Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2013-τ.395                              

ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΕΡΧΕΤΑΙ «ΘΕΡΜΟΣ» ΧΕΙΜΩΝΑΣ


«Θερμός» χειμώνας αναμένεται να είναι ο προσεχής για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι αρκετά σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, πιέζεται από τη συνεχή μείωση εσόδων.


Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους περισσότερους καταναλωτές σε περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών δαπανών τους, ενώ πρόσθετη πίεση προκαλεί και η σημαντική έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό που έχουν κάποιες από τις εταιρείες του κλάδου.
Τα περισσότερα σενάρια αφορούν στη Forthnet, η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε μη αποκλειστικές συζητήσεις με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενδεχόμενης ενοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και τους πιθανούς όρους και τις προϋποθέσεις στρατηγικής συνεργασίας.
Μάλιστα, η εταιρεία είχε σπεύσει να τονίσει ότι οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο και είναι άγνωστο αν θα έχουν αποτέλεσμα ή όχι. Κατά κύριο λόγο, οι πληροφορίες φέρουν τη Forthnet να συζητά την πιθανότητα συνεργασίας με το σχήμα Vodafone - Hellas Online, αλλά και με τη Wind Ελλάς, με την οποία, μάλιστα, κάποια στιγμή η φημολογία ανέφερε ότι οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά.
Το «παιχνίδι», μάλιστα, έγινε πολύ πιο ενδιαφέρον, όταν στο τέλος Ιουλίου, η Wind ανακοίνωσε ότι απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) 3.503.073 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στη Forthnet, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 27,04% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet, το οποίο ανέρχεται σε 12.952.610.
 Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση, η απόκτηση αυτού του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς (call option) συμφωνήθηκε μεταξύ της Wind και της Zesmero Limited, η οποία και κατέχει τις σχετικές μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου, δυνάμει συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Wind και της Zesmero Limited στις 18/07/2013.
Εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, είτε με τη Vodafone είτε με τη Wind, αναμένεται να προκύψει ένας νέος τηλεπικοινωνιακός όμιλος, με μεγέθη που θα μπορούν να είναι ευθέως συγκρίσιμα με εκείνα του ΟΤΕ, καθώς θα πρόκειται για ένα νέο σχήμα που θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες Quadum Play (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet, αλλά και τηλεοπτικό περιεχόμενο, όπου η Forthnet, λόγω Nova, είναι μακράν ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος παίκτης).


Επιβράδυνση της αύξησης νέων συνδέσεων


Οι δύσκολες μέρες που διέρχεται και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και στη σταθερή τηλεφωνία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που αφορούν το εξάμηνο του έτους και καταγράφουν, για μία ακόμη φορά, ότι ο ρυθμός αύξησης των συνδέσεων, μέσω της πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU), συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς επιβράδυνσης.
Ειδικότερα στο β’ τρίμηνο του 2012, οι νέες συνδέσεις LLU ανήλθαν σε περίπου 41.000, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου ήταν περίπου 40.000, με το σύνολο των γραμμών των εναλλακτικών παρόχων να φτάνει σε 1,749 εκατ. γραμμές στο τέλος Ιουνίου.
Στην πρώτη θέση, αν και με μικρή μείωση των συνδρομητών της σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, βρέθηκε η Forthnet, με τις συνδέσεις της να ανέρχονται σε 496.000. Ακολούθησε η Ηellas Online με 486.000 συνδέσεις και με σαφή ενίσχυση της συνδρομητικής της βάσης από τις 467.500 συνδέσεις του α’ τριμήνου.
Ενισχυμένη εμφανίστηκε και η Wind Ελλάς, με 386.000 συνδέσεις, ενώ σαφώς αυξημένη ήταν και η συνδρομητική βάση της Cyta, που έφτασε στις 281.500 συνδέσεις. Ελαφρώς χαμηλότερα από τις 100.000, και μειωμένες σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, ήταν οι συνδέσεις της On Telecoms.


