Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2013-τ.396                              

EUROMONEY CONFERENCE: THE GREECE PRIVATISATION AND INVESTMENT FORUM


«ΑΓΚΑΘΙΑ» ΤΟ ΑΣΑΦΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις, όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει στο επιθυμητό σημείο να χαρακτηρίζεται ελκυστική χώρα από τους διεθνείς επενδυτές.


Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, όπως το αναχρονιστικό και δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, οι συνεχείς αλλαγές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων που δημιουργούν ανασφάλεια, η εχθρική νοοτροπία που υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε επένδυσης, η έλλειψη στρατηγικής για επιμέρους κλάδους της οικονομίας, η έλλειψη σημαντικών υποδομών κ.ά.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν στο «Euromoney Conference: The Greece Privatisation and Investment Forum», που πραγματοποιήθηκε χτες, και διοργανώθηκε από το περιοδικό Euromoney σε συνεργασία με την Ethos Media S.A.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (ΦΩΤΟ) άνοιξε με ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ύφεση για φέτος στην ελληνική οικονομία θα είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, επισημαίνοντας ότι πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται θετικά σημάδια. Συγκεκριμένα είπε πως, εκτός από το γεγονός ότι η ύφεση το β’ τρίμηνο φέτος περιορίστηκε στο 3,8% (πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις), με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, σε σχέση με το α’ τρίμηνο, το ΑΕΠ παρουσιάζει αύξηση, για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης. «Για πρώτη φορά», είπε ο κ. Στουρνάρας, «τρίμηνο-τρίμηνο έχουμε πλέον εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε».
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, χάρη κυρίως στην εξασφάλιση της πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του δημοσιονομικού εξορθολογισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Στουρνάρας, φέτος αναμένεται να παρουσιαστεί, έστω και μικρό, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2009 έως σήμερα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης (ΦΩΤΟ), ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «στόχος της κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση επενδύσεων».
Συμπλήρωσε ότι δεν πιστεύει πως οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης στη χώρα και σημείωσε ότι τα ΣΔΙΤ σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς, πέρα από τη διαχείριση απορριμμάτων όπου αξιοποιούνται, κυρίως, σήμερα, στην κρουαζιέρα και στην ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη.
Ακόμη, γνωστοποίησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, αναμένεται να ανακοινωθούν τρεις νέες επενδύσεις fast track και σημείωσε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις έπρεπε να ολοκληρωθεί το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που δεν υπήρχε στον δημόσιο «όπως απαιτείται για τον ιδιωτικό τομέα». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο για την αλλαγή της χρήσης του ανενεργού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων ξεκινάει από την αλλαγή νοοτροπίας: «Από μια χώρα που αποτρέπει τις επενδύσεις δουλεύουμε για να γίνουμε μια χώρα δεκτική σε αυτές. Με αυτήν τη λογική σχεδιάζονται και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο Κατάρ, την Κίνα και τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ», ανέφερε.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Manchester, ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα του θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις ανατολικών χωρών κατά τη δεκαετία του ’90, όπου γινόντουσαν ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να υπολογίζονται τα μελλοντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και αγορά. «Είναι πολύ κρίσιμο το πώς θα χτίσουμε τη νέα οικονομία μέσα από μία σταθερή δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Στο θέμα της ποιότητας των επενδυτών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του Δημοσίου στάθηκε και ο Joly Dixon, ειδικός σύμβουλος της Task Force για την Ελλάδα. «Δόθηκε πολύ λίγη προσοχή στις εταιρείες που συμμετέχουν στις ιδιωτικοποιήσεις και πολλή προσοχή στα χρήματα που θα έρθουν. Θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για όλους τους κλάδους πριν κάνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο Dixon, ο οποίος, παρόλα αυτά, θεωρεί ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι ένα χρόνο πριν, που οι αναλυτές θεωρούσαν ότι κατά 90% θα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης».
Ο Andrey Popel (ΦΩΤΟ 1612) της Greylock Capital, επικεφαλής για τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πρόβλημα χρέους της χώρας μας, αναφέροντας: «στην Ευρώπη δεν μας αρέσουν λέξεις όπως “κούρεμα”, “διαγραφή χρέους” κ.λπ. Η Ελλάδα χρειάζεται μία λύση για το πρόβλημα του χρέους της». Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο σε σχέση για παράδειγμα με την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον κ. Popel, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και του γεγονότος ότι στην αρχή προσπαθούσε να «πολεμήσει» την Τρόικα. Για το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα μας, είπε ότι «κάθε διακοπή θα είναι κακή για την προσπάθεια της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί από το επόμενο καλοκαίρι να βγει στις αγορές».


