Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2005                               Τεύχος 313

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ζητείται παγκόσμιος συντονισμός


Η εκδήλωση του πρόσφατου τυφώνα στις Η.Π.Α. και η προϋπάρχουσα παγκόσμια ελλειμματική προσφορά λόγω γεωπολιτικών και άλλων παραμέτρων αποτέλεσε τον πιο εφιαλτικό συνδυασμό, ενεργοποιώντας κερδοσκοπικές δυνάμεις αγνώστου ακόμα βεληνεκούς και οικονομικών επιπτώσεων.


Δεν έφθαναν τα σοβαρά παγκόσμια διαρθρωτικά προβλήματα παροχέτευσης και διύλισης πετρελαίου συναρτήσει της εκθετικά διογκούμενης ζήτησης ενέργειας από κράτη-γίγαντες όπως η Κίνα ή η Ινδία, αλλά προέκυψε ταυτόχρονα και το πρόβλημα των εκτεταμένων καταστροφών από τον τελευταίο πανίσχυρο τυφώνα στις Η.Π.Α. για να δημιουργηθεί μια από τις πιο δυσάρεστες συγκυρίες των τελευταίων μηνών ίσως και ετών. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των συμπτώσεων οι τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου κινήθηκαν σε μια φρενήρη ανοδική κατεύθυνση, καταγράφοντας διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, δημιουργώντας μια εύλογη απορία μεταξύ των επενδυτών διεθνώς σχετικά με την κλίμακα των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι πραγματικά μακροχρόνιας διάρκειας τότε για πόσο καιρό ακόμα θα το αγνοούν οι οικονομίες και τα χρηματιστήρια; Εκτιμάται, για παράδειγμα, ότι η επαναφορά όλων των εγκαταστάσεων πετρελαϊκής επεξεργασίας και εξόρυξης του κόλπου του Μεξικού σε πλήρη λειτουργική φάση θα απαιτήσει αρκετούς μήνες εργασιών. Περίπου το 30% της συνολικής ποσότητας εξόρυξης πετρελαίου των Η.Π.Α. προέρχεται από την πληγείσα αυτή περιοχή, ενώ το 50% περίπου της δυναμικότητας διύλισης βρίσκεται επίσης εγκατεστημένο εκεί. Εκτός αυτού μάλιστα τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003 ως αποτέλεσμα ευρύτερων φαινομένων υπερβάλλουσας ζήτησης τα οποία προαναφέραμε, καθώς μειώνονται με ακατάπαυστο ρυθμό εδώ και αρκετές εβδομάδες.


Αμηχανία - νευρικότητα
Είναι φυσικό λοιπόν αυτή η συγκυρία να οδηγεί τους αμερικανικούς παράγοντες σε αμηχανία και νευρικότητα, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή ως αποκλειστική πλανητική δύναμη εξακολουθεί να ελέγχει, άμεσα και έμμεσα μέσω συμμαχιών, την πλειοψηφία των παγκοσμίων πλουτοπαραγωγικών πόρων. «Η κατάσταση αυτή είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό τουλάχιστον μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε. προκειμένου να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο πρόβλημα ελλείμματος ενέργειας», τόνισε ειδικός αναλυτής διεθνούς επενδυτικού οίκου, ενώ ήδη η Ε.Ε. εμφανίζεται έτοιμη να παράσχει την αναγκαία υποστήριξη προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το ζήτημα διαθέτει αμιγείς πολιτικές διαστάσεις, εφόσον πολιτική και οικονομία είναι πλήρως συνυφασμένες στην παγκόσμια σκακιέρα κατανομής πόρων και αγαθών υπό το καθεστώς της σπάνης των τελευταίων. Η μελλοντική πορεία της αγοράς ενέργειας ως προς το χρηματιστηριακό της κομμάτι επομένως θα εξαρτηθεί από την πολιτική διαχείριση ενός μείζονος προβλήματος που ακόμα και οι Η.Π.Α. ίσως δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους και για το λόγο αυτό φαίνεται να προκύπτει ο αναγκαίος «εναγκαλισμός» των δυο πλευρών.


