Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2013/Ιανουάριος 2014-τ.398                              

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΛΛΙΠΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣΟ χειμερινός τουρισμός γνωρίζει σήμερα πρωτοφανή άνθηση σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ο χειμερινός τουρισμός γνωρίζει αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία πολλών χιονοδρομικών κέντρων και χώρων φιλοξενίας επισκεπτών στα ορεινά μέρη της χώρας μας. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη χιονοδρομία, η οποία εξασκείται στα πολυάριθμα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας και απαιτεί κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό.
Παρόλα αυτά, ο χειμερινός τουρισμός στην ελληνική πραγματικότητα γίνεται προβληματικός, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, που μικραίνει τη χειμερινή περίοδο και η πληθώρα των χιονοδρομικών κέντρων, όπου διαχέεται ο αριθμός τον επισκεπτών, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων των επιχειρηματιών.
Οι περισσότεροι σκιέρ των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων συνδυάζουν το σκι με δραστηριότητες όπως αναψυχή υπαίθρου, επίσκεψη και περιήγηση σε αξιοθέατα ή σε γειτονικούς νομούς.
Η χιονοδρομία περιλαμβάνει σκι καταβάσεων, ορειβατικό σκι, σκι ανώμαλου δρόμου και δρόμου αντοχής, σνόουμπορντ μηχανοκίνητων ελκήθρων (snowmodile).
Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να διοργανώνονται αγώνες χιονοδρομίας και άλλων χειμερινών σπορ και αρκετοί Έλληνες αθλητές άρχισαν να λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς αγώνες.
Ο χειμερινός τουρισμός, όπως και ο θερινός, δεν αποτελεί μια μορφή τουρισμού υπό την έννοια της ανεξαρτησίας και των ίδιων χαρακτηριστικών. Είναι απλά η ονομασία της κατηγορίας εκείνων των μορφών τουρισμού που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το ότι αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι μορφές του χειμερινού τουρισμού είναι οι παρακάτω:


• Ο χιονοδρομικός τουρισμός
• Ο τουρισμός παραχείμασης
• Ο τουρισμός χειμερινών αθλημάτων και ο αθλητικός τουρισμός των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.


Ο χειμώνας αρχίζει ημερολογιακά την 21η Δεκεμβρίου και τελειώνει την 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο. Από τουριστική όμως άποψη, η χειμερινή περίοδος διαρκεί από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου. Φυσικά, ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο στις βόρειες χώρες.
Το κύριο χαρακτηριστικό του χειμώνα, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη του χιονοδρομικού, του παγοδρομικού και του τουρισμού χειμερινών αθλημάτων, είναι το χιόνι και ο πάγος.
Η ενασχόληση του ανθρώπου με το χιόνι επιβλήθηκε από την ίδια τη φύση, η οποία ανάγκασε τους κατοίκους των χιονοσκεπών περιοχών, και κυρίως των βόρειων χωρών, να κινούνται με διάφορα μέσα πάνω σ’ αυτό για να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες.
Με την πάροδο του χρόνου, και στην προσπάθεια να γίνει ταχύτερη η μετακίνησή τους, διαμορφώθηκε το άθλημα των χιονοδρομιών, το οποίο διαδόθηκε και στους κατοίκους άλλων χωρών, που διέθεταν χιονοσκεπείς περιοχές.
Η μετέπειτα ανάπτυξη των χιονοδρομιών υπήρξε θεαματική. Αναπτύχθηκαν πολλά επιμέρους χιονοπαγοδρομικά αθλήματα και το 1921 καθιερώθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν οι διάφορες μορφές χειμερινού τουρισμού.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΧΕΙΜΑΣΗΣ


Ο άνθρωπος ζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σε άλλα μέρη ζει ευκολότερα και σε άλλα δυσκολότερα. Κατά κοινή παραδοχή, ζει καλύτερα σε ένα φιλικότερο προς τον άνθρωπο περιβάλλον, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο πρέπει να αντιμετωπίζει συνεχώς αντίξοες συνθήκες. Ένα τέτοιο περιβάλλον έχουν, κατά τεκμήριο, όλες οι χώρες με εύκρατο κλίμα.
Οι άνθρωποι «αποδημούν» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε δροσερότερες περιοχές (παραθερίζουν) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε θερμότερες περιοχές (παραχειμάζουν). Τα ταξίδια αυτά της «αποδημίας» θεωρούνται τουριστικά, αφού οι άνθρωποι δεν μένουν μόνιμα στις περιοχές αυτές. Έτσι, οι μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται είναι αντίστοιχα ο παραθεριστικός και ο τουρισμός παραχείμασης. Μάλιστα, ο τουρισμός παραχείμασης είναι εντονότερος από τον παραθεριστικό.
 Η τουριστική πελατεία του τουρισμού παραχείμασης είναι μικρή συγκρινόμενη με τη συνολική τουριστική πελατεία, αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς. Οι άνθρωποι που επιλέγουν τον τουρισμό παραχείμασης είναι κυρίως συνταξιούχοι και άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις συνθήκες του χειμώνα, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, όλοι ανώτερου οικονομικού επιπέδου, χωρίς οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, ώστε οι συνθήκες να τους επιτρέπουν να αποδημούν.
Σήμερα ο τουρισμός παραχείμασης είναι πολύ διαδεδομένος στη βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι Βορειοαμερικανοί επιλέγουν την Καλιφόρνια, τη Φλώριδα, τις Βερμούδες, τις Μπαχάμες και τη Χαβάη για να παραχειμάσουν, ενώ οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τις παραμεσόγειες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Όσον αφορά τη χώρα μας, ο τουρισμός παραχείμασης παρατηρείται στις νότιες περιοχές και στα νησιά της, που διαθέτουν ήπιο και θερμό κλίμα. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίζονται όλο και περισσότεροι παραχειμάζοντες Σκανδιναβοί, Άγγλοι, Σκοτσέζοι και Γερμανοί, οι οποίοι δεν παραχειμάζουν απλά, αλλά αγοράζουν αγροτόσπιτα ή εγκαταλελειμμένους πύργους στη Μάνη, σπίτια ή μετόχια στην Κρήτη, τα οποία αξιοποιούν και τα χρησιμοποιούν για εξοχική κατοικία τους.
Η παραχείμαση δεν γίνεται πάντα, και κατά ανάγκη, σε τουριστικούς προορισμούς στους οποίους επικρατεί το θέρος. Γίνεται και σε δροσερότερους τόπους, στους οποίους μπορεί να επικρατεί χειμώνας, αλλά είναι ηπιότερος και θερμότερος από ό,τι στις χώρες των τουριστών.
 Ο τουρισμός παραχείμασης μπορεί να αποτελέσει μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αμβλύνουν την εποχικότητα και στη χώρα μας. Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι βασικά επιδοτούμενα προγράμματα σε όλα τα στοιχεία του τουριστικού πακέτου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, ενώ η υποδομή και η ανωδομή μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των τουριστών που επιλέγουν αυτή τη μορφή τουρισμού.


ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ο χιονοδρομικός τουρισμός είναι εκείνη η εναλλακτική μορφή τουρισμού κατά τη διάρκεια της οποίας η κύρια δραστηριότητα των τουριστών είναι οι χιονοδρομίες.
Συχνά, αλλά όχι σωστά, ο χιονοδρομικός τουρισμός αναφέρεται σαν χειμερινός ή ορεινός τουρισμός. Είναι πράγματι και χειμερινός και ορεινός, όμως αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του και όχι αυτή καθ’ αυτήν η κατηγορία. Γιατί υπάρχουν και άλλες μορφές τουρισμού που είναι χειμερινές ή ορεινές, όπως ο τουρισμός παραχείμασης ή ο ορειβατικός τουρισμός.
Το μέγεθος της αγοράς του χιονοδρομικού τουρισμού διαφέρει από χώρα σε χώρα Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, στις οποίες μεγάλες περιοχές είναι χιονοσκεπείς κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, υπάρχει μακραίωνη παράδοση χιονοδρομιών και οι κάτοικοί τους είναι εξοικειωμένοι με το αντίστοιχο άθλημα.
Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων αυτών των περιοχών κάνουν συχνά μικρές ή μεγάλες εκδρομές για να βρεθούν στα χιονοδρομικά κέντρα. Συνήθως αφιερώνουν τα σαββατοκύριακά τους, αλλά πολλοί από αυτούς αφιερώνουν μέρος από τις κύριες ή τις δευτερεύουσες διακοπές τους για να κάνουν χιονοδρομίες.
Στις χώρες της εύκρατης ζώνης, η περίοδος του χιονοδρομικού τουρισμού περιορίζεται συνήθως στους τρεις χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος) και ο αριθμός των χιονοδρόμων είναι πολύ χαμηλός. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, υπάρχουν 60.000 χιονοδρόμοι περίπου, αν και οι επισκέπτες των χιονοδρομικών κέντρων είναι περισσότεροι.
 Οι τουρίστες του χιονοδρομικού τουρισμού είναι άνθρωποι νεαρής ή μέσης ηλικίας, κυρίως εύποροι, ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερα από όσα ξοδεύει ένας μέσος τουρίστας του μαζικού τουρισμού και όσοι από αυτούς κάνουν χιονοδρομίες ξοδεύουν πολύ περισσότερα.
Έχει υπολογιστεί ότι από τους επισκέπτες ενός χιονοδρομικού κέντρου, μόνο το 1/3 επιδίδεται στις χιονοδρομίες, ενώ τα 2/3 ή αγοράζουν τα υπόλοιπα προϊόντα, εκτός των χιονοδρομικών, ή απλώς το επισκέπτονται.
Συνήθως, οι τουρίστες του χιονοδρομικού τουρισμού κάνουν και θερινές διακοπές, μία ή δυο φορές τον χρόνο, και ανήκουν στην κατηγορία των δύσκολων και απαιτητικών τουριστών.
Στη χώρα μας λειτουργούν 21 οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, που κατά τη διάρκεια της χιονοδρομικής περιόδου συγκεντρώνουν έναν ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αυτά συνίστανται στο πλαίσιο της υποδοχής που σχετίζεται είτε με την προσπελασιμότητα είτε με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και με το διαθέσιμο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
 Παρόλα αυτά, κατόρθωσαν να περιορίσουν ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων που ταξίδευε στο εξωτερικό προς αναζήτηση χιονοδρομικών κέντρων, για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκροής πολύτιμου συναλλάγματος.
Πάντως, σε σχέση με την οργάνωση των ξένων χιονοδρομικών κέντρων, είμαστε σαν χώρα πολύ πίσω και ίσως αυτός είναι και ο λόγος της μη ικανοποιητικής προβολής της μορφής αυτής για την προσέλκυση ξένων τουριστών.


ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Για να γίνουν χιονοδρομίες, είναι απαραίτητη η ύπαρξη τερέν ή πιστών χιονοδρομίας, που είναι συνήθως υψίπεδα και ελαφριάς κλίσης πλαγιές, σκεπασμένες με στρώμα χιονιού αρκετού πάχους. Οι καιρικές συνθήκες πρέπει να είναι κατάλληλες για τη διατήρηση του χιονιού και, κατά κανόνα, τέτοιες καιρικές συνθήκες επικρατούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, οι πίστες χιονοδρομίας πρέπει να είναι προσπελάσιμες.
Στις περιοχές που υπάρχουν οι παραπάνω βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις, ιδρύονται τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία είναι κέντρα υποστήριξης των χιονοδρομιών και των χιονοδρομικών αθλημάτων, καθώς και κέντρα εξυπηρέτησης των τουριστών και των αθλητών.  Τα χιονοδρομικά κέντρα ποικίλλουν σε μέγεθος. Από τα πιο μικρά, που διαθέτουν τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό μέχρι και τα μεγάλα χιονοδρομικά τουριστικά θέρετρα, που εξυπηρετούν χιλιάδες χιονοδρόμους και επισκέπτες και έχουν την κατάλληλη υποδομή για τη διεξαγωγή κάθε χιονοδρομικού αθλήματος. Ανάλογα με το μέγεθος του χιονοδρομικού κέντρου είναι και το μέγεθος της γενικής και ειδικής υποδομής του κέντρου.
Με εύκολες ή δύσκολες πίστες, με πατημένο ή απάτητο χιόνι, τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας δεν υστερούν σε τίποτα από εκείνα του εξωτερικού. Με διαρκώς αναπτυσσόμενη υποδομή, τα τελευταία χρόνια προσφέρουν στους επισκέπτες όλες τις προϋποθέσεις για αξέχαστες χειμερινές διακοπές, καλύπτοντας τις ανάγκες αρχαρίων, αλλά και επαγγελματιών. Στη χώρα μας λειτουργούν 21 χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των φίλων των χιονοδρομικών αθλημάτων.
 Κάποια από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά της χώρας μας είναι τα παρακάτω:


