Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2013-τ.396                              

ΤΙ ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΔΑΝ Ο ΠΟΛΣΟΝ, Ο ΜΟΜΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ HEDGE FUNDS;Τώρα όλοι ποντάρουν στην ελληνική οικονομία, στο Χ.Α και τα ελληνικά ομόλογα!Με μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον που ενάμιση χρόνο πριν «έπαιξε» κι έχασε... στη χρεοκοπία της Ελλάδας, τώρα επενδύει στις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ποντάρει τώρα στην δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.
Tα hedge funds αγοράζουν πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών και ξαναβλέπουν τα ελληνικά ομόλογα.
O διαχειριστής του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές ύψους 815 δισ. δολ. ο Μαρκ Μόμπιους βρίσκεται στη χώρα μας και δηλώνει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όταν ταυτόχρονα, ο ίδιος εξετάζει 41 υποψήφιες επενδυτικές επιλογές στο ελληνικό χρηματιστήριο τότε ξυπνάνε μνήμες της δεκαετίας οι τοποθετήσεις του οποίου άλλαξαν τα δεδομένα της τότε Σοφοκλέους.
Το 1987, ο γκουρού των αναδυομένων αγορών Μαρκ Μόμπιους της Τέμπλετον ήταν εδώ και η Σοφοκλέους πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Ο Μαρκ Μόμπιους της Τέμπλετον ήταν ο πρώτος μεγάλος ξένος επενδυτής που «ανακάλυψε» το ελληνικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα ο ίδιος δηλώνει ότι ενεργητική διαχείριση είναι στόχος του και θεωρεί ότι πιστεύει στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διατείνεται ότι η στρατηγική του stock picking είναι αυτή που θα ακολουθήσει στο Χ.Α.
Αναμφισβήτητα η εξέλιξη είναι αξιοσημείωτη και διαμορφώνει αισιοδοξία για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου που από το τέλος του 2009 έζησε τρία και πλέον έτη απαξίωσης.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο και η παρουσία ξένων funds στην Αθήνα είναι έντονο ενώ οι εισροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο συνεχίζονται ,όπως φαίνεται και από το μηνιαίο δελτίο του χρηματιστηρίου για τον Σεπτέμβριο (για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική αγορά υπερέβησαν τις εκροές) και το κλίμα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων παραμένει θετικό.


ΕΥΛΟΓΙΑ… Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ;


Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά μία αναδυόμενης αγοράς. όπου τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια συντηρούν την τάση με προγραμματισμένες τοποθετήσεις σε κάθε ευκαιρία διόρθωσης, ενώ έχουν αρχίσει  και τα «πακέτα» στις μετοχές οι οποίες από τα τέλη Νοεμβρίου θα συμμετέχουν στο δείκτη MSCI, όταν η ελληνική αγορά περάσει στις αναδυόμενες  και αφορούν σε μεταβιβάσεις πακέτων από «μάνες» σε τελικούς πελάτες.
Στη νέα σύνθεση του δείκτη MSCI, σύμφωνα με την HSBC αναμένεται να συμπεριληφθούν οι: Εθνική (με εκτιμώμενες συναλλαγές στα 89 εκατ. δολάρια), Πειραιώς (συναλλαγές 77 εκατ. δολ.), Alpha Bank (73 εκατ. δολ.), ΟΠΑΠ (35 εκατ. δολάρια), Jumbo (74 εκατ. δολ.), ΟΤΕ (35 εκατ. δολ.), ΕΛΠΕ (53 εκατ. δολ.) και Folli Follie (48 εκατ. δολ.), ΔΕΗ (84 εκατ. δολ.). Ο MSCI θα ανακοινώσει τις αλλαγές επί των δεικτών στις 7 Νοεμβρίου και οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των αγορών στις 26 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ανάλυση της HSBC, θα υπάρξουν εκροές ύψους 259 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισροές θα είναι της τάξεως των 827 εκατ. δολαρίων. Το καθαρό όφελος θα ανέλθει στα 568 εκατ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι προ ημερών, η Citigroup σε ανάλυση της εκτιμά ότι κατά την ένταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές και στον δείκτη του MSCI, θα προκαλέσει εισροές 500 εκατ. ευρώ τις πρώτες 16 ημέρες και από τα λεγόμενα παθητικά funds και 1,6 δισ. περαιτέρω ζήτηση για μετοχές από τα funds που κινούνται με μεγαλύτερη αυτονομία.
sύμφωνα με τον Remy Briand, γενικό διευθυντή του MSCI, η στάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναδυόμενες αγορές θα ανέλθει σε 30 μονάδες βάσης (0,3%) έναντι 1,8 μονάδας βάσης (0,018%) που είχε στις ανεπτυγμένες. Δηλαδή, το ΧΑ θα έχει υπερδεκαπλάσια βαρύτητα στις αναδυόμενες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες!ΑΠΟ ΤΟ «GREXIT» ΣΤΟΥΣ … «ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ»!


