Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2013-τ.394                              

Χ.Α: Το «δεύτερο ημίχρονο» αναμένεται συγκλονιστικό


Το πολιτικό ρίσκο και οι Κασσάνδρες επέστρεψαν και στη χρηματιστηριακή αγορά και «ξεθωριάζουν» το success storyΜε απώλειες 6,65% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους η χρηματιστηριακή αγορά  και με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει μεγάλες απώλειες 40,13%.
Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έκλεισε αρνητικά για τον Γενικό δείκτη όπως και για το 51% των εισηγμένων μετοχών όταν μόλις 40 ημέρες νωρίτερα οι θετικές αποδόσεις από την αρχή του έτους είχαν εκτοξευθεί ακόμα και σε τριψήφια ποσοστά. Η ταχύτατη διολίσθηση των μετοχών είναι προϊόν της ιδιαιτερότητας της ελληνικής αγοράς που κινείται σχεδόν μονομερώς σε επίπεδο τίτλων προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση ακυρώνοντας επιμέρους στοιχεία ρίσκου ή ελκυστικότητας. Παρόλα αυτά η περίοδος αυτή είχε δυνατές συγκινήσεις καθώς ο Γενικός δείκτης διέσπασε 13 φορές (ανοδικά και καθοδικά) την περιοχή των 1000 μονάδων, έδωσε υψηλότατες αποδόσεις σε όσους τοποθετήθηκαν μετά την Κυπριακή κρίση ενώ με την ίδια ταχύτητα αφαίρεσε αξία μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το δεύτερο ημίχρονο της χρονιάς, το δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται αρκετά συναρπαστικό καθώς πλέον η αγορά δεν έχει μπροστά της τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών οι οποίες αφαίρεσαν σημαντική ρευστότητα από το σύστημα ενώ από την άλλη πλευρά η ανάγκη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει πιο επιτακτική, γεγονός το οποίο θα έχει έντονες προβολές στην χρηματιστηριακή αγορά. Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις η ολοκλήρωση των ενεργειών πώλησης των τραπεζών που έχουν περάσει στο ΤΧΣ θα δώσουν νέο ενδιαφέρον στον κλάδο καθώς θα προσδιορίσουν νέα κριτήρια αξιολόγησης των αποτιμήσεων τους βασισμένα σε αγοραίες τιμές.
Μέχρι τον Νοέμβριο η αγορά θα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των αναδυόμενων χαρακτηριστικών της ολοκληρώνοντας την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ των επενδυτών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου ενώ τον Σεπτέμβριο οι Γερμανικές εκλογές θα αποτελέσουν κεντρικό πολιτικό γεγονός που θα δώσει το νέο στίγμα στην Ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική.
Ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου ολοκληρώθηκε στις 800 μονάδες, όχι τόσο άσχημα τηρουμένων των συνθηκών της άντλησης των 3,3 δις ευρώ που προηγήθηκαν σε διάστημα ενάμιση μήνα. Αν η πίεση που ασκήθηκε στην αγορά σε αυτό το διάστημα αποδίδεται κατά τα 2/3 στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το υπόλοιπο στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο τέλος Ιουνίου τότε μάλλον η αγορά έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό σκόπελο για το υπόλοιπο της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον έπεσε απότομα αφού οι ημερήσιοι τζίροι της αγοράς επέστρεψαν κάτω από τα επίπεδα των 50 εκ. ευρώ αποτυπώνοντας ενδεχομένως την έλλειψη ισχυρότερων εναυσμάτων που θα δημιουργούσαν μια δυναμική είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση..Οι τράπεζες


