Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2005                               Τεύχος 313

70η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης


«OΓύρος του Κόσμου σε 10 ημέρες» είναι το κεντρικό διαφημιστικό μήνυμα της 70ης ΔΕΘ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της HELEXPO.
Η πιο γνωστή έκθεση της χώρας δίνει για άλλη μια φορά στις επιχειρήσεις της περιφέρειας την ευκαιρία να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεργασίες με επιχειρήσεις και φορείς της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Παρευξείνιας Ζώνης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Παράλληλα, για μία ακόμη χρονιά ικανοποιεί όλα τα γούστα των επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν να βρουν στις τεράστιες εγκαταστάσεις της Έκθεσης από αυτοκίνητα μέχρι και το πιο μικρό είδος για το σπίτι.
Ειδικότερα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στην 70η ΔΕΘ το εκθεσιακό αφιέρωμα στο αυτοκίνητο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, γνωστό ως «AUTOLAND». Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΗΕLEXPO A.E. κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, «η φετινή AUTOLAND προέκυψε κατ’ απαίτησιν του κόσμου, καθώς, η απόφαση για τη διοργάνωσή της, ελήφθη, μετά από έρευνα σε δείγμα 20.000 επισκεπτών που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το αυτοκίνητο αποτελεί, με ποσοστό, μάλιστα, 61%, πρώτης προτίμησης έκθεμα». 
Η ΑUTOLAND έχει χωροθετηθεί στο «τρίγωνο της αυτοκίνησης», στη δυτική πλευρά του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και για πρώτη φορά, σε στεγασμένο, με ειδικές τέντες, χώρο.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Το ειδικό εκθεσιακό αφιέρωμα στην τετρακίνηση, σε διαμορφωμένο τοπίο άγριας φύσης, με χώμα, χαλίκια, κορμούς, δέντρων και πολλά φυτά, στο Περίπτερο 14, όπου οι συμμετέχουσες εταιρίες θα εκθέτουν τα μοντέλα τους 4Χ4.
Την ειδική πίστα δοκιμών αυτοκινήτων 4Χ4 στην πλατεία της Πύλης ΧΑΝΘ, όπου οι επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα να το δοκιμάσουν. Στην ίδια πίστα που θα έχει διαμορφωθεί ως φυσικό τοπίο, θα υπάρχει και μια ειδική διαδρομή «τραμπάλα» για τεστ φρένων και ανάβασης.
Την ειδική επίδειξη δεξιοτήτων, με αυτοκίνητα και μηχανές, από Γάλλους κασκαντέρ της ομάδας του Πατρίκ Μπουρνιέ,  στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα υπερθέαμα με σούζες φορτηγών, με τούμπες κυλιομένων οχημάτων και άλλα.
Την κλήρωση ενός τετρακίνητου αυτοκινήτου σε κάποιον ή κάποια από τους επισκέπτες της Έκθεσης.


Fashion Forward
Κατά τη διάρκεια της 70ης ΔΕΘ θα διοργανωθεί ακόμη το πρώτο διεθνές σαλόνι μόδας του Φθινοπώρου, το «Fashion forward international thessaloniki» στο οποίο θα συμμετάσχουν οι σημαντικότεροι Έλληνες σχεδιαστές.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της HELEXPO A.E. κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, «στο FASHION FORWARD, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Περίπτερο 10 (Forward Hall), στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν οι δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών, και μέχρι το τέλος της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν αντιπρόσωποι σημαντικών οίκων μόδας του εξωτερικού, ελληνικές βιομηχανίες ένδυσης, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας και της ομορφιάς».
Στη διάρκεια της πενθήμερης λειτουργίας της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας θα πραγματοποιηθούν, 22 επιδείξεις μόδας, στις οποίες θα παρουσιασθούν οι collectionς των Ελλήνων σχεδιαστών για το χειμώνα 2005 – 06. Στο FASHION FORWARD θα συμμετάσχουν οι: Μιχάλης Ασλάνης, Μάκης Τσέλιος, Λουκία, Kathy Heyndels, Nikos-Takis,  Δάφνη Βαλέντε, Χρήστος Βελουδάκης, Ορσαλία Παρθένη, Νικόλας Μαυρόπουλος, Mi-Ro, Λιάνα Καμπά, Χριστόφορος Κοτέντος, Erifilli Nikolopoulou, Κωνσταντίνος, Nikolas, Simeoni, Andria, Xαρά Λεμπέση, Kατερίνα Aλεξανδράκη, Σμαράγδη, Γιάννος Ξενής και ο σχεδιαστής αξεσουάρ Δημήτρης Ντάσιος. Tις δημιουργίες τους θα παρουσιάσουν στην πασαρέλα του FASHION FORWARD γνωστά μοντέλα της Ελλάδας συνοδευόμενες από ξένες συναδέλφους τους.


