Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2013-τ.396                              

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή «ΑΚΡΙΒΗ» ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;


 


Τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, με …αμερικανική βοήθεια, εάν οι δανειστές μας επιμείνουν για τέταρτο μνημόνιο, και η Τρόικα μάς «βάλει το μαχαίρι στο λαιμό»Η «πρόβα εξόδου» στις αγορές του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ, στο τετ-α-τετ με τα μεγολοστελέχη αμερικανικών τραπεζών, hedge funds και private equity fundsΝέο μνημόνιο - το τέταρτο - για να λάβουμε ένα νέο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να καλύψουμε το δημοσιονομικό «κενό» ή έξοδος στις αγορές για δανεισμό με επιτόκια τριπλάσια ή τετραπλάσια από αυτά που μας δανείζουν οι εταίροι μας; Αυτό είναι το δίλλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Η Τρόικα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης» και θα αξιώσει νέα μέτρα. Κάτι τέτοιο, όμως, δύσκολα θα γίνει ανεκτό, ακόμη και από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και ίσως προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Εάν οι δανειστές μας επιμείνουν σε νέα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τολμήσει έξοδο στις αγορές, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να «προβάρει» έξοδο στις αγορές, κατά την τελευταία του επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε μεγαλοστελέχη αμερικανικών τραπεζών, hedge funds και private equity funds (διαχειριστές ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων).


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;


Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, που μίλησαν στο «ΧΡΗΜΑ», για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να δανειστεί με λογικά επιτόκια, θα πρέπει το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, από το 9 με 10% σήμερα, να υποχωρήσει στο 5%. Πόσο εφικτό είναι όμως να γίνει αυτό μέσα σε λίγους μήνες; Ίσως είναι, εάν υπάρξει ένα μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και μάλιστα αν έχει αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒΒ-. Αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό;


 


 


Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ «ΒΟΗΘΕΙΑ»


Η κυβέρνηση ελπίζει στην αμερικανική «βοήθεια», εάν αποφασίσει να μην μπει σε νέο μνημόνιο:


• Η τελευταία εξόρμηση του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε «πρόβα εξόδου» της Ελλάδας στις αγορές, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στις αμερικανικές τράπεζες, τους θεσμικούς επενδυτές και στα hedge funds, που θα είναι βεβαίως οι αγοραστές των ελληνικών τίτλων, όταν η Ελλάδα βγει, με το καλό, στις αγορές. Το σύνολο σχεδόν των hedge funds και private equity funds, τα οποία παρευρέθηκαν μέσω ανώτατων στελεχών τους στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έχουν ήδη θέσει την Ελλάδα στο μικροσκόπιό τους και είτε έχουν υλοποιήσει κάποιες μικρές αρχικές επενδύσεις είτε αναζητούν ευκαιρίες, έχοντας συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.
• Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά το γεγονός ότι στελέχη των αμερικανικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Moody’s, Fitch) πηγαινοέρχονται στην Αθήνα, το οποίο «μυρίζει» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Αναβάθμιση, που είναι η βάση για να τολμήσει η Ελλάδα έξοδο στις αγορές.
• Αμερικανικοί οίκοι και οι αμερικανικές τράπεζες συνεχίζουν το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα. Η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs κάνει λόγο για βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι νέα μέτρα είναι αχρείαστα για τη λήψη ενός τέτοιου ποσού, καθώς τα ρίσκα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα οφέλη της εφαρμογής τους. Ακόμη και η Citigroup που, σε μηνιαία βάση, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έβλεπε έξοδο από το ευρώ, τώρα «ψηφίζει» ελληνικές μετοχές, κάνοντας λόγο για «Έλληνες Ήρωες». Ακόμη και ο Τζον Πόλσον με το hedge funds Paulson & Co, το οποίο είχε στοιχηματίσει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας ότι έχει αγοράσει Alpha Bank και Πειραιώς. Η αγορά της Νέας Υόρκης έχει κάνει σημαντικότατες επενδύσεις τους τελευταίους 15 μήνες σε ομόλογα και, ως αποτέλεσμα, έπεσαν και τα επιτόκια της Ελλάδας. Άρα, η αγορά ομολόγων από τη Νέα Υόρκη ήδη έχει μια θετική στάση προς την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι σημαντικό είναι, αν εκδώσουμε νέα ομόλογα - όταν εκδώσουμε το 2014 - να υπάρχει ενδιαφέρον από την Αμερική.
• Ο διεθνής κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος, εμμέσως πλην σαφώς, με συχνές συνεντεύξεις του, πιέζει τη Γερμανία να συναινέσει σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, επισημαίνει, ότι τη στιγμή που η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, εάν «κουρευτεί» το χρέος που κρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε πολλοί ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι αγορές θα τη δανείσουν με λογικά επιτόκια. 

  Περιεχόμενα
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
25 ΧΡΟΝΙΑ «ΧΡΗΜΑ»
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
EUROMONEY CONFERENCE
ΕΡΕΥΝΑ SAXO BANK
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑEGEAN
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site