Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2013-τ.394                              

Insurance Money Conference 2013


Η ασφαλιστική αγορά την επόμενη πενταετία
Στην ανάγκη μεταρρυθμιστικών αλλαγών και στην ασφαλιστική αγορά -  καθώς και στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς στο Insurance Money Conference 2013, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στο Atheneum Intercontinental με τίτλο "Η ασφαλιστική αγορά την επόμενη πενταετία".


Σημείωσε «την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα απέχουν από ασφαλιστικές δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών» και τόνισε πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην ασφαλιστική αγορά. 


Όπως ανέφερε «Η ασφαλιστική αγορά παλαιότερα, χρειαζόταν να εξηγήσει στους πολίτες τη χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Στις μέρες μας, υπό το βάρος των νέων δεδομένων, αυτή η χρησιμότητα είναι αυταπόδεκτη. Σήμερα, το ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει η ασφαλιστική αγορά είναι με ποιον τρόπο θα πείσει τον Έλληνα καταναλωτή με το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα να κατατάξει την ιδιωτική ασφάλιση ψηλά στις προτεραιότητες του. Προσωπικά είναι περιττό να επαναβεβαιώσω την πίστη μου στο θεσμό. Θα διατυπώσω μόνο την αισιοδοξία μου, ότι η ασφαλιστική αγορά έχει βγάλει τα συμπεράσματα της και απομένει να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει παραγωγικά. Να διαμορφώσει μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου, ώστε να προσεγγίσουμε το μέσο όρο που κατέχει η ιδιωτική ασφάλιση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για εμένα, είναι αδιανόητο να παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ η ασφαλιστική αγορά και στον επόμενο αναπτυξιακό κύκλο». 


Εν συνεχεία ανέφερε πως «Το πραγματικό διακύβευμα της εποχής μας για κάθε δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, ειναι πως θα περάσει το συντομότερο από την εποχή της ανάγκης, η οποία τον υποχρεώνει να κάνει πράγματα, στην εποχή της λογικής, ώστε να διαθέτει το εισόδημα του με τρόπο τον οποίο ο ίδιος επιλέγει.


Τι εννοώ: Ζήσαμε για αρκετό χρόνο, -δεκαετίες- στην ουτοπία. Σήμερα, στη διαδρομή προς τη λογική, βρισκόμαστε στην ανάγκη. Θεωρώ ότι το ίδιο ισχύει και για την ασφαλιστική αγορά. Διότι, φανταστείτε τη στλαση που κρατούν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για την ΕΡΤ, να την κρατούν και κάθε φορά που συζητούμε αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα.
Δεν είναι άραγε, οι ίδιες δυνάμεις της ακινησίας, που ενώ διαμαρτύρονται για ο επίπεδο παροχών της κρατικής ασφάλισης κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης την αμαυρώνουν ως δήθεν ξεπούλημα, εκχώρηση ασημικών κι ένα σωρό παρόμοιες εκφράσεις; Λοιπόν το συμπέρασμα είναι ένα: Όσα θέματα κι αν πιάσουμε, το δίλημμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ένα, το ίδιο και απαράλλαχτο, παντού: Μεταρρυθμίσεις ή ακινησία... Και από την απάντηση που ο καθένας θα δώσει, θεωρώ ότι τεκμαίρεται όχι μόνο η πορεία του κλάδου ή η κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά και η πορεία του τόπου μας συνολικά». 


Το 2020 η αγορά μπορεί να ανέλθει σε 10,2 δις
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου
Στο όραμα του για την ασφαλιστική αγορά του 2020, που θα είναι πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή αγορά, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της Eurolife.


Στόχος είναι από 4,3 δις ευρώ η αγορά να φτάσει το 2020 τα 10,2 δις και το ποσοστό διείσδυσης ως μέρος του ΑΕΠ από 2,5% να φτάσει στο 4,5%. Σε επίπεδο επενδύσεων η αγορά από τα 10 δις που χειρίζεται σήμερα μπορεί να φτάσει τα 22 δις, το μέσο ασφάλιστρο θα διαμορφωθεί στα 1.000 ευρώ και θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας.


