου, με προοπτική να ξεπεράσει σημαντικά το 50%.
Ταυτόχρονα, πολύ πρόσφατη επιτυχία αποτελεί και η προδιαγραφή συστημάτων ALUMIL στο έργο Al Barari Villas στο Dubai, το οποίο αποτελείται από 306 υπερπολυτελείς βίλες, 900 μ2, με τιμές πώλησης άνω των 1,5 εκατ. λιρών έκαστη. Στο έργο αυτό επιλέχθηκαν και πάλι τα συστήματα Alumil λόγω των αυξημένων προδιαγραφών και της ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής.


Σύμπραξη Endesa με Μυτιληναίο
Η Endesa Hellas, σε συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο,  θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που προσέφερε ο Όμιλος Μυτιληναίος και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Με ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος περίπου 2.500 MW και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η δημιουργία της νέας εταιρίας, που θα έχει έδρα στην Αθήνα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της ENDESA για την Ευρώπη και σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στα σχέδια επέκτασής της στην αγορά της Μεσογείου.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, τόσο στρατηγικά, με δεδομένες τις προοπτικές ανάπτυξης, όσο και σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική της και τις διασυνδέσεις με Ιταλία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, πρέσβεις, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών και δημοσιογράφοι.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENDESA, κ. Rafael Miranda, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσίασαν την «Endesa Hellas», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εχθές. 
Η νέα εταιρία, με τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η Endesa Hellas έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις της και στοχεύει έως το 2010 να έχει μερίδιο άνω του 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η εταιρία με αρχική κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ENDESA θα κατέχει ποσοστό 50,01% και η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντίστοιχα ποσοστό 49,99%.


Sprider:
Και δεύτερο  κατάστημα στη Ρουμανία
Χιλιάδες επισκέπτες προσήλθαν το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου, στα εγκαίνια του νέου SPRIDER STORE στην Τιμισοάρα Ρουμανίας, του δεύτερου στην Ρουμανία και πέμπτου συνολικά εκτός Ελλάδος, το οποίο συμπληρώνει τη δυναμική είσοδο του Ομίλου στις αγορές της Βουλγαρίας, της F.Y.R.O.M. και της Κύπρου.
Συνεχίζοντας την μεγάλη επιτυχία της λειτουργίας του SPRIDER STORE στο Βουκουρέστι, η παρουσία του Ομίλου στην αγορά της Ρουμανίας διευρύνεται με τα εγκαίνια του νέου καταστήματος στο «Iulius Mall», ενός από τα πιο σύγχρονα, καλαίσθητα και εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα στην πόλη της Τιμισοάρα. Το νέο SPRIDER STORE, το ένατο εντός του 2007, εκτείνεται σε χώρους πώλησης συνολικής επιφάνειας 1.370 τ.μ. και περιλαμβάνει σύγχρονα χωροθετημένα και σηματοδοτημένα τμήματα για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διευκολύνοντας τον καταναλωτή να επιλέξει γρήγορα και εύκολα τα προϊόντα που χρειάζεται.
Το νέο σημείο πώλησης προσφέρει μια πλήρη γκάμα από μοντέρνα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε στιλ και περίσταση, πάντα με την καλύτερη αναλογία τιμής - ποιότητας, ενώ η στρατηγικά επιλεγμένη θέση του καταστήματος στο πιο δημοφιλές εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της Τιμισοάρα αλλά και των δέκα γειτονικών πόλεων, συμβάλλει στη ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στην αγορά της Ρουμανίας.
Με τη λειτουργία του δεύτερου σημείου πώλησης στη Ρουμανία και πεντηκοστού τέταρτου συνολικά, η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης SPRIDER STORES επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου σήμερα λειτουργεί επίσης καταστήματα στη Σόφια, τα Σκόπια, το Βουκουρέστι και τη Λεμεσό, δίνοντας περαιτέρω έμφαση στον διεθνή της προσανατολισμό και συνεχίζοντας απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για περαιτέρω επέκταση τόσο στην Ελλάδα, όπου σήμερα αριθμεί συνολικά 49 σημεία πώλησης, όσο και το εξωτερικό.