Άλλα αφιερώματα και εκδηλώσεις
Εκτός από την ΑUTOLAND και την Fashionforward διοργανώνονται  τα ακόλουθα εκθεσιακά αφιερώματα:
Digiland (όπου θα εκτίθενται όλα τα νέα προϊόντα και οι υπηρεσίες από τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, του Ίντερνετ, του ψηφιακού κινηματογράφου, καθώς και αναλώσιμα και είδη γραφείου)
Decoland (θα δοθεί έμφαση στα διακοσμητικά, τα δώρα, τα μικροέπιπλα και τα εποχιακά είδη, καθώς και πολλά άλλα χρηστικά αντικείμενα και accessories που ομορφαίνουν και δίνουν στιλ στο σπίτι),
Whitehouse (πρόκειται για ειδικό αφιέρωμα σε λευκά είδη, βοηθητικό οικιακό εξοπλισμό και μικροσυσκευές),
Stateland (τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί και κρατικοί φορείς παρουσιάζουν τις νέες τους υπηρεσίες)
Global Exchange (θα διεξαχθεί το πρώτο Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο ΔΕΘ «Νέοι Επιχειρηματικοί Δρόμοι» όπου θα παρουσιαστούν οι νέες τάσεις, οι κίνδυνοι και οι προοπτικές που επικρατούν σήμερα στο εξωτερικό εμπόριο και ειδικότερα αυτές που αφορούν στις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές. Ακόμη στο Expopartenariat θα συναντηθούν επιχειρήσεις και φορείς διαφόρων χωρών, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος Boss θα μπορούν να φιλοξενηθούν 250 επιχειρηματίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζουν οι παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης όπως είναι το Gameland (όπου θα διεξαχθούν πρωταθλήματα παιχνιδιών σε PC’s, Playstation, X-Box και Κινητά Τηλέφωνα), το Playland (όπου θα υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά με δημιουργικές παρουσιάσεις, δραστηριότητες και παιχνίδια, εξομοιωτές και άγρια ζώα) και τα Music enents (μουσικές εκδηλώσεις με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες).


«Οι επιχειρηματικές προοπτικέςστη Θεσσαλονίκη και γενικότεραστη Βόρεια Ελλάδα»


Θέμης Καρτσιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος «HELEXPO A.E.»


Hύφεση στην παγκόσμια οικονομία επηρεάζει το επιχειρηματικό πεδίο παγκοσμίως και φυσικά τη χώρα μας και τη Βόρειο Ελλάδα. Χωρίς να αποκόπτει κανείς το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Βόρειας Ελλάδας από τον υπόλοιπο επιχειρηματικό Ελλαδικό κορμό, είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που χωροταξικά κινούνται στο χώρο της Βορείου Ελλάδος έχουν τη δυνατότητα μιας διαφορετικής, καλύτερης προοπτικής, εάν σωστά αξιοποιήσουν τα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Η γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση της Θεσσαλονίκης είναι μείζονος σημασίας για την ισόρροπη ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης.
Η πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας αλλά και η περαιτέρω διεύρυνση προς την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί νομοτελειακή εξέλιξη. Σε λίγα χρόνια υλοποιείται το δεύτερο ενταξιακό κύμα και η χώρα μας θα πάψει να είναι αποκομμένη γεωγραφικά από την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς τα βόρεια σύνορά μας θα αποτελούν πλέον ενδοκοινοτικά σύνορα.
Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα της Εγνατίας οδού μειώνει τις αποστάσεις και επιταχύνει τους χρόνους, με συνέπεια η Θεσσαλονίκη πλέον να αποτελεί το επίκεντρο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, μετατοπίζοντας το βάρος των οικονομικών εξελίξεων προς τον Ελληνικό βορρά.
Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας προσθέτουν τη δική τους συμβολή και δυναμική στην οικονομική Βαλκανική ανασυγκρότηση, συνδιαμορφώνουν το πεδίο και τους όρους αυτής της μεγάλης οικονομικής περιοχής που εξελίσσεται και δημιουργείται.
Η ανάπτυξη όμως της ευρύτερης περιοχής μας, προϋποθέτει την υλοποίηση έργων υποδομής ώστε να ολοκληρωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανοδική αναπτυξιακή πορεία και τη δημιουργία των απαιτούμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Η πορεία υλοποίησης ξεκίνησε και τα σημάδια του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωσή της είναι έκδηλα.
Ο ρόλος και η συμβολή της εκθεσιακής και συνεδριακής δραστηριότητας της HELEXPO στην εξωστρέφεια των Ελληνικών επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι μεγάλος και αδιαμφισβήτητος.
Όλες οι διοργανώσεις,  και ιδιαίτερα αυτή της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, προβάλλουν διεθνώς το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα και πιστοποιούν τις  οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, η παρουσία ξένων κρατικών και επιχειρηματικών συμμετοχών προσδίδουν, εκτός  του εμπορικού, έναν ευρύτερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
Στις αρχές του 21ου αιώνα οι εκθεσιακές και συνεδριακές δραστηριότητες αναμένεται να ακολουθήσουν ραγδαία ανάπτυξη και η  Θεσσαλονίκη,  κατέχει τον πρώτο ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νοτιανατολική Ευρώπη, στον τομέα αυτό, δημιουργώντας με τις εκθεσιακές της δράσεις και τα σημαντικά αποτελέσματά τους, τους πλέον ευνοϊκούς παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.


