Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2013 τ.397                              

ΣΚΙ ΕΣΕΙΣ; ΜΠΑΝΙΑ ΕΜΕΙΣ!


Την ώρα που στην Αθήνα οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Τρόικας βρίσκονταν σε εξέλιξη, στις Βρυξέλλες εκδηλωνόταν ωμός εκβιασμός. Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ισχυριζόταν ότι τις δύο πλευρές «χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια» και μετέθετε τη συμφωνία για «μετά τις διακοπές του σκι», μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
 «Όποιος έκανε αυτήν τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την Τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε στα περί απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών: «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα».
Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση θα μπορούσαν να πουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει και «μετά τα μπάνια το καλοκαίρι»!
Γιατί η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, «κουτσά - στραβά», μέχρι τα τέλη της άνοιξης, αφού οι λήξεις των ομολόγων μπορούν να καλυφθούν με δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, χωρίς νέα δόση.
Όπως γράφαμε στο φύλλο της 25ης Οκτωβρίου, ο «ανένδοτος» που είχε κηρύξει τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν μάλλον εκ του ασφαλούς, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ιδιαίτερη πίεση όσον αφορά τις αποπληρωμές δανείων.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη δεν θέλουν την Ελλάδα στα «φώτα της δημοσιότητας» και ανέχονται ακόμη και τις κόντρες με την Τρόικα, γιατί δεν θέλουν να φουντώσει ο ευρωσκεπτικισμός, καθώς έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου.


ΜΕ «ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ


Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν και το ΔΝΤ να «στηρίζει» την ελληνική κυβέρνηση και να κινείται σε διαφορετική γραμμή σε σχέση με τους Ευρωπαίους, τόσο για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο για το αν θα επιβληθούν νέα μέτρα στη χώρα μας.
Το ΔΝΤ εκβιάζει, για μία ακόμη φορά, την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέο και γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ, ενώ η Ε.Ε. - και κυρίως η Γερμανία - δηλώνει αντίθετη. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προκρίνουν μια τέτοια λύση, καθώς θα έχει πολιτικό κόστος γι’ αυτές.
Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών, στη λογική ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να υποστούν νέες ζημιές ξεγράφοντας μέρος των δανεικών τους προς την Ελλάδα.
Όμως η επέκταση των διμερών δανείων που προωθεί η Ε.Ε. θα είναι πιο εύκολη.
Αφορμή για τη νέα κόντρα Ε.Ε.-ΔΝΤ αποτέλεσε η ειδική έκθεση που ανακοίνωσε το ΔΝΤ, στην οποία θεωρεί δεδομένο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και καλεί την Ευρώπη να το δρομολογήσει, όπως έχει δεσμευτεί.
Η στάση αυτή του ΔΝΤ δείχνει ότι δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του και, επομένως, θα υπάρξουν έντονες αντιθέσεις με την Ευρωζώνη κατά το επόμενο διάστημα, δεδομένου του ότι το ελληνικό θέμα είναι ένα από τα πρώτα που θα «ξανανοίξουν» αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Και τούτο γιατί όλα τα ζητήματα που απαιτούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν «παγώσει», ενόψει των γερμανικών εκλογών. Και η κόντρα ίσως οδηγηθεί στα άκρα, με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι το ΔΝΤ, ουσιαστικά, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση σε «σύγκρουση τώρα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ρίχνοντας ταυτόχρονα το βάρος του υπέρ της ανάγκης να μειωθεί δραστικά το βάρος χρέους της Ελλάδας.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων πως χωρίς μια πειστική διευθέτηση του προβλήματος με το χρέος, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τα ιδιωτικά επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια, ξένα και εγχώρια, η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων θα μεταφράζεται ως συνεχής «βουτιά» σε όλο και βαθύτερη ύφεση και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να απομακρύνεται όλο και περισσότερο η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί το ογκώδες χρέος της χώρας, ενώ η κοινωνία θα οδηγείται όλο και ταχύτερα σε σημείο... «βρασμού»!
Ο Τζορτζ Σόρος επισημαίνει ότι τη στιγμή που η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, εάν «κουρευτεί» το χρέος, τότε πολλοί ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι αγορές θα τη δανείσουν με λογικά επιτόκια. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΧΡΗΜΑ"
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΣELLAS LIFE SCIENCES GROUP
CLICK DELIVERY
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ FRIGOGLASS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΕΛΟΝΤΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site