Ο ΚΛΑΔΟΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Σε μια περίοδο κατά την οποία το ζητούμενο για τις κυβερνήσεις είναι η λήψη των κατάλληλων μέτρων οικονομικής πολιτικής που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο τομέας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παρέχει την ελπίδα μετατροπής της διεθνούς κρίσης σε εθνική ευκαιρία.
Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελούν έναν σημαντικό τομέα των σύγχρονων οικονομιών, ο οποίος συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, με σκοπό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς, θα επιφέρουν περαιτέρω βελτίωση των δεικτών αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της εξόδου από την ύφεση.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τον Ιούνιο του 2012, κατέχει την 24η θέση μεταξύ 34 κρατών σε όρους σταθερής (ενσύρματης) ευρυζωνικής διείσδυσης, διαθέτοντας 22,6 συνδρομητές ανά 100 κατοίκους.
Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, αξιοποιώντας τους πόρους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και διασφαλίζοντας συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση επενδύσεων, θέτοντας σε κάθε περίπτωση ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύνολο της «κοινωνίας της πληροφορίας». Η επίσπευση της κατασκευής εθνικού δικτύου οπτικών ινών και ασύρματων ευρυζωνικών υποδομών, αλλά και της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, είναι επιτακτική, καθώς θα αποτελέσει το «όχημα» εισόδου της ευρυζωνικότητας στο σπίτι κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Χρειάζεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και η ελληνική οικονομία επαναρρύθμιση;
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι οι τηλεπικοινωνίες προσφέρονται, για άλλη μια φορά, ως «όχημα» οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ως πρότυπο επαναπροσδιορισμού των παραγωγικών βάσεων και άλλων οικονομικών κλάδων ή και ολόκληρης της οικονομίας.


Προτάσεις:


• Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν έναν κλάδο που οδηγεί τις εξελίξεις, διαμορφώνει όραμα οικονομικής ανάπτυξης και μεταδίδει μήνυμα σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Fiber to the Home: Μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, ωστόσο η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για τη δημιουργία του θα πρέπει να συνοδευθεί με την ανάπτυξη εφαρμογών περιεχομένου για κοινωνική χρήση (εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε ακριτικά μέρη, υποδομές τηλεϊατρικής, ψηφιακές βιβλιοθήκες, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων). Οι υποδομές δεν αρκούν.•Απαιτείται η προσφορά ελκυστικού για τους πολίτες περιεχομένου και η προβολή της κοινωνικής διάστασης του έργου.
• Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (EETT) σε θέματα ρύθμισης της αγοράς και προάσπισης του ανταγωνισμού. Οι ανεξάρτητες αρχές δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν το κράτος. Απαιτείται εθνική στρατηγική. Η ΕΕΤΤ μπορεί μόνο να εφαρμόσει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν νομοθετεί αυτοβούλως.
• Οι νέοι αποτελούν τους πρώτους που τείνουν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες (συνέβη με την κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο). Μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών αυτών προέκυψαν νέες ανάγκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, «γέννησαν» νέα προϊόντα. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είχαν εξαρχής προβλέψει την τεράστια απήχηση που θα είχαν τα σύντομα μηνύματα (sms) και αιφνιδιάστηκαν από την καινούρια αγορά που αναδύθηκε. Ο προσανατολισμός λοιπόν θα μπορούσε να έχει στόχο τους νέους: επενδύσεις σε γνώσεις, σε καινοτομίες και σε πρωτότυπες ιδέες.
• Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ο κρίσιμος ρόλος των ΤΠΕ στο πλαίσιο μιας οικονομικής ανάπτυξης φιλικής προς το περιβάλλον, καθώς συμβάλλουν αποτελεσματικά στον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα.
• Το μοντέλο ανάπτυξης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να στηρίζεται στους κάτωθι άξονες:


 Επενδύσεις για όλους τους πολίτες (Δικαίωμα στην ίση πρόσβαση).
 Επαναρρύθμιση της αγοράς (Ανάκτηση της πίστης των πολιτών προς το κράτος).
 Προσανατολισμός στη Νέα Γενιά (Στρατηγική συμμαχία με τους νέους για το μέλλον).
 Συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον (αειφόρος ανάπτυξη).ΟΤΕ - COSMOTE
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ


Αύξηση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, επιβράδυνση της μείωσης των εσόδων, μείωση καθαρού δανεισμού σε μόλις 1,2 φορές το ΕΒΙTDA και βελτιωμένες επιδόσεις στη σταθερή τηλεφωνία, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το β' τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού για την περίοδο αυτή, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας το μικρότερο ποσοστό μείωσης των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Η πίεση στον κύκλο εργασιών του ομίλου συνεχίστηκε, λόγω της έντονης επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού στην κινητή.
Εξαιρουμένων των μειώσεων αυτών και της συνεισφοράς της Hellas Sat το β’ τρίμηνο του 2012 (πωλήθηκε στις αρχές του 2013), τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά μόλις 4% στο τρίμηνο. Επιπλέον, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και χάρη στις προσπάθειες της διοίκησης για μείωση του κόστους, ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει το περιθώριο EBITDA σε 35,1%, από 34,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού σε μόλις 1,2 φορές το EBITDA, αποτέλεσμα της στρατηγικής αναχρηματοδότησης της εταιρείας, της μείωσης των λειτουργικών εξόδων και της αύξησης των ταμειακών ροών.
Αναλυτικότερα, το β’ τρίμηνο του 2013, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 249,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,2%. Ως αποτέλεσμα, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 740,6 εκατ. ευρώ ή κατά 23,1% σε σχέση με το τέλος Ιουνίου του 2012, και διαμορφώθηκε σε λιγότερο από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2013 (1,7 φορές το EBITDA). Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το όφελος από την πώληση της Globul, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού προς το ΕΒΙTDA, σήμερα, έχει μειωθεί σε περίπου 1,2 φορές.
 Στα αποτελέσματα τριμήνου ξεχωρίζουν οι ιδιαίτερα δυνατές επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ να προσελκύει κατά τη διάρκεια του τριμήνου 24.000 συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, φθάνοντας τους 1.234.000. Οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ αριθμούσαν στο τέλος Ιουνίου περισσότερους από 25.000 συνδρομητές, ενώ σημαντική ανάπτυξη καταγράφηκε και στις υπηρεσίες τηλεόρασης, με τον ΟΤΕ TV να έχει 175.000 στις 30 Ιουνίου του 2013, σημειώνοντας αύξηση 26.000 πελατών στο τρίμηνο και σχεδόν 100.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Οι ισχυρές επιδόσεις στη σταθερή αποτυπώνονται στην αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA κατά 10,6% και την ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA σε 34,2% (άνοδος 570 μονάδων βάσης). Τα συνολικά έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 8,1% το τρίμηνο, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης εσόδων από το β’ τρίμηνο του 2010.


ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου επέδειξαν ανθεκτικότητα, παρά τη δύσκολη συγκυρία. Στην κινητή τηλεφωνία, στο τέλος του β’ τριμήνου του 2013, η πελατειακή βάση της Cosmote Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 7,6 εκατομμύρια, με την εταιρεία να σημειώνει πτώση των εσόδων από υπηρεσίες, λόγω των μειώσεων των τελών τερματισμού, του δύσκολου οικονομικού κλίματος και του ανταγωνισμού. Η Cosmote συνέχισε να αναπτύσσει το 4G δίκτυό της, το οποίο καλύπτει το 80% του πληθυσμού της Αθήνας και το 90% της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι σήμερα διαθέσιμο και σε 50 ακόμη πόλεις και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Στις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, τόσο η Cosmote Ρουμανίας όσο και η AMC πέτυχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μείωσης εσόδων κατά το τρίμηνο.
Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, τα έσοδα της Romtelecom μειώθηκαν κατά 4,9% το β’ τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας σημαντικά βελτιωμένη τάση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2013, καθώς η εταιρεία συνέχισε να αντισταθμίζει μέρος της πτώσης των εσόδων από τις υπηρεσίες φωνής και τις υπηρεσίες χονδρικής, με την ενίσχυση των εσόδων από τις υπηρεσίες τηλεόρασης (+10,5%) και τις υπηρεσίες internet (+5%).


ΤΣΑΜΑΖ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για τα εξαιρετικά ανθεκτικά αποτελέσματα που καταγράψαμε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Παρά τη μείωση των τελών διασύνδεσης, τον έντονο ανταγωνισμό στην ευρυζωνικότητα και την κινητή, τις συνεχιζόμενες πιέσεις από το οικονομικό περιβάλλον και τις πάγιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των προγραμμάτων μας από τον Ρυθμιστή, τα έσοδά μας μειώθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς, ενώ η λειτουργική μας κερδοφορία ενισχύθηκε. Η ανάκαμψη της σταθερής στην Ελλάδα συνεχίζεται με επιτυχία, με απόδειξη τη σημαντική ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA, καθώς υλοποιούνται με επιτυχία οι πρωτοβουλίες μας μείωσης κόστους».
Και πρόσθεσε: «Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Globul και τις πρόσφατες ενέργειες που ολοκληρώνουν το πλάνο αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου, είμαστε στην καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών και μπορούμε, ακόμη πιο αποτελεσματικά, να εστιάσουμε στις δραστηριότητές μας και να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας».