Tι πρότειναν οι βιομήχανοι της Bόρειας Eλλάδας


Διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, αποκέντρωση και στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια, οι προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έχει θέσει προς συζήτηση  τέσσερις σημαντικές πρωτοβουλίες  θεσμικού χαρακτήρα που θα υποβοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας:


Α] Διοικητική αναδιάρθρωση Περιφερειών
Σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς που θα εφαρμοσθούν κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο (Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), 5 από τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες θα τεθούν εκτός Στόχου 1 των παρεμβάσεων των διαρθρωτικών ταμείων.
Από τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, παρά την αναπτυξιακή υστέρηση που εμφανίζουν, αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις του στόχου 1.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη επιτείνει την ανάγκη της Διοικητικής Αναδιάρθρωσης της χώρας και τον περιορισμό των Περιφερειών σε 5 έως 6, από 13 που είναι σήμερα. 
Για τη Βόρεια Ελλάδα ο ΣΒΒΕ προτείνει τη δημιουργία μιας περιφέρειας που θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις σημερινές περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη).
Η προτεινόμενη Διοικητική Αναδιάρθρωση θα διευκολύνει σαφώς το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων περιφερειακής ανάπτυξης ευρύτερων γεωγραφικών ενοτήτων της χώρας από τις ήδη υφιστάμενες.
Επιπλέον, θα συμβάλει:
- στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της περιφερειακής πολιτικής και έτσι θα υπάρξει θετική συμβολή στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των υφιστάμενων περιφερειακών ανισοτήτων και στη μείωση της «αναπτυξιακής απόστασης» της περιφέρειας από το κέντρο,
- στη μείωση του κόστους διαχείρισης των κοινοτικών πόρων μέσω της μείωσης των τελικών δικαιούχων και θα αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, και,
στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας τόσο σε επίπεδο δημόσιας διαχείρισης, όσο και στη δημιουργία επιχειρήσεων ανταγωνιστικού επιπέδου, που θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.


Β] Ζώνη Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη, θα πρέπει ν΄ αποτελέσει το κέντρο της προτεινόμενης γεωγραφικής περιοχής και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί ο παραγωγικός της ιστός.
Προς τούτο θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η «Ζώνη Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης», έργο το οποίο είχε εξαγγελθεί πέρυσι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μετά από πρόταση - παρέμβαση του ΣΒΒΕ, στο πλαίσιο ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε «Πόλη Καινοτομίας». Παρά το γεγονός ότι από τότε έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος, διαπιστώνουμε ότι οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Ο ΣΒΒΕ στηρίζει την απόφαση του ΥΠΑΝ που ορίζει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ως τελικό δικαιούχο της δράσης. Η απόφαση αυτή θα προσδώσει στο ΥΜΑΘ νέες δυνατότητες σχεδιασμού και εφαρμογής της αναπτυξιακής πολιτικής της Βόρειας Ελλάδας.
Όμως, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία εποπτευόμενης από το ΥΜΑΘ Ανώνυμης Εταιρείας που θ’ αναλάβει την υλοποίηση του έργου, καθώς και η δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικής στην οποία θα μετέχουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της πόλης.
Για τον ΣΒΒΕ η δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας θα πρέπει να έχει ως κύριο αναπτυξιακό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Γι΄ αυτό θα πρέπει όλες οι δράσεις εξειδίκευσης του έργου να συντείνουν τεκμηριωμένα προς την επίτευξη του στόχου αυτού.
Τέλος, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δράσης δεν θα πρέπει να επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν ανάλογα εγχειρήματα σε κατακερματισμό σε μικρά έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, γεγονός που δεν οδήγησε σε καμία περίπτωση στην επίτευξη του αρχικού στόχου.


Γ] Δημιουργία «Ζωνών Ελευθέρων Συναλλαγών»
Συμπληρωματικά με τις δράσεις διοικητικής αναδιάρθρωσης και καινοτομίας, ο Σύνδεσμος πρότεινε την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων που θα επιτρέψουν άμεσα την ίδρυση και λειτουργία «Ζωνών Ελευθέρων Συναλλαγών» σε συνοριακές περιοχές.
Όπως είναι γνωστό, η γειτνίαση της Βόρειας Ελλάδας με χώρες χαμηλού κόστους, οδήγησε πληθώρα επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σε μερική μετανάστευση της παραγωγής τους προς τις χώρες αυτές.
Για την ανάσχεση της μερικής μετανάστευσης επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας προς τις χώρες των Βαλκανίων, ο ΣΒΒΕ προτείνει τη δημιουργία «Ζωνών Ελευθέρων Συναλλαγών» κατά μήκος των συνόρων και σε περιοχές στις οποίες θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση εργαζομένων από τις γειτονικές χώρες.
Για την υλοποίηση των «Ζωνών» τα θεσμικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν κατά προτεραιότητα, αφορούν:
το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, και,
τη χωροθέτηση καθεμιάς ζώνης.


