Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2013 τ.397                              

5 ΔΙΣ. ΔΟΛ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ… «ΠΟΡΤΑ» ΤΟΥ «ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΥ» Χ.Α.


Από τις 5 Ιουνίου του 2012, λίγο πριν γνωστοποιήσει η MSCI την πρόθεσή της να ανακατατάξει την Ελλάδα ως «αναδυόμενη» αγορά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει αυξηθεί κατά 146%, περιορίζοντας στο 79% το ποσοστό της υποχώρησής του, σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του 2007.


Επενδυτικά κεφάλαια τουλάχιστον 4,5 έως 5 δισ. δολ. βρίσκονται δυνητικά έξω από την «πόρτα» του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά την επίσημη μετάταξή του στον παγκόσμιο δείκτη MSCI Emerging Markets.
 Θεωρητικά, αν όλα τα αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI θελήσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τις θέσεις τους, το ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει αποδέκτης εισροών της τάξης των 4,5 δισ. δολ. σε βάθος έξι μηνών έως ενός έτους από τη μετάταξη.
Στις 26 Νοεμβρίου, και επίσημα, μετά από 12 χρόνια, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετατάχθηκε πλέον και επίσημα από τις «ανεπτυγμένες» στις «αναδυόμενες» αγορές, μετά και την ανακοίνωση των μετοχών που θα συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets (του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha, της ΔΕΗ, του Τιτάνα, των ΕΛ.ΠΕ., της Jumbo και της Folli Follie), με τη στάθμιση του ελληνικού δείκτη στον βασικό δείκτη MSCI Emerging Markets να είναι 0,43%.
Θα πρέπει να σημειωθεί το ελληνικό παράδοξο: Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι, με βάση τον MSCI, «αναδυόμενη» αγορά και, με βάση τον οίκο FTSE, «ώριμη» αγορά, υπό καθεστώς παρακολούθησης, ωστόσο, για πιθανή υποβάθμιση.
Η MSCI, οι μετοχικοί δείκτες της οποίας ακολουθούνται από επενδυτές με έναν ενεργητικό της τάξης των 7 τρισ. δολ. περίπου, επιβεβαίωσε φέτος τον Ιούνιο ότι θα κατατάξει την Ελλάδα στις «αναδυόμενες» αγορές από τις «ανεπτυγμένες», όπου την είχε τοποθετήσει από το 2001. Τα κεφάλαια που επενδύουν στις «αναδυόμενες» αγορές, με υποχρέωση να ακολουθούν τους δείκτες της MSCI, θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν σε ελληνικές μετοχές, αφού λάβει χώρα η αλλαγή αυτή μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στις 26 Νοεμβρίου.
Ο Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος επιβλέπει κεφάλαια ύψους 53 δισ. δολ. ως εκτελεστικός πρόεδρος του Templeton, δήλωσε ότι εξετάζει τις εισηγμένες τράπεζες, τις εταιρείες λιανικής και μόδας, καθώς και τις μεταποιητικές εταιρείες. «Παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, βλέπουμε δυνητικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Υπάρχει μία αντίληψη ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και, με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μόμπιους στο Bloomberg.
 Από τις 5 Ιουνίου του 2012 - δύο εβδομάδες πριν γνωστοποιήσει η MSCI την πρόθεσή της να ανακατατάξει την Ελλάδα ως «αναδυόμενη» αγορά - ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί κατά 146%, περιορίζοντας στο 79% το ποσοστό της υποχώρησής του, σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του 2007. Η άνοδος είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τους άλλους 94 εθνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με εξαίρεση αυτόν της Βενεζουέλας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.


FRONT RUNNING;


Τα στοιχεία αυτά δίνουν «τροφή» σε πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι στο Χ.Α. (όπως γράφαμε στο τεύχος Σεπτεμβρίου σε άρθρο με τίτλο «Πονταρίσματα» στην υποβάθμιση του Χ.Α.), τους τελευταίους μήνες, ξεδιπλώθηκαν τακτικές που μοιάζουν με front running, εν όψει της ένταξής του στις «αναδυόμενες» αγορές από τον οίκο MSCI.
Hedge funds, αλλά και ξένες επενδυτικές τράπεζες, για τα δικά τους χαρτοφυλάκια αγόραζαν από τον Αύγουστο ως και πρόσφατα μετοχές που ήταν υποψήφιες να μπουν στους δείκτες του MSCI, εκτιμώντας ότι θα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές στα emerging funds παθητικής, κυρίως, και δευτερευόντως ενεργητικής διαχείρισης.
Οι «αρκούδες» λένε ότι το «ράλι» των μετοχών έχει ενσωματώσει ήδη την οικονομική βελτίωση στην Ελλάδα. Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας αντιστοιχεί σε 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων, σε σχέση με 11 φορές που είναι ο μέσος όρος πενταετίας και 14,9 φορές στην περίπτωση του πανευρωπαϊκού δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600.
H Credit Suisse τονίζει, για την ελληνική αγορά μετοχών, ότι αν και η σχετική της αποτίμηση σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη φαίνεται αρκετά «τραβηγμένη» σε όρους P/E (δείκτης τιμής προς κέρδη) για τους επόμενους 12 μήνες, την ίδια στιγμή είναι πιο φθηνή σε σχετικούς όρους P/BV (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία).


ΠΟΣΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ


Με βάση όλες τις ενδείξεις, οι καθαρές εισροές αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 320 και 650 εκατ. δολ., ενώ έως τώρα έχουν εισρεύσει 200 εκατ. δολ.
 Η μετάπτωση από «ώριμη» σε «αναδυόμενη» αγορά, εκ των πραγμάτων, οδηγεί index funds στο να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
 Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι θα υπάρξουν εισροές, αλλά και εκροές, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτιμηθεί το ισοζύγιο εκροών - εισροών.
 Ορισμένοι θεωρούν ότι το ισοζύγιο, μάλλον, θα είναι ουδέτερο, αλλά αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη.
 Η Citigroup εκτιμά ότι θα υπάρξουν εισροές 1,6 δισ. δολ. μετά την είσοδο της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI από τις 26 Νοεμβρίου, ωστόσο οι καθαρές εισροές από funds παθητικής διαχείρισης θα ανέλθουν στα 500 εκατ. δολ.
 Όσον αφορά τις ελληνικές εισηγμένες, η Citigroup εκτιμά: ΟΤΕ 50,6 εκατ. δολ., ΟΠΑΠ 48,3 εκατ. εκατ. δολ., Εθνική 103,8 εκατ. δολ., ΔΕΗ 97,8 εκατ. δολ., Τιτάν 85,6 εκατ. δολ., ΕΛ.ΠΕ εισροές 60,3 εκατ. δολ., Jumbo εισροές 86,7 εκατ. δολ., Folli Follie 57 εκατ. δολ., Alpha Bank 83,6 εκατ. δολ., Πειραιώς 89 εκατ. δολ.
 Η Deutsche Bank εκτιμά το όφελος της ένταξης του Χ.Α. στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI στα 322 εκατ. δολ.: ΟΤΕ 60,3 εκατ. δολ., ΟΠΑΠ 55,2 εκατ. δολ., Εθνική 36 εκατ. δολ., ΔΕΗ 31,3 εκατ. δολ., Τιτάν 27,2 εκατ. δολ., ΕΛ.ΠΕ. 18,8 εκατ. δολ., Jumbo 26,4 εκατ. δολ., Folli Follie 15,9 εκατ. δολ., Alpha Bank 25,2 εκατ. δολ.
Η HSBC εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά γύρω στα 568 εκατ. δολ., με την επίσημη ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των «αναδυόμενων» αγορών και στον δείκτη MSCI Emerging Markets.
 Θα υπάρξουν εκροές ύψους 259 εκατ. δολ., ενώ οι εισροές θα είναι της τάξεως των 827 εκατ. δολ. Το καθαρό όφελος θα ανέλθει στα 568 εκατ. δολ.


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Η πορεία των τραπεζικών μετοχών τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από το σχέδιο που εξετάζει το ΤΧΣ σχετικά με τα warrants.
Με βάση το σχέδιο αυτό, το ΤΧΣ θα υποβάλλει από τον Μάρτιο του 2014 προαιρετικές δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants των τραπεζών Alpha, Εθνική και Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στη χρηματιστηριακή αγορά, στο «τραπέζι» έχει πέσει η πρόταση το ΤΧΣ να υποβάλει προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants, εν συνεχεία να καταργήσει τα warrants και τις κοινές μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ να τις πουλάει μέσω placement. Έτσι θα επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και το ΤΧΣ μπορεί να επανακτήσει περισσότερα κεφάλαια από τα σχεδιαζόμενα.
Επίσης στο «τραπέζι» φαίνεται να έχει πέσει και η πρόταση να μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές των τραπεζών σε κοινές. Το ελληνικό Δημόσιο, ως κάτοχος προνομιούχων μετοχών αξίας 4,473 δισ. ευρώ, που λήγουν 21 Μαΐου και 23 Ιουλίου του 2014, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές.
Με βάση τον «Νόμο Αλογοσκούφη», στη λήξη τους, οι προνομιούχες μετοχές θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις τράπεζες, ειδάλλως θα μετατραπούν σε κοινές.
 Επειδή, σε αυτήν τη φάση, καμία τράπεζα δεν μπορεί να διαθέσει 4,47 δισ., μια ενδιαφέρουσα λύση θα ήταν οι προνομιούχες μετοχές να μετατραπούν σε κοινές.
 Οι μέτοχοι ιδιώτες και ΤΧΣ θα υποστούν dilution (αραίωση), αλλά οι τράπεζες δεν θα πληρώσουν 4,47 δισ. στο ελληνικό κράτος.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΗΣ EUROBANK


Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της τράπεζας Eurobank, ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την άντληση 2 δισ. ευρώ, περίπου, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, τώρα υπάρχει ενδιαφέρον από funds, διεθνείς επενδυτές και πιθανόν και από «ελληνικό σχήμα επενδυτών». Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό το ενδιαφέρον θα υπάρξει και κατά τους προσεχείς μήνες, δεδομένων και των πολιτικών αβεβαιοτήτων στην Ελλάδα».
Yπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από αμερικανικά κεφάλαια για τη Eurobank.
Τα funds Fairfax, Third Point, Rothschild, Norges Bank Investment Management, Eaglevale και Templeton Emerging Markets σχεδιάζουν να επενδύσουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank έως 2 δισ. ευρώ και η τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί.
 Το θέμα της Eurobank, αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των επενδυτικών κεφαλαίων στο τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τρόικα - αλλά και το ΤΧΣ - έχει εγκρίνει το πλαίσιο με βάση το οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank.
 Η Eurobank πήρε το «πράσινο φως» για την αύξηση κεφαλαίου από την Τρόικα, εξέλιξη άκρως θετική για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας της τράπεζας.
 Με δεδομένο το ότι με τα νέα stress test ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρήσει κοντά στο 7%, ίσως και λίγο χαμηλότερα, η δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου των 2 δισ. ευρώ είναι άκρως επιβεβλημένη.
 Με βάση τα όσα τέθηκαν σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τη Eurobank, και αφού υπαναχώρησε από το αρχικό σχέδιο που ήταν να καλύψει το ΤΧΣ τα 2 δισ. της αύξησης κεφαλαίου, συμφωνήθηκαν τα εξής:


1) Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους έως και το ύψος των 2 δισ. ευρώ, όπου εκτιμάται ότι θα είναι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
2) Το ΤΧΣ θα έχει option συμμετοχής, δηλαδή θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετα στην αύξηση κεφαλαίου. Κατά τη διοίκηση της Eurobank, το ενδιαφέρον των ξένων είναι τόσο μεγάλο και τέτοιας κλίμακας, ώστε να μπορούν να καλύψουν τα 2 δισ. ευρώ.


Η Τρόικα είπε «ναι» στην πρόταση του ΤΧΣ να ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank, με αύξηση κεφαλαίου περίπου 2 δισ, όμως το ερώτημα παραμένει: σε ποια τιμή θα διενεργηθεί η αύξηση;
Η Lazard και η JP Morgan εισηγούνται να διενεργηθεί μελέτη αποτίμησης της Eurobank, για να προσδιορισθεί η δίκαιη αξία της. Είναι βέβαιο ότι η μελέτη, αν γίνει, θα βγάλει δίκαιη αξία αρκετά πιο χαμηλή από αυτήν που πλήρωσε το ΤΧΣ, το οποίο θα γράψει ζημιά.
Η αύξηση κεφαλαίου, που προσδιορίζεται για τις αρχές του 2014, θα υλοποιηθεί όχι στην τιμή των 1,54 ευρώ, δηλαδή στην τιμή της ΑΜΚ του ΤΧΣ, αλλά σε πολύ χαμηλότερη.
 Η άνοδος της τιμής στο Χ.Α. της Eurobank διευκολύνει τον στόχο η νέα τιμή της ΑΜΚ των 2 δισ. ευρώ να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα 0,30 ευρώ. Άλλωστε, στόχος είναι να διαμορφωθεί πάνω από τα 0,50 ευρώ, ίσως 0,6 ή 0,7 ευρώ.
 Η μετοχή παραμένει η φθηνότερη τράπεζα σε όρους P/BV (Τιμή προς λογιστική αξία).
Μια νέα εποχή για τη Eurobank έχει ήδη ξεκινήσει, με την ολοκλήρωση της απόκτησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank. Ο νέος όμιλος θα απασχολεί 20.115 εργαζομένους και θα διαθέτει συνολικό δίκτυο 1.261 καταστημάτων, με παρουσία σε 7 χώρες. Επίσης ισχυροποιεί σημαντικά τα βασικά του μεγέθη, καθώς:


• Οι καταθέσεις αυξάνονται κατά 12 δισ., αύξηση που υπερβαίνει κατά 4,2 δισ. την αντίστοιχη αύξηση των δανείων.
• Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βελτιώνεται σε 114%.
• Το συνολικό ενεργητικό αυξάνεται κατά 23%, σε 79,4 δισ.
• Οι συνέργειες από τις δύο εξαγορές υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ετησίως, από το 2015 και μετά.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΧΡΗΜΑ"
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΣELLAS LIFE SCIENCES GROUP
CLICK DELIVERY
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ FRIGOGLASS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΕΛΟΝΤΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site