Η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία μεγαλύτερη της αναμενόμενης και αυτό να προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα
Μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να στέφτηκε με επιτυχία, το τίμημα όμως που πλήρωσε η αγορά σε επίπεδο ρευστότητας αλλά και τιμών ήταν πολύ υψηλό. Ακόμα βαθύτερο είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι ιδιώτες μέτοχοι καθώς κλήθηκαν να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα για να μην κρατικοποιηθεί και ήδη οι απώλειες που υφίστανται είναι υψηλές καθώς η πλειοψηφία των μετοχών των τραπεζών διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα των τιμών των ΑΜΚ.
Η αγορά βρίσκεται σε μία εκδοχή 'χωνέματος' των νέων τραπεζικών μετοχών και αυτό πιέζει τους τραπεζικούς τίτλους προς χαμηλότερα επίπεδα.
Αντίθετα στις μη τραπεζικές μετοχές παρατηρείται ένα διακριτικό χτίσιμο θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα γεγονός που δείχνει ότι η αγορά προετοιμάζεται σιγά σιγά για μια ανοδική κίνηση με αυτές στην πρώτη γραμμή.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές η αγορά θα πρέπει να περάσει μία περίοδο «αποθεραπείας» από τις μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι τραπεζικές μετοχές υπέστησαν τις συνέπειες του dilution,με εξαίρεση την Alpha Bank.
Στα προβλήματα του X.A. κορυφαίο είναι το dilution των τραπεζικών μετοχών, που έχει φρενάρει κάθε ανοδική αντίδραση, ενώ τα προαναφερθέντα προβλήματα έχουν στρέψει τα ξένα χαρτοφυλάκια προς συγκεκριμένες επιλογές αυξημένων αμυντικών αντιδράσεων, αναπτυξιακών προοπτικών, μερισματικών αποδόσεων και με discount έναντι της εσωτερικής τους αξίας. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξαγορά της Eurobank Properties από την καναδική Fairfax θεωρήθηκε εύλογα μία εξαιρετική ευκαιρία για τον ξένο μέτοχο, αφού αγόρασε ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής αξίας έναντι discount 20% της πραγματικής τους αξίας.
Tο τραπεζικό dilution (αλλοίωση της μετοχικής αξίας από τον πολλαπλασιασμό των μετοχών των τραπεζών) που προέκυψε από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε Alpha, ETE, Πειραιώς, Eurobank οδήγησε τις αποτιμήσεις των μετοχών σε υποχώρηση από 30% (Alpha Bank ) μέχρι 60% (ETE), σε χαμηλότερα επίπεδα απ' αυτά που είχαν προ της αύξησης, αλλά το κυριότερο μείωσαν πολύ την ημερησία εμπορευσιμότητα και αύξησαν τη μεταβλητότητα.


Το πολιτικό ρίσκο


Οι πολιτικές εξελίξεις, η κρίση που ξέσπασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβληματίζουν την αγορά. Παρά το γεγονός ότι αποφεύγουμε τις πρόωρες εκλογές, η πολιτική σταθερότητα δεν θα είναι δεδομένο, κάτι που ανησυχεί την αγορά και το στοίχημα είναι πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν εκλογές το Φθινόπωρο!
Η διατάραξη της σταθερότητας στη διακυβέρνηση της χώρας λόγω ΕΡΤ, έχει αφήσει εμφανή σημάδια στο Ελληνικό χρηματιστήριο που έχει επιστρέψει σε φάση αμφισβήτησης.
Θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να δοθούν πειστικά δείγματα γραφής σε σχέση με τη δυνατότητά της να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στο άμεσο μέλλον ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ – ΔΝΤ, η αναζήτηση τρόπων για τη άμεση βελτίωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού με δεδομένη την υστέρηση εσόδων, η αναζήτηση τρόπων για την άντληση εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η εξεύρεση τρόπων που θα δημιουργήσουν κλίμα επανεκκίνησης στην ελληνική οικονομία σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Είναι αυτονόητο ότι αυτά πρέπει να συντελεστούν στις αμέσως επόμενες εβδομάδες ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι το ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται νέα καύσιμα για να μπορέσει να επανέλθει προς την περιοχή των 1.000 μονάδων και σε νέα υψηλά έτους. Η πολιτική ανασφάλεια και το πολιτικό ρίσκο μπορεί να έφυγε για λίγο αλλά αναμένεται να είναι … παρών τους επομένους μήνες.


