Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2005                               Τεύχος 313

Aντιδιαμετρικές οι ενδείξεις ομολόγων και μετοχών.


Η ψύχραιμη και αισιόδοξη συμπεριφορά των μετοχικών αγορών δε συνάδει με τη βίαιη κούρσα των ομολογιακών τιμών και τη «βύθιση» των yields σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σημαντικό δίλημμα αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές.


Η ανυπολόγιστη ακόμα φυσική και υλική καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρότερος τυφώνας στην ιστορία των Η.Π.Α. αλλά και η συνεπακόλουθη εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, οδήγησαν τους επενδυτικούς οίκους και τους αναλυτές σε πτωτικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων τους τόσο για το αμερικανικό όσο και το ευρωπαϊκό Α.Ε.Π. Ταυτόχρονα οι διεθνείς αγορές ομολόγων επιμήκυναν την κούρσα τιμών, πιέζοντας τα yields σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ιδίως στην περίπτωση της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστική είναι για παράδειγμα η πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης της Goldman Sachs για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης μέσα στο 2006. Από το αρχικό ποσοστό του 1,7% διόρθωσε την εκτίμηση της στο 1,5%. Για φέτος αναμένει ανάπτυξη κοντά στο 1,3%. Πρόκειται για μάλλον ευκαταφρόνητες επιδόσεις, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι η αμερικανική οικονομία καταφέρνει να διατηρεί το μέσο όρο ανάπτυξης αρκετά υψηλότερα του 3%. Πάντως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει αρχίσει το «ψαλίδισμα» των εκτιμήσεων.
Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στην αλλαγή πλεύσης των αναλυτών και των διαχειριστών που πλέον δεν αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ. στο ορατό μέλλον και μάλιστα προχωρούν σε προβλέψεις νέων μειώσεων χαμηλότερα από το ιστορικά χαμηλό 2%! Αυτός είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος ανάκαμψης αν και η πληθωριστική απειλή των υψηλότατων ενεργειακών τιμών καραδοκεί.
Στις Η.Π.Α. ο Alan Greenspan αντιμετωπίζει μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες της καριέρας του, η οποία βαδίζει στη λήξη της τον ερχόμενο Ιανουάριο, και καλείται να εξασφαλίσει την ομαλή και επιτυχή διαδοχή του στη βάση της διατήρησης της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων στους χειρισμούς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας. Ο ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων ο οποίος οδήγησε μέχρι το 3,5% ενδεχομένως να «παγώσει» για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, όπως αποκαλύπτει η κατεύθυνση μετατόπισης της καμπύλης των επιτοκίων και η ροπή προς αρνητική κλίση. Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν βεβαίως να αναμένουν άλλη μια αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της FED, αλλά παράλληλα οι δυσοίωνες ειδήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και το γενικότερο κλίμα επιδεινώνεται με την πραγματική πανίσχυρη μέσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πώς θα αντέξει άραγε η αμερικανική οικονομία μια ακόμα αύξηση του κόστους του χρήματος και τι φοβάται η αγορά ομολόγων; Αυτές οι ερωτήσεις απασχολούν τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που καλούνται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε πιο αμυντικές αναδιαρθρώσεις των επενδύσεων τους. Πάντως η τεχνική μακροοικονομική συμπεριφορά των μετοχικών αγορών δεν αντανακλά τους ίδιους φόβους και παρουσιάζει μια παροιμιώδη ψυχραιμία, η οποία μεταθέτει για την ώρα αρκετές αποφάσεις ρευστοποιήσεων ή αποκόμισης κερδών εκ μέρους των διαχειριστών.


