Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2014-τ.400                              

Το Grecovery «θερμαίνει» το Χ.Α.Το ελληνικό story αναθερμαίνεται, η ελληνική οικονομία αποκτά momentum


Η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά 34 μηνών και η επιβεβαίωση της πορείας προς τις 1.400 μονάδες, παρά τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, στηρίζεται στις προσδοκίες με επίκεντρο το «Grecovery», οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα «τείχος», που δεν αφήνει να περάσει κανένα αρνητικό γεγονός.

Για μια μερίδα των αναλυτών η έντονη ανοδική πορεία της αγοράς μπορεί να ικανοποιεί τους επενδυτές, αλλά δεν μπορεί να «δικαιολογηθεί», όταν παραμένουν ανοιχτά τα βασικά μέτωπα στην ελληνική οικονομία. Το ελληνικό χρηματιστήριο εναρμονίζει την κίνησή του με το σενάριο που προβλέπει αισιόδοξες εξελίξεις και κοντινή λήξη του πολύχρονου υφεσιακού κύκλου.

Ωστόσο οι παράγοντες που μπορεί να μην το επιβεβαιώσουν, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό (πέραν της Ουκρανίας), είναι πολλοί, προκαλώντας ίσως αναπόφευκτες και πολλαπλές αναταράξεις.

Τα επίπεδα των 1.400-1.450 μονάδων, όπως έχει γράψει το «ΧΡΗΜΑ» από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ήταν ο ανοδικός στόχος της αγοράς.

Οι πιθανότητες να δει το Χ.Α. τιμές κοντά σε αυτά τα επίπεδα είναι αυξημένες, ωστόσο τα δύσκολα θα αρχίσουν κάπου εκεί, όταν η αγορά θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει νέους καταλύτες.

 Πάντως ξεκάθαρη βελτίωση του ελληνικού story διαπιστώνει η Deutsche Bank. «Κατά γενική ομολογία, η κατάσταση της Ελλάδας είναι σαφές πως βελτιώνεται. Διαφαίνονται ενδείξεις πως η οικονομία αποκτά momentum», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Mark Wall, επικεφαλής αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

H είδηση πως η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, νωρίτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος, μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, επισημαίνει ο Wall.

Το βελτιωμένο outlook για την ελληνική οικονομία οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2012, ημερομηνία - ορόσημο για την Αθήνα, αφού τότε έλαβε χώρα η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI+).

Μάλιστα, οι αποδόσεις για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 ετών, υποχωρώντας περισσότερο από τις αποδόσεις των 30ετών ομολόγων για πρώτη φορά από το 2013.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη πως η εμπιστοσύνη των αγορών επιστρέφει στην ελληνική οικονομία. Το χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων συνεχίζουν να αντλούν δυναμική από τις προσδοκίες ότι μια αναβάθμιση της οικονομίας είναι κοντά, ταυτόχρονα με μια προσπάθεια καλοσχεδιασμένης «δοκιμαστικής» εξόδου στις αγορές, και την εκτίμηση πως πριν τις εκλογές του Μαΐου θα δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη, η οποία καταδεικνύει τη θεαματική αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας, ξεκίνησε με την ανάκαμψη στις αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, καταλυτικό ρόλο στο «ράλι» έπαιξε και η αποκλιμάκωση του φόβου για το μακροοικονομικό ρίσκο.

 Τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων και τα ελληνικά spreads παραμένουν ιδιαίτερα θετικά και αυτό είναι ένα σημαντικό εφαλτήριο στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρέθηκε στις 500 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009.

Οι ξένοι ποντάρουν αφενός στην επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο και αφετέρου στην ανάπτυξη που αναμένεται να σημειώσει, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, η ελληνική οικονομία.Στις αγορές πριν τις ευρωεκλογέςΜε επιτόκιο λίγο πάνω από 6% θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη έξοδος της Ελλάδας προς τις αγορές, πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να εκμεταλλευτεί τη διάθεση για επενδύσεις και ανάληψη κινδύνου των μεγάλων ξένων επενδυτών και να προσφέρει δελεαστική σχέση επένδυσης/κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα που θα θελήσει να εκδώσει.