FORTHNET
ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΚΑΤΑ 46,5%


Σημαντική αύξηση της συνδρομητικής βάσης συνδυαστικών υπηρεσιών κατά 46,5% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012 πέτυχε η Forthnet.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους:
● Το μερίδιο αγοράς νέων συνδρομητών LLU το α’ εξάμηνο του 2013 ανήλθε στο 36,8%.
● Έσοδα και EBITDA μειώθηκαν σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012, λόγω της πτώσης του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή, που οφείλεται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον.
● Υπήρξε δυναμική απήχηση των υπηρεσιών Nova 3Play, που εδραιώνει την πρωτοπορία και την ηγετική θέση της Forthnet στη νέα αγορά του 3Play.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Forthnet, κ. Πάνο Παπαδόπουλο:
 «Σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και, κατά συνέπεια, οδηγεί σε συμπίεση των εσόδων των επιχειρήσεων, στρατηγική της εταιρείας είναι η διαφοροποίηση μέσω του ανοίγματος νέων αγορών. Το επιτυχημένο λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας Nova 3Play, σε συνδυασμό με το στρατηγικό πλεονέκτημα του αποκλειστικού τηλεοπτικού περιεχομένου της Nova, δημιουργεί και στη χώρα μας μια νέα αγορά, η οποία δίνει νέες προοπτικές και νέα περιθώρια ανάπτυξης στην εταιρεία. Η δυναμική της νέας αυτής αγοράς αποτυπώνεται στη σημαντική αύξηση της συνδρομητικής βάσης στο α’ εξάμηνο του 2013».


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Συνδυαστικές υπηρεσίες


Στο τέλος Ιουνίου του 2013 η Forthnet ξεπέρασε τα 204.000 ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία εξυπηρετεί με συνδυαστικές υπηρεσίες, κλείνοντας το εξάμηνο με αύξηση 46,5% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012. Η σημαντική αυτή αύξηση αποδίδεται κυρίως στο λανσάρισμα των υπηρεσιών Nova 3Play στο τέλος του α’ εξαμήνου και σε καινοτόμες εμπορικές προτάσεις, που αλλάζουν παγιωμένες καταναλωτικές συνήθειες.


 


 


Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες


Κατά το α’ εξάμηνο του 2013, η συνδρομητική βάση στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 15,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ξεπερνώντας τους 597.000 συνδρομητές. Στο α’ εξάμηνο του 2013, το μερίδιο στους νέους συνδρομητές LLU ανήλθε στο 36,8%, επιβεβαιώνοντας την απήχηση των εμπορικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο συνδυαστικών υπηρεσιών.


Υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης


Κατά το α’ εξάμηνο του 2013, η συνδρομητική βάση αυξήθηκε κατά 12,8% σε σχέση με αυτή του α’ εξαμήνου του 2012, ξεπερνώντας τα 373.000 νοικοκυριά και, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, η αποδοχή των συνδυαστικών υπηρεσιών της Forthnet συνεχίστηκε στο α’ εξάμηνο του 2013. Το λανσάρισμα της υπηρεσίας Nova 3Play προβλέπεται να είναι ο βασικός άξονας ανάπτυξης στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Τα ενοποιημένα έσοδα της Forthnet για το α’ εξάμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν σε 191,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του α’ εξαμήνου του 2012, κυρίως λόγω της συμπίεσης τιμών που υφίσταται η λιανική αγορά. Η μείωση του τζίρου προσαρμοσμένη όσον αφορά τον λογιστικό χειρισμό των εσόδων, στα οποία η εταιρεία λειτουργεί ως ενδιάμεσος πάροχος, είναι στο επίπεδο του 6,6%.
Παρά το γεγονός ότι οι καθαρές νέες συνδέσεις το α’ εξάμηνο του 2013 έφτασαν τις 24.000, αυξημένες κατά πολύ σε σχέση με τις -10.000 του αντίστοιχου α’ εξαμήνου του 2012, η επίπτωση των αυξημένων νέων συνδρομητών δεν αποτυπώνεται πλήρως στα έσοδα του α’ εξαμήνου του 2013.
Το προσαρμοσμένο EBITDA του α’ εξαμήνου του 2013 ανήλθε στα 34,2 εκατ. ευρώ, αντί των 43,6 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2012, κυρίως λόγω της πτώσης εσόδων. Η αυξημένη απόκτηση νέων συνδρομητών, η πτώση του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή, καθώς και το κόστος αντικατάστασης των αποκωδικοποιητών παλαιάς γενιάς με νέους, οδήγησαν σε πτώση του EBITDA σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012.


Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός το α’ εξάμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012.


Πρόσφατες εξελίξεις


• Στο τέλος του α’ εξαμήνου, η Nova λάνσαρε την υπηρεσία Nova 3Play, προσφέροντας αξιόπιστη επικοινωνία και ποιοτική ψυχαγωγία σε προσιτή τιμή. Η απήχηση της νέας υπηρεσίας επιβεβαιώνει τη στρατηγική της εταιρείας για διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό και ανοίγει μια νέα αγορά, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
• Η πρόσφατη επέκταση της συνεργασίας με τη SuperLeague μέχρι το 2017, εξασφάλισε για τους συνδρομητές της εταιρείας τη δημοφιλέστερη αθλητική διοργάνωση για τους Έλληνες φιλάθλους. Σε συνδυασμό με την έναρξη της συνεργασίας με την Basket League, την ανανέωση της συμφωνίας με τη Volley League, αλλά και τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενισχύεται το αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο της Nova.
• Το α’ εξάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση των 2/3 των αποκωδικοποιητών παλαιάς γενιάς με αποκωδικοποιητές νέας τεχνολογίας MPEG4. Με την ολοκλήρωση της αντικατάστασης όλων των αποκωδικοποιητών παλαιάς γενιάς, όλοι οι συνδρομητές μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις προηγμένες υπηρεσίες της Nova, ενώ αντίστοιχα η εταιρεία θα είναι σε θέση να μειώσει τα κόστη εκπομπής σήματος και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα της ασφάλειας της μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου.


VODAFONE


ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ


Μείωση εσόδων από υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι είχε αύξηση των συνδέσεων, παρουσίασε για το α’ τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης (Απρίλιος – Ιούνιος 2013) η Vodafone Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος κινητής τηλεφωνίας, τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 17,5%. Ωστόσο το α’ τρίμηνο έκλεισε με επιπλέον 122.000 συνδέσεις σε σχέση με το τέλος Μαρτίου.
Μειωμένο παρουσιάζεται το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU). Συγκεκριμένα, το μικτό ARPU ήταν στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013 11,1 ευρώ, λίγο χαμηλότερα από το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, που ήταν στα 11,5 ευρώ και αρκετά σε σχέση με πριν από ένα χρόνο που ήταν 14,7 ευρώ. Το ARPU της καρτοκινητής ήταν στα 3,7 ευρώ, έναντι των 3,6 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, και στα 4,9 ευρώ πριν από ένα χρόνο. Το ARPU στα συμβόλαια ήταν στα 25,8 ευρώ, έναντι 26,3 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και στα 31,2 ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Η πελατειακή βάση της Vodafone Ελλάδος διαμορφώνεται σε 4,631 εκατ. γραμμές κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων το 66,8% είναι συνδέσεις καρτοκινητής (65,7% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο).
Πτώση σημειώθηκε στον αριθμό των μηνυμάτων, που ήταν 329 εκατ. το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013, έναντι των 349 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Αντίθετα, αυξημένη ήταν η χρήση των υπηρεσιών δεδομένων. Οι συνδρομητές της Vodafone Ελλάδος κατανάλωσαν 940 εκατ. MBs έναντι 710 εκατ. MΒs πριν από ένα χρόνο.
Επίσης το 22,7% της πελατειακής βάσης της εν λόγω εταιρείας κινητής έχει smartphones, έναντι 21,8% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό όμως είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της νότιας Ευρώπης, που βρίσκεται στο 32,3%. Την ίδια στιγμή το 53,6% των συνδέσεων στη Vodafone Ελλάδος έχει πρόγραμμα χρήσης δεδομένων, με τη νότια Ευρώπη να είναι στο 60,6%.


