Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2013-τ.395                              

ΟΤΑΝ «ΠΕΤΟΥΣΑΝ» ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣΤην Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν ακριβώς 14 χρόνια από το ιστορικό υψηλό των 6.355,04 μονάδων του Γενικού Δείκτη που προκλήθηκε από τη «χρηματιστηριακή φούσκα του '99».
Στα 14 χρόνια που ακολούθησαν μετά το ιστορικό υψηλό, εξαφανίσθηκαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό δεκάδες εταιρείες που είχαν «χάρτινες» υπεραξίες και όμιλοι που αποδείχτηκαν «οικονομικοί σκελετοί».
Ενδεικτικά, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου του 1999, ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 132,14%. Στο ίδιο διάστημα, όμως, η μετοχή της Ερμής Ακινήτων είχε ενισχυθεί κατά 7.868%, ο Σιγάλας σε ποσοστό 5.437%, ο Τασόγλου κατά 4.532%, η Ευρωπαϊκή Τεχνική βρισκόταν στο +4.454%, η Δάριγκ κέρδιζε 3.410% και η Μεταλλοπλαστική Αγρινίου κατέγραφε άνοδο 3.366%. Αποδόσεις απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα, που έμειναν, ωστόσο, στα χαρτιά μόλις άρχισε η επώδυνη πτωτική πορεία.  
Το  ’99, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε εκτιναχτεί στα 212,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε  στο 182% του ΑΕΠ. Τώρα, ανέρχεται στα 65 δισ. ευρώ (είναι αρκετά χαμηλότερη λόγω των νέων μετοχών των τραπεζών στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους) και αντιστοιχεί στο 30% περίπου του ΑΕΠ. Δηλαδή χάθηκε περίπου… μισό ΑΕΠ.
Το εξεταζόμενο διάστημα αντλήθηκαν 11,1 δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,65 δισ. ευρώ από δημόσιες εγγραφές. Η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 692 εκατ. ευρώ, οι κωδικοί των επενδυτών προσέγγισαν το 1.800.000 και ο ρυθμός αύξησης των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων ανήλθε στο 87% σε σχέση με το 1998, κυρίως λόγω των υπεραξιών από κινητές αξίες και συμμετοχές.


ΒΑΣΙΚΟ


ΤΙΤΛΟΣ
«ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Χ.Α!ΜΟΤΟ
Πριν από 13 χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο ζούσε περιμένοντας την αναβάθμισή του από τον MSCI σε ανεπτυγμένη αγορά, ενώ σήμερα , αρκετοί ποντάρουν στην υποβάθμιση του Χ.Α από τον MSCI για να εισρεύσουν ξένα κεφάλαια και να ξαναπάρει μπροστά


 


To ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες και κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες, από ξένα επενδυτικά funds, στα πλαίσια του στο roadshow που διοργάνωσε το Χ.Α στο Λονδίνο ξεπέρασε τις προσδοκίες και ήταν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια
Το ζητούμενο όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο όλο αυτό χαρτογραφημένο ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε αύξηση των ροών κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Έγκυροι αναλυτές έλεγαν στο «Χ» ότι πολλοί επενδυτές σπεύδουν να το τοποθετηθούν στο χρηματιστήριο ενόψει της υποβάθμισης του Χ.Α από τον οίκο FTSE στις αναδυόμενες αγορές(!), για να προλάβουν την εισροή έως και 3,5 δις,. ευρώ που επενδύουν
Θα πρέπει να τονιστεί ότι με πρακτικούς όρους αναμένεται μάλλον υποβάθμιση του ΧΑ από τον οίκο FTSE τον Σεπτέμβριο αλλά η ώθηση στην αγορά θα δοθεί τον Νοέμβριο όπου αναμένονται εισροές από funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές έως 3,5 δισεκ. ευρώ., όταν οι ελληνικές μετοχές θα περιλαμβάνονται από τον ερχόμενο Νοέμβριο στο δείκτη MSCI Emerging Markets.
Θα έλθουν όμως μαζικά τα ξένα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές τη στιγμή που αυτές δεν περνούν και τις καλύτερες ημέρες τους και τη στιγμή που παρατηρείται εκροή σημαντικών κεφαλαίων από αυτές;
Πριν από 13 χρόνια περίπου, το ελληνικό χρηματιστήριο ζούσε και ανέπνεε περιμένοντας την αναβάθμισή του από τον MSCI σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη.
Η Ελλάδα ετοιμαζόταν να υποδεχτεί το ευρώ και η Σοφοκλέους ήλπιζε ότι η αναβάθμιση θα έφερνε περισσότερα ξένα κεφάλαια, βοηθώντας να επουλωθούν οι πληγές που άφησε το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999.
Η αναβάθμιση ήλθε και το Χρηματιστήριο Αθηνών μετατράπηκε σε ένα μικρό ψάρι στη μεγάλη λίμνη των ανεπτυγμένων αγορών, χωρίς ωστόσο να εισρεύσουν τα προσδοκώμενα κεφάλαια από το εξωτερικό.
Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, αρκετοί ποντάρουν στην υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον MSCI για να εισρεύσουν ξένα κεφάλαια και να ξαναπάρει μπροστά.
Πράγματι, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα είχε μεγαλύτερο ειδικό βάρος στους χρηματιστηριακούς δείκτες των αναδυόμενων αγορών του MSCI σε σχέση με τους τωρινούς.
Επομένως, θεωρητικά, θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από funds παθητικής διαχείρισης που προσπαθούν να πετύχουν τις ίδιες αποδόσεις με τους ανωτέρω δείκτες, παρότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ομοειδών τους στις ώριμές αγορές.


ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Όμως πέρα από τις προσδοκίες για την εισροή κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, οι αποφάσεις των πολιτικών θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο (ιδιαίτερα μετά τις Γερμανικές εκλογές). Το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να είναι κρίσιμο για την πορεία της Ελλάδας σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας, καθώς τυχόν αποκλίσεις στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα ή στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων στα πλαίσια ενός τρίτου μνημονίου, μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για πολιτικές εξελίξεις.
Παράλληλα η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους η οποία έχει ξεκινήσει (ειδικά για το ύψος της ελάφρυνσης), θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σχετική επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό που θα πρέπει να αναμένεται, είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων και η επιμήκυνση τους.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει έξοδα για τόκους 8,9 δις ευρώ ή 5% του ΑΕΠ περίπου. Ακόμα το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει το 2014 και το 2015, μάλλον θα πρέπει να καλυφθεί με νέα δάνεια, καθώς η έξοδος στις αγορές με τα υπάρχοντα δεδομένα, θεωρείται απίθανη για το 2014.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε από περιορισμένους όγκους συναλλαγών (ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών) καταδεικνύοντας την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς. Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να υπάρξει από την εισροή κεφαλαίων, λόγω της υποβάθμισης της Οικονομίας σε αναδυόμενη από την Morgan Stanley. Οι αλλαγές στους δείκτες θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.
Ο Γενικός 0είκτης τιμών κινείται σε ένα εύρος 800 – 1000 μονάδων χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι καταλύτες οι οποίοι μπορούν να τον οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Τα αποτελέσματα των περισσοτέρων εταιρειών παρέμειναν αδύναμα κατά το πρώτο εξάμηνο σε επίπεδο τελικής γραμμής, με τις περισσότερες από αυτές να προσπαθούν να ενισχύσουν τις ταμειακές τους ροές και να μειώσουν το δανεισμό τους.
Ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων έχει στραφεί στις διεθνείς αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στα επίπεδα 8% - 10%.


ΤΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ Χ.Α.


Οι παράγοντες που αναμένεται να κυριαρχήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Δυναμική ΧΑΕΠΕΥ, είναι οι εξής:
- Οι συζητήσεις με την τρόικα για την κινητικότητα - απολύσεις στο δημόσιο –πλειστηριασμοί ακινήτων και τη βιωσιμότητα του χρέους.
-Το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, την στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας δείχνει να εξαντλείται.
-Τα stress test των τραπεζών και η ύπαρξη νέων κεφαλαιακών αναγκών.
- Η πορεία της ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, με την σταθεροποίηση της στα επίπεδα του 29% να αποτελεί εφιαλτική προοπτική.
- Τέλος η πρόθεση της FED αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης της Αμερικάνικης Οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κυριαρχήσει στην επενδυτική ατζέντα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα πρώτα σημάδια αντίδρασης των επενδυτών έχουν εμφανιστεί κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες όπου τα τοπικά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντική υποχώρηση ενώ τα νομίσματα των χωρών
αυτών, υποχωρούν σημαντικά έναντι του δολαρίου.


