Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2005                               Τεύχος 313

Editorial


Κρίσιμο δωδεκάμηνο για την οικονομία και όχι μόνο...


Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι επόμενες εκλογές  δεν θα κριθούν από φανατισμούς, δογματισμούς και υποσχέσεις, αλλά σχεδόν αποκλειστικά από την ποιότητα του κυβερνητικού έργου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να κατακτήσουν το λεγόμενο «μεσαίο χώρο», ή κατ’ άλλους το χώρο του «παραδοσιακού κέντρου». Και αυτό, γιατί η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών εκεί φαίνεται να ανήκει, είτε κατά καιρούς ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, είτε ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξαχθεί και από μια σειρά δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών, όπως- μεταξύ άλλων: Μεγάλα ποσοστά των πολιτών υποστηρίζουν σαφώς διαθετικές θέσεις σε σχέση με τις τρέχουσες απόψεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Από τη μια πλευρά για παράδειγμα, πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν με τις κυβερνητικές δράσεις στον Ο.Τ.Ε., στο ωράριο των καταστημάτων, το συνταξιοδοτικό των τραπεζοϋπαλλήλων, κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, πολλοί από αυτούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για αρκετές κυβερνητικές πολιτικές, με κυριότερη την οικονομική.


Πίστωση χρόνου
Επίσης, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένη με αρκετές κυβερνητικές δράσεις, εξακολουθεί να δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, την οποία και εξακολουθεί να θεωρεί ως καταλληλότερη. Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά; Απλά, τα κόμματα δεν μπορούν πλέον να «περιχαρακώσουν» τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι δεν φανατίζονται, αποφεύγουν τις ακραίες θέσεις και επιλογές απ’ όπου κι αν υποστηρίζονται, γνωρίζει ότι η βελτίωση της κατάστασης δεν μπορεί να έρθει από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν πιστεύει στα μεγάλα λόγια (γι αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός απέφυγε τις υποσχέσεις στην ομιλία του στα πλαίσια της Δ.Ε.Θ.) και επίσης περιμένει για να κρίνει. Οι Έλληνες λοιπόν πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση έργα και δείχνουν διατεθειμένοι να περιμένουν. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι επόμενες εκλογές δεν θα κριθούν από φανατισμούς, δογματισμούς και υποσχέσεις, αλλά σχεδόν αποκλειστικά από την ποιότητα του κυβερνητικού έργου. Πόσο όμως μπορεί να περιμένουν οι πολίτες; Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, όχι πολύ ακόμη. Πέρα όμως από την προσωπική μας εκτίμηση, υπάρχουν και αντικειμενικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μετά το Μάρτιο 2007. Αυτό σημαίνει ότι – με δεδομένη την αδυναμία του κρατικού ταμείου να υιοθετήσει την πολιτική του «δώσ’ τα όλα» - οι κύριοι τομείς στους οποίους θα κριθεί η πορεία της οικονομίας και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, είναι οι τρεις παρακάτω:
 Πρώτον, πόσα κονδύλια θα μπορέσει να αντλήσει η κυβέρνηση από το Γ’ Κ.Π.Σ.
 Δεύτερον, πόσες ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και
Πόσο αποτελεσματικότερη θα φανεί στη διαχείριση των λεγόμενων καθημερινών προβλημάτων
Και η Σοφοκλέους;
Για πρώτη ίσως φορά, η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν φαίνεται να συνδέεται και τόσο στενά με την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, πράγμα που άλλωστε έχει φανεί εδώ και τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο. Γιατί;


Σοφοκλέους
Πρώτα απ’ όλα, γιατί οι τράπεζες και ορισμένες μεγάλες εισηγμένες εταιρίες, που ελέγχονται από το δημόσιο, έχουν καταφέρει να ανεξαρτητοποιήσουν την πορεία των κερδών τους από την πορεία της πραγματικής οικονομίας, ή ακόμη (βλέπε τράπεζες) ίσως και να ωφελούνται από αυτή.
Και επίσης, δεκάδες εισηγμένες εταιρίες έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό στο εξωτερικό, έτσι ώστε η ανάπτυξη των χωρών της Κεντροανατολικής Ευρώπης να είναι σε θέση να υπερακοντίζει τις όποιες σχετικές υστερήσεις στην εγχώρια αγορά.
Από τη μια πλευρά λοιπόν, η Σοφοκλέους έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει ανοδικά, λόγω της μεγάλης διεθνούς ρευστότητας, αλλά και των προοπτικών της, από την άλλη πλευρά όμως η κεφαλαιαγορά μας φαίνεται να έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό όλα τα θετικά σενάρια των εταιριών και της οικονομίας. Και επιπλέον, το πεδίο γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, όταν η τιμή του πετρελαίου ενδεχομένως να ανατρέψει τα πάντα.
Υπάρχουν λοιπόν προοπτικές, αλλά υπάρχει και σαφής κίνδυνος, τον οποίο οι χρηματιστηριακοί επενδυτές καλούνται – χωρίς υπερβολές – να τον διαχειριστούν.

  Περιεχόμενα
Editorial: Κρίσιμο δωδεκάμηνο για την οικονομία και όχι μόνο...
¶ρθρο: Οικονομία: Αντί για παροχές, μεταρρυθμίσεις...
Επενδύσεις: Aντιδιαμετρικές οι ενδείξεις ομολόγων και μετοχών.
¶ρθρο: ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ζητείται παγκόσμιος συντονισμός
¶ρθρο: Αγορά ακινήτων: Προσέξτε πριν επενδύσετε
Αφιέρωμα: 70η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Εμπορεύματα: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων - Ανασκόπηση Αυγούστου 2005
¶ρθρο: Κύπρος: Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των τραπεζών
Θέματα: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Υψυλή αξιολόγηση από τη Moody’s

 Όροι και προϋποθέσεις του site