PANEL I
PRIVATISATION IN GREECE


Στο Panel I, με θέμα «Privatisation in Greece», μίλησαν οι: Κ. Αντωνόπουλος, Chief Executive Officer, INTRALOT Group, Π. Χριστοδούλου, Deputy Chief Executive Officer and Member of the Executive Committee, National Bank of Greece, and former Managing Director, Public Debt Management Agency, J. Dixon, Special Adviser, European Commission’s Task Force for Greece, Ben May, European Economist, Capital Economics, Γ. Παπαρσένος, Chief Executive Officer, Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA).
Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές σημείωσαν ότι οι διαγωνισμοί του Δημοσίου προσελκύουν funds που έχουν στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος και αυτό ενέχει ρίσκο για τις αποκρατικοποιήσεις. Επίσης είναι αρνητικό το γεγονός ότι από τις τελευταίες αποκρατικοποιήσεις απέχουν οι δυτικές χώρες, καθώς χρειάζονται πολλές διατυπώσεις στην Ελλάδα για να γίνει μια ιδιωτικοποίηση. Επίσης αναφέρθηκε ότι η δουλειά της Task Force είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ώστε η κάθε ιδιωτικοποίηση να κάνει την αγορά, στην οποία ανήκει, πιο αποτελεσματική για την ελληνική οικονομία.


WORKSHOP EUROBANK
MAJOR INFRASTRUCTURE PROJECTS: A KEY DRIVER OF ECONOMIC GROWTH


Στο workshop της Eurobank, με θέμα «Major Infrastructure Projects: A Key Driver of Economic Growth», συμμετείχαν οι ομιλητές: Φ. Αλεξόπουλος, Project Manager, HRADF, Γ Δρακάτος, Finance Division, GEK TERNA, Εμ. Μαρουλάκης, Managerial Adviser, Project Finance, South East Europe, European Investment Bank, Θ. Μόσχος, Project Director, Ellaktor.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο περιέχει όλων των ειδών τις υποδομές (λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια κ.λπ.), καθώς και ακίνητα ή real estate.
Όσον αφορά στα λιμάνια, ειπώθηκε ότι αυτά έχουν αρκετά προβλήματα στην προσέλκυση επενδυτών, ιδιαίτερα τα περιφερειακά. Προτεραιότητα έχουν τα μεγάλα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και στη συνέχεια τα μικρότερα, ενώ και οι μαρίνες - δώδεκα τον αριθμό - αποτελούν σημαντικό κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ στάθηκαν ιδιαίτερα στην έλλειψη υποδομών που έχει η χώρα μας, που δυσκολεύει τις επενδύσεις. Η βελτίωση των υποδομών θα κάνει, αυτόματα, πιο ελκυστικές τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές.


PANEL II
GREECE’S CORPORATE SECTOR


Στο Panel II, με θέμα «Greece’s Corporate Sector», μίλησαν οι: I. Μπρας, Chairman and Managing Director, Heraklion Port Authority and Vice President, Hellenic Ports Association, H. Cottogni, Head of Regional Business Development Department and Deputy Director, European Investment Fund, Αλ. Γεωργιάδης, President, Krinos International, Krinos Foods Canada, Athina Shanghai Food Co, and Olympia Shanghai Trading.
Στη μεγάλη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στον τραπεζικό κλάδο αναφέρθηκαν οι ομιλητές του πάνελ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι δέκα τράπεζες συγχωνεύτηκαν σε τέσσερις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί κανονικά. Επίσης το leasing και το factoring ουσιαστικά έχουν συρρικνωθεί. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να σταθεροποιηθεί το σύστημα μετά από αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Επίσης τονίστηκε ότι αυτήν τη στιγμή το timing φαίνεται καλό για να ξεπεραστεί η κρίση, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που βγαίνουν στις αγορές.


