Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2013-τ.394                              

ΕΣΠΑ-ΥΓΕΙΑ
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΓΑ 60 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ


Η καθυστέρηση για έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κυμαίνεται από 6 μήνες και φθάνει έως και τα 2,5 χρόνια.
37 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών σε νοσοκομεία της Αττικής και σε παιδικούς σταθμούς, με προϋπολογισμό 56 εκατ. ευρώ, δεν έχουν υλοποιηθεί


 


«Μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και…»: Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» στον Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των έργων από το ΕΣΠΑ στον χώρο της υγείας.
Το PhB έχει αναφερθεί στο σημαντικό αυτό ζήτημα επανειλημμένως, αποκαλύπτοντας την επικίνδυνη στασιμότητα που παρατηρείται στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Επίσης, έχουμε καταγγείλει ότι πολλοί διαγωνισμοί έχουν κολλήσει – προφανώς λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών ΥΠΕ και των νοσοκομείων να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.
Οι καθυστερήσεις, για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Σγουρός, αφορούν 37 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ και έχουν σχέση με την αναβάθμιση των υποδομών σε νοσοκομεία της Αττικής και σε παιδικούς σταθμούς με προϋπολογισμό 56 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση κυμαίνεται από 6 μήνες και φθάνει έως και τα 2,5 χρόνια! Τρίτη προειδοποίηση δεν θα υπάρξει και επόμενη κίνηση θα είναι η απένταξη των έργων…
Ειδικότερα, από τα έργα που έχουν κολλήσει, 19 έργα αναβάθμισης των υποδομών υγείας σε 15 νοσοκομεία της Αττικής με προϋπολογισμό περίπου 24,1 εκατ. ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή χωρίς σύμβαση και άρα δεν μπορεί ουσιαστικά να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.
Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια ιατρικού, τεχνολογικού εξοπλισμού και 30 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, σε μετεγκατάσταση ιατρικών μονάδων και σε ανακατασκευή νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες και πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.
Παράλληλα, 18, συνολικά, έργα κατασκευής βρεφικών και παιδικών σταθμών σε 17 δήμους της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ από αυτά τέσσερα είναι χωρίς σύμβαση και 14 με σύμβαση, χωρίς όμως να παρουσιάζουν συγκεκριμένες δαπάνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή τους με ευθύνη των δήμων στους οποίους υπάγονται τα έργα αυτά.
 Να θυμίσουμε ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, είχε επισημάνει τους κινδύνους στον κ. Λυκουρέντζο και τον Νοέμβριο του 2012. Τότε ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν κινήσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Όμως, ελάχιστα έγιναν στην πράξη και ενώ επίκειται η τοποθέτηση νέων διοικητών στα νοσοκομεία.
Τα νοσοκομεία που έχουν καθυστερήσει τα έργα είναι το Μαιευτήριο Έλενα, τα δύο Νοσοκομεία Παίδων (Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού), το Π.Γ.Ν. Σωτηρία, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, το Γ.Ν.Α. Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το Γ.Π.Ν. Λαϊκό, το Οφθαλμιατρείο Αθήνας, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., το Λαϊκό, στη Δυτική Αττική το Αττικό, στον Πειραιά το Αντικαρκινικό Μεταξά, το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Αγ. Παντελεήμων.
Σε ό,τι αφορά τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς σε 17 δήμους της Αττικής, οι τέσσερεις είναι χωρίς σύμβαση και οι 14 με σύμβαση, χωρίς όμως να παρουσιάζουν δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η κατασκευή τους. Ο κ. Σγουρός επισημαίνει ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνονται οι δήμοι.
Πρόκειται για έργα στους δήμους Βύρωνα, Χαλανδρίου, Αγ. Δημητρίου, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Χαϊδαρίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Κηφισιάς, Διονύσου, Φυλής, Αχαρνών, Μαρκοπούλου, Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, Καλυβίων-Θορικού, Σαρωνικού και Σαλαμίνας.
 Αντίστοιχες καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλες περιφέρειες. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ έργα συνολικού προϋπολογισμού 22,7 εκατ. ευρώ. Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έως 31-12-2012 έχουν ενταχθεί 19 έργα του Τομέα Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 19,9 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, 8 έργα προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν μετά την 1-7-2011. Αφορούν έργα και προμήθεια στα νοσοκομεία και τις μονάδες τους στην περιφέρεια, την προμήθεια οχημάτων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία, τον εξοπλισμό του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας (ΚΕΛΠΝΟ). Αντίστοιχα, στον Τομέα Κοινωνικών Υποδομών, έχουν ενταχθεί 2 έργα, μετά την 1-7-2011, συνολικού προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, εκεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι «γαλάζιος» (ο Κώστας Αγοραστός) και έτσι δεν βγαίνουν προς τα έξω «παράπονα» για καθυστερήσεις… Στη συνάντηση που είχαν πάντως τον Ιανουάριο του 2013 οι κ.κ. Αγοραστός και Λυκουρέντζος έγινε σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα και πώς και εκεί υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν απεντάξεις έργων…
Το «καυτό» ερώτημα για την κυβέρνηση είναι: Εφόσον όλοι οι νυν διοικητές των νοσοκομείων έχουν βάλει υποψηφιότητα, θα αξιολογηθεί αρνητικά το γεγονός ότι ορισμένοι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ; Αντιστρόφως, θα προσμετρηθεί θετικά για όσους πέτυχαν να απορροφήσουν αποδοτικά τους πόρους; Τα ερωτήματα είναι προφανώς ρητορικά…


 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ 1.235 ΕΡΓΑ


Τα έργα στον τομέα της υγείας αποτελούν ένα μικρό κομμάτι από τα έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται «στο κόκκινο». Συνολικά, 1.235 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της οριστικής απένταξης.
Η χώρα μας έχει αναλάβει να απορροφήσει μέσα στο 2013 συνολικά 3,89 δισ. ευρώ – ποσό που φαντάζει αστρονομικό με βάση τις επιδόσεις μας μέχρι σήμερα. Με δεδομένο το ότι υπάρχει πίεση και από τον κανόνα της αυτόματης αποδέσμευσης (ν+2), τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μεγάλο «ψαλίδι» στο ΕΣΠΑ.
Την αντίστροφη μέτρηση για «κόψιμο» των έργων παραδέχθηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα περισσότερα προβληματικά έργα αφορούν στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση (ειδικά στο κομμάτι της μηχανοργάνωσης του Δημοσίου) και στο περιβάλλον, όπου η κοινότητα έχει απειλήσει με πρόστιμα για την καθυστέρηση του κλεισίματος των παράνομων χωματερών.
Μεταξύ αυτών των έργων για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις, για 1.235 δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές. Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν 759 έργα για τα οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, με συνολικό προϋπολογισμό 593 εκατ. ευρώ.
Η κατανομή αυτών των «αδρανών συμβάσεων» ανά ταμείο έχει ως εξής:
• ΕΤΠΑ 263 εκατ. ευρώ
• ΕΚΤ 184 εκατ. ευρώ
• Ταμείο Συνοχής 145 εκατ. ευρώ.
Η αξία των συμβάσεων που υπεγράφησαν μεταξύ 2007 και 2011, για τις οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές, είναι 232 εκατ. ευρώ.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2013
ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
PHARMA & HEALTH CONFERENCE 2013
ΕΣΠΑ-ΥΓΕΙΑ
ΒΙΑΝΕΞ- LILLY
ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ ΑΒΕΕ
ΖΤΕ - IDEAL ELECTRONICS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΤΕ
ΦΑΚΕΛΟΣ MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site