Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2013-τ.396                              

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ…LEHMAN BROTHERS ;Στο κατώφλι μιας νέας διεθνούς κρίσης η παγκόσμια οικονομία;Goldman: Οι επενδυτές πρέπει πάντα να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότεροMorgan Stanley- Deutsche Bank: Στο κατώφλι μιας νέας διεθνούς κρίσης η παγκόσμια οικονομία, ορατά τα πρώτα συμπτώματαPaulson (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αναγκαία η αντιμετώπιση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος


 


Με μια νέα κατάρρευση τύπου Lehman Brothers απειλείται η παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο Henry Paulson, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς όπως τόνισε οι αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Τα μέτρα που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Lehman δεν είχαν αποτέλεσμα. Το χρέος αυξήθηκε ενώ οι προοπτικές για την ανάπτυξη είναι αρνητικές, ενώ παραμένει ανεξέλεγκτος ο χρηματοοικονομικός τομέας.
Η κατάρρευση της Lehman Brothers και η επακόλουθη οικονομική κρίση ήταν το σύμπτωμα των διογκωμένων χρεών, των παγκόσμιων ανισορροπιών, της υπερβολικής ισχύς του χρηματοοικονομικού τομέα και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, που στήριξαν ένα οικονομικό μοντέλο κατανάλωσης που βασίστηκε στο δανεισμό.
Αποτελεί έκπληξη ότι λίγα έχουν αλλάξει από τότε. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι προσπάθειες που έγιναν είχαν φτωχά αποτελέσματα. Από το 2007 το σύνολο του χρέους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αυξήθηκε αντί να μειωθεί, με τον υψηλότερο δημόσιο δανεισμό να αντισταθμίζει τη μείωση του χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αύξηση έχουν σημειώσει και τα επίπεδα χρέους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες
Ο Paulson εκτιμά ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, το οποίο ευθύνεται σημαντικά για την κρίση.
Οι σκιώδεις τράπεζες δανείζουν χρήματα σε συμβατικές τράπεζες και επιχειρήσεις για μερικές ημέρες και εβδομάδες ή επενδύουν χρηματικά πλεονάσματα βραχυπρόθεσμα και με υψηλά επιτόκια. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος τους ανήλθε το 2011 στα 50 τρισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο ένα τρίτο του τζίρου των κοινών τραπεζών.
Οι σκιώδεις τράπεζες δεν δρουν ύποπτα σε κάποιο «σκοτεινό δωμάτιο», αλλά ανήκουν εν μέρει σε γνωστές μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.
Στην Ευρώπη, η Κομισιόν φιλοδοξεί να θέσει υπό έλεγχο τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου, ωστόσο οι επικριτές της κάνουν λόγο για άτολμα σχέδια επί χάρτου.
Την ίδια ώρα πάνω από 1 τρισ. υπολογίζονται οι κρυφές ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Wolfgang Münchau, αποκαλύπτοντας την υποκριτική στάση των αρχών για το μείζον αυτό ζήτημα που απειλεί τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας.Η GOLDMAN SACHS


Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs (την οποία οι αγορές ακούνε με μεγάλη προσοχή), Lloyd Blankfein, σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του, στα τέλη του Ιουλίου, τόνιζε: « Οι επενδυτές πρέπει πάντα να είναι προετοιμασμένοι για το πιο ακραίο σενάριο, ακριβώς επειδή θα επαληθευτεί».
Mε φόντο την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007-2008 και συντάραξε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι μόνο, ο Blankfein τόνισε ότι η εμπειρία τον δίδαξε πως το χειρότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς, αναπόφευκτα θα πραγματοποιηθεί.MORGAN STANLEY ΚΑΙ DEUTSCHE BANK ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝΟι ισχυρότεροι τραπεζικοί όμιλοι Morgan Stanley και Deutsche Bank προειδοποιούν: Προετοιμαστείτε για πρόσκρουση... έρχεται νέα οικονομική κρίση με επίκεντρο τις αναπτυσσόμενες αγορές .
Η Morgan Stanley, εκφραστής του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενίοτε της κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, και η Deutsche Bank, η οποία δίνει τον τόνο και τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, διαπιστώνουν: Οι αναταράξεις που παρουσιάζονται διεθνών πλέον, μπορεί να αποτελέσουν τη νέα «πεταλούδα» που θα διαταράξει την παγκόσμια οικονομία.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ξέσπασμα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης κρούει η Morgan Stanley.
"Η επομένη παγκόσμια οικονομική κρίση ίσως παραμονεύει. Πιθανότατα να διανύουμε τα αρχικά της στάδια", προειδοποιεί ο Stephen Roach, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley για την Ασία και οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale.
Όπως διαμηνύει, η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να κινείται στα αρχικά στάδια της επόμενης κρίσης, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα, τη Fed, να βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα.
Που στηρίζει όμως την πεποίθησή του αυτή ο Stephen Roach;
Όσο η Fed αναζητά τρόπους για τη σταδιακή άρση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων,  οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται δέσμιες ισχυρών πιέσεων. Αγορά συναλλάγματος και χρηματιστήρια κλυδωνίζονται απ' άκρη σ' άκρη: Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Τουρκία, Νότιος Αφρική...
Περί τα 1,37 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης έχουν εξανεμιστεί από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών και ειδικά των ασιατικών καθώς τα σημάδια ότι οικονομίες από την Ινδία και την Κίνα έως την Ινδονησία εξασθενούν, πυκνώνουν.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παίρνει την ανιούσα σε έναν σημαντικό αριθμό χωρών του πλανήτη. Η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί ένα κλασικό σύμπτωμα μιας χώρας που ζει και κινείται "πέραν των οικονομικών ορίων και αντοχών της". Πρόκειται για ένα κλασικό σύμπτωμα... λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, συνεχίζει στην ανάλυσή του ο Roach, είναι το αποτέλεσμα τεράστιων και ραγδαίων οικονομικών ανισοτήτων που διαπιστώνονται ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Το χάσμα μεταξύ του αδύναμου Νότου και του ισχυρού Βορρά είναι ανυπέρβλητο. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία εμφανίζουν διογκωμένα ελλείμματα, ενώ στον αντίποδα η Γερμανία διαθέτει μια άκρως πλεονασματική οικονομία.
Οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη έχουν κάνει ό,τι μπορούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα. Αλλά η απουσία βιώσιμης ανάπτυξης στον πλανήτη είναι εμφανής...
"Δεδομένων των δεκάδων κρίσεων που έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία από τις αρχές του 1980, δεν χωρά καμία παρερμηνεία... Το μήνυμα είναι το εξής: Οι οικονομικές ανισορροπίες είναι μη βιώσιμες, ανεξαρτήτως του μεγέθους της δράσης που αναλαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες... ", προειδοποιεί ο Stephen Roach.
Την προσοχή των επενδυτών εφιστά και η Deutsche Bank, προειδοποιώντας τους πως είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της μεγαλύτερες γερμανικής τράπεζας, οι μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος, είχαν ξεκινήσει πολύ πιο ανώδυνα, σε σχέση με τις τρέχουσες «αναταράξεις» στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Συγκεκριμένα, το 1997 η Ταϊλάνδη αποτελούσε μόλις το 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο κατάφερε να προκαλέσει μια κρίση παγκοσμίων διαστάσεων.
Όντως, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του χάους, η Ταϊλάνδη αποτέλεσε τότε την «πεταλούδα» που κούνησε τα φτερά της και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, εξηγούν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Προχωρώντας τον χρόνο μπροστά στο 2014, οι πέντε εύθραυστες αναπτυσσόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ινδονησία, Ινδία, Νότια Αφρική και Τουρκίας), οι αποκαλούμενες BIITS, αντιπροσωπεύουν ποσοστό λίγο πάνω από το 7% του ΑΕΠ παγκοσμίως.
Αν αποτελέσουν τη νέα «πεταλούδα» που θα διαταράξει την παγκόσμια οικονομία, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν για μια παγκόσμια μετάδοση της κρίσης είναι ουσιαστικά.BARCLAYS:  Η FED ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Barclays, εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη για την επόμενη μέρα της παύσης του προγράμματος υπερβολικής νομισματικής χαλάρωσης (QE) της Fed, τονίζοντας ότι οι φούσκες που έχουν δημιουργηθεί είναι πάρα πολλές και επικίνδυνες.
Σύμφωνα με την Barclays Olsen, η άνοδος των αμερικανικών μετοχών είναι εξωπραγματική, αν αναλογιστεί κανείς τα θεμελιώδη της οικονομίας. Το ίδιο συμβαίνει και με πάρα πολλά assets στην αμερικανική οικονομία.
"Αν αυτές οι φούσκες που έχουν δημιουργηθεί σκάσουν, τότε οι συνέπειες που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες. Ίσως και μη αναστρέψιμες", ανέφερει η Barclays.
Οι πειραματισμοί του Bernanke έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο την αμερικανική οικονομία, αλλά και την παγκόσμια, προσθέτει, επικρίνοντας την παρέμβαση της Fed, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αφεθεί η αγορά να αρχίσει να αποτιμά τους τίτλους βάσει των θεμελιωδών και όχι βάσει της εκτύπωσης χρήματος. "Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε σε ορθολογική τιμολόγηση της αγοράς, τόσο πιο βιώσιμη γίνεται η ανάπτυξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 


 


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
25 ΧΡΟΝΙΑ «ΧΡΗΜΑ»
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
EUROMONEY CONFERENCE
ΕΡΕΥΝΑ SAXO BANK
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑEGEAN
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site