Μακροοικονομικές εξελίξεις
Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους προέκυψε μειωμένος στο 3,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο του  α’ τριμήνου (3,8%). Αυτή η εξέλιξη διέψευσε τις αρχικές προσδοκίες για ανάκαμψη και μετέθεσε τις ελπίδες στο εγγύς μέλλον με αβέβαια όπως θα δούμε οικονομικά «πατήματα».
Ειδικότερα, ο σημαντικός δείκτης ISM μέτρησης της βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την επικράτεια των Η.Π.Α. ακολούθησε πτωτική πορεία από το 56,6% του Ιουλίου στο 53,6% του Αυγούστου καθιστώντας βραχυχρόνια την προηγούμενη καλοκαιρινή ανάκαμψη του διμήνου Ιουνίου-Ιουλίου. Οι αναλυτές δεν ανέμεναν αυτή την πτώση και φυσικά απογοητεύτηκαν. Ο υποδείκτης μάλιστα των τιμών χονδρικής κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο δημιουργώντας υπόνοιες για συμπίεση των εταιρικών περιθωρίων κερδοφορίας. Ο πιο εξειδικευμένος δείκτης μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας στη βιομηχανική περιοχή του Σικάγο, Chicago PMI , κατέγραψε επίσης καθοδική πορεία στο 49,2% κατά τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003. Η πτωτική διάσπαση του επιπέδου του 50% δείχνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν συρρίκνωση δραστηριοτήτων και ενεργοποιεί τους απαισιόδοξους αναλυτές και επενδυτές.
Στον αντίποδα της αρνητικής αυτής τάσης είχαμε τη δημοσιοποίηση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας της βιομηχανικής ζώνης της Φιλαδέλφιας (γνωστός με το προσωνύμιο Philly FED), ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την πορεία ανάκαμψης του για δεύτερο συνεχή μήνα (στο επίπεδο του 17,5% τον Αύγουστο, από το 9,6% τον Ιούλιο και από το -2,2% τον Ιούνιο).
Η βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου στις Η.Π.Α. μειώθηκε στο 0,1% από το υψηλό 0,9% του Ιουνίου, ενώ οριακά χαμηλότερα από το 80% κυμάνθηκε το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας των κλάδων βιομηχανίας και υποδομών (utilities).
Οι παραγγελίες των διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 4,9% τον Ιούλιο στις Η.Π.Α. λόγω δραστικής υποχώρησης τόσο των αμυντικών παραγγελιών όσο και των παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών. Παρά το γεγονός ότι η πτώση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, δε θεωρήθηκε ανησυχητική λόγω της μεταβλητότητας του συγκεκριμένου τομέα. Οι ευρύτερες τώρα βιομηχανικές παραγγελίες Ιουλίου υποχώρησαν κατά 1,9% μετά από μια ανοδική τάση δυο μηνών στις Η.Π.Α. (Ιούνιος +0,9% και Μάιος +4,2%). Βέβαια και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της διακύμανσης οφειλόταν στον κλάδο των μεταφορών, χωρίς τις παραγγελίες των οποίων είχαμε πτώση κατά 0,5% μόνο.
Ο δείκτης των υπηρεσιών ISM κινήθηκε πτωτικά τον Ιούλιο (δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία Αυγούστου κατά τη στιγμή γραφής του κειμένου) στο 60,5% από το 62,2% του Ιουνίου.
Η αμερικανική αγορά ακινήτων συνεχίζει να «ακροβατεί επικίνδυνα» σύμφωνα με τα σχόλια ορισμένων αναλυτών και διαχειριστών funds καθώς εξακολουθεί να καταγράφει νέα ρεκόρ οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, λοιπόν, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις Η.Π.Α. σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ αυξανόμενες κατά 6,5% τον Ιούλιο αγγίζοντας τις 1,41 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες, ενώ και οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων κατοικιών κυμάνθηκαν στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών παρά την πτώση τους κατά 2,6% σε σχέση με τον Ιούνιο! Τα σχόλια εδώ περιττεύουν…
Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο με άνοδο κατά 1,8% (άνοδος Ιουνίου στο 1,7%) αλλά μετά την αφαίρεση των πωλήσεων του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών τα μεγέθη «προσγειώθηκαν» στο 0,3%.
Ο τελικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board για τον Αύγουστο στις Η.Π.Α. κάλυψε σχεδόν όλες τις απώλειες από την πτώση του Ιουλίου και διαμορφώθηκε στις 105,6 μονάδες (επίπεδο Ιουλίου στις 103,6 μονάδες). Έτσι διαψεύστηκαν οι οικονομολόγοι που προέβλεπαν σημαντική υποχώρηση προς τις 100 μονάδες, αλλά οι μετρήσεις αυτές έλαβαν χώρα πριν από την κορύφωση της τιμής του πετρελαίου και από την καταστροφική πορεία του τυφώνα «Κατρίνα». Ίσως πιο αντιπροσωπευτική μπορεί να θεωρηθεί η τελική αναθεώρηση του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan για το μήνα Αύγουστο, καθώς σημειώθηκε νέα υποχώρηση στο 89,1 σε σχέση με το επίπεδο του 96,5 του Ιουλίου. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου και στην περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα.
Παρά το γεγονός ότι το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας Αυγούστου μειώθηκε στο 4,9% φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο τετραετίας για τις Η.Π.Α., οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 169.000 αρκετά χαμηλότερα από τις 197.000 οι οποίες αναμένονταν από τους αναλυτές και απαιτούνταν για μια «ασφαλέστερη» συνέχεια. Όσο αφορά δε στα μεγέθη των εβδομαδιαίων αιτήσεων λήψης επιδομάτων ανεργίας, οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα (μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων στις 313.500 αιτήσεις) και δεν προκαλούν ανησυχία.
Από τα στοιχεία αυτά αλλά και κάποιες εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις του προέδρου της FED τεκμαίρεται η άποψη ότι ο φετινός «δρόμος» της αμερικανικής οικονομίας μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος. Μάλιστα μετά την εκτίμηση για καταστροφές της τάξεως των 100 δις δολαρίων και πλέον από το πέρασμα του τρομερού τυφώνα «Κατρίνα» από την περιοχή κυρίως του κόλπου του Μεξικού, οι εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί από τους επενδυτικούς οίκους πτωτικά κατά τουλάχιστον 0,5%.