WIND ΕΛΛΑΣ


ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟ 2012


Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, έλυσε το πρόβλημα της μείωσης κατά 10% της καθαρής θέσης του μετοχικού της κεφαλαίου στο τέλος του 2012. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της «Wind Ελλάς», και τα οικονομικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε στα 613,7 εκατ. ευρώ από 661,8 εκατ. ευρώ πέρσι. Η μικρή μείωση σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση, την αύξηση του ανταγωνισμού, τη μείωση των τελών τερματισμού και βρίσκεται στο πλαίσιο των απωλειών της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη, προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της «Wind Ελλάς», μειώθηκαν στα 124 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2011, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε τελικά στο 20,3%.
Η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και οι υποχρεώσεις των 642 εκατ. ευρώ αφορούν ομολογίες που έχουν στην κατοχή τους οι βασικοί μέτοχοι με τη μορφή εσωτερικού δανεισμού. Η εταιρεία είχε στο τέλος του 2012 συνολική πελατειακή βάση, από σταθερή και κινητή τηλεφωνία, 4,5 εκατ. συνδρομητές. Οι καθαρές ζημιές της «Wind Ελλάς» το 2012, οι οποίες αποδίδονται στις υψηλές αποσβέσεις εξοπλισμού και σε αποσβέσεις παγίων από εξαγορές (της Tellas κυρίως), μειώθηκαν σημαντικά, στα 166,9 εκατ. ευρώ από 261,2 εκατ. ευρώ το 2011. Επίσης, οι ζημιές προ φόρων μειώθηκαν στα 180 εκατ. ευρώ το 2012, από 280 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Η «Wind Ελλάς» πέτυχε επίσης έναν σημαντικό στόχο: να διπλασιάσει τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία το 2012 έφθασαν στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ στην προηγούμενη χρήση η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό της εταιρείας στο τέλος του 2012 ήταν 1.143 εργαζόμενοι σε σχέση με τους 1.340 που ήταν πέρσι, με 120 εργαζομένους να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου.


HOL


ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Η Hellas Online ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2013 και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Online, κ. Αντώνης Κεραστάρης, ανέφερε:
«Στο β’ τρίμηνο του 2013 η Hellas Online συνέχισε να αναπτύσσεται και να επενδύει σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, σε πείσμα των καιρών. Ενισχύσαμε, περαιτέρω, την κερδοφορία της εταιρείας μας σε επίπεδο προ φόρων, ενώ καταλάβαμε και την πρώτη θέση σε καθαρές νέες συνδέσεις στην αγορά.
Καταφέραμε να απορροφήσουμε τη μείωση των εσόδων από τα χαμηλότερα τέλη τερματισμού, ενισχύοντας τη λειτουργική μας κερδοφορία, και να επιστρέψουμε καθαρή και διαχρονική αξία στους πελάτες μας μέσα από τις αυξημένες επενδύσεις, αντί για ευκαιριακές προσφορές. Παράλληλα συνεχίσαμε να βελτιώνουμε τη χρηματοοικονομική μας θέση, μειώνοντας τον συνολικό μας δανεισμό και τις υποχρεώσεις προς τρίτους».