ALPHA FINANCE: ΕΩΣ ΚΑΙ +15% ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΝΟΔΟΥ


Περιθώριο ανόδου έως και 15% βλέπει για το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Alpha Finance, στην τελευταία ανάλυση της, χωρίς όμως σ' αυτή την προοπτική να παίζουν σημαντικό ρόλο οι τράπεζες. Αντ' αυτού, την άνοδο αναμένεται να οδηγήσουν δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ και η Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha οι πολιτικές εξελίξεις ιδιαίτερα στις αρχές του καλοκαιριού επηρέασαν σημαντικά την εγχώρια αγορά, προκαλώντας διόρθωση κατά περίπου 20%, σε σχέση με τα υψηλά 2ετίας που σημείωσε τον Μάιο. Ωστόσο, η ίδια εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη για την πορεία της αγοράς, ιδιαίτερα μάλιστα εάν η χώρα επιτύχει επιπλέον χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά της βαθιάς ύφεσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι "πληγές" θα επουλωθούν άμεσα, αναφέρει η Alpha Finance, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ανεργία δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πριν παρέλθει τουλάχιστον μία δεκαετία.


CREDIT SUISSE: ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ… ΕΜΠΟΔΙΑ!


Η Credit Suisse, κόντρα σε όλες τι εκτιμήσεις,  εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μεταξύ 2015 και 2020 είναι σχεδόν μηδενικό και σε έκθεσή της τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Ελλάδα αντιμετωπίζει τα τελευταία εμπόδια του προγράμματος διάσωσης…»!
 «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για μετά το 2015 είναι σχεδόν μηδενικές έως τις αρχές του 2020, καθώς έχουν υπερκαλυφθεί ήδη από πληθώρα μέτρων» εξηγεί η τράπεζα.
Ως εκ τούτου, το μόνο που απομένει για το ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον για την τρέχουσα 10ετία, είναι η «κάλυψη» της τρύπας για την περίοδο 2014 – 2015,.
Επικαλούμενη τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ, η Credit Suisse διαμηνύει πως το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται περίπου στα 11 δισ.
«Το προσεχές διάστημα θα σημειωθούν κάποιες εντάσεις ενόψει της νέας βοήθειας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το αναγκαίο ποσό θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αναλογικά βέβαια, με τα δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί» εξηγεί χαρακτηριστικά.
«Κατά πάσα πιθανότητα, βρισκόμαστε στη διαδικασία αντιμετώπισης των τελευταίων εμποδίων – τουλάχιστον για την τρέχουσα 10ετία - γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης» καταλήγει ο τραπεζικός οίκος.
Όσον αφορά το ελληνικό έλλειμμα εκτιμά πως η πορεία που θα διαγράψει έως το 2016 θα είναι καθοδική, καθώς από τα 7 δισ. για το 2013 θα υποχωρήσει στο 1 δισ. το 2016.


BETA SECURITIES: Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ SUCCESS STORY


Τον δεκάλογο της βιωσιμότητας του ελληνικού success story παρουσίασε η χρηματιστηριακή Beta Securities και εκτιμά ότι η ελληνική ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2014 και θα πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. "Η Ελλάδα θα μπορούσε να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 1ο τρίμηνο του 2014", επισημαίνει η χρηματιστηριακή, κάνοντας λόγο για ύφεση 3,6% φέτος.
Ο δεκάλογος του succes story σύμφωνα με την χρηματιστηριακή είναι ο εξής:
1. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα συμβάλλουν.
2.  Η χώρα Ελλάδα κερδίζει υποστήριξη για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλει και ισχυροποιεί το Grecovery, μόδα η οποία προσελκύει επενδύσεις.
3. Από δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10,5% του ΑΕΠ το 2009, φέτος η χώρα προβλέπεται να ισορροπήσει, και το 2014 να παρουσιάσει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε το ίδιο διάστημα από 11,2% σε μόλις 0,8%. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει βελτιωθεί περίπου 25%.
4. Θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2013, όπως δείχνει η πορεία της οικονομίας.
5.  Οι ανακοινώσεις για τις προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις, αν και η ανεργία είναι υψηλή.
6. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μείωσε τους κινδύνους, με αποτέλεσμα οι οίκοι αξιολόγησης έχουν θετικές εκτιμήσεις.
7.  Ο τουρισμός θα συμβάλει στην ενίσχυση του ΑΕΠ.
8. Η επανέναρξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων αποτελεί προτεραιότητα για την ανεργία.
9.  Πολλές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ή προετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στον χρηματοοικονομικό τομέα βρίσκονται οι Fairfax, Third point και Baupost είναι ιδιαίτερα ενεργοί. Οι εκδόσεις ομολόγων από τον ΟΤΕ, την Coca Cola, τα ΕΛΠΕ, τη Frigoglass, την Intralot και την S&B προσέλκυσαν ξένα κεφάλαια.
10. Αν η χώρα εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών του μνημονίου, θα μπορέσει να διεκδικήσει μια περαιτέρω μείωση του χρέους.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ANDREY POPEL
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
78Η ΔΕΘ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
DIGITAL BANKING MONEY CONFERENCE 2013
ΟΙ ΤΟΠ 500 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site