Διεθνείς αγορές
Οι αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες (NASDAQ, S&P500, Dow Jones, SOX, S&P Small caps 600, Russell 2000) διανύουν μια φάση πλαγιοπτωτικής εκτόνωσης και διόρθωσης της υπερβάλλουσας αγοραστικής ορμής των προηγούμενων μηνών και για την ακρίβεια εκτιμάται ότι πιθανότατα βρίσκονται στο τέλος αυτής της διαδικασίας διόρθωσης. Αυτό φαίνεται από την παρουσία σημαντικών στηρίξεων μεσοπρόθεσμου βεληνεκούς πάνω στις οποίες αρκετές μετοχές έχουν καταφέρει να σταθούν, αναχαιτίζοντας την πτώση τους. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση των συγκεκριμένων μετοχικών δεικτών είναι αμφιλεγόμενη χωρίς καθαρή αίσθηση κατεύθυνσης, τα εβδομαδιαία γραφήματα τους δείχνουν με σαφήνεια την συνεχή παρουσία ανοδικής τάσης. Είναι λοιπόν αρκετά πιθανό να μην έχουμε ακόμα δει τα υψηλά έτους των αγορών αυτών, αν και αρκετοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για υπερτιμημένα επίπεδα αποτιμήσεων.
Στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακοί δείκτες (DAX, CAC, DJ Eurostoxx 50, SMI, FTSE-100 κλπ.) αντανακλούν την ίδια περίπου τεχνική εικόνα με τους αντίστοιχους αμερικανικούς, με τη διαφορά ότι το ποσοστό της τοπικής διόρθωσης είναι μικρότερη στην περίπτωση των ευρωπαϊκών αγορών και επίσης το momentum της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τους τάσης πιο ισχυρό και αποφασιστικό.
Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει η εικόνα των αγορών ομολόγων. Ξεκινώντας από τις Η.Π.Α. βλέπουμε τα δεκαετή treasury yields να «φλερτάρουν» με μια πιθανή καθοδική διάσπαση του 4% και να «απειλούν» να καταγράψουν στη συνέχεια νέο χαμηλό έτους την ίδια ώρα που η FED ακολουθεί περιοριστική νομισματική πολιτική με σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων! Εκτός όμως από την καθοδική τάση των ομολογιακών yields παρατηρούμε και μια τάση της καμπύλης επιτοκίων να αποκτήσει πτωτική κλίση, καθώς τα μακροπρόθεσμα επιτόκια-yields μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό από τα βραχυχρόνια και τείνουν να δημιουργήσουν αρνητική διαφορά μεταξύ τους. Μια καθοδική καμπύλη επιτοκίων ακριβώς πάνω στην στιγμή ανάπτυξης ενός ανοδικού κύκλου επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα είναι ένα δυσοίωνο στοιχείο και προκαλεί εκνευρισμό. Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την αγορά ακινήτων, όπου ο σχηματισμός μιας τέτοιας καμπύλης επιτοκίων στην αγορά ενδέχεται να σημάνει «σφίξιμο» των δανειακών πολιτικών των τραπεζών και ύψωση «τειχών» στους δυνητικούς τους πελάτες των στεγαστικών δανείων.
Εν πάση περιπτώσει η ίδια η συμπεριφορά της αγοράς ομολόγων δε συνάδει με την αισιόδοξη πορεία των μετοχικών αγορών και την ασφάλεια που αυτή μεταλαμπαδεύει στους επενδυτές. Αντιστοίχως στην Ευρωζώνη η αγορά καταγράφει διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των κρατικών yields με τις τιμές των ομολόγων να ακολουθούν εκρηκτικά ανοδική πορεία (θυμίζουμε πως οι τιμές των ομολόγων κινούνται πάντα σε αντίστροφη κατεύθυνση με τα yields).
Στην αγορά συναλλάγματος, έχουμε νέα τεχνικά δεδομένα μετά από την εκκίνηση ενός μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Η ισοτιμία αφού προηγουμένως διέσπασε ανοδικά το τοπικό υψηλό του Αυγούστου ενεργοποίησε αξιόπιστα αγοραστικά τεχνικά σήματα τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με επόμενη αντίσταση-στόχο το άνω όριο μεταβλητότητας στα $1,29 περίπου.
Αντίστοιχη ενεργοποίηση αγοραστικών σημείων έχει καταδείξει και το γράφημα της τιμής του χρυσού, καθώς οι κερδοσκόποι στρέφονται σε αυτό τον «ασφαλή παράδεισο» μετά τη διαφαινόμενη νέα υποτίμηση του δολαρίου. Τα περιθώρια μεταβλητότητας της τιμής του χρυσού διευρύνονται συμμετρικά με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης του περυσινού υψηλού των $456,70 ανά ουγκιά.