Δ] Γραμματεία Βαλκανικών Θεμάτων με έδρα το ΥΜΑΘ
Για την αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως οικονομικού κέντρου στα Βαλκάνια ο ΣΒΒΕ πρότεινε στον Πρωθυπουργό την ίδρυση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Βαλκανικών Θεμάτων με έδρα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, τον ορισμό Γενικού Γραμματέα και την αναβάθμιση της σχετικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Η πρόταση του ΣΒΒΕ συμπληρώνεται με την υπαγωγή της σχετικής Γραμματείας απ’ ευθείας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Αποστολή της Γραμματείας θα είναι η επίλυση του συνόλου των ζητημάτων επιχειρηματικής φύσεως της Βορείου Ελλάδος, που άπτονται της εφαρμογής της Ελληνικής Βαλκανικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Κατά τον ΣΒΒΕ, η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει ν’ αποτελέσει προτεραιότητα για την Πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις τέσσερις Περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου και συνιστά σημαντικό μέτρο αποκέντρωσης.
Η απόφαση αυτή καθεαυτή σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση της γνώσης και της εμπειρίας πληθώρας επιχειρήσεων από τη Βόρεια Ελλάδα για το επιχειρηματικό περιβάλλον στις Βαλκανικές χώρες, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να καταστεί Κέντρο των Βαλκανικών επιχειρηματικών υποθέσεων της χώρας.Kύρια προβλήματα υποδομών της βιομηχανίας στο Bορειοελλαδικό τόξο


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
1. Εγνατία Οδός – Κάθετοι Άξονες
2. Ολοκλήρωση ΠΑΘΕ
3. Βελτίωση Υποδομών σε Βιομηχανικές Περιοχές
4. Μετρό Θεσσαλονίκης
5. Υποθαλάσσια αρτηρία
6. Εκσυγχρονισμός αεροδρομίου
7. Έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
8. Διαπλατύνσεις κόμβων περιφερειακής οδού
9. Βιολογικός Καθαρισμός Θεσσαλονίκης
    (Γ’ φάση-ολοκλήρωση)
10. Ολοκλήρωση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ειδομένης και ηλεκτροκίνησή της
11. Επιτάχυνση έργων διασύνδεσης δικτύου φυσικού αερίου με περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση
12. Δημιουργία ΧΥΤΑ Λαγκαδά.


ΗΠΕΙΡΟΣ
1. Εγνατία Οδός-Κάθετοι Άξονες
2. Κατασκευή Ιόνιας Οδού
3. Κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος-Ιταλίας
4. Βελτίωση των υποδομών Βιομηχανικών Περιοχών
5. Ολοκλήρωση του νέου λιμανιού  Ηγουμενίτσας και των έργων αναβάθμισης στο λιμάνι της Πρέβεζας
6. Εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Ιωαννίνων
7. Κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου και η σύνδεσή της με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας
8. Ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου Πρέβεζας.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
1. Εγνατία Οδός – Κάθετοι Άξονες
2. Νέα χάραξη σιδηροδρομικού δικτύου
3. Επέκταση υποδομών λιμανιών Καβάλας & Αλεξανδρούπολης
4. Βελτίωση των υποδομών σε Βιομηχανικές Περιοχές
5. Έργα υποδομής σε Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΒΖΟΣ)
6. Επέκταση Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
7. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας.


ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
1. Εγνατία Οδός-Κάθετοι Άξονες
2. Εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικού Δικτύου
3. Ολοκλήρων έργων υποδομής και δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στη  Βιομηχανική Περιοχή Κοζάνης
4. Εκσυγχρονισμός Βιομηχανικής Περιοχής  Καστοριάς.


 


Iστορικό ΔEΘ


Ο ιδρυτής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Ο Νικόλαος Γερμανός, ο ιδρυτής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπήρξε εξαίρετος επιστήμων, δόκιμος συγγραφέας και αξιόλογος πολιτικός. Υπήρξε ένας άνθρωπος με πλατιά μόρφωση και υψηλά ιδανικά, ταυτόχρονα όμως ήταν και άνθρωπος της δράσης.
Πριν από εβδομήντα εννιά χρόνια, ο Νικόλαος Γερμανός συνέλαβε την ιδέα της οργάνωσης μιας Γενικής Έκθεσης, όχι στην πρωτεύουσα, αλλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Διέθετε την επιμονή, τη διπλωματική ευελιξία και το θάρρος που απαιτούνταν για να ξεπεραστούν οι αμέτρητες δυσκολίες και η γραφειοκρατική αδράνεια, για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα. Τον άνθρωπο αυτό με το μοναδικό χαρακτήρα και την έντονη προσωπικότητα, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να τον θυμάται μ' ευγνωμοσύνη.
79 χρόνια από την ίδρυση και καθιέρωση της ΔΕΘ
Η ίδρυση και η καθιέρωση του θεσμού που έγινε το 1926, έγινε με τη μορφή και τον τίτλο «Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης». Οργανωτής και εκδήλωση είχαν τον ίδιο τίτλο. Και η μόνη εκδήλωση ήταν η Γενική Διεθνής Έκθεση. Από τη στιγμή όμως που ο οργανωτής έγινε φορέας διοργάνωσης και άλλων εκδηλώσεων, προπάντων δε άλλων Εκθέσεων, παρουσιάστηκε η ανάγκη να αλλάξει τίτλο.
Έτσι, απ' το 1977, χρονιά στην οποία ο Οργανισμός μετατράπηκε από Ν.Π.Δ.Δ. σε Α.Ε., άλλαξε και ο τίτλος του φορέα-οργανωτή: Έγινε ΔΕΘ ΑΕ - ΗΕLΕΧΡΟ, που διοργανώνει μία Γενική Έκθεση (την ετήσια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης), πολλές Διεθνείς Ειδικές Εκθέσεις (Μαρμάρου - Ορυκτών - Μηχανημάτων, Τροφίμων Ποτών - Εξοπλισμού - Μηχανημάτων, Επίπλου - Διακόσμησης - Εξοπλισμού Μηχανημάτων, Δομικών Υλικών - Κατασκευών - Εξοπλισμού - Μηχανημάτων, Γεωργικών Μηχανημάτων - Εξοπλισμού - Εφοδίων, Τουρισμού, Σχολικών Χαρτικών - Βιβλίων, Κοσμήματος, Αλιείας κ.α.), Διεθνή Συνέδρια και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.
Με βάση τον ιδρυτικό νόμο της, η ΗΕLΕΧΡΟ, με έδρα την Θεσσαλονίκη, είναι ο επίσημος ελληνικός φορέας διοργάνωσης Διεθνών Εκθέσεων, Συνεδρίων, και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Από το 1929, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι μέλος της Ένωσης Διεθνών Εκθέσεων (UFI). Από το 1983, μέλος της Ένωσης έγινε και η DETROP, μία από τις Διεθνείς Ειδικές Εκθέσεις της HELEXPO.