Το όραμα μας, όπως τόνισε, είναι στο μέλλον η αγορά μας να είναι διπλάσια και είναι εφικτό. Τα οφέλη της  ανάπτυξης της αγοράς είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικά, δεδομένου του γεγονότος ότι οι παροχές του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι μειωμένες και το 2020 οι συντάξεις θα περιοριστούν στο 48,5% του βασικού μισθού.
Παρά το προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ασφαλιστική αγορά στο ενεργητικό και το παθητικό των ισολογισμών της, το κλίμα στην οικονομία μεταβάλλεται και η επερχόμενη ανάπτυξη θα ευνοήσει και τον ασφαλιστικό τομέα. Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και μεταρρυθμίσεις όπως στον πυλώνα των επαγγελματικών συντάξεων  και τα ανασφάλιστα οχήματα που φέρνουν τον πολίτη πιο κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση. 


Επίσης πρόσθεσε ότι οι αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας σε συνδυασμό με την οδηγία Solvency II θα καθορίσουν την πληροφορία που η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει προς τον καταναλωτή τόσο κατά την πώληση όσο και στις after sales υπηρεσίες. «Είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών να κάνουνε βήματα προς τη διαφάνεια και να πείσουμε το κοινό προλαμβάνοντας τον νομοθέτη».Μελλοντικό πεδίο δράσης τα επαγγελματικά ταμεία και η ιδιωτική σύνταξηΣε ανάπτυξη επαγγελματικά ταμεία και η ιδιωτική σύνταξη


«Η κρίση αποτέλεσε και αποτελεί πέραν των άλλων, και χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης υγιούς τάσης των επιχειρήσεων του κλάδου για εξωστρέφεια» Χάρης Θεοχάρης


Στο θέμα των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής σύνταξης, που θα αποτελέσει κορυφαίο μελλοντικό πεδίο δράσης για τις σοβαρές εταιρείες του κλάδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στο Insurance Money Conference 2013. Όπως δήλωσε «είναι μία από τις όχι σπάνιες φορές, που στη χώρα μας ο υγιής  και επαρκώς εποπτευόμενος ιδιωτικός τομέας, καλείται να καλύψει τα κενά που αφήνει για πολλούς και διάφορους λόγους, το κράτος μέσω της ανεπαρκούς κοινωνικής μέριμνας και ασφάλισης των πολιτών. Είναι καιρός να ισχύσει στην Ελλάδα αυτό που ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες στις ανεπτυγμένες  οικονομίες της Ευρώπης και παγκοσμίως».    
Πρόσθεσε ότι «η κρίση αποτέλεσε και αποτελεί πέραν των άλλων, και χρυσή ευκαιρία ανάδειξης και ανάπτυξης υγιούς τάσης των επιχειρήσεων του κλάδου για εξωστρέφεια και επέκταση σε γεωγραφικούς χώρους εκτός των συνόρων, μετουσιώνοντας τη διαχρονικά σωρευμένη τεχνογνωσία σε αξιοποιήσιμη δυνατότητα οργανικής ανάπτυξης και γιατί όχι, επιστροφής στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία».Νικόλαος Μακρόπουλος
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος υπογράμμισε ότι "για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση των θέσεων της Ένωσης η Επιτροπή αποφάσισε να βρεθεί πιο κοντά σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η Insurance Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι αντίστοιχες Ενώσεις του εξωτερικού, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών – η BIPAR".


