Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2014-τ.400                              

Το παιχνίδι της «καθυστέρησης» των Ευρωπαίων και το πόκερ της κυβέρνησηςΤις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, «έθαψε» ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, οι οποίοι παραπέμπουν στο… καλοκαίρι!

Όμως, στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι όλοι αναμένουν τα στοιχεία της Eurostat στις 23 Απριλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εάν επιβεβαιωθεί το «πρωτογενές πλεόνασμα» στον προϋπολογισμό του 2013, και μάλιστα εάν αυτό είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, δεν θα διστάσουν να εκπέμψουν στην Αθήνα τουλάχιστον ένα θετικό μήνυμα.

Οι πολιτικές «ελίτ» των χωρών της Ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν την «καυτή πατάτα» μιας συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παίζει ένα παιχνίδι σκληρό «πόκερ» με την Τρόικα, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.

 Δεν θέλει να «στριμωχτεί στη γωνία» και να πάρει 3ο δάνειο από την Ε.Ε.: θα πρέπει να παίξει σκληρό «πόκερ» με την Τρόικα.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων και το διαφαινόμενο, καλύτερο του αναμενομένου, πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 (μπορεί να είναι και πάνω από 2 δισ. ευρώ) σημαίνει πιθανόν ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.

 Με άλλα λόγια, η Τρόικα θα συμφωνήσει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ το 2014 είναι εφικτός χωρίς τη λήψη τέτοιων νέων μέτρων.

Αν δεν είχε παίξει καθυστερήσεις, θα είχε πιθανόν λάβει τέτοια μέτρα λίγους μήνες πριν, υπονομεύοντας χωρίς λόγο και αιτία την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Κάτι που έχει τονίσει ανοιχτά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, όταν δήλωνε: «Εάν είχαμε ακούσει την Τρόικα, θα είχαμε καταστραφεί»!

Όμως, η κυβέρνηση έχει μπροστά της έχει μια νέα πρόκληση, που ακούει στο όνομα «χρηματοδοτικό κενό» για το 2014 και ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ.

 Είναι τα λεφτά που λείπουν για να χρηματοδοτηθεί πλήρως ο δημόσιος τομέας και να πληρωθούν τοκοχρεολύσια τη φετινή χρονιά.

 Αποτελεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2015 που εκτιμήσεις ανεβάζουν από 11 μέχρι 16 δισ. ευρώ.

 Η κυβέρνηση έχει 3 επιλογές, ή συνδυασμό τους, για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014: Να χρησιμοποιήσει μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και να μετακυλίσει στο μέλλον τα κρατικά ομόλογα που έχουν δοθεί στις τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές επί Αλογοσκούφη.Ο «πολιτικός κίνδυνος»Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της Αθήνας, μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, συνοδεύεται αυτόματα από νέα πολιτικά ρίσκα.

Το πολιτικό ρίσκο αποτελεί και τον Νο 1 κίνδυνο για την Ελλάδα. Αν η Τρόικα συνεχίσει να πιέζει για νέα μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Θα καταρρεύσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρήσει ισχυρό προβάδισμα τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις Ευρωεκλογές, τότε θα τεθεί υπό ευρεία αμφισβήτηση το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, προειδοποιεί η Royal Bank of Scotland.

Η βρετανική τράπεζα δεν αποκλείει παραχωρήσεις από την πλευρά της Τρόικας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος βαριάς ήττας της κυβέρνησης στις διπλές εκλογές του Μαΐου.

Ενώ στην οικονομία υπάρχουν θετικές εξελίξεις, η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους, ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και, κατά συνέπεια, τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - LOGISTICS
ONLINE TRADING
ΑΓΟΡΑ CATERING-FAST FOOD
CLINICAL RESEARCH CONFERENCE 2013
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site