Ευρωπαϊκή Πίστη:
Πανηγυρική γενική συνέλευση
Τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2006, την απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσεως του 2006, την εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2007 και την επικύρωση εκλογής νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Ιουνίου 2007, με απαρτία 62,60%.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ, κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση των μεγεθών της κατά την οικονομική χρήση 2006, καθώς και στον στόχο για την δημιουργία ενός ασφαλιστικού οργανισμού που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν στα 3,4 εκατ. ευρώ το 2006 έναντι 1,4 εκατ. εκατ. ευρώ του 2005, ενώ τα ίδια κεφάλαια της αυξήθηκαν στα 26,04 εκατ. ευρώ το 2006 από 21,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση από την τράπεζα του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στις 13 Ιουνίου 2007 στην καταβολή του ποσού των 18,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eυρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ, αναλαμβάνοντας 8.315.222 νέες μετοχές με τιμή διάθεση 2,24 ευρώ ανά μετοχή.


Intrakat:
Νέο έργο στη Ρουμανία
Η INTRAKAT Ρουμανίας υπέγραψε πρόσφατα νέα σύμβαση ύψους 2,37 εκατ. ευρώ, με την εταιρία ARGO ROM Plastics S.A. (θυγατρική της ΑΡΓΩ Α.Ε.), για την κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής στην περιοχή Μπερτσένι Βουκουρεστίου.
Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής πλαστικών υλικών συσκευασίας της ARGO ROM Plastics S.A. στη Ρουμανία. Στις εγκαταστάσεις επιφανείας 5.600 τ.μ. προβλέπεται να κατασκευαστούν χώροι παραγωγής, γραφεία και αποθήκες. Παράλληλα, θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου συνολικής επιφανείας 4.000 τ.μ. με την κατασκευή δρόμων, parking και χώρων διακίνησης φορτηγών.
Η σύμβαση αυτή  εντάσσεται στο  στρατηγικό σχεδιασμό της INTRAKAT για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό μέσω των θυγατρικών εταιριών  της στα Βαλκάνια, όπου ο κατασκευαστικός κλάδος  παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Μινωικές Γραμμές:
Καλωσόρισμα σε Λασκαρίδη
Τη συμμετοχή του κ. Λασκαρίδη στις Μινωικές Γραμμές «καλωσόρισε» ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρίας,
κ. Αντώνης Μανιαδάκης με την ακόλουθη δήλωση: «Η σημαντική αύξηση του ποσοστού του ομίλου Λασκαρίδη στο μετοχικό μας κεφάλαιο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την εταιρία μας. Πρόκειται για άλλη μία μεγάλη επενδυτική κίνηση, η οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη των μεγάλων επενδυτών καθώς και τις θετικές οικονομικές προοπτικές που προδιαγράφονται για τη MINOAN LINES.
Κύριος στόχος μας ήταν και παραμένει η δημιουργία σημαντικών υπεραξιών για όλους ανεξαρτήτως τους μετόχους μας.
Περαιτέρω, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κ. Περικλή Παναγόπουλο, Πρόεδρο της ATTICA Group και τους συνεργάτες του για την καλή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα».