Επέστρεψαν οι Κασσάνδρες


Το 2013 είχε ξεκινήσει με τις  καλύτερες προϋποθέσεις.  Η ψυχολογία έχει αλλάξει, οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι όσο μειώνεται το country risk και οι  αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό turnaround story.
Όμως μετά τη συμφωνία για την «κουτσουρεμένη» δόση στις Βρυξέλλες άρχισαν οι Κασσάνδρες.
Ο διεθνής Τύπος πια, αμφισβητεί την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο υπό το φόβο κοινωνικών εντάσεων. Το Reuters αναδεικνύει το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ ,που δημιουργείται από το φθινόπωρο κι έπειτα σε συνδυασμό με τις μαύρες τρύπες των Ταμείων και των αποκρατικοποιήσεων και η WSJ διατυπώνει το δίλημμα γενναίου PSI μετά τις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή έξοδο από το ευρώ.
Ταυτόχρονα, αυτά συνέπεσαν και  με την υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων από την Morgan Stanley.
Ενώ όλους αυτούς τους μήνες η τρικομματική κυβέρνηση απολάμβανε τη στήριξη των Ευρωπαίων, του διεθνούς Τύπου και των αναλυτών, αρχής γεννωμένης από τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, τα σύννεφα άρχισαν να επιστρέφουν πάνω από τη χώρα μας.
 Η Deutsche Bank έσπευσε να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ η Nomura αναζήτησε τις ημερομηνίες πληρωμών των ελληνικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα, ο Economist εκτιμά ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει παραπάνω από ένα χρόνο ζωής, ενώ οι New York Times ομοίασαν την Ελλάδα με φουσκωμένο βάτραχο που έχει αποδυναμωθεί από το πελατειακό κράτος και την κατάχρηση εξουσίας. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι μπορεί η Ελλάδα να γλίτωσε από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά, αυτή η «ευφορία» όμως μπορεί να είναι προσωρινή.


Το κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες


Και όμως γύρω στο Μάϊο, αξιωματούχοι, οικονομολόγοι, ξένα ΜΜΕ και διεθνείς οίκοι, μιλούν με θετικά σχόλια για την Ελλάδα, προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και επισημαίνουν πως το  country risk της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά. Μετά τις θετικές εκθέσεις από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley ήρθε και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch για να επιβεβαιώσει πως οι ξένοι θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Η αναβάθμιση της Ελλάδας από  την Fitch μετά την S&P (Δεκέμβριος 2012) είναι ο μεγάλος καταλύτης της ανόδου στο Χ.Α προς τα υψηλά έτους των 1.150 μονάδων.
Οι επενδυτές όπως και οι χρηματιστές δυσκολευθηκαν να κατανοήσουν το ράλι της ανόδου σε όλη τη διάστασή του. Είναι προφανές ότι στο «παιχνίδι» είχαν προσχωρήσει κερδοσκοπικά fund που «μυρίστηκαν» κέρδη.
Η συμμετοχή μεγάλου αριθμού hedge funds ,φορέων με υψηλή εμπειρία στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, στη διαδικασία των τραπεζικών ΑΜΚ (αναγγελλόμενη και από τις στήλες των F.T. ), δημιούργησε ένα ακραία κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μπήκε σε βίαιη τροχιά ανόδου. Ωστόσο προκαλεί τον προβληματισμό και παράλληλα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε ότι αφορά το προφίλ των επενδυτών. Είναι φανερό ότι γίνεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με επίκεντρο τις τράπεζες.
Η ανοδική «έκρηξη» στις τράπεζες δεν ήταν τελικά τίποτε άλλο από ακραία κερδοσκοπία. Ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου οι τράπεζες με στηρίξεις από τους αναδόχους των αυξήσεων δημιούργησαν τεχνικό κλίμα ευφορίας για να δελεάσουν τους επενδυτές να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.Θα δώσει η Μέρκελ πολιτικό bonus;


Την ίδια ώρα η «σύγκρουση» ανάμεσα στην Τρόικα κλιμακώνεται, καθώς από τη μια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τα κράτη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εντός του έτους, με τη Γερμανία, από την άλλη, να αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο
Μπορεί η χώρα να ελπίζει σε κάποια νέα διευθέτηση του χρέους της, που δεν είναι ακόμη βιώσιμο; Είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις για την εμφάνιση ανάπτυξης από το 2014;
Αν επικρατήσει η Μέρκελ, που είναι και το βασικό σενάριο, τότε ο Σαμαράς θα ζητήσει «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα, καθώς το χρέος (300 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα είναι μη διαχειρίσιμο.
Αν η Γερμανία δεχθεί το «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα, το χρέος μπορεί να «κουρευτεί» από 30 έως και 90 δισ., σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες. Και εάν γίνει αυτό, η κυβέρνηση Σαμαρά θα λάβει τεράστιο πολιτικό bonus και θα εδραιωθεί.
Αν η Γερμανία δεν δώσει το πολιτικό bonus, δηλαδή το «κούρεμα», η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταρρεύσει το πιο πιθανό σενάριο είναι να προκηρυχθούν εκλογές.  Σενάριο που δεν αρέσει καθόλου στην αγορά.