Οικονομικά αποτελέσματα


Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 112,9 εκατ. ευρώ, από 122,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012, μειωμένα κατά 9,9 εκατ. ευρώ (-8,1%). Η μείωση στα έσοδα αποδίδεται κατά 75% στη μείωση των τελών τερματισμού προς κινητά αλλά και σταθερά δίκτυα, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής, καθώς και από τερματισμό κλήσεων στο δίκτυό μας.
Εξαιρώντας τον αντίκτυπο της μείωσης των τελών τερματισμού, η μείωση των εσόδων στους τομείς που μπορεί να επηρεάσει η εταιρεία συγκρατήθηκε στο
-2,5%, επίδοση η οποία κρίνεται θετική αναλογιζόμενοι τον έντονο ανταγωνισμό τιμών στον οποίο έχει εισέλθει η αγορά κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 3,4% και διαμορφώθηκαν σε 34,7 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 33,6 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2012. Η αύξηση αυτή είναι επακόλουθο της αποτελεσματικής διαχείρισης των λειτουργικών εξόδων, μέσω της οποίας αντισταθμίστηκε η απώλεια εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, η σημαντική μείωση του κόστους αποσβέσεων κατά 4,8 εκατ. ευρώ και του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 2,6 εκατ. ευρώ συνέβαλαν στην ενίσχυση της κερδοφορίας προ φόρων (ΕΒΤ) στα 0,6 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2013.
Στο α’ εξάμηνο του 2013, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι 9,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012. Η μείωση κατά 5,4 εκατ. ευρώ οφείλεται στις αυξημένες αποπληρωμές υποχρεώσεων, οι οποίες αποτυπώνονται στη μείωση των υπολοίπων προμηθευτών σε 71,1 εκατ. ευρώ από 80,0 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και από 88,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.
Επιπλέον, οι ισχυρές ταμειακές ροές επέτρεψαν την περαιτέρω μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού, καθώς το α’ εξάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν αποπληρωμές δανείων ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντάς τον στα 163 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 9,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων επέτρεψαν τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού κόστους.
Η εξέλιξη του τραπεζικού δανεισμού από το 2010 έως και το α’ εξάμηνο του 2013, όπου φαίνεται ότι κατά τα 2,5 τελευταία χρόνια η Hellas Online έχει μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό της κατά 37 εκατ. ευρώ, ήτοι 18,3%, καταδεικνύοντας τη συνεχή προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της μεγεθών.


 


Στοιχεία συνδρομητικής βάσης


Η συνολική LLU πελατειακή βάση της εταιρείας στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2013 ανήλθε σε 509.287 πελάτες, αύξηση 4,5% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012, και εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 27,5%. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 το μερίδιο σε νέες συνδέσεις LLU ανήλθε σε 63%, ενώ συνολικά για το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 30%.


Επενδύσεις


Οι επενδύσεις της εταιρείας κατά το α’ εξάμηνο του 2013 ανήλθαν στα 16,2 εκατ. ευρώ, ενώ έφτασαν συνολικά τα 420,5 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2006, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, τη βελτιστοποίηση των τεχνολογικών συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών, τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση της διασύνδεσης με το εξωτερικό και της συνολικής χωρητικότητας, καθώς και των υπηρεσιών «hol cloud».
Σήμερα, το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της Hellas Online εκτείνεται σε πάνω από 5.000 χλμ πανελλαδικά, παρέχοντας πρόσβαση στο 72% των γραμμών του ΟΤΕ, με 327 συνεγκαταστάσεις σε κόμβους του ΟΤΕ, φθάνοντας σε 50 νομούς και 141 πόλεις.


CYTA


ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ


Το 2013 η Cyta Ελλάδος συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για πανελλαδική επέκταση, με έργα που θα της εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ακόμη ευρύτερη πελατειακή βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς που τίθενται από το ρευστό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον λειτουργίας της. Στο πλαίσιο των έργων αυτών εντάσσονται:


• Η ενεργοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων κατά μήκος του ιδιόκτητου οπτικού δικτύου της εταιρείας.
• Η επιλεκτική διάθεση υπηρεσιών σε μικρό αριθμό άλλων οικισμών.
• Η ολοκλήρωση της κατασκευής του οπτικού δικτύου στη διαδρομή Άρτα – Πάτρα – Αθήνα, που θα αποδεσμεύσει την εταιρεία από το κόστος διατήρησης μισθωμένων κυκλωμάτων τρίτων υψηλής χωρητικότητας και θα της δώσουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί γεωγραφικά διαφοροποιημένες εναλλακτικές σύνδεσης στο διεθνές διαδίκτυο.
• Η στόχευση σε πελατολόγιο επιχειρηματικών χρηστών, τόσο μικρομεσαίων όσο και μεγάλων επιχειρήσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
• Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού επιχειρησιακής συνέχειας της εταιρείας, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας και της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών για τους πελάτες της.
Σημειώνεται ότι για την επέκταση του οπτικού δικτύου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα έχει υποβληθεί αίτηση για συγχρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Ν. 3299/2004 (Αναπτυξιακός Νόμος). Ομοίως, η ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο έχει επίσης ενταχθεί σε πρόταση του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω δραστηριοτήτων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, θα επιδιωχθούν συνέργειες με τη μητρική εταιρεία, τόσο σε τεχνολογικά όσο και σε εμπορικά θέματα.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ANDREY POPEL
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
78Η ΔΕΘ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
DIGITAL BANKING MONEY CONFERENCE 2013
ΟΙ ΤΟΠ 500 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site