Κωνσταντίνος Μίχαλος
Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ, επισήμανε στην ομιλία του τη σημασία που έχει  η ασφαλιστική αγορά για την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς «μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να αποτελέσει ένα δίχτυ ασφάλειας για τους πολίτες».
Αναφέρθηκε στην υστέρηση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. καθώς καλύπτει μόλις το 2,2% του ΑΕΠ επίδοση που την κατατάσσει στην 23η θέση μεταξύ των χωρών μελών, Την υστέρηση αυτή ο κ. Μίχαλος την τοποθετεί στην έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε σχέση με τους υπόλοιπους ΕυρωπαίουςΓιάννης Χατζηθεοδοσίου
Την άμεση ενεργοποίηση του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα ζήτησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ. Μάλιστα ανέφερε ότι ενώ όταν ψηφίστηκε ο νόμος το 1/6 των ανασφάλιστων οδηγών έσπευσαν να ασφαλίσουν τα οχήματα τους στη συνέχεια, όταν είδαν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται ακύρωσαν τα συμβόλαια τους.  Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλισης σπιτιών, λέγοντας ότι η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα αυτού του είδους η ασφάλιση. «Ακόμα και στην Τουρκία και την Ιταλία τα σπίτια ασφαλίζονται» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το γεγονός της μη ασφάλισης στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα, και ότι δεν τη διδάσκεται όπως θα έπρεπε από το σχολείο.


Δημ. Χατζηβασιλείου
Ο κ. Χατζηβασιλείου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών που προσφέρει η Carglass που μεταξύ άλλων είναι:
-οι δωρεάν κινητές μονάδες εξυπηρέτησης
-το ευρύ πανελλαδικό δίκτυο
-οι δωρεάν υπηρεσίες έκτακτων περιστατικών
-οι 24ωρες τηλεφωνικές υπηρεσίες
-Το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων
-Οι διεθνείς πιστοποιήσεις
-Το 88% των ενθουσιασμένων πελατών
-Οι ενέργειες που δίνουν προστιθέμενη αξία στις ασφαλιστικές


Γιώργος Φράγκος
Ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι το 41% των εταιρειών έχει πρόβλημα να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Για το λόγο αυτό η εταιρεία πρέπει να προσθέτει αξία στο προϊόν της και την αξία αυτή να τη βρίσκει μέσα από το ταλέντο των εργαζομένων της. Επίσης είναι σημαντικό η εταιρεία να επικοινωνεί σωστά την αξία της ώστε να την αντιλαμβάνεται η αγορά και ο πελάτης. «Χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης ώστε ο πελάτης να αντιλαμβάνεται ότι συνεργάζεται με κάποιον που ξέρει τι λέει» τόνισε χαρακτηριστικά.


Σωτ. Παπασπυρόπουλος
Ιατρική διαχείριση είναι η διαχείριση της χρήσης των πόρων για την παροχή φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τον κ. Παπασπυρόπουλο. Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος υγείας σύμφωνα με τον ίδιο είναι:
-Οι γιατροί
-Τα νοσοκομεία
-Οι νέες ασθένειες
-Η γήρανση
-Η τεχνολογία
-Οι φαρμακευτικές εταιρείες
-Οι διαγνωστικές εξετάσεις
-Οι προσδοκίες των ασθενών
    


 


 