 Οι ξένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, η Blackrock, η UBS, η JP Morgan, η Merrill Lynch/Bank of American, η Deutsche Bank, η Citigroup, η Nomura, η HSBC, η BNP Paribas, η Lazard, η Commerzbank και περίπου πενήντα μεγάλα funds, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε μια πιθανή έκδοση ελληνικών ομολόγων την περίοδο είτε πριν από τις ευρωεκλογές είτε στο β’ εξάμηνο.Έρχονται αναβαθμίσειςΗ αγορά ελπίζει να έχει «στα «χέρια της» την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας είναι: 21 Μαρτίου Standard and Poor’s, 4 Απριλίου Moody’s, 23 Μαΐου Fitch.

Η μόνη ένδειξη που υπάρχει είναι ότι η Standard and Poor’s μπορεί να αναβαθμίσει το outlook σε «θετικό» από «ουδέτερο».

Υπάρχουν εικασίες για τη Moody’s ότι μπορεί να αναβαθμίσει την Ελλάδα αν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα έως 3 κλίμακες, ώστε να ταυτιστεί με τη βαθμολογία των υπόλοιπων οίκων, αλλά ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% βέβαιο. Η Fitch, παραμονές των ευρωεκλογών, ίσως κάνει την καλή έκπληξη.Δοκιμασία οι ΑΜΚ των τραπεζώνΕίναι προφανές ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, μετά την ανακοίνωση των stress test, θα είναι μια δοκιμασία για την αγορά. Πάντως οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τα ξένα funds να βάζουν αρκετά δισ. στις ΑΜΚ των τραπεζών, ποντάροντας στο «Grecovery».

 Αν πετύχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, αυτό θα είναι μια απόδειξη ότι αναγνωρίζουν ως αξιόπιστα τα stress test της ΤτΕ.

Κεφάλαια - ρεκόρ 6 δισ. ευρώ θα αντλήσουν από τις αγορές τρεις τράπεζες: η Πειραιώς (1,75 δισ.), η Alpha Bank (1,2 δισ.) και η Eurobank (3 δισ. εκ των οποίων περίπου 800 εκατ. θα καταβάλει το ΤΧΣ).

Η αγορά τώρα θα μετρήσει τις δυνάμεις της στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, τους όρους των οποίων αναμένει η αγορά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test από την ΤτΕ.

Εννέα μήνες μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι εξελίξεις όσον αφορά τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες και τα πλάνα αντιμετώπισής τους θα αποτελέσουν καίριο παράγοντα διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α.

Την ίδια ώρα εισροές αναμένονται στις Alpha Βank, Πειραιώς και Εθνική, καθώς οι μετοχές τους θα εισέλθουν στον δείκτη FTSE Europe. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, οι εισροές στη μετοχή της Alpha θα ανέλθουν στα 38,4 εκατ. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η HSBC προβλέπει εισροές 51,4 εκατ. ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται πως θα εισέλθουν κεφάλαια της τάξης των 51,4 εκατ. ευρώ.JP Morgan: Επενδύστε στην Ελλάδα«Ψήφο εμπιστοσύνης» συνεχίζει να δίνει η JP Morgan στην Ελλάδα, καθώς συγκαταλέγει την εγχώρια αγορά, μαζί με αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, στις κορυφαίες της Ευρώπης.

«Οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και στην Ελλάδα», υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan.

Πιο συγκεκριμένα, η JP Morgan συστήνει επενδύσεις στις εξής αναδυόμενες αγορές: Ελλάδα, Κορέα, Ταϊβάν, Ινδία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Περού και Ρωσία.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, η JP Morgan υποστηρίζει πως οι μετοχές τους απέτυχαν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη των νομισμάτων τους.

Η αμερικανική τράπεζα αναγνωρίζει πως, μέχρι πρόσφατα, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών επισκιάστηκαν από τις ισχυρές αποδόσεις των μετοχών του αναδυόμενου κόσμου.

