Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2013 τ.397                              

Μάριο Ντράγκι: Το πιο γρήγορο «πιστόλι»


Αποκήρυξε… τη θριαμβολογία των υπέρμαχων της λιτότητας


Η μείωση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% βοηθά και τις ευρωπαϊκές τράπεζεςΆφωνους τους άφησε όλους ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ρίχνοντας το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ στο 0,25%. Ποτέ δεν ήταν τόσο φθηνό το χρήμα στην Ευρωζώνη, ποτέ δεν αντέδρασε τόσο αναπάντεχα γρήγορα η ΕΚΤ στις επιταγές των καιρών.
Ανακοινώνοντας τη μείωση των επιτοκίων, ο Ντράγκι επέδειξε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να βάλει πλάτη για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, ο Ντράγκι φάνηκε να μην υπολογίζει τις ενστάσεις και τους φόβους της Γερμανίας, καθώς προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων, κόντρα στην άρνηση του διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος μειοψήφησε.
 Ο Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε και μείωσε στα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια του ευρώ. Και το ερώτημα είναι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μείωνε τα επιτόκια αν πραγματικά πίστευε ότι η Ευρώπη έχει κάνει άλματα;
Κάποιοι άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του επικεφαλής της ΕΚΤ κρύβει την έντονη ανησυχία του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
 Η πρόσφατη ανάλυση της Standard and Poor’s που αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 95 δισ. - εκ των οποίων περίπου τα 5 δισ. στην Ελλάδα, με βάση εκτιμήσεις – αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ γνωρίζει τις δομικές κεφαλαιακές αδυναμίες των μεγάλων τραπεζών.
 Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Paul Krugman, η μείωση των επιτοκίων στο 0,25% σηματοδοτεί την αποκήρυξη της εκκολαπτόμενης θριαμβολογίας από τους υπέρμαχους της λιτότητας στην Ευρώπη.
Οι υποστηρικτές των πολιτικών λιτότητας, όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, χαιρετούσαν μία εβδομάδα πριν τη μείωση των επιτοκίων, τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μέσα στο τρίμηνο. Αφού λοιπόν η Ευρωζώνη ανακάμπτει, γιατί η ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων;
Η μείωση των επιτοκίων ευνοεί τα σχέδια για μερική αποδυνάμωση του ευρώ, εξέλιξη η οποία ωφελεί την Ελλάδα και όλες τις χώρες του Νότου προς την κατεύθυνση ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι εύθραυστη.
 Ο αποπληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ ανησύχησαν την ΕΚΤ, η οποία υποχρεώθηκε σε νέα μείωση των επιτοκίων.
 Η πλειοψηφία των αναλυτών «πιάστηκε στον ύπνο», καθώς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με εξαίρεση την HSBC, η οποία προέβλεπε ότι η ΕΚΤ θα έκανε τα πάντα για να ρίξει το ισχυρό ευρώ.
Και αυτό γιατί η Ευρώπη δεν θα θελήσει να συνεχιστεί η δύναμη του ευρώ, καθώς η πρόσφατη (δειλή) επιστροφή στην ανάπτυξη έχει στηριχθεί στις εξαγωγές. Με την ανεργία να αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, η περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών θα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία (REER) του ευρώ είχε ανατιμηθεί κατά 9% το τελευταίο έτος, σημειώνει η τράπεζα.


 


 


«Ταύροι» για τις μετοχές οι ξένοι επενδυτικοί οίκοιCiti: Οι διεθνείς μετοχές δεν είναι τόσο φθηνές όσο ήταν το 2011, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ιδιαίτερα ακριβές σήμερα


«Ταύροι» συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για τις μετοχές., προβλέποντας «ράλι» για τους επόμενους μήνες.
«Ταύρος» για τις μετοχές σε βραχυπρόθεσμο, αλλά και μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, είναι η Goldman Sachs, ενώ ο οίκος παραμένει αρνητικός για τα ομόλογα στο 12μηνο και ουδέτερος σε εμπορεύματα και εταιρικά ομόλογα.
Στους 12μήνες, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα παραμένει «οverweight» σε Ιαπωνία και Ευρώπη και «underweight» σε ΗΠΑ και Ασία, εκτός Ιαπωνίας. Στην περίοδο πάνω από 3 μήνες η Ιαπωνία παραμένει «overweight», η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «ουδέτερες» και «underweight» η Ασία, πλην της Ιαπωνίας.
Οι τιμές - στόχοι για τους βασικούς μετοχικούς δείκτες είναι: Για τον αμερικανικό S&P 500, οι 1.850 μονάδες στους 12 μήνες και για τον Stoxx Europe 600 οι 350 μονάδες στο 12μηνο, με τα περιθώρια ανόδου στο 5% και το 9%, αντίστοιχα. Για τον ιαπωνικό δείκτη Topix, ωστόσο, το περιθώριο ανόδου είναι 15%.


