Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2013-τ.396                              

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή του «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών


Όταν, μάλιστα, ο διαχειριστής του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές, ύψους 815 δισ. δολ., ο Μαρκ Μόμπιους, βρίσκεται στη χώρα μας και δηλώνει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα;


Όταν, ταυτόχρονα, ο ίδιος εξετάζει 41 υποψήφιες επενδυτικές επιλογές στο ελληνικό χρηματιστήριο, τότε ξυπνάνε οι μνήμες της δεκαετίας, οι τοποθετήσεις του που άλλαξαν τα δεδομένα τής τότε Σοφοκλέους.


Το 1987, ο «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών, Μαρκ Μόμπιους, της Τέμπλετον, ήταν εδώ και η Σοφοκλέους πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως.


Ο Μαρκ Μόμπιους της Τέμπλετον ήταν ο πρώτος μεγάλος ξένος επενδυτής που «ανακάλυψε» το ελληνικό χρηματιστήριο. Μάλιστα ο ίδιος δηλώνει ότι η ενεργητική διαχείριση είναι στόχος του και θεωρεί ότι πιστεύει στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διατείνεται ότι η στρατηγική του stock picking είναι αυτή που θα ακολουθήσει στο Χ.Α.


Αναμφισβήτητα, η εξέλιξη είναι αξιοσημείωτη και διαμορφώνει αισιοδοξία για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου που από το τέλος του 2009 έζησε τρία και πλέον έτη απαξίωσης.


Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο και η παρουσία ξένων funds στην Αθήνα είναι έντονα, ενώ οι εισροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο συνεχίζονται (όπως φαίνεται και από το μηνιαίο δελτίο του χρηματιστηρίου) και το κλίμα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων παραμένει θετικό.


«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δίνουν μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά ταμεία (hedge funds) που αγοράζουν πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», τόσο το επενδυτικό ταμείο του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον, «Paulson & Co» όσο και άλλα αμερικανικά ταμεία αγοράζουν σημαντικά πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών, πιστεύοντας ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, φέρεται να είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να εξετάσει την επιτάχυνση της επανιδιωτικοποίησης του τομέα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.


Με μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, που ενάμιση χρόνο πριν «έπαιξε και έχασε» στη χρεωκοπία της Ελλάδας, τώρα επενδύει στις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ποντάρει τώρα στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.
Το αισιόδοξο σενάριο παραμένει ζωντανό για το ελληνικό χρηματιστήριο και παράλληλα οι προσδοκίες των επενδυτών παραμένουν υψηλές. Ο πήχης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στην περιοχή των 1.200 μονάδων. Η επενδυτική κοινότητα πιστεύει ότι θα προχωρήσει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, παρά τις όποιες καθυστερήσεις σημειώνονται στο όλο πρόγραμμα.


Αυτό που είναι ευδιάκριτο προς όλους είναι ότι ηχηρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας μιλούν ανοιχτά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «οι έξυπνοι μάνατζερ επενδύουν στην Ελλάδα».


 

  Περιεχόμενα
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
25 ΧΡΟΝΙΑ «ΧΡΗΜΑ»
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
EUROMONEY CONFERENCE
ΕΡΕΥΝΑ SAXO BANK
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑEGEAN
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site