Η Citigroup ήταν μέχρι σήμερα η πιο αρνητική, από τους ξένους οίκους, για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Προέβλεπε, επί μεγάλο χρονικό διάστημα,  σχεδόν σε μηνιαία βάση (!), έξοδο από το ευρώ, όταν ακόμη και οι άλλοι μιλούσαν για ελληνικό Success story. Η Citigroup με έκθεσή της προτρέπει τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές!
Όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της, η ίδια επιχειρεί να δημιουργήσει μία λίστα προτάσεων για μετοχές που την ονομάζει «’Ελληνες  Ήρωες»!
Μάλιστα προβλέπει τουλάχιστον εισροές 2,1 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά την είσοδο της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI από τις 26 Νοεμβρίου.
Οι αναλυτές της Citi, εκτιμούν ότι οι καθαρές εισροές από funds παθητικής διαχείρισης θα ανέλθουν στα 500 εκατ. δολάρια, την ώρα που εκτιμά ότι η ζήτηση από τους επενδυτές αναμένεται στα 1,6 δισ. δολάρια.
Όσον αφορά τις ελληνικές εισηγμένες, η Citigroup εκτιμά ότι η κερδοφορία θα μειωθεί κατά 3% το 2013, προτού ανακάμψει δυναμικά κατά 31% το 2014.
Για θεαματική βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας το 2014 των μεγάλων ελληνικών εισηγμένων εταιρειών που καλύπτει κάνει λόγο η έκθεση της Citigroup. Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει άνοδο κερδών των μη τραπεζικών εταιρειών που καλύπτει κατά 31% μέσα στο 2014, δηλαδή από τα 899,7 εκατ. στο 1,186 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Citigroup βλέπει βελτίωση στην κερδοφορία μέσα στο 2014 για εισηγμένες όπως η Aegean Air-lines (από 35,9 φέτος σε 40,4 εκατ. του χρόνου), η ΤΙΤΑΝ (από -8,8 σε +22,8 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (από 110 σε 191,5 εκατ. ευρώ), η Coca Cola (από 234 σε 336,8 εκατ. ευρώ), η Motor Oil (από 29,6 σε 118,1 εκατ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (από 294,4 σε 298,2 εκατ. ευρώ).


 


ΝΕΟΥΣ... ΟΠΑΔΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ


 «Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, βρίσκονται πάλι σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό που κατέγραφαν μετά την κρίση, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί στις πιο εύθραυστες περιοχές της ευρωζώνης και η αλλαγή της βάσης των επενδυτών, πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω», αναφέρει η Wall Street Journal, σε άρθρο με τίτλο «Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν νέους οπαδούς».
Οι αποδόσεις πέφτουν καθώς η αξία αυξάνεται, σχολιάζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι, και ένας δεύτερος δείκτης που παρακολουθείται στενά, αυτός της πρόσθετης απόδοσης για διακράτηση επικίνδυνων τίτλων, καταδεικνύει την αυξανόμενη πρόθεση των επενδυτών να αγοράσουν ελληνικό δημόσιο χρέος.
Το κενό στις αποδόσεις μεταξύ των δεκαετών ελληνικών ομολόγων και των γερμανικών Bunds, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 6.5 ποσοστιαίες μονάδες, λιγότερο από τις 10 στην αρχή του χρόνου, και από το υψηλό των 34 ποσοστιαίων μονάδων, όταν η ελληνική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της στα τέλη του 2001.
Κατά τον επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley για το δημόσιο χρέος παγκοσμίως, Paolo Batori, η σύνδεση της Ελλάδας με τα άλλα δύο κράτη μέλη υπό καθεστώς διάσωσης, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, έχει βοηθήσει στην άνοδο των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν αριθμό εμποδίων να ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης έκθεσης προόδου της τρόικας και τα τεστ αντοχής των τραπεζών.
Ένα δεύτερο στοιχείο που επιδρά θετικά στην πρόσφατη άνοδο των Ελληνικών ομολόγων, είναι η αλλαγή της βάσης των επενδυτών, με τους αποκαλούμενους λογαριασμούς «πραγματικών χρημάτων» («real money»), όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι αρχίζουν να παίρνουν κομμάτι από τη βιομηχανία των hedge funds.


 

  Περιεχόμενα
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
25 ΧΡΟΝΙΑ «ΧΡΗΜΑ»
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
EUROMONEY CONFERENCE
ΕΡΕΥΝΑ SAXO BANK
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑEGEAN
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site