Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2013/Ιανουάριος 2014-τ.398                              

ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ... ΣΚΙ!


Γιατί οι δανειστές μας θα χάσουν, αν δεν δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα


Η Αθήνα, τώρα, είναι σε ισχυρότερη θέση από την ΤρόικαΟι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν την ανάληψη της προεδρίας την 1η Ιανουαρίου, έμειναν χωρίς ανταπόκριση από την Τρόικα. Όμως η Τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα και δεν πάει διακοπές... για σκι, όπως είχε απειλήσει, πριν μερικές εβδομάδες, υψηλόβαθμο στέλεχος των Βρυξελλών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα, ο Α. Σαμαράς σκληραίνει τη στάση του. Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα διάσωσης το 2010, η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς δανειστές είναι ουσιαστικά άνιση. Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, η χώρα εξαρτιόταν από τα κεφάλαια διάσωσης για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Η Τρόικα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ κατάφερε να επισυνάψει δρακόντειες προϋποθέσεις για τα δάνεια. Η Αθήνα προσπάθησε να αντιδράσει, ελαφραίνοντας αυτούς τους όρους, αλλά κατά κανόνα δεν βρήκε ανταπόκριση.
 Καθώς ο κρατικός ισολογισμός πλησιάζει στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση νιώθει ότι παίζει με καλύτερο χαρτί. Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς να τον καταθέσει στο ΔΝΤ ή στην Κομισιόν, όπως ορίζουν οι κανόνες της Ε.Ε.
Είναι κατανοητό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να νιώθει την ανάγκη να επιδείξει τις δυνάμεις του. Η πλειοψηφία του στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι ελάχιστη, μετά την άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς και η «Χρυσή Αυγή» της Δεξιάς, κερδίζουν έδαφος χάρη στις υποσχέσεις τους για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης ή ακόμη και για έξοδο από το ευρώ.
 Η Αθήνα δεν εμφανίζεται πλέον ως το «θύμα» μιας αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας, αλλά ως υπόδειγμα. Με το σκεπτικό ότι όποιος έχει να επιδείξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δεν χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται συνεπώς σε «όπλο». Θεωρητικά, τουλάχιστον, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πάγωμα αποπληρωμής παλαιών χρεών. Την οργή της Ευρώπης θα την άντεχε, γιατί πλέον δεν εξαρτάται από πιστώσεις για να λειτουργήσει το κράτος.
Δεν είναι, πλέον, η Τρόικα, αλλά η Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση. Η απειλή της χρεωκοπίας έχει πάψει πια να τρομάζει, και η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλή διαπραγματευτική θέση, όπως σημειώνει το Focus.
Η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, παρά την κριτική της Τρόικας, προχωρούν (αναφέρεται, μάλιστα, στους επαίνους του ΟΟΣΑ, που έκανε λόγο για «θεαματική» πρόοδο) στην αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, στα 17 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα και στην προοπτική του τέλους της ύφεσης το επόμενο έτος. Ωστόσο, «σημαντικότερη είδηση» χαρακτηρίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 800 εκατ. ευρώ.
 Όπως σημειώνει το Focus, «τώρα οι πιστωτές θα έχουν ένα μειονέκτημα, εάν η δόση δεν έρθει. Οι βοήθειες των δανειστών χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή των τόκων στους πιστωτές. Γι’ αυτό λείπουν τα λεφτά από την κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληρωμές τόκων, το ωραίο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε ένα “χοντρό” έλλειμμα. Αυτό κυμαίνεται γι’ αυτό το έτος γύρω στο 4%», αναφέρεται στο περιοδικό, που συνεχίζει αναφέροντας ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως οι χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ. Η διεθνής κοινότητα θα είναι λοιπόν η ίδια το «θύμα», εάν δεν δώσει στους Έλληνες την επόμενη δόση.
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και την παράμετρο των ευρωεκλογών, ενόψει των οποίων οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη διαφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου να μη δοθεί «πάσα» στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.
 Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, στο τελευταίο Eurogroup, τα εγκωμιαστικά σχόλια του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα.
 «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, πέρασε τον προϋπολογισμό της. Οι αριθμοί είναι καλύτεροι, η ανάπτυξη και το έλλειμμα κινούνται καλύτερα από ό,τι εκτιμούσαμε πριν από ενάμιση χρόνο», υποστήριξε ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι γνωστός για τη σκληρή κριτική του κατά της Ελλάδας.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΑΡΘΡΟ Κ. Χ. ΖΙΑΒΡΑ
ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ-CO BRANDED
ΦΑΚΕΛΟΣ DIONIC
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
STANDARDS MONEY CONFERENCE 2013
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΕΚΘΕΣΗ ALLIANZ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site