 Ενότητα I
Επαγγελματικά Ταμεία και Ιδιωτική Σύνταξη: Οι νέες προοπτικές


Ώριμες οι συνθήκες  για τη συνταξιοδοτική αποταμίευση μέσω του 2ου και 3ου πυλώνα
Μαργαρίτα ΑντωνάκηΑπό την πλευρά της η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) τόνισε πως «σήμερα οι συνθήκες  είναι ώριμες για την προώθηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω του 2ου και 3ου πυλώνα». Πολιτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή είναι: α) η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις  επαγγελματικές συντάξεις σχετικά με την ενημέρωση – διαφάνεια – προστασία καταναλωτή (π.χ. φορολογικά κίνητρα) και με ισοδύναμους όρους ανταγωνισμού των φορέων (ασφαλιστικές εταιρίες – επαγγελματικά ταμεία).
β) Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της αυτοτελούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης με πρωτοβουλία των ατόμων και φορολογικά κίνητρα.
Απαραίτητη είναι επίσης και η ενημέρωση των πολιτών για τις συντάξεις που μπορούν να αναμένουν από την κοινωνική ασφάλιση.
«Στην Ευρώπη, ο 2ος και 3ος πυλώνας είναι αρκετά αναπτυγμένοι σε πολλά κράτη μέλη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από τον πρώτο πυλώνα της δημόσιας ασφάλισης. Συνολικά, 83 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη είναι ενταγμένοι σε Φορείς που έχουν επενδύσει περί τα € 3,5 τρισ. σχεδόν αποκλειστικά στο πλαίσιο του 2ο πυλώνα».
Όσον αφορά την επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα επισήμανε ότι «ο ν. 3029 που προέβλεψε ότι επαγγελματικές ασφαλίσεις κάνουν μόνο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ούτε μπορούσε να λειτουργήσει λόγω σημαντικών περιορισμών», καθώς αποκλείει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν ως οργανισμοί διαχείρισης επαγγελματικών συντάξεων και την εμπειρία και την τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά κυρίως μεγάλη δυνατότητα διάθεσης. Αυτό αποδεικνύεται από την πολύ μεγαλύτερη εξάπλωσή τους, με φορολογικά κίνητρα 1.500 € ανά εργαζόμενο O αποκλεισμός των ασφαλιστικών εταιριών από την επαγγελματική ασφάλιση πρέπει να αρθεί. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες.


Θέσπιση νέου προτύπου αποταμίευσης και εγγυητικών κεφαλαίων
Μιλτιάδης Νεκτάριος


Από την πλευρά του ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πρόεδρος της International Life A.E.A.Z. και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ανέφερε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τη συσσώρευση αποταμιεύσεων τα επόμενα 50 χρόνια. «Το ισοζύγιο έχει ανατραπεί πλέον όσον αφορά τις δυνατότητες του κράτους στον τομέα των συντάξεων και στο μέλλον οι προσωπικές ασφαλίσεις θα απασχολήσουν κοντά το 30% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ» διευρύνοντας το πεδίο δράσης για την ασφαλιστική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία πρέπει να θέσει δύο προτεραιότητες: α) τη θέσπιση ενός «Νέου Πρότυπου Αποταμίευσης», το οποίο θα επιτρέπει τον ατομικό/οικογενειακό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό για περιόδους άνω των 60 ετών (40 χρόνια συσσώρευσης κεφαλαίων, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε μηνιαία συνταξιοδοτική παροχή) και β) τη θέσπιση Εγγυητικών Κεφαλαίων, για περιπτώσεις  πτωχεύσεων ασφαλιστικών φορέων. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν pension funds  χωρίς εγγυητικά κεφάλαια.


Χαρακτήρισε ως χρυσή ευκαιρία το “reverse mortgage”, καθώς η Ελλάδα έχει  από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που ανήκουν σε ανθρώπους άνω των 55 ετών ή συνταξιούχους ανέρχονται σε 1 τρις ευρώ.Νέες επιλογές για άτομα κάτω των 55 ετών:
 Συμμετοχή σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
 Ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα
 Ατομικά ασφαλιστήρια συντάξεων
 Αύξηση αποταμίευσης


Θετικοί παράγοντες για τα Ιδιωτικά Συστήματα Συντάξεων
1. +20-25 ποσοστιαίες μονάδες στα ποσοστά αναπλήρωσης για τις μεσαίες και υψηλές εισοδηματικές ομάδες.
2. Ενίσχυση ρόλου επικουρικών συντάξεων και κεφαλαιοποίηση, αλλά μεσοπρόθεσμα συνολικές δαπάνες περίπου 12,5% του ΑΕΠ.
3. Η τάση για το 2060: Σταδιακή μείωση των % αναπλήρωσης κατά 20%.
4. Οργάνωση και Διαχείριση ΤΕΑ, αλλά διεθνώς οι ασφαλιστές διαχειρίζονται μόνο το 20% των αποθεματικών των Pension Funds.


