Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2013-τ.395                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ (ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


Μπορεί η χώρα να ελπίζει σε κάποια νέα διευθέτηση του χρέους της, που δεν είναι ακόμη βιώσιμο;
Αν επικρατήσει η Μέρκελ, που είναι και το βασικό σενάριο, τότε ο Σαμαράς θα ζητήσει «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα, καθώς το χρέος (300 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα είναι μη διαχειρίσιμο;
Η Μέρκελ θα δεχθεί το «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα και να δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά ένα τεράστιο πολιτικό bonus.
Αν η Γερμανία δεν δώσει το πολιτικό bonus, δηλαδή το «κούρεμα», η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταρρεύσει το πιο πιθανό σενάριο είναι να προκηρυχθούν εκλογές.
Όπως και να έχει ιδιαίτερα… καυτό αναμένεται το Φθινόπωρο για την κυβέρνηση Σαμαρά και ειδικότερα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς στη διαπραγμάτευση με την τρόικα εντός του Σεπτεμβρίου, θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2014-2015.
Ακόμη κι αν η Ελλάδα επιβιώσει από αυτή την κατάσταση και πάλι θα χρειάζεται μια νέα ελάφρυνση του χρέους της, προτού καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Παρότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια περί "κουρέματος", ακόμα και ο γερμανικός Τύπος θεωρεί αναπόφευκτο το νέο "ψαλίδισμα" μετά από τις εκλογές που πραγματοποιούνται, μάλιστα, μια εβδομάδα πριν από την άφιξη της τρόικα στην Αθήνα.


ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ SPIEGEL ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ


Οι προβλέψεις που κάνει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, επαληθεύονται λίγους μήνες αργότερα. Έτσι σημαντικό είναι το πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού που βλέπει … παράθυρο Μέρκελ για νέο haircut στο ελληνικό χρέος.
Όπως υποστηρίζει το Spiegel, η Merkel προειδοποίησε πως ένα νέο haircut θα πυροδοτούσε ένα επικίνδυνο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την Ευρωζώνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το απέκλεισε κιόλας ως πιθανότητα. Η Kαγκελάριος διατηρεί στο "τραπέζι" όλες τις επιλογές για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Όμως το βασικό σενάριο είναι ότι η Γερμανία και οι Βρυξέλλες προκρίνουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά ένα «γενναίο» haircut, καθώς η δεύτερη λύση δεν εξυπηρετεί τα … προεκλογικά συμφέροντα της Μέρκελ, αφού οι γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν.
Όμως εάν τελικά η Γερμανία προκρίνει ένα νέο «κούρεμα» του χρέους αυτό δεν θα είναι χωρίς ανταλλάγματα τα οποία μπορούν να περιέχουν ένα «κούρεμα» καταθέσεων ή υποθήκη του ελληνικού πλούτου με τη δημιουργία νέας εταιρείας, με έδρα εκτός Ελλάδος, η οποία θα διαχειριστεί το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων και της περιουσίας της χώρας .Έτσι εάν, δεν πρόκειται για προεκλογική τακτική, η Γερμανία αποκλείει τα ελληνικά σχέδια για νέο «κούρεμα», ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο και προκρίνει νέο πακέτο στήριξης, το οποίο ασφαλώς θα συνοδεύεται με νέο μνημόνιο, που θα προκαλέσει νέες πολιτικές επιπλοκές και τυχόν πολιτικό ατύχημα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το νέο δάνειο θα είναι ασφαλώς μικρότερο από τα προηγούμενα και θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 15 δισ.


ΝEA ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ... ΜΕΛΑΝΙ


Αλλά όσο μικρό και εάν είναι, θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα πριν καν …στεγνώσει το μελάνι του τελευταίου πακέτου οικονομικής προσαρμογής με απολύσεις, πλειστηριασμούς και περαιτέρω περιορισμούς σε μισθούς και συντάξεις. Και αυτό, όταν ήδη πριν από λίγο καιρό δοκιμάσθηκαν με σοβαρές απώλειες οι κυβερνητικές αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης.
Το ελληνικό χρέος και η περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επανέρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με φόντο τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση του εξαμήνου το χρέος έσπασε το φράγμα των 320 δισ. ευρώ.
Η αύξηση είναι παροδική και οφείλεται στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαντά το Υπουργείο Οικονομικών.
Το ελληνικό θέμα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο Α. Σαμαράς με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν, σε συνάντηση που αναμένεται να γίνει στην Ουάσινγκτον στις 27 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά από τις γερμανικές εκλογές, ενώ είναι πολύ πιθανόν να γίνει συνάντηση και με την Κριστίν Λαγκάρντ.


  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ANDREY POPEL
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
78Η ΔΕΘ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
DIGITAL BANKING MONEY CONFERENCE 2013
ΟΙ ΤΟΠ 500 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site