Οι πρώτοι στόχοι
Ανήκει στα στοιχεία του ιστορικού της Έκθεσης - αλλά μέσα απ' αυτά βγαίνουν και οι πρώτοι στόχοι της - η κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.
Το βασικό δεδομένο της ιστορικής πραγματικότητας, ήταν το ότι λίγα χρόνια πριν η Ελλάδα, ύστερα από μία μακρά πολεμική περίοδο (η οποία ουσιαστικά άρχισε το 1912 και τελείωσε το 1922), ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών. Η Θεσσαλονίκη, επιπλέον, ήταν ακόμα βαριά πληγωμένη από την πυρκαγιά του 1917, που είχε καταστρέψει τις πιο κεντρικές περιοχές της.
Για την Ελλάδα υπήρχε ένα σκέλος μεγάλου ιστορικού παθητικού. Ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού είχε ξεριζωθεί απ' τις προαιώνιες εστίες του. Η ανταλλαγή των πληθυσμών γινόταν σημείο καμπής σε μια ιστορία τουλάχιστον 3.000 χρόνων. Αλλά ο απολογισμός, όσο κι αν σκιάζεται απ' την Μικρασιατική συμφορά, δεν πρέπει να αλλοιώνει την αληθινή σημασία των γεγονότων. Και αυτό γιατί, όταν το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης, έκλεισε ο κύκλος της εξόρμησης του 1912, τα σύνορα της Ελλάδας είχαν επεκταθεί από την Μελούνα στον Έβρο και έφθαναν πλέον από τη Δοϊράνη στο Λιβυκό Πέλαγος.
Όπως αναφέρθηκε, το γενέθλιο έτος της ΔΕΘ είναι το 1926. Στις 3 Οκτωβρίου της χρονιάς αυτής, έγιναν τα εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ιστορική ακρίβεια, ωστόσο, επιβάλλει να σημειώσουμε ότι σαν ιδρυτικό έγγραφο της ΔΕΘ, πρέπει να θεωρηθεί η υπ' αριθμόν 16968/30 Απριλίου 1925 απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε αναφορά του Νικολάου Γερμανού. Με την απάντηση αυτή το Υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση για τη διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Πρόταση που έγινε πραγματικότητα το επόμενο έτος.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην περίοδο αυτή, ήταν η ανασυγκρότηση, η αποκατάσταση των προσφύγων και η ανάπτυξη της οικονομίας της. Το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα σε αυξημένη κλίμακα είχε να αντιμετωπίσει και η Θεσσαλονίκη. Αυτό το γεγονός, καθόριζε και τους στόχους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και απ' αυτό ανέκυπταν και τα μερικότερα προβλήματά της, όπως και οι δυνατότητες για την επίλυσή τους.
Ο ρόλος της ΔΕΘ
Στο μακρό χρονικό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συναντά κανείς μια επίμονη αναφορά στο γεγονός ότι η ΔΕΘ είναι καθρέφτης της ελληνικής ζωής. Αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μια διαφορά δέκα χρόνων ανάμεσα στα 70 χρόνια απ' την ίδρυση της ΔΕΘ και στα 60 χρόνια της εκθεσιακής δραστηριότητας και ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στα πολεμικά γεγονότα της δεκαετίας του ‘40, συνάγεται ότι η πράξη και η ζωή επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι στη ΔΕΘ καθρεφτίζεται η πορεία της ελληνικής ζωής.
Η θεωρία αυτή έχει και άλλες αποδείξεις προπάντων στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της χώρας.
Το επίπεδο της ΔΕΘ υπήρξε κάθε φορά ανάλογο προς το επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η αντιστοιχία αυτή μπορεί να σκιαγραφηθεί σε γενικές γραμμές ως εξής: Όταν, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της ΔΕΘ, η ελληνική οικονομία περνούσε τη νηπιακή ηλικία του βιομηχανικού της σταδίου και ήταν κυρίως γεωργική και βιοτεχνική, παρόμοιο χαρακτήρα είχαν και οι ετήσιες επιδείξεις της Έκθεσης. Αργότερα, και όσο συντελούνταν η βαθμιαία μεταβολή στη δομή της ελληνικής οικονομίας, άλλαζε και ο χαρακτήρας της Έκθεσης, που είχε πια ανδρωθεί στα τελευταία χρόνια πριν απ' τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε γίνει μια ρωμαλέα οικονομική εκδήλωση με διεθνή ακτινοβολία και βοηθούσε όχι μόνον στην εισαγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και τεχνολογίας, αλλά και στην προβολή της ελληνικής παραγωγής και στην προώθηση των εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή σταμάτησε με την έκρηξη του πολέμου, που χάραξε βαθιά τομή στην ιστορία της Έκθεσης και τη χώρισε σε δύο περιόδους, την προπολεμική και την μεταπολεμική.