 


 


Ο Μαρκ Μόμπιους  ετοιμάζεται να επιστρέψει στη… Σοφοκλέους  μετά από 26 χρόνια!


Το Νοέμβριο και επίσημα το Χ.Α στις αναδυόμενες αγορέςΤο 1987, η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή συναλλάγματος οδήγησε στη δειλή άφιξη των πρώτων ξένων επενδυτών στην τότε «αναδυόμενη» Σοφοκλέους. Ο γκουρού των αναδυομένων αγορών κ. Μαρκ Μόμπιους της Τέμπλετον ήταν την εποχή εκείνη εδώ και η Σοφοκλέους πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Ο Μαρκ Μόμπιους της Τέμπλετον ήταν ο πρώτος μεγάλος ξένος επενδυτής που «ανακάλυψε» το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σήμερα, 27 χρόνια μετά ο ίδιος ισχυρός «παίκτης» αναζητά ευκαιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο υποβαθμίσθηκε από τις ανπτυγμένεε στις αναπτυσσόμενες αγορές από τον οίκο MSCI. Αλλά δεν βιάζεται, καθώς όπως τονίζει. «Τον τελευταίο καιρό δεν είχα προβεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά πλέον εξετάζω αυτό το ενδεχόμενο" τόνισε χαρακτηριστικά ο Mark Mobius, μιλώντας με δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
«Φυσικά και πλέον ενδιαφέρομαι για την Ελλάδα», πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ωστόσο πως "δυστυχώς οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν ακόμη πάει όσο χαμηλά θα έπρεπε, δυστυχώς δεν είναι ακόμη αρκετά φθηνές".
Ποιες ελληνικές μετοχές μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του Mobius; Ο ίδιος εξηγεί: Τράπεζες και εταιρείες υπό ιδιωτικοποίηση.
"Πρέπει απλά να βρω τις σωστές ευκαιρίες, η υποβάθμιση  δεν σημαίνει αυτόματα πως... θα βιαστούμε και θα τρέξουμε αμέσως να αγοράσουμε ελληνικές μετοχές» έσπευσε να εξηγήσει .
"Βασικός πυλώνας της επενδυτικής μας φιλοσοφίας είναι ο εξής: Παρά το γεγονός πως δίδουμε μεγάλη σημασία στα μακροοικονομικά θεμελιώδη μιας χώρας, τις αποφάσεις για επενδυτικές τοποθετήσεις τις λαμβάνουμε πρωτίστως βασιζόμενοι στις προοπτικές και την αξία που μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα μια εταιρεία", εξηγεί ο διεθνούς φήμης μεφαλοεπενδυτής. Και τονίζει: «Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις πως η οικονομική δοκιμασία που βιώνει η Ελλάδα πλησιάζει σε σημείο καμπής. Εμείς εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, έτοιμοι να προβούμε σε επενδύσεις. Αλλά, πρώτα από όλα, πρέπει να έχουμε ανακαλύψει τις μετοχές εκείνες που πληρούν τα δικά μας επενδυτικά κριτήρια» «Ευλογία» η ταμπέλα της αναδυόμενης αγοράς;