Με ενημέρωση των πολιτών και σωστά χρονοδιαγράμματα θα πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις
Frank Chevalier


«Τα συστήματα συνταξιοδότησης στην Ευρώπη κινδυνεύουν λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης των πολιτών. Αν και στην Ευρώπη υπήρξαν υγιή συστήματα που τις τελευταίες δεκαετίες προσέφεραν υψηλές συντάξεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μεγάλα αποθέματα, ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω της μακροβιότητας». Αυτό ανέφερε ο κ. Frank Chevalier, European Pension Leader, Ernst &Young Leader, Partner
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την προώθηση της συνταξιοδότησης μέσω των πυλώνων 2 και 3 είναι πρώτον η εκπαίδευση και δεύτερον η «ευθυγράμμιση» όλων των φορέων που εμπλέκονται. Πρέπει επίσης να δούμε τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε.
Στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να ληφθεί σοβαρά ο παράγοντας της χρονικής διάρκειας για την εφαρμογή τους καθώς και η ενημέρωση των πολιτών, καθώς αν οι καταναλωτές είναι αρνητικοί δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα. Λόγου χάρη στην Ολλανδία που σήμερα οι προσπάθειες αυτές έχουν θετικά αποτελέσματα, οι αρμόδιες αρχές προετοίμαζαν το έδαφος για πολλά χρόνια.


Πάνελ Ι


Την ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία, την τεχνογνωσία στο κομμάτι των επενδύσεων και την εμπειρία από τα υπάρχοντα επαγγελματικά ταμεία συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου. 
Ο  νόμος για την επαγγελματική ασφάλιση δεν πέτυχε τους στόχους που έπρεπε και η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση ή συμπλήρωση του ανέφερε η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κατά την παρέμβαση της στο πάνελ. Σημείωσε ότι «υπήρχαν από την αρχή επιφυλάξεις σχετικά με το νόμο, καθώς η πολιτεία δίστασε η πολιτεία να αναμείξει τους ασφαλιστές. Σύμφωνα με το νόμο για κάθε επαγγελματική ασφάλιση χρειάζεται ένα επαγγελματικό ταμείο και αντί να ορίσει τι είναι η επαγγελματική ασφάλιση και ποιος φορέας, με ισοδύναμους όρους ανταγωνισμού μπορεί να την αναλάβει, απλά ταυτίζει τα επαγγελματικά ασφαλιστήρια συμβόλαια με τους φορείς που τα διαχειρίζονται και τα ονοματίζει επαγγελματικά ταμεία».
Ο κ. Ανδρέας Παναγιώτου, Διευθυντής Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Interamerican αναφέρθηκε στην εμπειρία του σχετικά με το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης της Interamerican. Όπως είπε από τα εννέα ταμεία που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα μόνο τα δυο, της Interamerican και της Johnson, ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες, τα υπόλοιπα ήταν ανοικτά ταμεία ασφάλισης. «Στο ταμείο της Interamerican αρχικά παρόλο που η συμμετοχή ήταν σε εθελοντική βάση είχαμε υψηλή συμμετοχή. Όταν ξεκίνησε το ταμείο το 2010 είχαμε 100% έκπτωση των προσωπικών εισφορών των εργαζομένων, σταδιακά πέσαμε όμως φέτος στο 0%».
Εν συνεχεία ο κ. Ιωάννης Φουρλής, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ, χαρακτήρισε ως εξαιρετική της ιδέα του “reverse mortgage”, της αντίστροφης υποθήκης,  τονίζοντας ότι το 95% της καθαρής περιουσίας του Έλληνα είναι επενδυμένη σε ακίνητα.   
Όπως είπε «σε έναν τόσο ευάλωτο κόσμο είναι πολύ δύσκολο οι ισολογισμοί να μπορέσουν να στηρίξουν την ασφαλιστική αγορά και χρειάζεται τεχνογνωσία στο κομμάτι των επενδύσεων».
Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει εισόδημα για τον καταναλωτή, να δημιουργηθούν προγράμματα διαφανή και προσιτά με καλές δυνατότητες αποδόσεων και να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.Πάνελ ΙΙ