Παρνασσός


Ο Παρνασσός είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό σκιέρ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 και από τότε άλλαξε κυριολεκτικά την οικονομική και κοινωνική μορφή της γύρω περιοχής.
Η Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αγόριανη, ο Πολύδροσος, η Ιτέα και γενικά οι περιοχές που εφάπτονται του ορεινού όγκου του Παρνασσού απέκτησαν μεγάλη οικονομική αξία. Το βουνό δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών.
 Το χιονοδρομικό του τερέν απλώνεται σε δύο διαφορετικές περιοχές, τα Κελάρια και τη Φτερόλακκα. Ο πλέον χειμερινός προορισμός της Ελλάδας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, σε προκαλεί απλώς να τον επισκεφθείς.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22340 22700


3-5 Πηγάδια


Τα 3-5 Πηγάδια θεωρούνται από τα αρτιότερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Ένας από τους λόγους που πρωταγωνιστούν στις χειμερινές αποδράσεις είναι ότι έχουν τεχνητή χιόνωση. Οι χιονοδρομικές πίστες του, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική, αλλά και τουριστική χιονοδρομία.
Στα «3-5 Πηγάδια» λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας, ενώ εκτός από τα χειμερινά σπορ, προσφέρεται και για ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό και αλεξίπτωτο πλαγιάς.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23320 44981


Βασιλίτσα


Σε μία από τις χαρισματικές γωνιές της Πίνδου, αξεπέραστης ομορφιάς και γοητείας, σε απόσταση 42 χλμ από τα Γρεβενά, στο χωριό Σμίξη, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.
Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού βρίσκονται στις ψηλότερες πλαγιές του όρους «Λίγγος» και προσφέρει σεζόν μεγάλης χρονικής διάρκειας, αφού το χιόνι του διατηρείται πυκνό έως την άνοιξη.
Διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες, συνολικού μήκους 1.800 μέτρων, baby lift, 3 κυλιόμενους αναβατήρες, 12 πίστες συνολικού μήκους 7.500 μέτρων, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860 μέτρα), πίστα χιονοσανίδας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές σκι, ξενώνα, καθώς και δύο σαλέ.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24620 84850


Καϊμακτσαλάν


Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, δίπλα στα σύνορα με την Fyrom. Το όρος Καϊμακτσαλάν ή Βόρας έχει υψόμετρο 2.554 μέτρα και είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.
Διαθέτει, συνολικά, δεκατρείς πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, οι οποίες εξυπηρετούνται από τέσσερις διαφορετικούς αναβατήρες.
Απέχει 45 χλμ από την Έδεσσα, 139 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 660 χλμ από την Αθήνα.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23810 32000


Σέλι


Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530 μέτρων.
Απέχει 24 χλμ από τη Βέροια, 20 χλμ από τη Νάουσα, 95 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 74 χλμ από την Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας Σελίου, ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ, έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων.
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων, όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων αποτελεί καθημερινότητα.
Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας, η εκπληκτική ηλιοφάνεια και η περιορισμένη υγρασία προσδίδουν στους επισκέπτες υγεία, χαρά και ευεξία.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23310 49226