Επενδυτική τακτική
Η διατήρηση της ίδιας βαρύτητας των μετοχικών τοποθετήσεων κατά το προηγούμενο μας άρθρο απέφυγε την περαιτέρω έκθεση του ενδεικτικού χαρτοφυλακίου στις διακυμάνσεις και κυρίως τη διόρθωση του Αυγούστου και ουσιαστικά μας επέστρεψε στις ίδιες περίπου αποτιμήσεις. Η μόνη εξέλιξη η οποία δεν απέδωσε σημαντικές υπεραξίες ήταν η νέα αναπάντεχη κούρσα των ομολογιακών τιμών, καθώς μόνο το 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου κατανέμεται εκεί.
Αυτό το μήνα η επενδυτική στρατηγική παραμένει κατ’ ουσία αμετάβλητη, καθώς είναι ριψοκίνδυνη η όποια αύξηση του βάρους των αναπτυξιακών επενδύσεων αλλά και η όποια διάθεση trading στις αγορές ομολόγων τη στιγμή που αγγίζουν πρωτόγνωρα «εδάφη» αποδόσεων και τιμών. Αυτό όμως που μπορεί να τροποποιηθεί είναι το ποσοστό συμμετοχής των πολύτιμων μετάλλων, το οποίο και αυξάνεται από το αρχικό 7% στο 10%.
Η νομισματική κατανομή μπορεί να τροποποιηθεί βάσει των νέων ενδείξεων ενδυνάμωσης της ανοδικής ισχύος του ευρώ εις βάρος του δολαρίου. Η αρχική κατανομή των νομισμάτων ήταν της μορφής: ευρώ 45%, δολάριο 40% και γεν 15%. Η νέα στάθμιση μετατρέπεται σε ευρώ50%, δολάριο 30% και γεν 15%.
Η ραγδαία άνοδος των τιμών των κρατικών ομολόγων κυρίως σε μέσο-μακροπρόθεσμες χρονικές λήξεις, λόγω της πτώσης των yields, συμπαρέσυρε ανοδικά και τις τιμές των εταιρικών ομολόγων. Επίσης η συνεχής συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων οδήγησε σε μια σημαντική υπεραπόδοση των τίτλων μεσαίων και μακρών χρονικών λήξεων. Τα εταιρικά spreads δε διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δίμηνο και πάντως δεν συνέβαλαν σε υποαπόδοση παρά ίσως σε υπέραπόδοση δικαιώνοντας την επιλογή κυρίως μη κρατικών τίτλων για το ομολογιακό τμήμα του συνολικού χαρτοφυλακίου. Η τακτική αυτή διατηρείται αναλλοίωτη και κατά τον τρέχοντα μήνα.
Τεχνική ανάλυση DAX
Ο Αύγουστος περιέκλειε ένα σημαντικό σημείο καμπής για το δείκτη DAX καθώς σημειώθηκε κορύφωση στις 4.990,57 μονάδες και στη συνέχεια εκδήλωση ενός κύκλου πλαγιοπτωτικής διόρθωσης. Αυτή η εξέλιξη σήμερα οδηγεί σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο γράφημα με αντικρουόμενες ενδείξεις. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα διαθέσιμα στοιχεία του ημερησίου γραφήματος: α) η κύρια κατεύθυνση του δείκτη DAX είναι πλευρική με αυξημένη όμως τη μεταβλητότητα και β) οι σημαντικότεροι τεχνικοί δείκτες δεν πείθουν για την αξιοπιστία των αγοραστικών τους σημάτων παρά το γεγονός ότι είναι υπερπωλημένοι. Άμεσο συμπέρασμα λοιπόν δε μπορεί να εξαχθεί αλλά ας στραφούμε σε ένα ευρύτερο ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά λοιπόν το εβδομαδιαίο γράφημα δείχνει ότι διανύουμε τη φάση λήξης του πτωτικού κύκλου της αγοράς και επανερχόμαστε σε κατάσταση πιθανής ανάκαμψης της κυριαρχούσας άλλωστε βασικής μέσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.