Για τα νέα προϊόντα και την καινοτομία στους κλάδους υγείας, αυτοκινήτου, και σύνταξης μίλησαν, οι παριστάμενοι στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου. Ο Θωμάς Δέσπος είπε ότι έχουμε επηρεαστεί από παγκόσμια γεγονότα όπως η Lehmann Brothers. Η ύφεση επηρεάζει τη χώρα μας ενώ λείπουν και οι θεσμοθετήσεις της πολιτείας που υποστηρίζουν τον ασφαλιστικό χώρο. Για τον τομέα της υγείας είπε ότι είναι πολύ ευαίσθητος. Όταν ο πελάτης αρρωστήσει σταματάει να είναι πελάτης και αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Για τα προγράμματα είπε ότι έχουν χαμηλό κόστος, και ότι τα περισσότερα είναι ετησίως ανανεούμενα. «Έχουμε 50% μείωση κόστους σε σχέση με το παρελθόν. Πάμε σε προγράμματα χωρίς πολλά αξεσουάρ» είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιώργος Ζαφειρίου παρατήρησε ότι τον τελευταίο καιρό ο ρόλος των επιχειρήσεων στον δεύτερο πυλώνα έχει αρχίσει και αυξάνεται παρά το γεγονός το διαθέσιμο εισόδημα των επιχειρήσεων έχει μειωθεί. Επίσης σημείωσε ότι παλιότερα μόνο μεγάλες επιχειρήσεις έκαναν ομαδικές ασφαλίσεις ενώ από το 2000 και μετά έχουν αρχίσει και μεσαίες εταιρείες να κάνουν ανάλογα συμβόλαια. Ο Ιωάννης Σηφάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής στη χώρα μας που με άριστα το 10 παίρνει 6,2, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη παίρνει 8. Για τον Έλληνα πολίτη είπε ότι πέραν των άλλων δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει, δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τις ανάγκες υγείας και σύνταξη. Ο Αθανάσιος Λοπαταζίδης, τόνισε ότι όταν το ΑΕΠ έχει πέσει στα 185 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες υγείας έχουν πέσει στο 8,5% του ΑΕΠ από 9,5% που ήταν αρχικά. Δηλαδή σύμφωνα με τον κ. Λοπατατζίδη έχουν χαθεί στην υγεία από το 2009 περίπου 6,5 δις ευρώ. Ο κ Σεραφείμ Αίσωπος στάθηκε στην ομιλία του κυρίως στην ανάγκη δημιουργίας από το κράτος ενός θεσμικού πλαισίου για τα νέα προϊόντα και την καινοτομία στον κλάδο υγείας, κάτι για το οποίο έχει ξεκινήσει διάλογος το τελευταίο διάστημα.Ενότητα III
Εξωστρέφεια και συνεργασίες – Ο σημαντικός ρόλος της αντασφάλισηςΠάνελ III