Ειρηνικοί προσανατολισμοί
Παρ' όλα αυτά, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι με όλες τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην προπολεμική και μεταπολεμική περίοδο, υπάρχει και στις δύο ένα στοιχείο που κυριαρχεί. Και το στοιχείο αυτό είναι ο βασικός προσανατολισμός της Έκθεσης στις ειρηνικές αναζητήσεις και ο ρόλος της σαν πεδίο ειρηνικής άμιλλας ανάμεσα στους λαούς. Για το γεγονός αυτό υπάρχει μια δραματική επιβεβαίωση. Είναι η 15η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 1940 και τελείωσε στις 22 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Στην Ευρώπη, λυσσομανούσε τότε ο πόλεμος και μια βδομάδα αργότερα έκρουσε και τις πύλες της Ελλάδας. Πολλοί εκθέτες δεν πρόλαβαν τότε ούτε τα εκθέματά τους να πάρουν απ' τα περίπτερα. Και ασφαλώς τέτοια γεγονότα αποκτούν συμβολικό χαρακτήρα. Αποδεικνύουν την εμμονή της χώρας στους ειρηνικούς δρόμους, όπως και τα γεγονότα που επακολούθησαν αποδεικνύουν με ποιο τρόπο γνωρίζει η φιλειρηνική Ελλάδα να προασπίζει την τιμή και τα δίκαιά της όταν προσβάλλονται.


Έκθεση και Θεσσαλονίκη
Ακόμα πιο στενή, από όσο είναι με την οικονομία της χώρας, είναι η σύνδεση της ΔΕΘ με την Θεσσαλονίκη, την οικονομία και την ιστορία της. Η Έκθεση ανδρώθηκε μαζί με την άνδρωση της πόλης. Και όσο κι αν άπλωσε τα φτερά της σ' ολόκληρη τη χώρα και η εκθεσιακή λάμψη της εξακτινώθηκε στον διεθνή χώρο, οι ρίζες της Έκθεσης έμειναν στην Θεσσαλονίκη, απ' την οποία αντλεί ιστορικό γόητρο και στην οποία μεταγγίζει την πρώτη αίσθηση των μεταβολών και μεταδίδει τους παλμούς των νέων ιδεών. Από την άποψη αυτή, είναι αξιοσημείωτο ότι η ΔΕΘ αποτελεί ιστορική συνέχεια των αρχαίων "Καβειρίων" και των Βυζαντινών "Δημητρίων".
Ίσως αυτό το κεφάλαιο με τις γενικές αναφορές θα έπρεπε να κλείσει στο σημείο αυτό. Ωστόσο, προσφέρει μια δυνατότητα καλύτερης προσέγγισης στο ζήτημα, η παράθεση ενός αποσπάσματος απ' όσα είχαν γραφεί το 1975 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων εκθεσιακής δραστηριότητας της ΔΕΘ:
"Από την άποψιν της συνδέσεως της Εκθέσεως με την ιστορίαν της πόλεως, όσον αφορά την νεωτέραν ιστορίαν, είναι αρκετόν να ενθυμηθή κανείς τα γεγονότα: Οταν ο Νικόλαος Γερμανός, εις τον οποίον δικαιωματικώς ανήκει ο τίτλος του πατρός της Εκθέσεως συνέλαβεν και έθεσε εις εφαρμογήν την ιδέαν, η Θεσσαλονίκη μόλις είχεν αρχίσει να συνέρχεται από την μεγάλην πυρκαϊάν του 1917, ενώ η χώρα έκυπτεν υπό το βάρος της Μικρασιατικής καταστροφής. Αι τραγικαί Λιτανείαι των προσφύγων, αι γενοκτονίαι και οι εξανδραποδισμοί πληθυσμών, αποτελούν, εις διαφόρους χώρας, δραματικήν εμπειρίαν του δευτέρου τετάρτου του εικοστού αιώνος. Αλλά εις το πρώτον τέταρτον αυτού, ήρχισαν ως εμπειρίαι του ελληνικού λαού, ο οποίος επέπρωτο να τας υποστή και όλως προσφάτως εις την Κύπρον. Προηγήθη και εις τούτο η Ελλάς, κατά το επαχθές προνόμιόν της να βαστάζη τας αμαρτία ς του κόσμου. Τότε δε, δεν υπήρχε η τηλεόρασις δια να βρέχεται από μακρυά το πικρό ψωμί της προσφυγιάς με τα εύκολα δάκρυα των απανταχού της γης θεατών. Διότι το εν και ήμισυ εκατομμύριον των Ελλήνων προσφύγων ανήλθον εις την σκηνήν του πρωτοφανούς δράματος άνευ θεατών. Εκτός ολίγων, ίσως, που παρηκολούθησαν απαθείς τας φλόγας της Σμύρνης και ελαχίστων άλλων, μετρημένων εις τα δάχτυλα και επωνύμων εις τας οδούς των ελληνικών πόλεων, οι οποίοι έκλαυσαν μαζί με τους Έλληνας. Από τας εκατοντάδας χιλιάδας αυτών των προσφύγων, εν σημαντικόν μέρος είχε σκηνοπηγήσει την αρχικήν απελπισίαν του και τας πρώτας, βραδύτερον ελπίδας του εις την Θεσσαλονίκην και τας παρυφάς της. Και εχρειάζετο το προαιώνιον κύτταρον της ελληνικής ζωτικότητος δια να ανθίσουν εις αυτήν την κοιλάδα των δακρύων, όπως είχε γίνει η Ελλάς, τα πρώτα άνθη της ελπίδος. Εις αυτήν την εποχήν εγεννήθη η Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης".