Τεχνική ανάλυση S&P500
«Χλιαρή» χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά της αμερικανικής αγοράς κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο βασικός αμερικανικός δείκτης S&P 500 προσπαθεί να ξαναβρεί τον «βηματισμό» του μετά από την ακολουθία ενός πλαγιοπτωτικού κύκλου διόρθωσης. Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες δηλώνουν μια αδυναμία εύρεσης κατεύθυνσης από την αγορά, ενώ τα πλαίσια μεταβλητότητας είναι σχετικά αυξημένα. Σε ένα ευρύτερο ορίζοντα εκτίμησης τώρα, ο δεύτερος φετινός μεσοπρόθεσμος κύκλος της αγοράς δείχνει να ολοκληρώνεται και να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα η στήριξη των 1.200 μονάδων. Με επίπεδο stop-loss αυτές ακριβώς τις μονάδες αρκετοί traders αναμένουν την εμφάνιση αγοραστικών σημάτων για την ενεργοποίηση θέσεων Long επί του δείκτη. Η βασική ανοδική τάση των τελευταίων δυο ετών περίπου δεν έχει ακόμα αναστραφεί, αν και χαρακτηρίζεται από ευρεία «κόπωση» των αγοραστών σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλά του 2004.


Ευρώ/δολάριο
Οι τεχνικοί σχηματισμοί της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου παρουσιάζουν για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια ανατροπής της φετινής καθοδικής κατεύθυνσης της ισοτιμίας. Ο πτωτικός κύκλος του διαστήματος αρχών 2005 – τέλη Ιουλίου 2005 πιθανότατα έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας τη θέση του στην εκκίνηση ενός νέου μέσο-μακροπρόθεσμου αγοραστικού κύκλου του ευρώ. Όμως οι αντιστάσεις σε αυτή τη νέα κατεύθυνση ανάκαμψης της ισοτιμίας είναι αρκετές και σημαντικές. Πρώτη αντίσταση υπάρχει στα $1,2770 και δεύτερη στα $1,2980. Εάν η ισοτιμία καταφέρει να διασπάσει και τις δυο αυτές αντιστάσεις τότε θα δοκιμάσει πιθανότατα την ανοδική διάσπαση του ιστορικού της υψηλού (στα $1,3667). Το ανοδικό momentum είναι αρκετό για να συντηρήσει το νέο ανοδικό κύκλο, αλλά οι αντιστάσεις αρκετές και «πονηρές». Για το λόγο αυτό πολλοί traders είναι επιφυλακτικοί με την αύξηση των θέσεων long επί του ευρώ.

  Περιεχόμενα
Editorial: Κρίσιμο δωδεκάμηνο για την οικονομία και όχι μόνο...
¶ρθρο: Οικονομία: Αντί για παροχές, μεταρρυθμίσεις...
Επενδύσεις: Aντιδιαμετρικές οι ενδείξεις ομολόγων και μετοχών.
¶ρθρο: ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ζητείται παγκόσμιος συντονισμός
¶ρθρο: Αγορά ακινήτων: Προσέξτε πριν επενδύσετε
Αφιέρωμα: 70η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Εμπορεύματα: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων - Ανασκόπηση Αυγούστου 2005
¶ρθρο: Κύπρος: Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των τραπεζών
Θέματα: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Υψυλή αξιολόγηση από τη Moody’s

 Όροι και προϋποθέσεις του site