Στο τρίτο πάνελ οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την ασφάλιση πιστώσεων, την αντασφάλιση και τις συνθήκες που επικρατούν στην ασφαλστική διαμεσολάβηση. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κούμπα,  πρόεδρο της Eurobrokers «αν και η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και προστασίας πωλήσεων για τις επιχειρήσεις, οι εταιρείες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν τα όρια που επιθυμούν για να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους. Ίσως θα έπρεπε να βρούμε λύσεις εκτός ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς  καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πελάτες μας ημι-ασφαλισμένους».
Έννοιες που στο μέλλον θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο είναι η διαρκής εκπαίδευση, η καινοτομία, η τεχνολογία (η λέξη συμβόλαιο σε έντυπη μορφή δεν έχει πολύ μέλλον) και οι οικονομίες κλίμακος.
Εν συνεχεία η κα Μαρία Παπαζαρκάδα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στην Attradius Credit Insurance, ανέφερε ότι «Είναι πιο εύκολο για μία επιχείρηση να εξάγει παίρνοντας πληροφορίες από τον ασφαλιστή πιστώσεων για την αγορά στην οποίο σκοπεύει να εξάγει. Ο ασφαλιστής πιστώσεων είναι σε θέση να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς, να γνωρίζει τους νομισματικούς ή πολιτικούς κινδύνους σε κάποια χώρα». Πρόσθεσε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της ασφάλισης πιστώσεων είναι 15% στην Ελλάδα ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης γιατί η διείσδυση στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Η αγορά θα είχε μεγαλύτερη ανάπτυξη αν υπήρχε ασφαλιστική συνείδηση». Τέλος μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω εξωστρεφούς πολιτικής και από την πλευρά των διαμεσολαβούντων μέσω συνεργειών με διαμεσολαβητές του εξωτερικού, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών αλλά και την ανάληψη εργασιών για πολυεθνικές εταιρείες.
Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mega Brokers και Γενικός Γραμματέας τoυ EEA αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τονίζοντας ότι στις «βίαιες» αλλαγές, που προωθούνται στον κλάδο από την εποπτική αρχή κάποιοι διαμεσολαβούντες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν με αποτέλεσμα είτε να προβούν σε συνενώσεις είτε να αποτελέσουν δίκτυα μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
«Η ασφάλεια πιστώσεων δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει υπό οποιεσδήποτε προυποθέσεις αύριο. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης η ασφάλιση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
Τέλος ο κ. Ιωάννης Μωραίτης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλίσεων Λοιπών Γενικών Κλάδων στην Εθνική Ασφαλιστική είπε πως η αντασφάλιση είναι ένα σύνθετο εργαλείο που εκτός από τη βασική ιδέα εξομάλυνσης των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει στοιχεία όπως to capital management, capital relief κ.α. Επίσης ο αντασφαλιστής λειτουργεί και ως σύμβουλος για την εταιρεία και στην ανάπτυξη των εργασιών της και στη διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνει. Η διείσδυση της αγοράς αυτής είναι περιορισμένη και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών».


ΠΑΝΕΛ 4
Κυκλώματα του κοινού οργανωμένου εγκλήματος κρύβονται πίσω από τις ασφαλιστικές απάτες που πραγματοποιούνται με αυξητική τάση, κάθε χρόνο στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, είναι ότι έχουν τόσο άρτια οργάνωση που ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών εταιρειών που προσπαθούν να τα πολεμήσουν, κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για κακόβουλη καταγγελία. Δηλαδή, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση στο πάνελ,  υπάρχουν οργανωμένες ομάδες πελατών, συνεργείων αυτοκινήτων, δικηγορικών γραφείων και άλλων επαγγελματιών που δρουν συστηματικά εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών.  Συγκεκριμένα, οι ομιλητές στο τέταρτο πάνελ του Insurance Money Conference 2013 τόνισαν ότι η «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί η ασφαλιστική απάτη στη χώρα μας φτάνει τα 375 με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αφορά στο 15-20% του συνολικού τζίρου της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα. Αυτό το ποσό σύμφωνα με τους ομιλητές το επιβαρύνεται τόσο η ίδια η ασφαλιστική αγορά όσο και οι συνεπείς ασφαλιζόμενοι πελάτες της.
Εκτός από τις απάτες που κάνει το οργανωμένο έγκλημα υπάρχει και μία πιο ήπιας μορφής απάτη, η οποία έχει στόχο απλά να διογκώσει την ασφαλιστική αποζημίωση. Πάντως οι ομιλητές ανέφεραν ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, καθώς αντίστοιχα κυκλώματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μάλιστα είναι και πιο οργανωμένα και επικίνδυνα, καθώς οι εκεί τζίροι φτάνουν σε ... δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ το ύψος της ασφαλιστικής απάτης φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό το 80-100 δις δολαρίων. ασφαλιστικές απάτες που κανουν πελάτες   απώλειες του ασφαλιστικού κλάδου από την ασφαλιστική από την