Εγκαταστάσεις
Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα προβλήματα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα απ' τα οποία ήταν η εξεύρεση καταλλήλου χώρου για την ανέγερση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, ανακύπτει και ένα απ' τα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της. Πρόκειται για το γεγονός ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε πάντοτε την υποστήριξη της πολιτείας και στο χώρο της πραγματοποιούνταν η σύνδεση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, μια σύνδεση που έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία τώρα. Και αυτό γιατί, οι άξονες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης περνούν μέσα από την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της κοινής προσπάθειας κράτους και ιδιωτών.
Ο πρώτος χώρος στον οποίο εγκαταστάθηκε η ΔΕΘ ήταν το τότε Πεδίο του Άρεως, μια έκταση 37.500 τετρ. μέτρων, που παραχωρήθηκε στη ΔΕΘ από το Γ’ Σώμα Στρατού. Στο χώρο αυτό έγιναν 14 από τις 15 προπολεμικές Εκθέσεις, ενώ η 15η πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της όπου βρίσκεται και σήμερα.


Ένας πρώτος απολογισμός
Αν επιχειρούσε κανείς ένα σύντομο απολογισμό για το τι πρόσφερε η ΔΕΘ στην προπολεμική περίοδο της λειτουργίας της, θα ήταν υποχρεωμένος να απονείμει στους ιδρυτές και τους οργανωτές των πρώτων 15 αυτών Εκθέσεων τα εύσημα που ανήκουν στους σκαπανείς, εύσημα που τα δικαιούνται εξίσου και όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ, την εποχή εκείνη. Και αυτό γιατί απ' το μηδέν δημιούργησαν ένα θεσμό, ο οποίος βρήκε βαθύτατη ανταπόκριση στον ελληνικό λαό, που από τότε αγκάλιασε με ιδιαίτερη αγάπη την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένα θεσμό επίσης, ο οποίος κέρδισε σιγά - σιγά και διεύρυνε το διεθνές του κύρος και έπαιξε σημαντικό ρόλο για μια ευπρόσωπη διεθνή οικονομική παράσταση της Ελλάδας.
Στην περίοδο αυτή, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν κυρίως εισαγωγική, γιατί ο βαθμός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας καθιστούσε αναγκαία την εισαγωγή της ξένης τεχνολογίας και των προϊόντων των βιομηχανικών χωρών. Αν η μορφή αυτή της Έκθεσης, με καθαρά οικονομικοτεχνικά κριτήρια, δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό, πρέπει εντούτοις για την σωστή αποτίμηση της προσφοράς της ΔΕΘ, να ληφθεί υπόψη ότι ο χώρος της λειτούργησε σαν ένας δραστικός παράγοντας ελληνικής αυτογνωσίας και σαν ένα δυναμικό κίνητρο' άμιλλας και ανάπτυξης, που είναι ασφαλώς αποφασιστικό στοιχείο για λαούς συναισθηματικούς και παρορμητικούς, όπως είναι ο ελληνικός λαός. Τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να εξηγήσει τον στενό ψυχικό σύνδεσμο ανάμεσα στην Έκθεση και στους Έλληνες. Η Έκθεση ήταν το καμάρι τους και μέσα απ' αυτήν έλπιζαν, προσπαθούσαν και πετύχαιναν να πλησιάζουν, να φτάνουν και να ξεπερνούν τους ξένους ανταγωνιστές.
Σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η HELEXPO - ΔΕΘ στον τομέα της διοργάνωσης πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η δραστηριότητα αυτή είναι σύμφωνη με την πανάρχαια ελληνική παράδοση που συνδύαζε στο πρόσωπο του Ερμή την αποστολή να είναι και Κερδώος και Λόγιος. Είναι γνωστό πως και ο νεοελληνικός διαφωτισμός, των τελευταίων αιώνων της τουρκοκρατίας είχε μια υλική βάση που τη δημιούργησαν οι εμπορευόμενοι και οι πραματευτάδες της ελληνικής διασποράς.
Τελικά, σ' αυτή τη βάση αναπτύχθηκε και το μεγάλο κίνημα που έφερε το '21. Γι' αυτό, το ότι η HELEXPO - ΔΕΘ, ένας οικονομικός και εμπορικός Οργανισμός, είναι και φορέας πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ταιριάζει με την ελληνική πραγματικότητα.