Byte Computer:
Ξεκίνησε η θυγατρική στη Βουλγαρία
Ανακοινώθηκε, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η εταιρία στη Σόφια, η ίδρυση και λειτουργία της BYTE Βουλγαρίας. Πιστή στη στρατηγική και το όραμά της να αποτελεί κορυφαία εταιρία παροχής λύσεων πληροφορικής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της Βαλκανικής, η BYTE COMPUTER αποκτά πλέον δυναμική παρουσία και στη Βουλγαρία.
Στη σχετική εκδήλωση, ανακοινώθηκε από τα παρευρισκόμενα στελέχη της Google και η διεύρυνση της συνεργασίας της με την ΒΥΤΕ, η οποία θα την εκπροσωπεί από σήμερα επίσημα και στη Βουλγαρία, προωθώντας επιχειρησιακά προϊόντα και λύσεις όπως το Google Search Appliance, το Google Mini και τη σουίτα εφαρμογών Google Apps.
Με αφορμή τις σημαντικές αυτές εξελίξεις, ο κος Σπύρος Βυζάντιος, Πρόεδρος της BYTE COMPUTER εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε: «Μετά από 25 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας στην ελληνική αγορά, η BYTE διευρύνει δυναμικά την παρουσία της και στη Βαλκανική. Η έναρξη λειτουργίας των γραφείων μας στη Βουλγαρία, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής και αποτελεί το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξή μας εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Με αυτό το ευτυχές γεγονός, συμπίπτει και η διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Google, η οποία μόλις 8 μήνες μετά την έναρξή της αποκτά νέα διάσταση και νέες προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εργαζομένους της ΒΥΤΕ για τη συμβολή τους στα σημαντικά αυτά επιτεύγματα και να εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι με την αφοσίωση και μεθοδικότητα που μας διέπει, η ΒΥΤΕ εισέρχεται σε μια νέα τροχιά προόδου και ουσιαστικής εξέλιξης.»


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Η Lannet Communications ιδρύθηκε το 1999 και από τότε προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικά εξελιγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και λύσεων, τόσο σε οικιακούς όσο και σε εταιρικούς πελάτες. Η εταιρία διαθέτει σήμερα περισσότερες από 1.000.000 ενεργών τηλεφωνικών γραμμών και έχει συνολική παρουσία σε 52 και πλέον γεωγραφικές περιοχές.


Με γνώμονα τον καταναλωτή και τις ουσιαστικές τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες, τα τελευταία χρόνια η Lannet φροντίζει να προσφέρει  υπηρεσίες σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να πληρούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ζητούμενα τα οποία η αγορά επιτάσσει.


Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία ανέπτυξε μία στρατηγική η οποία βασίζεται στους άξονες συγχώνευση-σύγκλιση-προσφορά νέων προϊόντων. Με αυτό το μοντέλο φαίνεται να κατορθώνει να παραμένει στο προσκήνιο των εξελίξεων σε μία από τις πλέον δυναμικές αγορές όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα οξύς.
Η Lannet Communications ανακοίνωσε στις 9/06/07 και παρουσίασε πρώτα στην Καλαμάτα, την υπηρεσία Τriple Play με την ονομασία Playbox, η οποία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών φωνής, Ιnternet και ψυχαγωγίας μέσα από μια τηλεφωνική σύνδεση.


Το 2007, και έχοντας ολοκληρώσει μία σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων, προχώρησε στην σύναψη δύο στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες της παρέχουν τη δυνατότητα σε επίπεδο τεχνολογικής υποδομής να προσφέρει υπηρεσίες επόμενης γενιάς.


Συγκεκριμένα, προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με την Craig Wireless, η οποία της επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου WiMax μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη, προώθηση και διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών επόμενης γενιάς.
Την δεύτερη και πλέον σημαντική συνεργασία της Lannet, αποτελεί η πρόσφατη (21/06/07)  υπογραφή συμφωνίας της με την Orange Business Services, θυγατρική  του ομίλου France Telecom. Συγκεκριμένα, η συνεργασία αφορά στον σχεδιασμό και  υλοποίησης νέας δικτυακής υποδομής για την Lannet Communications, ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών σε επίπεδο marketing και πωλήσεων, για την παροχή μίας ευρείας γκάμας υπηρεσιών, οι οποίες θα απευθύνονται τόσο σε οικιακούς πελάτες όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικά για την περίπτωση των οικιακών πελατών, η Lannet  θα χρησιμοποιήσει την multi play πλατφόρμα LiveBox της Orange για την παροχή καινοτόμων συνδυαστικών υπηρεσιών επόμενης γενιάς (υπηρεσίες φωνής, γρήγορου internet, και τηλεόρασης πάνω από DSL και WiMax).