Μέχρι τον Νοέμβριο η αγορά θα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των αναδυόμενων χαρακτηριστικών της ολοκληρώνοντας την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ των επενδυτών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου
Tα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε τοποθετήσεις, αφού προς το παρόν διαχειρίζονται τα προβλήματα που προέκυψαν από τα asian desks (ασιατικά γραφεία). Παρά τα διάφορα εμφαντικά λόγια που ακούγονται οι ξένοι θεωρούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακριβή στο σύνολό της, αφού το μεσοσταθμικό p/e διαμορφώνεται πάνω από το 15 και επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες επιλογές που μπορούν να τις αγοράσουν με discount και να τους δώσουν σημαντικά κέρδη σε ορίζοντα διετίας.
H «μετάβαση» του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις ανεπτυγμένες αγορές στις αναδυόμενες, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο MSCI, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη ζήτηση για ελληνικές μετοχές, αν και η χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα θα αισθανθεί αρκετά «άβολα» ανάμεσα στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής.
Η Ελλάδα μάλλον είναι απίθανο να θεωρηθεί μία αγορά υψηλής ανάπτυξης στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών δεδομένου του ότι το εισόδημά της είναι σε πτωτική και όχι σε αναπτυξιακή πορεία. Και δεν έχει και το δημογραφικό πλεονέκτημα ενός νεαρού πληθυσμού και τους αυξανόμενους καταναλωτές που απολαμβάνουν οι αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Η Russell έκανε πριν από λίγους μήνες την αρχή και  «υποβάθμισε» την Ελλάδα σε «αναδυόμενη» από «αναπτυγμένη» αγορά ακολούθησε ο οίκος MSCI και οι FTSE εξετάζουν επίσης τον υποβιβασμό της ελληνικής αγοράς, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που υποβαθμίστηκε σε status αναδυόμενης αγοράς από τον MSCI, αφού ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε πτώση 83% από το 2007, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως από τον Οκτώβριο του 2007.Τα θετικά και τα αρνητικά της υποβάθμισης


Την ίδια ώρα, εισροές ενός δισ. δολαρίων από τα funds που επενδύουν σε δείκτες αναδυόμενων αγορών με εκροές 194 εκατ. δολαρίων από αυτά που φεύγουν γιατί επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές, εκτιμά η HSBC ότι θα έχει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την υποβάθμισή του. Το ειδικό βάρος στον MSCI Emerging Market δείκτη εκτιμάται ότι για τη χώρα μας θα είναι στο 0,96%. Οι μεγαλύτερες εισροές αναμένονται σε  Alpha Banκ, ΕΛ.ΠΕ., Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική, ενώ εκροές θα υπάρξουν για τις δύο μετοχές που είναι τώρα στον MSCI των ανεπτυγμένων αγορών, δηλ. τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο εισροών – εκροών από την υποβάθμιση του χρηματιστηρίου είναι συντριπτικά θετικό για το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.
Η έκθεση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές ήταν οριακή, και την αντιπροσώπευαν στον MSCI Global μόνο δύο μετοχές, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Η υποβάθμιση μπορεί να αυξήσει τις εισροές από ξένους θεσμικούς επενδυτές βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η NBG Securities


Οι μετοχές του MSCI
Οι μετοχές οκτώ εισηγμένων στο Χ.Α εταιρειών θα περιλαμβάνονται από τον ερχόμενο Νοέμβριο στο δείκτη MSCI Emerging Markets, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές από τον οίκο MSCI μετά από 12 χρόνια.
Αναλυτικά οι μετοχές που θα περιλαμβάνονται στον δείκτη και η στάθμιση που θα έχουν είναι οι εξής: Εθνική (19%), ΟΤΕ (19%), ΟΠΑΠ(18%), Alpha Bank(11%), ΔΕΗ (11%), Jumbo(9%), ΕΛΠΕ(7%) και Folli Follie(6%).


Ο οίκος FTSE


Στις ανεπτυγμένες αγορές, μέχρι νεωτέρας, παραμένει το Χ. Α, σύμφωνα με τον οίκο FTSE, ωστόσο η επίσημη αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον οίκο, παρά τις ενστάσεις επενδυτών, το ΧΑ έχει σημειώσει πρόοδο, έτσι παραμένει  έως τον Σεπτέμβριο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων. Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η επιβολή του φόρου υπεραξίας, καθώς αποτελεί ελληνική "πρωτοτυπία", γι' αυτό άλλωστε οι φορείς της αγοράς ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση επιβολής του φόρου.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2013
ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
PHARMA & HEALTH CONFERENCE 2013
ΕΣΠΑ-ΥΓΕΙΑ
ΒΙΑΝΕΞ- LILLY
ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ ΑΒΕΕ
ΖΤΕ - IDEAL ELECTRONICS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΤΕ
ΦΑΚΕΛΟΣ MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site