Συνεδριακές εκδηλώσεις στην Helexpo – ΔΕΘ
Ένας σημαντικός δεύτερος τομέας δραστηριότητας της HELEXPO - ΔΕΘ είναι η διοργάνωση συνεδριακών εκδηλώσεων, τοπικών, πανελληνίων ή διεθνών, οι εργασίες των οποίων διεξάγονται στους ειδικούς συνεδριακούς χώρους της.
Εκτός απ' τα συνέδρια που πλαισιώνουν τις κλαδικές εκθέσεις και έχουν αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο κάθε έκθεσης, η HELEXPO - ΔΕΘ είναι οργανωτής ή συνδιοργανωτής ανεξαρτήτων συνεδρίων. Παράλληλα, παραχωρεί, σ' όλη τη διάρκεια του έτους, το Συνεδριακό της Κέντρο για τη διεξαγωγή συνεδρίων από άλλους φορείς.
Η HELEXPO - ΔΕΘ διαθέτει το αρτιότερο συνεδριακό συγκρότημα της χώρας και πλήρως ικανή Υπηρεσία. Οι δύο μεγάλες συνεδριακές μονάδες της, το Συνεδριακό Κέντρο "ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ" και το Συνεδριακό Κέντρο "ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ" υποδέχονται περί τα 250 - 300 συνέδρια το χρόνο και συμπληρώνουν περισσότερες από 200 "συνεδριακές" ημέρες.


Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Σ' όλη την ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την πλαισίωναν εκδηλώσεις πνευματικές και καλλιτεχνικές, εμφανίσεις μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων, συναυλίες κ.α. Αξίζει ν' αναφερθεί ότι το 1930, μέσα στα πλαίσια της 5ης ΔΕΘ, οργανώθηκε Έκθεση Ελληνικού Τύπου, με εφημερίδες και περιοδικά που εκδόθηκαν απ' τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και μετά.
Από την αρχή πάντως της δεκαετίας του 1960, η διοργάνωση πολιτιστικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, παίρνει πιο συστηματικό χαρακτήρα, με την καθιέρωση των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τραγουδιού και τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες.
Σύντομη επισκόπηση των εκδηλώσεων αυτών ακολουθεί.


Φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού
Το 1962, η Διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης υιοθέτησε πρόταση της Ελληνικής Μουσικής Εταιρείας, για την από κοινού διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη Φεστιβάλ Τραγουδιού. Τη χρονιά εκείνη, στο συμπαθητικό και ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο της ΧΑΝΘ "ακούσθηκαν" και χειροκροτήθηκαν οι πρώτες 20 μελωδίες, που ξεχώρισαν και επιλέχθηκαν από εκατοντάδες που είχαν υποβληθεί. Η αρχή είχε σφραγιστεί με επιτυχία. Γεννήθηκε ένας καινούργιος πανελλήνιος θεσμός, που αφού μεταφέρθηκε η τέλεσή του στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο - διέγραψε, με διακυμάνσεις, μια μεγάλη και επιτυχημένη τροχιά. Έγινε το πρώτο μουσικό ακροθέαμα της χώρας και δημιούργησε ένα βάθρο για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στο στίχο, στη σύνθεση, στην ενορχήστρωση, στη διεύθυνση, στην ερμηνεία. Δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί πως το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού ήταν η "μήτρα" για το νεώτερο ελληνικό ελαφρό τραγούδι και για τους ανθρώπους που το υπηρέτησαν.


Διεθνείς Μουσικές Ημέρες
Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, που δημιουργούν μία όαση μουσικής έκφρασης και παιδείας στο επίπεδο της κλασσικής και λαϊκής μουσικής στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1969 σαν Μουσική Εβδομάδα Νέων Ελλήνων Καλλιτεχνών. Το 1976 αρχίζουν να συμμετέχουν καλλιτέχνες και από τα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Απ' το 1978 ο θεσμός γίνεται διεθνής και αρχίζει να αναμεταδίδεται απ' το ραδιόφωνο (Γ' Πρόγραμμα).  Απ' την 11η Διεθνή Μουσική Εκδήλωση (1980) η διάρκεια των εκδηλώσεων γίνεται δεκαπενθήμερη κι εν τω μεταξύ δημιουργείται μία ειδική κατάλληλη αίθουσα συναυλιών, μέσα στο χώρο της HELEXPO - ΔΕΘ, η αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».
Απ' το 1982 πραγματοποιείται το μεγάλο άνοιγμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών απ' τη Θεσσαλονίκη στην περιφέρεια. Είναι έμπρακτη εφαρμογή της πολιτιστικής αποκέντρωσης, που την πετυχαίνει η HELEXPO - ΔΕΘ, με την επανάληψη των συναυλιών των ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων, σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο απολογισμός των διοργανώσεων των Διεθνών Μουσικών Ημερών είναι πλούσιος σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά αποτελέσματα και η αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του θεσμού αυτού όχι μόνο πανελλήνια.

  Περιεχόμενα
Editorial: Κρίσιμο δωδεκάμηνο για την οικονομία και όχι μόνο...
¶ρθρο: Οικονομία: Αντί για παροχές, μεταρρυθμίσεις...
Επενδύσεις: Aντιδιαμετρικές οι ενδείξεις ομολόγων και μετοχών.
¶ρθρο: ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ζητείται παγκόσμιος συντονισμός
¶ρθρο: Αγορά ακινήτων: Προσέξτε πριν επενδύσετε
Αφιέρωμα: 70η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Εμπορεύματα: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων - Ανασκόπηση Αυγούστου 2005
¶ρθρο: Κύπρος: Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των τραπεζών
Θέματα: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Υψυλή αξιολόγηση από τη Moody’s

 Όροι και προϋποθέσεις του site