PANEL III
PRIVATE SECTOR INVESTMENTS INTO GREECE


Στο Panel III, με θέμα «Private Sector Investments into Greece», συμμετείχαν οι: Στ. Ησαΐας Chief Executive Officer, Invest in Greece, Θ. Κρίντας, Managing Director, Attica Wealth Management, and Vice-President, Hellenic Fund and Asset Management Association, Σ. Λαζαρίδης, Executive Chairman, Athens Exchange and Chief Executive Officer, Hellenic Exchanges Group, Ρ. Σκούφιας, Country Manager Greece, Trans Adriatic Pipeline, Στ. Σιώκος, Chief Executive Officer, Sciens Alternative Investments, Γ. Βερνίκος, General Secretary, Association of Greek Tourism Enterprises.
Οι συμμετέχοντες στο τρίτο πάνελ συμφώνησαν ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην ελληνική οικονομία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και ο φαρμακευτικός κλάδος, αλλά υπάρχουν και χρηματοοικονομικές δυσκολίες που βάζουν φραγμό στις δυνατότητες αυτές. Επίσης οι μεγάλες και συνεχόμενες αλλαγές που συντελούνται στο κανονιστικό και νομικό πλαίσιο, δυσκολεύουν αφάνταστα τους επενδυτές στο να αποφασίσουν να επενδύσουν. Όταν δεν υπάρχει σταθερότητα στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, κανένας επενδυτής δεν ρισκάρει να επενδύσει, καθώς δεν νιώθει την απαιτούμενη ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι μία από τις χιλιάδες επιλογές που έχουν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ομιλητές.


PANEL IV
RECAPITALISING THE GREEK BANKING INDUSTRY


Στο Panel IV, με θέμα «Recapitalising the Greek Banking Industry», συμμετείχαν οι: David Vaillant, Director, BNP Paribas Corporate Finance και ο Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος του τμήματος ερευνών της Eurobank.
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης είπε για τον τραπεζικό κλάδο ότι άντλησε γύρω στα 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή του και οι δείκτες του πλέον πληρούν τα κριτήρια της Ε.Ε., τα οποία είναι πιο αυστηρά για χώρες που έχουν μπει σε μνημόνιο. Ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί δεδομένο το ότι η Ελλάδα θα πάρει νέο δάνειο μέχρι και τον Απρίλιο. Σε περίπτωση που η Ευρώπη αρνηθεί νέο δάνειο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι «παρατάει την Ελλάδα στην τύχη της», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα δεν σηκώνει άλλα δημοσιονομικά μέτρα, που θα τη ρίξουν ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση.Ομιλητές στο συνέδριο και συμμετέχοντες στα πάνελ ήταν οι ακόλουθοι:


- Christopher Fordham, Managing Director, Euromoney Institutional Investor PLC
- Yannis Stournaras, Minister of Finance, The Hellenic Republic
- Notis Mitarachi, Deputy Minister of Development and Competitiveness, The Hellenic Republic
- Dimitris Papadimitriou, Professor of Politics, University of Manchester
- Constantinos Antonopoulos, Chief Executive Officer, INTRALOT Group
- Joly Dixon, Special Adviser, European Commission’s Task Force for Greece
- Ben May, European Economist, Capital Economics
- George Paparsenos, Chief Executive Officer, Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA)
- Theodore Tzouros, Director of the Investment Banking Division, NBG Securities
- Philippos Allexopoulos, Project Manager, HRADF
- Gerasimos Drakatos, Finance Division, GEK TERNA
- Emmanuel Maroulakis, Managerial Adviser, Project Finance, South East Europe, European Investment Bank
- Theodoros Moschos, Project Director, Ellaktor
- Constantinos Vousvounis, General Manager Group Corporate and Investment Banking, and Member of the Executive Board and Management Committee, Eurobank Ergasias SA
- Andrey Popel, Director, Central, Eastern and Peripheral Europe, Greylock Capital Management


Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, και με την υποστήριξη των εταιρειών:


Lead sponsor: Eurobank
Co-sponsors: BNP Paribas, NBG Securities
Exhibitor: ΔΕΠΑ
Media Partners: Ethos Media, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK, EMIS, EURO2DAY 

  Περιεχόμενα
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
25 ΧΡΟΝΙΑ «ΧΡΗΜΑ»
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
EUROMONEY CONFERENCE
ΕΡΕΥΝΑ SAXO BANK
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑEGEAN
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site