Διαρθρωτικό πρόβλημα
Από την άλλη πλευρά αξιωματούχοι του OPEC δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλλειμμα ποσοτήτων στην εξόρυξη πετρελαίου, αλλά διαρθρωτικό πρόβλημα στην «ασθμαίνουσα» δυναμικότητα διύλισης η οποία αδυνατεί πλέον να ακολουθήσει την ραγδαία αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και πως η κλιμάκωση της ανοδικής τάσης της τιμής του αργού πετρελαίου οφείλεται σε καθαρά προσωρινούς παράγοντες. Παρά το γεγονός ότι αυτό το χάσμα εξόρυξης-επεξεργασίας αποδεικνύεται και με αριθμούς (άλλωστε είναι γνωστή η δυσκολία ίδρυσης νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη επί παραδείγματι ως συνέπεια του διαρκούς μπλοκαρίσματος εκ μέρους περιβαλλοντικών κινημάτων και πολιτικού κόστους των επιμέρους κυβερνήσεων) η συμπεριφορά της τιμής του πετρελαίου είναι αδιάψευστος μάρτυρας μιας πολύ σοβαρής υποφαινόμενης κρίσης και αντανακλά τις πεποιθήσεις των κερδοσκόπων για συνέχιση της κούρσας. Μετά από αυτή την εξέλιξη αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πετρελαϊκή αγορά ως «φούσκα», διατείνοντας ότι η τιμή ξεπέρασε κάθε «έλλογο» επίπεδο διακύμανσης, ενώ σύμφωνα με κάποιο επιτυχημένο διαχειριστή hedge fund στις Η.Π.Α. ο ανοδικός κύκλος της τιμής του πετρελαίου προχώρησε πολύ μακρύτερα από εκεί που δικαιολογούν τα θεμελιώδη δεδομένα και δε συνιστά σημείο κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον στο τμήμα των χρηματιστηριακών παραγώγων προϊόντων. ’λλοι όμως αναλυτές επαναλαμβάνουν παλαιότερες προβλέψεις τους περί προσέγγισης των $100 ανά βαρέλι ως πιο πιθανές, λόγω του momentum των τιμών και της αγοράς και τονίζουν τον πραγματικά χαοτικό χαρακτήρα των κεφαλαιαγορών εν γένει.  Το μόνο βέβαιο μέχρι σήμερα στοιχείο από όλη αυτή την κατάσταση είναι φυσικά πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε υπό νέες υψηλές τιμές ενέργειας και να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητες μας, καθώς η ανοδική τάση των τιμών έχει προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα. Το εάν θα προσεγγιστεί το επίπεδο των $80 ή των $100 μικρή βαρύτητα έχει απέναντι στη μονιμότητα των υψηλών τιμών και στο κατά πόσο ο μακροπρόθεσμος ανοδικός κύκλος των ενεργειακών τιμών θα προκύψει επιμηκυμένος και στρεβλωμένος κάνοντας ίσως μη πραγματοποιήσιμη την πρόβλεψη περί κατάρρευσης της «φούσκας» της αγοράς σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

  Περιεχόμενα
Editorial: Κρίσιμο δωδεκάμηνο για την οικονομία και όχι μόνο...
Άρθρο: Οικονομία: Αντί για παροχές, μεταρρυθμίσεις...
Επενδύσεις: Aντιδιαμετρικές οι ενδείξεις ομολόγων και μετοχών.
Άρθρο: ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ζητείται παγκόσμιος συντονισμός
Άρθρο: Αγορά ακινήτων: Προσέξτε πριν επενδύσετε
Αφιέρωμα: 70η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Εμπορεύματα: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων - Ανασκόπηση Αυγούστου 2005
Άρθρο: Κύπρος: Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των τραπεζών
Θέματα: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Υψυλή αξιολόγηση από τη Moody’s

 Όροι και προϋποθέσεις του site