Για τον λόγο αυτό, διευκρινίζει πως παραμένει «underweight» για τις αναδυόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «overweight» για την Ελλάδα και την Ασία.

Η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΤΕ και η Coca Cola Hellenic αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της JP Morgan από την ευρωπαϊκή περιφέρεια με σύσταση «overweight». Όπως αναφέρει, «είμαστε overweight στις μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς, γιατί συνδέονται άμεσα με το Greek Recovery». Η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των δανείων, που θα οδηγήσει σε μικρότερα NPL και μειωμένες προβλέψεις, είναι ο οδηγός για την επιστροφή στην κερδοφορία.

 Οι τιμές-στόχοι για τις δύο τραπεζικές μετοχές είναι 0,84 για την Alpha Bank και 2 ευρώ ανά μετοχή για την Τράπεζα Πειραιώς, αντίστοιχα.

Ο οίκος σημειώνει πως ο ΟΤΕ τελεί υπό διαπραγμάτευση σε ελκυστικές αποτιμήσεις έναντι ανταγωνιστών του, παρά το ότι έχει «κερδίσει» 900% από το χαμηλό τού 2012. Η τιμή στόχος είναι τα 11 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μόχλευση του 1 φορά τα ΕΒΙΤDA είναι η χαμηλότερη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Με τη χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων, ο ΟΤΕ είναι σε θέση να επωφεληθεί από την περαιτέρω βελτίωση των macro.

 Για την Coca Cola Hellenic, η τιμή - στόχος είναι τα 23 ευρώ ανά μετοχή.

Τα χειρότερα, αναφορικά με τα περιθώρια λειτουργίας της επιχείρησης είναι πίσω μας, ενώ οι αναλυτές βλέπουν φέτος αύξηση στα EPS 12% και 25% το 2015.

Καταλύτη μπορεί να αποτελέσουν οι υπολογισμοί της JP Morgan ότι η Coca Cola Hellenic θα είναι σε θέση να επιστρέψει 400 – 500 εκατ. ευρώ στους μετόχους με dividend payout ratio της τάξεως του 35-45% των κερδών της.Alpha Finance: «Βλέπει» αύξηση κερδώνΤην αύξηση των κερδών των ελληνικών εταιρειών κατά 28% ετησίως έως το 2017 προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της για την αγορά, στην οποία αναμένει περιθώριο ανόδου έως και 19%.

Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στον Γενικό Δείκτη, εκτός των τραπεζών, έχουν σημειώσει μέση ετήσια μείωση των κερδών τους 19% την περίοδο 2008-2013.

Όμως τώρα αντεπιτίθενται, απομοχλεύοντας τους ισολογισμούς τους και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη. Καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες θα βελτιώνονται, η λειτουργική μόχλευση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών σε ποσοστό 28% έως το 2017.

Οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Όπως αναφέρει, η ΔΕΗ θα επωφεληθεί από τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την προσπάθεια αποκρατικοποίησης (προβλέπει περιθώριο ανόδου 50% για τη μετοχή), η ΕΥΔΑΠ πρέπει να είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες υδάτων στην Ε.Ε. με καθαρό ταμείο (προβλέπει άνοδο 32% για τον τίτλο), ο «Μυτιληναίος» κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση και τώρα αναμένεται να εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ (περιθώριο ανόδου 16%), ενώ η «Ελλάκτωρ» (περιθώριο 14%) θα είναι από τους βασικούς «παίκτες», οι οποίοι θα ωφεληθούν από την επανέναρξη των εργασιών στους οδικούς άξονες.

 Εκτός από τις κορυφαίες της επιλογές, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι μετοχές των Aegean, ΕΛ.ΠΕ. και ΜΕΤΚΑ ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές με τις καλύτερες αποδόσεις έως τα τέλη του 2014.

 Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Finance εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 36% περίπου, σε μακροχρόνια βάση, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων και της ομαλοποίησης της κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια.

 Σύμφωνα με την Alpha Finance, τα βασικά ορόσημα εν όψει είναι:-    Η συμφωνία με την Τρόικα για τα μέτρα του 2014-2016.

