Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2013/Ιανουάριος 2014-τ.398                              

Άρθρο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χ. ΖΙΑΒΡΑΣ (*)


Αναζητώντας στην ιστορία μας την ελπίδα για την οικονομική ανασυγκρότηση


koszia@yahoo.gr


Στην Ελλάδα του μνημονίου, αυτό που είναι χειρότερο ακόμη και από τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, την οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, που φτωχοποίησαν τους Έλληνες, και την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, είναι η παντελής έλλειψη ελπίδας, που είναι διάχυτη σε όλη την ελληνική κοινωνία.
Σε αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή που, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, η ανάγκη λήψης νέων μέτρων μοιάζει αναπόφευκτη και το μέλλον μοιάζει ξανά ζοφερό, είναι αδήριτη και η ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία από την ιστορία μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα, στη σύγχρονη ιστορία της, περνάει τόσο δύσκολες στιγμές. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ελλάδα, μετά την πτώχευση του 1893 και τον ατυχή πόλεμο του 1897, θα έφτανε στον διπλασιασμό των συνόρων της στους δύο βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ελλάδα, μετά τη μικρασιατική καταστροφή το 1922, και τον βίαιο ξεριζωμό του ελληνισμού από την Ιωνία μετά από 2.500 χρόνια συνεχούς παρουσίας, θα κατάφερνε να ενσωματώσει 1,5 εκατ. ρακένδυτων προσφύγων, να λύσει χρόνια προβλήματα, όπως η ύδρευση της Αθήνας, και να εκτελέσει μεγάλα αποστραγγιστικά έργα που δημιούργησαν 3 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης;
Τέλος, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ελλάδα, μετά τον πόλεμο του 1940 και την αδελφοκτόνο σύγκρουση του 1946-1949, θα έφτανε στην οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60; Ας κάνουμε μια πολύ σύντομη αναδρομή σε αυτές τις τρεις δύσκολες ιστορικές στιγμές του ελληνισμού και στις ανασυγκροτήσεις που τις ακολούθησαν.
Πρώτη περίοδος: Την 1η Δεκεμβρίου του 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης ανήγγειλε στη βουλή ότι η Ελλάδα πτώχευσε και δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1897, η χώρα θα εισερχόταν σε έναν πόλεμο με την Τουρκία, απροετοίμαστη, και αν δεν παρενέβαινε η Ρωσία, οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να καταλάβουν την πόλη της Λαμίας και κατόπιν να κινηθούν προς την Αθήνα.
Οι οικονομικοί όροι της συνθήκης που υπογράφηκε μετά τον ατυχή πόλεμο, ήταν ιδιαίτερα επαχθείς για την Ελλάδα. Επιβλήθηκε, μάλιστα, στην Ελλάδα διεθνής οικονομικός έλεγχος (σας θυμίζει κάτι;). Η Ελλάδα βρισκόταν σε μια πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη θέση, κι όμως, η νικηφόρα συμμετοχή της στους δύο βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική επέκταση της χώρας, με την προσάρτηση της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Κρήτης, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Ηπείρου.
Δεύτερη περίοδος: Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε τον Ελευθέριο Βενιζέλο να πιστέψει πως η συστράτευση με τις δυνάμεις της Αντάντ θα του έδιναν την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα προς την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας.
Όντως, ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη το 1919, ξεκινώντας μια τρίχρονη περιπέτεια, που θα κατέληγε στον ξεριζωμό του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία. Η μαζική άφιξη προσφύγων δημιούργησε τεράστιες δυσκολίες στο ελληνικό κράτος. Μέχρι το 1924 ήρθαν στην Ελλάδα 1,5 εκατ. πρόσφυγες. Και παρότι έμοιαζε απίθανο, οι πρόσφυγες εντάχθηκαν στον παραγωγικό ιστό της χώρας, αναζωογονώντας τη γεωργία και τη βιομηχανία της. Στην περίοδο που ακολούθησε εκτελέστηκαν μεγάλα αποστραγγιστικά έργα στις πεδιάδες της Δράμας, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, που δημιούργησαν 3 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο, ιδρύθηκε η Αγροτική Τράπεζα και αναπτύχθηκε η πολιτική αεροπορία.
Τρίτη περίοδος: Μια άλλη, πολύ δύσκολη για την Ελλάδα, ιστορική συγκυρία ήταν αυτή του πολέμου του 1940 και του εμφύλιου που ακολούθησε (1946-1949). Κι όμως, για άλλη μια φορά, η χώρα εξέπληξε, καθώς κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, το ΑΕΠ, οι επενδύσεις, οι καταθέσεις και το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Το 1961, μάλιστα, η Ελλάδα πέτυχε τη σύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Αυτό που γίνεται προφανές είναι ότι ο ελληνισμός διαθέτει στο DNA του αστείρευτες δυνάμεις οι οποίες, τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές – ειδικά μετά από εθνικές καταστροφές – ενεργοποιούνται, οδηγώντας τη χώρα σε επιτεύγματα που φάνταζαν απίθανα.
Στην τρέχουσα συγκυρία το πρόβλημα είναι να βρεθεί η κατάλληλη ηγεσία, που θα ενεργοποιήσει αυτές τις «κρυμμένες» δυνάμεις στις ψυχές των καθημαγμένων Ελλήνων και θα οδηγήσει, με σχέδιο και όραμα, την Ελλάδα ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.


(*) Ο κ. Κωνσταντίνος Χ. Ζιάβρας έχει σπουδάσει Οικονομικά και έχει κάνει μεταπτυχιακά στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σπουδές, καθώς και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σήμερα εργάζεται ως Οικονομικός Διευθυντής ομίλου σε επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επίσης, διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα διοίκησης επιχειρήσεων.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΑΡΘΡΟ Κ. Χ. ΖΙΑΒΡΑ
ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ-CO BRANDED
ΦΑΚΕΛΟΣ DIONIC
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
STANDARDS MONEY CONFERENCE 2013
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΕΚΘΕΣΗ ALLIANZ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site