Καλάβρυτα


Οι επισκέπτες στα Καλάβρυτα ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 100.000 και στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ. Είναι το πιο κοντινό χιονοδρομικό στην Αθήνα και υποδέχεται σκιέρ και μη με μία βάρκα.
Διαθέτει άνετους χώρους για παρκάρισμα, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης. Η καφετέρια του σαλέ τις βραδιές που υπάρχει νυχτερινό σκι μετατρέπεται σε μπαρ και «χτυπάει κόκκινο».
Υπάρχουν συνολικά επτά αναβατήρες και δώδεκα πίστες, που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χλμ. Οι δρόμοι εκχιονίζονται όλο το 24ωρο και η πρόσβαση στο χιονοδρομικό από τα Καλάβρυτα είναι πάντα εύκολη και ιδιαίτερα όμορφη, μέσα από το ελατοδάσος.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26920 24451


Καρπενήσι


Το Καρπενήσι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Βρίσκεται στο όρος Βελούχι, στην τοποθεσία Διαβολότοπος. Υπάρχουν συνολικά τέσσερις αναβατήρες και έξι πίστες, που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας.
Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ με ενοικιάσεις και αγορά χιονοδρομικού εξοπλισμού και μπαρ με θέα στις πίστες. Υπάρχει επίσης, η δυνατότητα διαμονής στο ορειβατικό καταφύγιο, μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον τη δοκιμάσει, αφού το τοπίο στην περιοχή θυμίζει βόρεια Ευρώπη.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22370 23506


Περτούλι


Στο Περτούλι σίγουρα δεν θα συναντήσει κανείς ένα μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, η γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει, όμως, είναι από τις ομορφότερες, αλλά και από τις πιο αξιοποιημένες τουριστικά της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά, λόγω των ομαλών κλίσεων που έχουν οι πίστες. Υπάρχουν τρεις αναβατήρες στη διάθεση των σκιέρ, αλλά και η δυνατότητα νυχτερινού σκι.
Το οδικό δίκτυο που συνδέει το Περτούλι με τα Τρίκαλα είναι πολύ καλό και δεν κλείνει ποτέ από το χιόνι, χάρη στα σύγχρονα μηχανήματα αποχιονισμού.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24340 91382


Πήλιο


Το χιονοδρομικό του Πηλίου δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου το 1967, οπότε λειτούργησε και ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Από το 1997 τη διαχείριση του κέντρου έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας (ANEM). Οι αγριόλευκες που το περιβάλλουν του χάρισαν και το όνομά τους. Την ίδια στιγμή είναι ένα μεγάλο «μπαλκόνι», με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ίσως το μοναδικό χιονοδρομικό στον κόσμο που βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα.
Ένα από τα μεγάλα ατού του Πηλίου είναι οι πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις νυχτερινού σκι που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο βράδυ. Μάλιστα, είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά που καθιέρωσαν το νυχτερινό σκι στη χώρα μας.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24280 74048


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


Η ενδοχώρα της Ελλάδας διαθέτει ποικιλία ορεινών περιοχών, στις οποίες μπορεί κανείς να επισκεφθεί πανέμορφα παραδοσιακά χωριά και να απολαύσει την υπέροχη φύση που τα περιβάλλει. Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά είναι τα παρακάτω:


ΣΥΡΡΑΚΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Το Συρράκο (ή Σιράκο) είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένο σε μια πλαγιά του όρους «Λάκμος», σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο στέκεται πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντί του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Οι κοντινότερες πόλεις στο Συρράκο είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα, που απέχουν 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής.


ΑΡΑΧΩΒΑ-ΛΙΒΑΔΕΙΑ


Η Αράχωβα (ή Αράχοβα) είναι μια ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 968 μέτρων. Αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου μέχρι τα τέλη του, ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» εντάχθηκε στον νέο Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, του οποίου αποτελεί Δημοτική Ενότητα. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 3.703 κάτοικοι, ενώ ο πληθυσμός ολόκληρου του δήμου ήταν 4.180 κάτοικοι. Αποτελεί ένα δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (περίπου 160 χλμ).


ΔΙΚΟΡΦΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Το χωριό Δίκορφο οφείλει το όνομά του στην τοποθεσία του, καθώς είναι κτισμένο στα 1.000 μέτρα ανάμεσα σε δύο λόφους, στην πολύ δασωμένη βορινή πλευρά του βουνού «Μιτσικέλι». Το Δίκορφο είναι γνωστό ως οικισμός από το 1431. Την ιστορία του μαρτυρούν τα μεγάλα πέτρινα αρχοντικά, η βιβλιοθήκη, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι ξερολιθιές και οι αυλόπορτες που ενώνουν τα σπίτια.


ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ


Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβασία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στον Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή για το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου «Βράχου της Μονεμβασιάς», που αποτελεί, στην κυριολεξία, μια μικρή νησίδα, που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων, με τη σημερινή παράλια πόλη επί της λακωνικής ακτής.
Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.
 Το όνομά της αποτελεί μια σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις «Μόνη» και «Έμβασις». Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στον Βορρά. Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της Ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι, σε σμίκρυνση, πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.


ΔΙΛΟΦΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Το Δίλοφο είναι ένα ορεινό χωριό του Νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Το Δίλοφο ανήκει στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 39 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Απέχει 32 χλμ από τα Ιωάννινα, ενώ η πρόσβαση στο χωριό είναι ιδιαίτερα εύκολη, αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε αυτό, μιας και δεν είναι πάνω στον οδικό δρόμο. Το χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της αυθεντικής «Ζαγορίσιας» ταυτότητας, που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα περισσότερα, και ομολογουμένως πανέμορφα, χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Ο χαρακτηρισμός, μάλιστα, του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του, καθώς σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων. Το παλαιότερο όνομα του χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σωπετσέλι ήΣο(μ)ποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά».


ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ-ΛΑΡΙΣΑ


Μακριά από τα αστικά κέντρα και τους συγκοινωνιακούς άξονες, σε εποπτική θέση 5 χλμ από τα Ιερά Στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς, μπορεί να δει να ξεπροβάλλουν τα Αμπελάκια, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Η κοινότητα ανήκει στην επαρχία Λάρισας του Νομού Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους «Όσσα» ή «Κίσσαβος» και σε απόσταση 5 χλμ από τα Τέμπη, όπου περνά η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, και σε απόσταση 31 χλμ από τη Λάρισα, 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 380 χλμ από την Αθήνα. Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το «χωριό» διαφέρει από τα άλλα και …όντως αυτό συμβαίνει!
Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν, με την αρχιτεκτονική τους – αρχικά - ότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν τη δική τους ανεξίτηλη ιστορική πινελιά. Μια μαγευτική ατμόσφαιρα, διάχυτη στα στενά του χωριού, αφήνει τον ταξιδιώτη άφωνο, να θαυμάζει τον πολιτισμό που μαρτυρούν τα σπίτια, οι λιθόστρωτοι δρόμοι, οι γέροντες...


ΣΠΗΛΑΙΟ-ΓΡΕΒΕΝΑ


Το Σπήλαιο Γρεβενών είναι χωριό του Νομού Γρεβενών. Ανήκει στον Δήμο Θ. Ζιάκα και έχει μόνιμο πληθυσμό γύρω στα 300-500 άτομα. Από τα αξιοθέατά του ξεχωρίζουν το πολύ παλιό, και καλά διατηρημένο, Μοναστήρι, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη αρχές του 1800, το δημοτικό σχολείο, που είναι κτήριο του 1930, το φαράγγι του Σπηλαίου με το γεφύρι της Πορτίτσας, το Γεφύρι του Κατσουγιάννη και της Λιάτισσας. Από το Σπήλαιο καταγόταν ο Μακεδονομάχος Οπλαρχηγός Αδαμάντιος Μάνος («καπετάν Κόκκινος»). Οι μόνιμοι κάτοικοι του Σπηλαίου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης. Από τα πιο φημισμένα προϊόντα είναι τα φασόλια, η κατσικίσια φέτα και το τσίπουρο. Επίσης φημισμένο είναι το πανηγύρι του Σπηλαίου το Δεκαπενταύγουστο προς τιμήν του μοναστηριού της Παναγίας. Το πανηγύρι κρατάει τρεις ημέρες, από τις 14 μέχρι και τις 16 Αυγούστου. Η μάζωξη γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου παίζουν τοπικά συγκροτήματα και ο κόσμος χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Στο Σπήλαιο Γρεβενών συρρέουν μέλη πολλών ορειβατικών συλλόγων, καθώς και λάτρεις επικίνδυνων σπορ για να κάνουν ορειβασία, canyoning ή κανόε-καγιάκ.


ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑ


Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή και Νεβέσκα) είναι ένας ορεινός οικισμός (υψόμετρο 1.350 μέτρα), που έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Υπάγεται στον Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στις ανατολικές κλιτύες του όρους Βέρνου, σε απόσταση 57 χλμ από την πόλη της Φλώρινας, μέσω του οδικού άξονα «Ξινού Νερού». Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.


ΒΛΑΣΤΗ-ΚΟΖΑΝΗ


Η Βλάστη (παλαιότερες ονομασίες: Μπλάτσι ή Βλάτσι, Μπλάτζι (1830), Μπλάτζη (1858), Βλάτζη (1860) και Βλάτση, αλλά πιθανότατα και Βλάττη) είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό του Νομού Κοζάνης. Υπήρξε ένα από τα σημαντικά προπύργια του ελληνισμού και ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας.


ΠΕΡΤΟΥΛΙ


Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο στις πλαγιές του Κόζιακα, 13 χλμ μετά την Πύλη, και σε υψόμετρο 900 μέτρων, φτάνουμε στην Ελάτη, το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του Νομού Τρικάλων και το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν, μέχρι το 1955, Τύρνα. Στην πραγματικότητα, οι ντόπιοι την αποκαλούν αποκλειστικά Τύρνα. Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο, η Ελάτη διαθέτει σήμερα όλες εκείνες τις υποδομές και τις προδιαγραφές που την αναδεικνύουν τουριστικό προορισμό «πρώτης γραμμής» για όλες τις εποχές του έτους. Παρέχει στον επισκέπτη ένα μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, φιλοξενία σε άφθονα γραφικά καταλύματα και ανεπανάληπτους, για τις παραδοσιακές γεύσεις τους, χώρους εστίασης.
Αποτελεί το ορμητήριο για μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, για οδηγούς και πεζοπόρους.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ


Το σκι, όπως και όλα τα αθλήματα, έχει τους δικούς του κανόνες ασφαλείας. Η Ε.Ο.Χ. (Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας), που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του αθλήματος σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το καταστατικό της και τον Νόμο 2725/99, καλείται από τη διεύθυνση του χιονοδρομικού κέντρου να υποδείξει τη χάραξη και τον τρόπο σήμανσης. Ανά δύο χρόνια, η Ε.Ο.Χ. καλείται να εκδώσει την ειδική βεβαίωση για την ασφαλή λειτουργία της πίστας. Οι χιονοδρόμοι και οι εκπαιδευτές οφείλουν, από την πλευρά τους, να γνωρίζουν και να σέβονται τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κατάβασης (F.I.S.).
Η ασφάλεια στα χιονοδρομικά κέντρα δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν συνεργαστούν αρμονικά οι αρχές της διοίκησης του χιονοδρομικού κέντρου, οι υπεύθυνοι των αναβατήρων – σκι λιφτ, οι σχολές, οι δάσκαλοι και οι προπονητές του σκι και φυσικά οι χιονοδρόμοι.
 Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια αποσαφήνισης και ερμηνείας κάποιων βασικών εννοιών της χιονοδρομίας.
Όταν αναφερόμαστε στη «γενική οργάνωση» των χιονοδρομικών κέντρων, εννοούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που είναι αρμόδιοι για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, τις χαράξεις, τη συντήρηση του στρωσίματος και την προστασία της πίστας και των χιονοδρομικών διαδρομών, την οργάνωση μιας μόνιμης υπηρεσίας διάσωσης πάνω στην πίστα, για τις πρώτες βοήθειες προς τους τυχόν τραυματισμένους, καθώς και την ενημέρωση των χιονοδρόμων σχετικά με τις χαράξεις, τις δυσκολίες των διαφόρων πιστών ή διαδρομών, τον προβλεπόμενο καιρό και τον κίνδυνο χιονοστιβάδων.