Η Citi


Οι παγκόσμιες αγορές μπορεί να έχουν «τρέξει» 40% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2011, αλλά θα συνεχίσουν να καταγράφουν «ράλι» έως και 13% μέχρι τα τέλη του 2014, σύμφωνα με τη Citigroup.
Οι διεθνείς μετοχές δεν είναι τόσο φθηνές όσο ήταν το 2011, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ιδιαίτερα ακριβές σήμερα, όπως επισημαίνει, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι στρατηγικοί της αναλυτές, στους στόχους που έχουν θέσει για το 2014, προβλέπουν διψήφιες αποδόσεις.
Το 2011 οι μετοχές διαπραγματεύονταν με δείκτη p/e στο 12, αλλά, ενώ τώρα το p/e διαμορφώνεται στο 17, τα κέρδη ανά μετοχή έχουν παραμείνει γενικότερα σταθερά. Αυτό δείχνει ότι οι αποδόσεις έχουν οδηγηθεί από το re-rating, δηλαδή τις υψηλότερες αποτιμήσεις.
 Αλλά, ακόμη και μετά τα σημαντικά κέρδη που έχουν σημειωθεί από το 2011, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι σύμφωνες με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η κυκλικά προσαρμοσμένη τιμή – προς κέρδη (CAPE) είναι στο 20, σε σύγκριση με το μακροπρόθεσμο μέσο του 24, ενώ το 2007 είχε αγγίξει το 30.
Η Citi επισημαίνει, επίσης, πως οι διεθνείς μετοχές εξακολουθούν να είναι φθηνές και έναντι των ομολόγων.
Όμως, προσθέτει, από εδώ και στο εξής, οι αποδόσεις των μετοχών δεν θα οδηγηθούν μόνο από το re-rating. Τώρα θα αρχίσει να παίζει ρόλο και η κερδοφορία, για την οποία οι προβλέψεις της Citi είναι άκρως θετικές. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή, διεθνώς, θα αυξηθούν κατά 7% φέτος και περίπου στους ίδιους ρυθμούς το 2014.


Barclays: «Ταύρος» για μετοχές της ευρωπεριφέρειας


Η Barclays εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα «τρέξουν» με «ράλι» της τάξης του 23% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με ηγέτες τις αγορές της περιφέρειας - ειδικά την ισπανική και την ιταλική αγορά - καθώς η αύξηση της κερδοφορίας στις εταιρείες της περιοχής, θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επενδυτές.
Όπως σημειώνει η τράπεζα, ο πιο ισχυρός «δείκτης» αυτήν τη στιγμή, ο οποίος και θα οδηγήσει στην εκτόξευση των ευρωπαϊκών αγορών το επόμενο διάστημα, είναι το σημαντικό discount της Ευρώπης σε σύγκριση με τις αμερικανικές αγορές, που αγγίζει σήμερα το 30%, και είναι πολύ χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου.
Αν και η Barclays τονίζει ότι δεν θεωρεί πως οι ιστορικές αποδόσεις είναι ενδεικτικές των μελλοντικών αποδόσεων, ωστόσο επισημαίνει πως στο παρελθόν, όταν υπήρξε σημαντικό discount στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, αποδείχθηκε, στη συνέχεια, τεράστια επενδυτική ευκαιρία στις μετοχές της περιοχής.
Η τράπεζα βλέπει τον δείκτη STOXX Europe 600 να σημειώνει άνοδο 23% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, στις 400 μονάδες, ενώ εκτιμά ότι οι αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα υπεραποδώσουν έναντι αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Συστήνουμε overweight στάση στις αγορές των χωρών που χτυπήθηκαν από την κρίση χρέους, καθώς οι οικονομολόγοι μας αναμένουν σημαντική ανάκαμψη στο ΑΕΠ των χωρών της ευρω-περιφέρειας το 2014», καταλήγει η Barclays.


«Αρκούδα» η Nomura


Κόντρα στις πιο πάνω αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετείται η Nomura.
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν, σύμφωνα με τη Nomura, η οποία πιστεύει ότι μια μεγάλη βουτιά στις παγκόσμιες αγορές είναι ακριβώς πίσω από την «επόμενη γωνία».
Στο τέλος αυτού του τριμήνου, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, η αγορά δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια επικίνδυνη κορύφωση, την οποία μπορεί να διαδεχθεί ένα sell off της τάξεως του 25 έως 50%, το οποίο θα εκτείνεται κατά τα τρία επόμενα τρίμηνα του 2014, αναφέρει ο διεθνής επενδυτικός οίκος.
Η Nomura προσθέτει ότι ένα ενδιάμεσο sell off θα μπορούσε να συμβεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, λόγω του ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει όλα τα τελευταία καλά νέα για την ανάπτυξη. Υπάρχει πιθανώς μια περίοδος risk off από τους επενδυτές, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τον S&P 500 από τις 1.775 μονάδες ίσως στις 1.650/1.700 μονάδες ή ακόμα και χαμηλότερα, στην περιοχή των 1.600/1.650 μονάδων.
 Και ο λόγος πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις; Η αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη, τα μέτρια εταιρικά μεγέθη και η «επικίνδυνα « χαλαρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τη Nomura.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΧΡΗΜΑ"
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΣELLAS LIFE SCIENCES GROUP
CLICK DELIVERY
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ FRIGOGLASS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΕΛΟΝΤΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site