Ενδεικτικά, οι λοιπές υπηρεσίες και τηλεπικοινωνιακές λύσεις της Lannet Communications περιλαμβάνουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας (Lannet 1780 και Lannet Π.Φ.), καθώς και σχετικά οικονομικά προγράμματα   (MΙLA, MILA Business, Lannet Εgo, Cut bill, Biz Plus, Biz Plus ADSL) κάρτες προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, Free  Internet (Log & Play), ευρυζωνικές υπηρεσίες (BroadNet ADSL), και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων από το σταθερό τηλέφωνο (SMS).


Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία έχει μπει το τελευταίο διάστημα σε μια τροχιά ανάπτυξης, αποκτώντας νέα δυναμική στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Πριν από δύο χρόνια, κανείς δεν πίστευε ότι στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας ο ΟΤΕ θα μπορούσε να πέσει κάτω από 70%, (από 71% που ήταν τότε).
Αντίθετα, με τους περισσότερους ανταγωνιστές του να είναι ζημιογόνοι, να μην έχουν εξασφαλισμένα κεφάλαια για επενδύσεις και κάποιους από αυτούς μάλιστα να «χρωστούν επικινδύνως», παράγοντες του κλάδου προέβλεπαν την επανάκτηση ενός σημαντικού μεριδίου.


Σήμερα το μερίδιο του Οργανισμού έχει ήδη υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 70%, αλλά η κρίσιμη περίοδος για τη διαμόρφωση του τοπίου θα είναι οι επόμενοι 18 μήνες.
Όλοι γνωρίζουν ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τον ΟΤΕ, καθώς:
. Στην αγορά εισέρχονται και οι δύο άλλοι ισχυροί πόλοι κινητής τηλεφωνίας (Vodafone και Wind-Q) έχοντας ισχυρά brand names, αξιοπιστία, πρόσβαση σε μεγάλα πελατολόγια και δυνατότητα για προσφορά πακέτου σταθερής-κινητής τηλεφωνίας.
. Το μερίδιό του στο DSL βρίσκεται σήμερα στο 63% και προβλέπεται νε μειωθεί στο 53% στο τέλος του 2009 (πρόσφατη έκθεση Goldman Sachs).
. Ενόψει της ήδη υλοποιούμενης «απελευθέρωσης των τοπικών βρόχων», ο ανταγωνισμός αναμένεται να προσφέρει ακόμη πιο ελκυστικά πακέτα φωνής-internet, προχωρώντας ταυτόχρονα και σε υψηλές επενδύσεις για τη δημιουργία δικτύων.
H ουσία είναι ότι η απελευθέρωση του τοπικού βρόχου, αν συνδυαστεί με επενδύσεις δημιουργίας δικτύου, δίνει τη δυνατότητα στους εναλλακτικούς παρόχους όχι μόνο να μετατραπούν από «χονδρέμπορους τηλεφωνικών υπηρεσιών» σε πραγματικούς operators, αλλά και να προσφέρουν ενοποιημένα πακέτα φωνής, internet και υπηρεσιών περιεχομένου.
Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι εναλλακτικοί πάροχοι θα δουν το λειτουργικό περιθώριο κέρδους τους να πολλαπλασιάζεται. Και ενόψει αυτών των εξελίξεων, οι εναλλακτικοί πάροχοι προσφέρουν ήδη από τώρα πακέτα προϊόντων κάτω του κόστους, με την προσδοκία να κερδίσουν συνδρομητές οι οποίοι :
Α) θα αποβούν κερδοφόροι όταν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση του τοπικού βρόχου και δημιουργηθεί το δίκτυο της εταιρίας.
Β) θα αποτελέσουν τον πόλο έλξης για εξαγορά από άλλη εταιρία. Και με δεδομένο ότι - έχοντας και τη γαλλική εμπειρία - μόνο τρεις εναλλακτικοί πάροχοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν, τότε δίκαια επικρατεί ένα κλίμα αγωνίας, για το ποιοι τελικά θα εξαγοραστούν και ποιοι θα συμμαχήσουν με άλλους.