Με τον όρο «χιονοδρομική περιοχή – έκταση», εννοούμε την πίστα και τη χιονοδρομική διαδρομή εκτός πίστας. Η οργάνωση της χιονοδρομικής περιοχής – έκτασης στην Ευρώπη, αναφέρεται κυρίως στις στρωμένες – πατημένες πίστες.


Α. Στρωμένη πίστα


• Οι στρωμένες πίστες χαρακτηρίζονται, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, σε μπλε, πράσινες, κόκκινες και μαύρες.
• Πάνω στις πατημένες πίστες ισχύει ένα δίκαιο ασφαλείας, το οποίο είναι θεσμοθετημένο από τη νομοθεσία κάθε κράτους, το οποίο λέει ότι οι πίστες δεν πρέπει να είναι χαραγμένες σε ζώνες με κίνδυνο χιονοστιβάδων.
• Πρέπει να χαρακτηρίζονται «ανοιχτές» ή «κλειστές», αναλόγως, κάθε ημέρα.
• Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί αντικειμενικοί κίνδυνοι και αφύσικα εμπόδια στις πίστες, όχι μόνο καθ’ όλο το μήκος τους, αλλά και στις παραπλήσιες περιοχές.
• Η υπηρεσία διάσωσης πρέπει να επαγρυπνεί συνεχώς κατά τη διάρκεια της μέρας, από το άνοιγμα έως το κλείσιμο της πίστας.
• Τέλος, ο χιονοδρόμος έχει το δικαίωμα να απολαύσει την ίδια ασφάλεια ακόμα και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το κέντρο ανοίξει μια πίστα που δεν είναι στρωμένη.


Β. Χιονοδρομική διαδρομή


• Μια χιονοδρομική διαδρομή δεν πρέπει να σηματοδοτείται σε μια κατεύθυνση ή περιοχή με αφύσικους κινδύνους για το χιονοδρόμο και η σηματοδότηση πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι το τέλος της κατάβασης.
• Οι κίνδυνοι χιονοστιβάδων θα πρέπει να αναφέρονται σε κάποιο εμφανές σημείο του χιονοδρομικού κέντρου, καθώς επίσης και στον χώρο εκκίνησης των αναβατήρων και των σκι λιφτ που οδηγούν στην αφετηρία των διαδρομών.
• Ακόμη, οι διαδρομές θα πρέπει να είναι περιφραγμένες με μπάρες ή δίχτυα.
• Αν και οι διαδρομές δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζουν, οι δυσκολίες που ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός μέσου χιονοδρόμου πρέπει να αναφέρονται στα ενημερωτικά φυλλάδια του χιονοδρομικού κέντρου.
• Η διαδρομή που έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα δύσκολη διατρέχεται με αποκλειστική ευθύνη του χιονοδρόμου που τη χρησιμοποιεί ή του δασκάλου – προπονητή του.Γ. Σκι εκτός πίστας


Εξαιρώντας το καθήκον του κέντρου να ενημερώνει σχετικά με το μετεωρολογικό δελτίο και για τους κινδύνους χιονοστιβάδων, το σκι εκτός πίστας πραγματοποιείται με αποκλειστική ευθύνη των ίδιων των χιονοδρόμων ή των οδηγών.


Δ. Πληροφορίες που αφορούν πίστες και διαδρομές


Το ενημερωτικό φυλλάδιο κάθε χιονοδρομικού κέντρου παρέχει πληροφορίες χρήσιμες στους χιονοδρόμους. Οι πίστες εμφανίζονται με συνεχή γραμμή και με τέτοιο χρώμα που αντιστοιχεί στον βαθμό δυσκολίας της πίστας, ενώ οι χιονοδρομικές διαδρομές εμφανίζονται με διακεκομμένη γραμμή, που την αποτελούν τελείες ή συνεχής γραμμή κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΑΡΘΡΟ Κ. Χ. ΖΙΑΒΡΑ
ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ-CO BRANDED
ΦΑΚΕΛΟΣ DIONIC
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
STANDARDS MONEY CONFERENCE 2013
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΕΚΘΕΣΗ ALLIANZ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site