Η πληροφορική ως μέσο ενίσχυσης των πωλήσεων και μείωσης του λειτουργικού κόστους
Βασίλης Ψυχογυιός, εκπρόσωπος της Uni SystemsΟ εκπρόσωπος της Uni Systems, της εταιρείας που έχει υλοποιήσει τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα έργα Πληροφορικής στην ελληνική Χρηματοοικονομική αγορά, κ. Βασίλης Ψυχογυιός ανέλυσε το πώς η Πληροφορική λειτουργεί ως μέσο ενίσχυσης των πωλήσεων και μείωσης του λειτουργικού κόστους.


Όπως ανέφερε «ο στόχος μίας εταιρείας πληροφορικής είναι να κάνει consolidate συστήματα για να είναι πιο αποτελεσματικά και διαχειρίσιμα» και κάνοντας χρήση των υπηρεσιών που διαθέτουμε σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία και υποδομές με πολλαπλές εφαρμογές.


Όπως ανέφερε «η εμπειρία μας λέει ότι μπορούμε με την τεχνολογία και την πληροφορική να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Μπάφετ «η τεχνολογία είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τηην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’90 η πληροφορική ήταν υποστηρικτικό εργαλείο, το 2000 σχετίστηκε άμεσα με το Business και ως τμήμα συμμετείχε στην ανάπτυξη των εταιρειών ακι σήμερα είναι αρκετά άμεση η συνεισφορά της στον τρόπο προσέγγισης των πελατών και τη διαμόρφωση στρατηγικής. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να διαχειριστούμε μεγάλο όγκο πληροφοριών επιτυχώς και εδώ χρειάζονται τα πληροφοριακά συστήματα. Επίσης πρέπει να διαχειριστούμε το ρίσκο, να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις από κακόβουλες προσβάσεις και να είμαστε συμβατοί με τα διάφορα κανονιστικά πλαίσια όπως η Solvency II. Πρέπει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα μειώνοντας τα κόστη, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να αυξήσουμε την ευελιξία και το πόσο γρήγορα προσεγγίζουμε την αγορά και να δημιουργήσουμε καινούρια αξία». Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η πληροφορική μπορούμε να:


• Είμαστε συμβατοί με τα κανονιστικά πλαίσια
• Να βελτιώσουμε τον αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας με τους μεσίτες τους πράκτορες και τον τελικό πελάτη
• Να διαχειριστούμε νέα κανάλια πωλήσεων όπως τα social media
• Να χρησιμοποιήσουμε mobile devices
• Να απλοποιήσουμε υποδομέςΗ κατάσταση του It υπάρχου αρκετές In house εφαρμογές και κάθε φορά που θέλουε να άνουμε ένα καινούριο «σχέδιο» δημιουργούμε περιβάλλον εξαρχής. Έχουμε να κάνουμε με σύνθετες υποδομές, που έχουν προκύψει γιατί κάθε φορά εξυπηρετούμε μία ανάγκη της επιχείρησης με μία νέα εφαρμογή χωρίς να κάνουμε share στα συστήματα που έχουμε. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται είναι
• να μειώσουμε τα κόστη με:
- κεντροποίηση των εφαρμογών
- Application delivery εφαρμογές
- Μοντέλα που μας επιτρέπουν όσο αναπτύσσεται η εταιρεία τόσο να πληρώνουμε.
• Μοντερνοποίηση (crm κλπ)
• Ευλυγισία: να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και τον πελάτη που έχει το tablet
• Απλοποίηση εσωτερικών διαδικασιών
• Ενίσχυση ασφάλειας 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2013
ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
PHARMA & HEALTH CONFERENCE 2013
ΕΣΠΑ-ΥΓΕΙΑ
ΒΙΑΝΕΞ- LILLY
ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ ΑΒΕΕ
ΖΤΕ - IDEAL ELECTRONICS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΤΕ
ΦΑΚΕΛΟΣ MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site