-    Οι διπλές εκλογές του Μαΐου.

-    Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενδεχομένως με συνοδεία μέτρων που θα στηρίζουν την ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2014.

-    Η υπέρβαση του ρίσκου εθνικών εκλογών, που θα μπορούσαν να προκληθούν από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2015.ΤΙΤΛΟΣ

MSCI Greece: ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι μεγάλοι κερδισμένοι της υποβάθμισηςΥψηλές είναι οι αποδόσεις των 10 μετοχών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece από τις 26 Νοεμβρίου, όταν και επίσημα ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον δείκτη.

Αρκετές μετοχές του δείκτη MSCI Greece «τρέχουν» σε υψηλά πολλών μηνών, με βάση το κλείσιμο της 7ης Μαρτίου 2014.

Σε υψηλά 66 μηνών βρίσκεται ο ΟΤΕ, σε υψηλά 53 μηνών βρίσκεται η μετοχή του Τιτάνα, σε υψηλά 33 μηνών ο ΟΠΑΠ, σε υψηλά 48 μηνών η ΔΕΗ σε υψηλά 52 μηνών, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά βρίσκεται ο τίτλος της Jumbo.

Πρωταγωνιστής της περιόδου είναι, αναμφισβήτητα, ο τίτλος του ΟΤΕ, η απόδοση του οποίου έχει ξεπεράσει το 50% και ακολουθούν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+42,63%), της Folli Follie (+25,08%), της Jumbo (+22,73%), της Πειραιώς (+20,63%), της ΔΕΗ (+12,86%), του Τιτάνα (+11,36%) και της Alpha Bank (+2,50%).

Στον αντίποδα, οι λιγότερες ωφελημένες από την είσοδο στον δείκτη είναι οι τίτλοι της Εθνικής (-24,78%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (-16,29%).

Την ίδια περίοδο (από τις 26 Νοεμβρίου 2013 έως τις 7 Μαρτίου 2014), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 16,46%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 13,0%.Ακριβό το Χ.Α. βάσει του P/EΜε βάση τις αποτιμήσεις, η ελληνική, αναδυόμενη πλέον, χρηματιστηριακή αγορά είναι πλέον ακριβή και διαπραγματεύεται 38 φορές το p/e του 2013 και 19 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη για το 2014.

Επίσης η εγχώρια αγορά, σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές που περιλαμβάνει ο δείκτης MSCI EM, διαπραγματεύεται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου, βάσει των εκτιμήσεων για τα κέρδη των επομένων 12 μηνών. Ο ελληνικός δείκτης διαπραγματεύεται με P/E 20,4 έναντι του μέσου όρου 13,6, δηλαδή διαπραγματεύεται με premium 50%.

 Πάντως, εξετάζοντας τις αποτιμήσεις, η Credit Suisse σημειώνει ότι η ελληνική αγορά δείχνει φθηνή με κριτήριο το book value.

 Στο crash test αποτιμήσεων που έκανε η Citigroup, ανάμεσα στις ελληνικές μετοχές και τις μετοχές των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν μεγάλα discounts που να ευνοούν την ελληνική αγορά. Με εξαίρεση τον δείκτη κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ, που στην Ελλάδα είναι μόλις 24%, έναντι 33% στη Ρωσία, 35% στην Τουρκία, 51% στην Πολωνία και 222% στη Νότια Αφρική, λίγες μετοχές που παρακολουθεί είναι φτηνότερες συγκριτικά με τις ομοειδείς τους.

Σε μέσο όρο, οι 12 μετοχές που παρακολουθεί, εμφανίζουν οριακό premium 4% συγκριτικά με τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αφρικής (CEEMEA), και είναι κατά 2% ακριβότερες σε σχέση με την Ευρώπη συνολικά, αλλά εμφανίζουν οριακό discount 2% συγκριτικά με τις αποτιμήσεις παγκοσμίως.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - LOGISTICS
ONLINE TRADING
ΑΓΟΡΑ CATERING-FAST FOOD
CLINICAL RESEARCH CONFERENCE 2013
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site