Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2013/Ιανουάριος 2014-τ.398                              


Έρχεται άνοδος 10% ή μαζικό sell-off έως 50%;


«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» η πορεία των διεθνών αγορών το 2014Διορθωτικά, ενόψει τέλους χρήσης, κινούνται οι μεγάλες ξένες, καθώς οι επενδυτές «κάνουν ταμείο», ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν τρέξει ένα μεγάλο «ράλι» φέτος. Ο Dow Jones βρίσκεται 22,77% υψηλότερα το 2013, ενώ την ίδια περίοδο ο S&P 500 – ο δείκτης με τις 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες των ΗΠΑ - κερδίζει 26,60%.
Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, απομένουν λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τον «δρόμο» που θα χαράξει η Fed όσον αφορά τον πιθανό περιορισμό του τρίτου - και πιο δυναμικού - προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμοστεί.
Προφανώς και η Fed δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταρρεύσουν και η όλη προσαρμογή αναμένεται να γίνει ομαλά.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια σταδιακή μείωση 12-15% (10-12 δισ. ανά μήνα) που θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2014 και να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το επενδυτικό κοινό, ωστόσο, παραμένει σε εγρήγορση και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την κεφαλαιοποίηση μέρους των σημαντικών κερδών του 2013, ενώ η επανατοποθέτηση στις αρχές του 2014.


Αντικρουόμενες εκτιμήσεις


Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει αναδειχθεί, για αναλυτές και επενδυτές, η πορεία των διεθνών αγορών το 2014.
Οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά συγκλίνουσες εμφανίζονται. Τι θα συμβεί στις διεθνείς αγορές το 2014; Έρχεται άνοδος 10-13% ή βίαιη διόρθωση έως 50%; Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι…
Ο κορυφαίος αναλυτής της Nomura, Bob Janjuah, πρόσφατα προέβλεψε πως έρχεται μαζικό sell-off από 25 έως και 50% στις αγορές, το 2014.
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν, σύμφωνα με τον Bob Janjuah, τον στρατηγικό αναλυτή της Nomura, ο οποίος πιστεύει ότι μια μεγάλη βουτιά στις παγκόσμιες αγορές είναι ακριβώς πίσω από την «επόμενη γωνία».
 Στο τέλος αυτού του τριμήνου, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, η αγορά δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια επικίνδυνη κορύφωση, την οποία μπορεί να διαδεχθεί ένα sell-off της τάξεως του 25 έως 50%, το οποίο θα εκτείνεται τα τρία επόμενα τρίμηνα του 2014, αναφέρει ο Janjuah.
Από την πλευρά της η Barclays πρόσφατα έθεσε νέα τιμή - στόχο για τον S&P 500, τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street, προβλέποντας πως θα ανέλθει στις 1.900 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2014.
 Με τη σειρά της η Citigroup διατύπωσε την εκτίμηση πως οι διεθνείς αγορές θα καταγράψουν άνοδο 13% μέχρι τα τέλη του 2014.
 Ανιαρό έτος θα είναι το 2014 για τις διεθνείς αγορές, προβλέπει η HSBC.
«Με την έλευση του 2014 οι μετοχές δεν θα σημειώσουν την ίδια δυναμική και το ίδιο ράλι που καταγράφηκε το 2013. Ούτε όμως οι διεθνείς αγορές θα εισέλθουν σε bear market. To πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για ανιαρές κινήσεις, με μια άνοδο που δεν θα ξεπεράσει το 10%», εκτιμούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους.


