Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2013-τ.395                              

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ


Πώς πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές στη σκιά της επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη ΣυρίαΟι πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ για επίθεση στη Συρία αναστάτωσαν τις αγορές και οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο, με αποτέλεσμα η ισοτιμία EUR/USD να υποχωρεί προς τα επίπεδα του 1,3200.
Πώς πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, στη σκιά της επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία;
Δεδομένης της γεωπολιτικής έντασης που υπάρχει, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν οι μετοχές στην προηγούμενη ένταση που υπήρξε. Πριν από τη Συρία, υπήρξε η επίθεση στη Λιβύη, η οποία ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου του 2011 και ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 2011. Κατά τη διάρκεια της σύρραξης αυτής, ο S&P 500 απώλεσε 8,50%. Μια ανάλογη πτώση θα οδηγήσει τον S&P 500 στις 1.570 μονάδες και αυτό δεν είναι ένα απαγορευτικό σενάριο.
Ιστορικά, πριν από μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, οι αμερικανικοί δείκτες τείνουν να κινούνται πτωτικά. Αμέσως μετά, όμως, τη στρατιωτική δράση - και για αρκετές εβδομάδες - η Wall Street τείνει να καταγράφει άνοδο.
Κατά μέσο όρο, και σύμφωνα με τα όσα έχει να επιδείξει η πρόσφατη ιστορία, οι αμερικανικοί δείκτες είχαν καταγράψει πτώση κατά 1% ένα 15νθήμερο πριν την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επέμβασης, και άνοδο γύρω στο 3% ένα μήνα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση.
Σε μια αναδρομή στις στρατιωτικές παρεμβάσεις των Αμερικανών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι δείκτες κινήθηκαν ως εξής:
- Κατέγραψαν άνοδο 7% τον μήνα που ακολούθησε μετά την επίθεση στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 1998.
- Σημείωσαν άνοδο επίσης 7% τον μήνα που ακολούθησε μετά τη στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στη Σερβία, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1999.


Μόνο ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 4,2% ένα μήνα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βοσνία, τον Αύγουστο του 1995, και σημείωσε άνοδο 2% ένα μήνα μετά την επέμβαση στη Λιβύη τον Μάρτιο του 2011.


H ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ CITIGROUP


Με μια ιστορική αναδρομή σε 5 πολεμικές συρράξεις (Πόλεμος του Κόλπου - 1991, Κόσσοβο - 1999, Αφγανιστάν - 2001, Ιράκ - 2003, Λιβύη - 2011) επιχειρεί η Citigroup να προβλέψει τη συμπεριφορά των αγορών ενόψει της επικείμενης επέμβασης στη Συρία.
Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα που δημοσίευσε, τα συμπεράσματα της Citigroup συνοψίζονται στα εξής:
- S&P 500: Με την έναρξη των εχθροπραξιών υπάρχει ανοδική αντίδραση.
- Χρυσός: Υποχωρεί με την έναρξη των εχθροπραξιών
- Πετρέλαιο: Συνήθως πέφτει με την έναρξη ή λίγο πριν την έναρξη των εχθροπραξιών
- Δολάριο: Ακολουθεί την κυρίαρχη τάση. Το δολάριο αποδυναμώθηκε μετά τις εχθροπραξίες το 1991, το 2003 και το 2011, δεδομένου του ότι ήταν σε bear market. Το αντίθετο συνέβη το 1999 και το 2001, αφού ήταν σε bull market.
Αυτή τη φορά το δολάριο βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι.
Πάντως η Citigroup επισημαίνει ότι η Συρία είναι αναμφισβήτητα πιο περίπλοκη περίπτωση από ό,τι οι προηγούμενες συγκρούσεις. Οι στρατιωτικοί στόχοι, επίσης, δεν είναι τόσο καλά καθορισμένοι. Η Ρωσία και το Ιράν θα ζυγίσουν πολύ τα δεδομένα πριν δράσουν.
Η συνήθης αντίδραση της αγοράς μπορεί να είναι πιο υποτονική και βραχύβια λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας.


ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ


Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τις αναδυόμενες αγορές, μέσα σε ένα έτος που έχει αφαιρέσει πάνω από 1 τρισ. δολ. από την αξία των χρηματιστηριακών αγορών τους. Νομίσματα και χρηματιστήρια στην Ινδία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες δέχονται απανωτά χτυπήματα.
Τις 9 καλύτερες αποδόσεις, παγκοσμίως, συγκέντρωσε η Bank of America/Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι αν και οι αναδυόμενες αγορές έχουν χάσει λίγη από τη λάμψη τους τελευταία, ωστόσο υπάρχουν χώρες που βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο (βλ. πίνακα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, από τις αναδυόμενες οικονομίες υπήρξαν εκροές κεφαλαίων ύψους 2,1 δισ. δολ., ωστόσο, στην πρώτη εννιάδα παρατηρήθηκαν εισροές κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. δολ.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ


Οι Αμερικανοί διοχετεύουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα περισσότερα κεφάλαια από το 1977, επιδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους στην περιοχή και στην ικανότητα της Ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση χρέους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι επένδυσαν 65 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2013, που είναι το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων 36 ετών γι' αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε η ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής της Goldman Sachs βασιζόμενη σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ευρώπη, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των αγορών, με κινητήριο δύναμη τα ισχυρότερα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του έτους.


ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ;


Είναι υπερτιμημένες οι μετοχές; Στο καίριο αυτό ερώτημα έρχεται να απαντήσει η BlackRock.
«Οι μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος. Όπως υποστηρίζει, οι μετοχές δεν είναι τόσο ακριβές, ώστε να μην μπορεί να συνεχιστεί το ράλι.
 «Οι μετοχές σίγουρα είναι ευάλωτες. Τυχόν νέο κύμα μεταβλητότητας στις αγορές δεν αποκλείεται να υπάρξει. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως είναι υπερτιμημένες», επισημαίνει η BlackRock.
 Οι μετοχές, εκτιμά ο οίκος, παραμένουν η καλύτερη επενδυτική επιλογή στην τρέχουσα συγκυρία σε σχέση με κάθε άλλη εναλλακτική. Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους.
Κατά την BlackRock, μάλιστα, οι μετοχές παραμένουν εξαιρετικά φθηνές, αν συγκριθούν με την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων.
«Όσοι επενδυτές αναζητούν κέρδη, θα πρέπει να στραφούν στις ευρωπαϊκές αγορές και στις αναδυόμενες αγορές», συστήνει ανεπιφύλακτα ο οίκος.
Η HSBC εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι 15% υποτιμημένα συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Κι αυτό παρά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν κατά 27% από τις 4 Ιουνίου 2012.


 GOLDMAN SACHS: ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΕ 400 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


«Η Goldman Sachs στοιχημάτισε 400 εκατ. δολ. στις τιμές τροφίμων το 2012, την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα», αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του World Development Movement.
 Κατά γενική ομολογία, το 2012 αποτέλεσε ένα έτος-ορόσημο για τα κέρδη και τις δραστηριότητες της Goldman Sachs. O αμερικανικός κολοσσός είδε τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 30% το 2012 και την τιμή της μετοχής του στη Wall Street να καταγράφει άνοδο πάνω 40% σε διάστημα 12 μηνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι απολαβές (μαζί με τα μπόνους) ενός μέσου τραπεζικού στελέχους της Goldman Sachs το 2012 ανήλθαν σε 396 χιλ. δολ. Αυτό που μετά βεβαιότητας μπορεί να ειπωθεί είναι πως... ο αμερικανικός κολοσσός κολυμπάει στο χρήμα!
Αλλά ποιο είναι το τίμημα για όλη αυτή την επιτυχία;
Πολλοί ισχυρίζονται πως η άκρα κερδοσκοπία από την πλευρά των ισχυρών τραπεζικών κολοσσών στις τιμές των τροφίμων είναι εκείνη που ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι διεθνείς τιμές τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2003!
Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ξοδεύουν τουλάχιστον το 50% των εισοδημάτων τους για να τραφούν.
Την ίδια ώρα, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή.
«Η Goldman Sachs αποτελεί τον «νούμερο ένα» πρωταγωνιστή σε ένα παιχνίδι διεθνούς εμπορίου, με στόχο τη διαρκή άνοδο των τιμών των τροφίμων, την ώρα που σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων σε ολόκληρο των πλανήτη πεινάει...», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του το World Development Movement.
Και διερωτάται: «Γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία ειδική μέριμνα - νομικής φύσεως - προς την κατεύθυνση πάταξης του φαινομένου αυτού;»
Και απαντά: «Στις ΗΠΑ υπάρχει η σχετική νομοθεσία, αλλά, ως είθισται, “μπλοκάρεται” από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και τους.... καλοπληρωμένους νομικούς τους συμβούλους».
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι την ίδια ώρα το γεγονός πως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν 40 ετών, αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974, ωστόσο από τότε η αύξηση του πληθυσμού της Γης είναι ραγδαία. Εάν η ξηρασία στον πλανήτη συνεχιστεί - ή επιδεινωθεί - τότε η κατάσταση μπορεί εύκολα και γρήγορα να ξεφύγει εκτός ελέγχου...


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ANDREY POPEL
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
78Η ΔΕΘ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
DIGITAL BANKING MONEY CONFERENCE 2013
ΟΙ ΤΟΠ 500 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site