Χρηματιστηριακές επιπτώσεις
Η όξυνση του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες έχει επιδράσει αναμφίβολα και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Κάποιοι φυσικά απορούν το πώς συμβιβάζεται όλη αυτή η κινδυνολογία γύρω από τα μερίδια αγοράς του ΟΤΕ και με τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πρόσφατο placement του Οργανισμού. Είναι τόσο χαζοί οι ξένοι θεσμικοί που «έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη», ή μήπως είχαν έλλειψη πληροφόρησης.
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι το πρόσφατο placement του ΟΤΕ δεν έγινε στα 24 ευρώ που «έπιασε» κάποια στιγμή φέτος η μετοχή του Οργανισμού, αλλά λίγο πάνω από τα 21... Και επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες άλλες εξελίξεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρά στηρίγματα για τη μετοχή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ποια είναι αυτά; Μια πιθανή δημόσια πρόταση για τις μειοψηφίες της Cosmote, η πιθανολογούμενη είσπραξη των μεγάλων οφειλών του δημοσίου προς τον ΟΤΕ λόγω του συνταξιοδοτικού ταμείου, η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κ.λπ.


Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Forthnet είναι ότι - λόγω της αύξησης κεφαλαίου που ολοκλήρωσε-έχει εξασφαλίσει κεφάλαια για επενδύσεις σε δίκτυο (τις οποίες και υλοποιεί) ενώ παράλληλα διαθέτει υψηλά μερίδια στο DSL (άνω του 20%).
Παρόλα αυτά, η μετοχή της Forthnet έχει υποαποδώσει φέτος έναντι του Γενικού Δείκτη. Επιπλέον, μπορεί να άγγιξε δύο φορές φέτος τα 12 ευρώ, ωστόσο σήμερα βρίσκεται κάτω από τα 11, κοντά στα επίπεδα του τελευταίου placement (τον Ιανουάριο πουλήθηκε το 9,1% της εταιρίας προς 10,20 ευρώ).
Η μετοχή της Lannet το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 13%, παρά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας και παρά την ανακοίνωση συνεργασίας με την Orange Business Service, θυγατρικής της France Telecom. Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας συγκαταλέγεται και ο μεγάλος αριθμός των πελατών της, μέρος των οποίων προέκυψε από την απορρόφηση της Telepassport.
Σε ό,τι αφορά τέλος στη μετοχή της Intracom, ανοδικά φαίνεται να επέδρασε η σύναψη συνεργασίας της θυγατρικής HOL με τη Vodafone (πρόσφατο «πέταγμα» του τίτλου από τα 3,90 στα 4,35 ευρώ). Και η μετοχή της Intracom χρειαζόταν ένα ευχάριστο νέο, καθώς είχε υποχρεωθεί σε έντονη υποχώρηση κατά τους οκτώ προηγούμενους μήνες (πάνω από 5,60 ευρώ το Νοέμβριο του 2006). Παρά το γεγονός ότι η HOL εξακολουθεί να είναι ζημιογόνος, αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά «χαρτιά» του Ομίλου.

  Περιεχόμενα
Editorial
Προτάσεις αγοράς / Χρηματιστήριο
Αφιέρωμα : Ελληνική επιχειρηματικότητα
Αφιέρωμα : Καταθετικά προϊόντα - Στο επίκεντρο όσο ποτέ
Αφιέρωμα : Kαλοκαιρινές αποδράσεις
Άρθρο : Η επιστροφή του κύκλου
Άρθρο : ΚLEEMAN το "διαμάντι" απ' το Κιλκίς
Άρθρο : Η πειρατεία λογισμικού πλήττει την ελληνική οικονομία και στερεί νέες θέσεις εργασίας
Άρθρο : Κύπρος - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επιχειρηματικών σήριαλ
Άρθρο : Το project της προσέλκυσης βορειοευρωπαίων για ημιδιαμονή στην Ελλάδα
Άρθρο : Κατά πόσο συμφέρει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
Άρθρο : Τρόποι "διάγνωσης" των λογιστικών παρεμβάσεων
Άρθρο : Εφαρμογή δυναμικής τεχνικής ανάλυσης ομολόγων
Ανασκόπηση : Επενδύσεις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Ταμείο : Το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης!

 Όροι και προϋποθέσεις του site