Credit Suisse: Βέβαιο το «ράλι» στις ευρωαγορές


Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι μετοχές, διεθνώς, εμφανίζονται εξαιρετικά ακριβές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν μια σημαντική προσδοκία: Την προσδοκία της βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν.
 «Ακόμη και η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει την αναβάθμιση της αξιολόγησής της από τον οίκο Moody's!», σπεύδει να σχολιάσει η Credit Suisse στην εν λόγω έκθεσή της.
Όπως προσθέτει η ελβετική τράπεζα, η προτίμησή της στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη.
Οι αναδυόμενες οικονομίες, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, είχαν ένα δύσκολο έτος το 2013.
Ωστόσο, κατά την Credit Suisse, οι αναδυόμενες οικονομίες θα ανακάμψουν το 2014: «Υπάρχει ακόμη αξία στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως σε εκείνες που διαθέτουν τα μικρότερα προβλήματα χρέους», σημειώνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.
Η Credit Suisse προβλέπει ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου το 2014.
 Μάλιστα εκτιμά πως το δολάριο θα υπεραποδώσει έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γιεν, αμέσως μόλις η αμερικανική Fed ξεκινήσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
 Οι αγορές, και ειδικά αυτές των ΗΠΑ, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικές το 2013, παρά τις πολλές αντιξοότητες, σημειώνει η Credit Suisse.
 Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, η τράπεζα τονίζει πως υπάρχει μεν το ενδεχόμενο μικρής οπισθοχώρησης στο επόμενο διάστημα, ωστόσο, θα χρειαστεί να συμβεί κάτι πολύ σημαντικό για να έλθει κάποια «σοβαρή» διόρθωση, άνω του 10%.
Όπως σημειώνει, για να συμβεί ένα έντονο sell-off στις αγορές, θα πρέπει:


1. Να υπάρξει ένα σαφές νομισματικό «σοκ», με αύξηση των επιτοκίων. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί μετά τα μέσα του 2015.
2. Οι μετοχές να γίνουν σαφώς ακριβότερες σε σχέση με τα ομόλογα, δηλαδή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να αυξηθεί πάνω από το 3,5%.
3. Οι δείκτες διάθεσης επενδυτικού ρίσκου να «χτυπήσουν» υπερβολικά υψηλά επίπεδα.
4. Να συμβεί ένα παγκόσμιο μακροοικονομικό «σοκ», όπως μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα ή πολιτικές κρίσεις στην περιφερειακή Ευρώπη.


Αν απουσιάσει οποιοσδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες, η Credit Suisse παραμένει «overweight» στις παγκόσμιες μετοχές, με στόχο τις 1.900 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 στα τέλη του 2014.


Δημοσκόπηση του CNBC: Πιθανή ακόμη και η «φούσκα» στις μετοχές


Διόρθωση των διεθνών αγορών της τάξης του 10% προβλέπει για το 2014 μεγάλη μερίδα αναλυτών και οικονομικών συμβούλων, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα χρονιά.
Τα ανωτέρω αποτελούν ευρήματα δημοσκόπησης του πρακτορείου CNBC, στην οποία συμμετείχαν 15 managers και advisors.
Στην ερώτηση «πόσο τους ανησυχεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσει φούσκα στις αμερικανικές μετοχές το 2014», το 44% των συμμετεχόντων παραδέχθηκε πως «υπάρχει μια σχετική ανησυχία».
Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το «πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο διόρθωσης της αμερικανικής αγοράς το 2014», το 44% απάντησε πως «είναι πιθανή μια διόρθωση της τάξης του 10% μάλιστα».
«Δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η διόρθωση της αγοράς θα είναι ήπια και δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10%», δηλώνει ο Ed Gjertsen, αντιπρόεδρος της Mack Investment Securities και ένας εκ των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του CNBC. «H μεγαλύτερή μου ανησυχία είναι η συνεχιζόμενη αδυναμία στην ταχύτητα ροής του χρήματος. Νιώθω ότι πνιγόμαστε σε μια πισίνα νομισματικής ρευστότητας...», προσθέτει ο ίδιος.
«Θα υπάρξει μια ήπια προσαρμογή στην πορεία των αμερικανικών μετοχών, αμέσως μόλις η Fed ξεκινήσει τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές μετοχές, ακολουθώντας τη συμπεριφορά των ιαπωνικών, θα αποτελέσουν “ατμομηχανή” της ανόδου για το 2014», εκτιμά από την πλευρά του ο Ivory Johnson, της Delancey Wealth Management.
Ποια επένδυση θα αποδειχθεί καλύτερη και πιο κερδοφόρα κατά το νέο έτος; Το 77% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση λένε «ναι» στις μετοχές, ενώ μόλις ένα 8% προτιμά τα ομόλογα!


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΑΡΘΡΟ Κ. Χ. ΖΙΑΒΡΑ
ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ-CO BRANDED
ΦΑΚΕΛΟΣ DIONIC
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
STANDARDS MONEY CONFERENCE 2013
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΕΚΘΕΣΗ ALLIANZ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site