Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2013-τ.396                              

ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΠαίρνοντας συνέντευξη, στις αρχές του 2000, από τον αείμνηστο Ελευθέριο Μουζάκη, μου είχε πει ότι ο «άνθρωπος πεθαίνει όταν σταματήσει να κάνει σχέδια».
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου επτά στους δέκα Έλληνες δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν ημέρα την ημέρα.
Στην ουσία είμαστε ζωντανοί-νεκροί… ή μοιάζουμε με βάτραχο σε νερό!
«Αν ρίξεις έναν βάτραχο σε νερό που βράζει θα πηδήξει αμέσως έξω. Αν όμως ζεστάνεις το νερό σιγά- σιγά τότε ο βάτραχος θα περιμένει υπομονετικά να βράσει μέχρι θανάτου».
Με αυτά τα λόγια η αμερικανική εφημερίδα New York Times περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, πληγωμένη από τα έξι  χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας.Την ίδια ώρα όλοι στην Ελλάδα εξορκίζουν τον νεοφιλελευθερισμό, του ρίχνουν αναθέματα και του φορτώνουν όλα τα δεινά που περνά η χώρα μας. Όμως ξέρουν τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός;
Μάλλον ξέρουν αλλά μας το αποκρύπτουν.
Ξέρουν ότι σημαίνει μείωση του υπερτροφικού κράτους και μεγάλη μείωση φόρων;
Στην Ελλάδα ούτε το κράτος μειώνεται, ούτε οι φόροι πέφτουν. Αντιθέτως αυξάνονται, όχι μόνο τώρα που ήλθε η τρόικα, αλλά και επί κυβερνήσεων και της Νέας Δημοκρατίας, ένα κόμμα που ιδεολογικά βρίσκεται πιο κοντά στις φιλελεύθερες ιδέες.Μετά τη χρεοκοπία του κράτους το 2010 από την έλλειψη πηγών δανεισμού, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι του ιδιωτικού τομέα μετανάστευσαν στο εξωτερικό.
Αυτοί όμως δεν πήγαν ούτε στην Κούβα και τη Β. Κορέα, ούτε στη Βενεζουέλα, αλλά σε νεοφιλελεύθερες χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.ά.
Ασφαλώς και ο νεοφιλελευθερισμός έχει και «απάνθρωπο» πρόσωπο και αυτό γιατί οι πολιτικοί έχουν δώσει… μεγάλη εξουσία στις λεγόμενες αγορές. Όμως στην Ελλάδα ποτέ δεν υλοποιήθηκε η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού για να κρίνουμε τα αποτελέσματα. Κάθε άλλο , ακόμη και η ελληνική δεξιά είχε συχνά  πιο «σοβιετική» αντίληψη και από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά.


Κανένα κόμμα δεν λέει ανοικτά ότι για την κρίση φταίει ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας και η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι δραστικό για να τον περιορίσει δραστικά..
Κανείς δεν αναφέρει την «ενοχή» του δημοσίου για την κρίση: από το 1976 έως το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν 150%, ενώ από το 2000 και μετά το μισθολογικό κόστος του δημοσίου ξεπέρασε το μέσο όρο της Ευρωζώνης!
Κανείς, ή μάλλον πολλοί λίγοι δεν λέει ανοικτά ότι για κάθε θέση εργασίας που διατηρείται στο Δημόσιο εκτιμάται ότι χάνονται τρεις στον ιδιωτικό τομέα. Το μπαράζ των νέων φόρων για να συντηρηθεί το υπερτροφικό κράτος και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τον ιδιωτικό τομέα, τον μόνο που παράγει πλούτο.
Με ένα ποσό, 15-18 δισ. υπό μορφή, δανείων των τραπεζών, θα διασώζονταν ένα μεγάλο κομμάτων των 200.000 επιχειρήσεων, που έχουν κλείσει ή βρίσκονται στο στάδιο διακοπής λειτουργίας. Μαζί  θα διασώζονταν και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η διαπίστωση έρευνα του διεθνούς οίκου Oliver Wyman.


Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου. Αλλά τι μας νοιάζει. Άλλωστε όλος ο πλανήτης «πνίγεται» στα χρέη. Το παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 223 τρισ. δολ. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το ιδιωτικό χρέος δηλαδή των κατοίκων του πλανήτη Γη φθάνει τα 92,45 τρισ. δολ.
Στην Ελλάδα το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 552 δισ. ευρώ.
Καταχρεωμένος ο πλανήτης. Όμως κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί απλά ποτέ δεν πρόκειται να αποπληρωθούν. Άρα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι…Η Ελλάδα ψάχνει τον σωτήρα της!
Η ΑΕΚ εκδιωγμένη από την Σούπερ Λίγκα, σύρθηκε στην χρεοκοπία, ως αποτέλεσμα αυτό που οι οπαδοί επικρίνουν δριμύτατα ως κακή διαχείριση, υπερβολικά έξοδα το οποίο συνδυάστηκε με την βαθιά ύφεση, γράφει η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες αντανακλούν την ελληνική ταπείνωση».
Όπως αναφέρει, καθώς η κυβέρνηση στην Αθήνα κρέμεται από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης η ΑΕΚ έχει βρει, αυτό που ελπίζει ότι θα είναι ο σωτήρας της . Ο μεγιστάνας του πετρελαίου και της ναυτιλίας, Δημήτρης Μελισσανίδης.
Η Ελλάδα θα τον βρει; 

  Περιεχόμενα
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
25 ΧΡΟΝΙΑ «ΧΡΗΜΑ»
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
EUROMONEY CONFERENCE
ΕΡΕΥΝΑ SAXO BANK
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑEGEAN
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site